vrijdag 29 november 2013

Intelligente robot moet slagen voor examens

Een Japanse robot heeft met behulp van kunstmatige intelligentie vier van de tien rekenvragen van een toelatingsexamen voor hoger onderwijs goed beantwoord. Dat meldt Fujitsu dat samen met de Japanse overheid en tal van andere techbedrijven werkt aan de Todai Robot. Het doel van het project is om de robot zo slim te maken dat hij in 2021 zal slagen voor het toelatingsexamen van de universiteit van Tokio.


Robot scant tunnels snel en nauwkeurig op scheuren

Scanrobot Robinspect moet tunnels sneller en nauwkeuriger dan het menselijk ook gaan inspecteren. De robot is een initiatief van de EU. De robot is een deels autonome robotarm die zowel zelf als gemonteerd achterop een vrachtwagen kan functioneren.

maandag 25 november 2013

Europese subsidie voor onderzoek naar de verantwoordelijkheid van intelligente systemen

Jan Broersen, universitair hoofddocent bij het departement Informatica aan de Universiteit Utrecht, ontvangt van de European Research Council een Consolidator Grant van 2 miljoen euro voor zijn onderzoek naar de verantwoordelijkheid van intelligente systemen. De Consolidator Grant is een prestigieuze subsidie voor het ondersteunen van veelbelovende onderzoekers.
Kunstmatige intelligentie is zo succesvol, dat steeds complexere taken worden uitbesteed aan autonome, intelligente systemen, van handelen op de beurs tot het besturen van auto’s. Nóg complexere systemen zijn in aantocht, zoals drones die zelf kunnen beslissen om tot de aanval over te gaan. “Daarmee dragen wij steeds grotere verantwoordelijkheden over aan een systeem, maar wat als het misgaat?”, licht Broersen zijn onderzoek toe.
Theoretisch kaderHet systeem opereert autonoom, maar is niet verantwoordelijk. Het neemt beslissingen op grond van algoritmes waarmee het geprogrammeerd is en namens de mensen die het systeem gebruiken. Broersen: “Stel dat een zelfbesturende auto bij een inhaalmanoeuvre op een gevaarlijk punt op een tegenligger botst. In hoeverre is dan de ontwerper van de auto verantwoordelijk en in hoeverre de bestuurder? We hebben zelfs nog geen theoretisch kader om die vraag te kunnen beantwoorden."
Broersen begint dan ook met het ontwikkelen van zo’n kader, vanuit zowel juridisch als filosofisch perspectief. Vervolgens wil hij op basis van dit denkraam een formele voor een computer begrijpbare logische taal ontwikkelen waarmee gerekend kan worden aan concrete vragen. Uiteindelijk doel is een prototype van een computersysteem dat de risico’s, verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden bij de inzet van intelligente systemen bepaalt.
De Europese Unie maakt met de ERC Grants een substantieel budget vrij voor grensverleggend onderzoek dat is geïnitieerd door de excellente onderzoekers zelf. Deze persoonsgebonden subsidie is voor maximaal vijf jaar en wordt toegekend aan uitzonderlijke en richtingbepalende onderzoekers.

maandag 18 november 2013

Robot-kont helpt doktoren

Dat medische studenten moeten oefenen is logisch, maar er zullen weinig vrijwilligers zijn die hun posterieur ten behoeve van de wetenschap willen stellen. Daar komt Patrick de robot nu mooi voor in aanmerking. Voordat een medische student de witte jas aan mag trekken en in konten mag prikken in de naam van wetenschap, moet deze natuurlijk eerst een uitgebreide opleiding hebben ondergaan. Daar helpt deze robo-reet bij. Niet alleen meet deze hoe grondig het onderzoek gebeurt, maar ook of de kontfriemelaar misschien per ongeluk teveel kracht zet of iets aanraakt wat ie niet zou moeten doen.

zaterdag 16 november 2013

De robot rukt op in China

De poel aan goedkope arbeidskrachten leek oneindig in China, maar in de provincie Zhejiang, net onder Shanghai, stijgen de lonen zo hard dat de provincie miljarden gaat investeren in robots. De provincie Zhejiang steekt 61 miljard euro in de ontwikkeling en het gebruik van robots de komende jaren. Dat meldt The China Daily donderdag.

