maandag 30 december 2013

Robot fixeert wervel

Er bestaan verschillende technieken waarmee afgeschoven rugwervels weer kunnen worden vastgezet. Deze operaties, spondylodesen genaamd, worden in Nederland ruim 1300 keer per jaar uitgevoerd. De laatste jaren heeft daarbij de robottechniek zijn intrede gedaan. Neurochirurg bij de afdeling Bewegingszorg van de Bergman Clinics in Naarden Marc Schröder, introduceerde de techniek in Europa en heeft inmiddels de 100ste operatie uitgevoerd. "Dankzij de assistentie van een robot kan de neurochirurg deze operaties niet alleen veel veiliger en preciezer uitvoeren, maar ook met minder weefselschade.

vrijdag 27 december 2013

Robotspier belooft superkracht

Destructieve robots die de wereld veroveren en alles op hun pad vernietigen, kennen we alleen uit films. We gaan ervan uit dat zoiets nooit in het echt gebeurt. De enige robots die we tot nu toe gebouwd hebben worden namelijk ingezet voor simpele taken die niks met vechten te maken hebben. Daar kan verandering in komen. Wetenschappers van de University of California in Berkeley hebben namelijk een microscopisch kleine robotspier ontwikkeld die duizend keer sterker is dan een menselijke spier.

Medicijnrobot bij C1000 Wilnis geplaatst

Inwoners van Wilnis kunnen sinds maandag hun medicijnen bij een robot in de C1000 ophalen. De dorpsapotheek Veldzijde sluit per 1 januari en daarom is bij de supermarkt een zelfbedieningssysteem geplaatst. Wethouder Pieter Palm verricht maandag 30 december om 14.00 uur de feestelijke opening van de medicijnrobot. De service bestaat uit een medicijnrobot met 162 vakken. De robot wordt dagelijks gevuld met medicijnen.

zondag 22 december 2013

Google wint 'robotspelen'

Het Japanse robotbedrijf SCHAFT, dat eerder dit jaar werd overgenomen door Google, heeft de DARPA Robotics Challenge Trials gewonnen, een internationale wedstrijd voor robots.  De robot van SCHAFT verzamelde 27 van de 32 punten, die verdiend konden worden bij in totaal acht onderdelen, meldt Gizmodo. SCHAFT won de competitie daarmee met gemak: de nummer twee, een robot van IHMC Robotics, verdiende 20 punten. Tartan Rescue, de nummer drie, haalde 18 punten binnen.

dinsdag 17 december 2013

NASA onthult geheimzinnige mensachtige robot Valkyrie

NASA heeft meer bekendgemaakt over de geheimzinnige robot Valkyrie die menselijke taken autonoom moet gaan kunnen overnemen en zo moet helpen bij bijvoorbeeld rampen. NASA is één van de zestien teams die binnen enkele weken mee doen aan een robotwedstrijd van DARPA, een onderdeel van het Amerikaanse leger. In deze wedstrijd strijden tal van robots om te kijken welke robot het best in staat is de mens te helpen of te vervangen bij gevaarlijke situaties en opdrachten.

maandag 16 december 2013

TU Delft presenteert robot die zelfstandig vliegt




Onderzoekers van de TU Delft hebben de DelFly Explorer ontwikkeld, 's werelds eerste Micro Air Vehicle (MAV) met flapperende vleugels dat zelf obstakels kan ontwijken. Deze prestatie is uniek vanwege het zeer lage gewicht van de DelFly Explorer (20 gram, evenveel als een paar vellen papier), waardoor nieuwe toepassingen mogelijk worden voor zowel kleinere als grotere MAV's
Door zijn twee flapperende transparante vleugels lijkt de DelFly nog het meest op een robotachtige libelle. Het miniatuurvliegtuigje is nu voorzien van een nieuw systeem met stereoscopisch beeld. Het hele systeem weegt slechts vier gram en bestaat uit twee camera's en een minuscule computer. De afstand tot obstakels wordt bepaald door de beelden van de twee camera's te combineren, op dezelfde manier als mensen doen met hun twee ogen. De minuscule computer verwerkt de beelden net zo snel als ze worden ontvangen, waardoor de DelFly precies weet waar zich obstakels bevinden.
Als er een obstakel wordt gedetecteerd, vliegt de DelFly nog een klein stukje verder en maakt daarna een cirkelbeweging tot het obstakel niet meer zichtbaar is. Vervolgens vliegt de DelFly in die richting verder. Op die manier is het miniatuurvliegtuigje in staat om zelfstandig onbekende gebieden te onderzoeken, zonder hulp van buitenaf.
De DelFly Explorer kan autonoom opstijgen, op dezelfde hoogte blijven en obstakels ontwijken tot de batterij op is (na ongeveer 9 minuten). De gegevens van de sensoren worden aan boord verwerkt, zonder tussenkomst van mensen of een externe computer.
Er zijn andere MAV's die ook obstakels kunnen ontwijken, zoals quadrocopters, maar die wegen 50 keer zo veel of nog meer. De uitdaging voor de onderzoekers van de TU Delft was dan ook om het systeem zo licht en snel te maken dat het voor de DelFly kon worden gebruikt. Daarnaast moest het systeem worden aangepast aan de flapperende beweging van de vleugels. Een speciaal ontwikkeld algoritme zorgt ervoor dat de DelFly beelden net zo snel kan verwerken als ze worden ontvangen.