vrijdag 15 november 2013

Roomba pleegt 'zelfmoord'

In de Oostenrijkse plaats Kirchdorf is een Roomba-robotstofzuiger op bizarre wijze aan zijn eind gekomen. De Roomba stond 'uitgeschakeld' op het aanrecht en zou zichzelf op mysterieuze wijze hebben aangezet en naar het fornuis zijn gereden. Daar duwde hij een hete pan weg en ging op de kookplaat staan, waarna het ding vlam vatte en de keuken in de hens ging.

dinsdag 12 november 2013

Ouderenfonds ontwikkelt elektronische butler Alfred

Het Nationaal Ouderenfonds start met de ontwikkeling van ALFRED, een virtuele butler voor ouderen, waardoor hun zelfredzaamheid vergroot wordt. Deze spraakgestuurde butler stelt sociale activiteiten voor, houdt de gezondheid in de gaten via sensoren en ouderen fit door speciaal uitgedachte spelletjes. ALFRED wordt de komende 3 jaar ontwikkeld en getest in samenwerking met 11 partners uit 5 Europese landen en is mede gefinancierd door de Europese Commissie.
ALFRED (Personal Interactive Assistant for Indepedent Living and Active Ageing) zal via smartphone of tablet werken en is speciaal toegespitst op ouderen. De komende maanden brengt het Ouderenfonds via focusgroepen in kaart wat de precieze behoeften zijn onder ouderen voor deze virtuele butler. In maart zullen de technische onderdelen ontwikkeld worden door de partners, zoals spraaktechnologie, de geavanceerde sensoren verwerkt in textiel en fysieke spelletjes en games voor hersen- en fysieke training.
Volgend jaar gaat het Ouderenfonds dan deze prototypes samen met ouderen testen. "De bedoeling is dat ALFRED de doelstellingen van het Nationaal Ouderenfonds versterkt. Door het automatisch linken van Ouderenfondsevenementen, worden ouderen gestimuleerd erop uit te gaan en de mogelijkheid geboden om ouderen uit hun isolement te halen of te voorkomen dat ze vereenzamen. Daarnaast vindt het Ouderenfonds het belangrijk dat ouderen gezond oud worden ", aldus Nina van der Vaart, Europees project manager van het Nationaal Ouderenfonds.

Heemskerk Fijnmechanica koopt honderdste robot van Gibas

Universal robot van Gibas gekocht. Toeval of niet, Lucien Heemskerk was enkele jaren geleden ook degene die de 1e Universal robot bij Gibas kocht. ‘En het zal niet de laatste zijn', liet hij op de beursvloer alvast weten. Automatiseren moet. Dat is de stellige overtuiging van Lucien Heemskerk, eigenaar van Heemskerk Fijnmechanica in Waddinxveen. ‘Wil je in Nederland nog een boterham verdienen in de verspaning, dan moet je automatiseren. Net zoals je vroeger moest overstappen op een CNC-bank.'

zondag 10 november 2013

Robot van de toekomst gebruikt uw urine als energiebron

Wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die al zijn energie haalt uit menselijke urine. De robot pompt de urine met behulp van een apparaatje dat ongeveer net zo werkt als het menselijk hart in een biobrandstofcel en die zet de urine om in elektriciteit. De robot – aangeduid als EcoBot – beschikt over een apparaat dat ongeveer net zo functioneert als een menselijk hart. Met dat apparaat kan de robot urine in een biobrandstofcel pompen. Eerder werden daarvoor ook wel gewone motorpompen gebruikt, maar die vallen gemakkelijk ten prooi aan verstoppingen en mechanische problemen.

zondag 3 november 2013

Pratende Nao-robot klinkt als Knabbel en Babbel



Aldebaran Robotics en Nuance Communications hebben aangekondigd dat Aldebaran's Nao robot geïntegreerd is met de software van Nuance. Hier door krijgt de robot betere mogelijkheden op het gebied van stemherkenning en het zelf kunnen spreken. De Nao-robot, die een aardig balletje kon trappen op de RoboCup, kan nu dus ook een gesprek met je aangaan. De robot is volledig programmeerbaar en bevat hoogwaardige mogelijkheden op het terrein van bewegings, visuele herkenning, tactiele feedback en audio.