Google gaat 'eng goede' robots maken



Google bevestigde vrijdagavond de overname van de robotfabrikant Boston Dynamics. De robots van dit bedrijf zijn 'even cool als dat ze eng zijn', vindt BoingBoing. Boston Dynamics werkt aan razendsnelle robots met een goed gevoel voor evenwicht en een grote wendbaarheid. Check bijvoorbeeld de Cheetah, een van de snelste robots van het moment (iets sneller dan Usain Bolt). Hieronder de Wildcat, een galopperend katachtige robot.

woensdag 11 december 2013

Lockheed maakt robotlander

Mars One, het project van UT-alumnus Bas Lansdorp, heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin gestrikt om een robotlander te ontwikkelen voor de bemande missie naar Mars in 2025. SSTL (Surrey Satellite Technologie Ltd.) ontwikkelt de bijbehorende communicatiesatelliet. Dat maakte Mars One bekend tijdens een persconferentie in Washington. De Universiteit Twente is de officiële science and education partner van Stichting Mars One.
Het is de bedoeling dat de robotlander en satelliet in 2018 gelanceerd worden. De twee onbemande ruimtescheepjes gaan technologieën testen en demonstreren die van belang zijn voor de latere, bemande vlucht in 2025. In dat jaar gaat een internationale bemanning van vier personen op expeditie naar Mars. De samenwerking met beide grote industriële partijen vormt een mijlpaal in de aanloop naar de bemande vlucht.
De robotlander is gebaseerd op het ontwerp van NASA’s Phoenix-Marslander. Het apparaat heeft een graafarm aan bod en zal tests uitvoeren met het winnen van water uit de Marsbodem en dunne zonnepanelen. De lander maakt voortdurend videobeelden die via een live-verbinding met de communicatiesatelliet naar aarde worden gestuurd.
Bas Lansdorp, co-founder van Mars One en UT-alumnus, is blij met de samenwerking met Lockheed Martin en SSTL. “Beide zijn erg grote spelers in hun vakgebied en hebben een uitstekende reputatie. Het gaat hier om de eerste particuliere ruimtevaartuigen die naar Mars gaan. Hun succesvolle aankomst zal een historische overwinning worden.”
Als science and education partner verweeft de UT Mars One in onderwijs en onderzoek. De vakgroep Robotica en Mechatronica levert een bijdrage aan de robotvoertuigen die de Marsbewoners gaan gebruiken. De expeditie legt een grote fysieke en psychische druk op de astronauten. Het onderzoek op biomedisch gebied of duurzame energie gaat hen helpen te ‘overleven’ in deze nieuwe omgeving. De Mars One-expeditie komt tevens aan bod in ATLAS, het University College van de UT dat dit jaar van start ging.
Lansdorp zei eerder dit jaar blij te zijn met de samenwerking met de UT. “De Universiteit Twente zal ons helpen om de nieuwe technieken te ontwikkelen die we nodig hebben om de expeditie naar Mars, en het verblijf op de planeet, doeltreffend en efficiënt te laten verlopen. Wetenschappelijke kennis is voor ons van onmisbare waarde en door onze samenwerking kunnen we nu putten uit een denktank van duizenden studenten en wetenschappers.”

maandag 9 december 2013

Promotie Lanah Evers op ‘Robust and Agile UAV Mission Planning’

Afgelopen 28 november, promoveerde Lanah Evers aan de Erasmus Universiteit op Agile en robuuste routeplanningsmethoden voor onbemande vliegtuigen in verkenningsmissies. ‘Robust and Agile UAV Mission Planning’ biedt ondersteuning binnen de toegenomen dynamiek, complexiteit en omvang van huidige en toekomstige militaire operaties. Tegenwoordig moeten militaire beslissingen steeds vaker op basis van onvolledige of onzekere informatie worden gemaakt. Bovendien moeten de beslissingen en planningen vaker herzien worden zodra er nieuwe informatie beschikbaar komt. Deze problematiek werd het onderwerp van het zojuist afgeronde promotieonderzoek binnen een samenwerkingsverband tussen TNO, de NLDA en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek heeft geresulteerde en in baanbrekende resultaten, die gepubliceerd zijn in verschillende hoogstaande internationale wetenschappelijke tijdschriften. De resultaten zijn van toegevoegde waarde voor defensie, en in het bijzonder voor uiteenlopende defensieplanningsvraagstukken, waaronder toekomstige aanschaf en inzet van onbemande vliegtuigen (UAV’s: Unmanned Aerial Vehicles).

woensdag 4 december 2013

'Robot treedt uit autofabriek'

Google is druk bezig met het overnemen van bedrijven die zich met robots bezighouden. De internetgigant heeft het afgelopen half jaar al zeven van dit soort bedrijven gekocht. Wat moeten we ons bij zulke robots voorstellen? “Het is niet een ding met een hoofd en twee armen en twee benen dat rondloopt en bliepbliep zegt”, zegt Martijn Wisse (TU Delft Robotics Institute).

Android-vader bouwt robotleger voor Google

De oorspronkelijke maker van Android werkt bij Google aan echte androïdes, en andere robots. Misschien ooit versus de bezorg-drones die Amazon in de toekomst wil inzetten. Google wil eigen robots. Naast de zelfrijdende auto's die de internetreus al ontwikkelt, werkt het aan mensachtige robots. Dat gebeurt onder leiding van voormalig Android-opperbaas Andy Rubin die dat mobiele besturingssysteem oorspronkelijk heeft gemaakt, voordat Google het opkocht.