maandag 31 maart 2014

Neemt een robot jouw werk over? Zie hier de kans

Het ene beroep leent zich veel beter voor het overnemen door een robot dan het andere beroep. Voor taxichauffeurs bijvoorbeeld ziet de toekomst er somber uit met de komst van de zelfsturende auto’s. In deze tabel staat voor een aantal (groepen) beroepen de kwetsbaarheid voor overname door robots

zondag 30 maart 2014

Robots veroveren de wereld

In de tech- en e-commerce-industrie wordt fors geïnvesteerd in robots. Zo komt bij Google Android-vader Andy Rubin aan het hoofd te staan van een klein robotleger. En introduceert Amazon stilletjes robots in distributiecentra. De grootste uitdaging zit hem wellicht in de koppeling met big data. Want ook de robot gaat online.
Het meest bizarre nieuws rond Google kwam in december vorig jaar naar buiten. Het zoekbedrijf bleek Boston Dynamics te hebben overgenomen, maker van een van de snelst lopende robots ter wereld. Het Amerikaanse bedrijf werkt onder meer in opdracht van het Pentagon.
Boston Dynamics doet voor het Amerikaanse leger onderzoek naar robots die zich snel over moeilijk begaanbare terreinen kunnen voortbewegen. Het bedrijf heeft al prototypes ontwikkeld met namen als BigDog en WildCat, robotversies van grote roofdieren. Google zal de bestaande contracten met het Pentagon uitdienen, maar daarna worden de prototypes nog slechts intern doorontwikkeld.

zaterdag 29 maart 2014

Vierarmige robot lost Rubiks kubus in recordtempo op

Deze robot genaamd Cubestormer 3 heeft een nieuw record op zijn naam staan. In amper 3,253 seconden zorgde hij ervoor dat de zes kleuren van de Rubiks kubus egaal op de zes verschillende zijden tevoorschijn werden getoverd. Een verplettering van de vorige beste prestatie dienaangaande. Voor de kenners: de robot maakt gebruik van de fotocamera van een Samsung Galaxy S4 smartphone met Exynos 5 Octa processor, die de kubus razendsnel analyseert en de vier robothanden in werking stelt.

Nieuwe operatierobot ZOL zwaar onder vuur

De chirurgische robot Da Vinci, die twee weken geleden werd voorgesteld in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), ligt wereldwijd onder vuur. Critici plaatsen steeds meer vragen bij de operatierobot van 2 miljoen euro, de eerste in onze provincie. De critici hekelen vooral de hoge kostprijs (2 miljoen euro), de prijs voor het onderhoud (200.000 euro per jaar), de beperkte medische meerwaarde en de monopoliepositie van de fabrikant. Een studie uit 2009 van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg plaatste meerdere vraagtekens bij het nut van de Da Vinci. Voor sommige operaties is de robot niet beter dan de klassieke, manuele methode, staat in het rapport. "Dat rapport is onzin", zegt dokter Mottrie, pionier van de robotchirurgie. "De data werden te vroeg verzameld en fout verwerkt."

zaterdag 22 maart 2014

'Google weigert sponsoring Defensie VS voor menselijke robots'

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft nog contracten met twee robotbedrijven die Google vorig jaar overnam. Google zou financiering van Defensie nu weigeren. De twee robotmakers die Google vorig jaar overnam, Boston Dynamic en Schaft, hebben nog contracten met DARPA, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Google zou financiering van DARPA voor projecten die al voor de overname liepen echter weigeren. Het bedrijf zou niet in verband gebracht willen worden met "enge militaire robots", schrijft The Verge.

woensdag 19 maart 2014

Robot City Amsterdam uitgesteld, directeur zwaar teleurgesteld

De première van entertainmentshow Robot City Amsterdam wordt uitgesteld tot na de zomer. De reden is dat de transacties van de beleggers niet allemaal op tijd kunnen worden voldaan. De technologische entertainmentshow zou aanstaande zaterdag in première zijn gegaan in de Amsterdamse Westergasfabriek. Maar de wereldwijde première moet worden uitgesteld door de verslechterde betrekkingen tussen de EU, Rusland en Oekraïne en de ermee samenhangende instabiliteit. De transacties zijn daardoor niet allemaal op tijd verwerkt. Mensen die al een kaartje gekocht hadden voor één van de voorstellingen van dit weekend, kunnen hun geld terugkrijgen.


maandag 17 maart 2014

Deze robotslurf leert met wat hulp elke beweging

Het bouwen van een robot is één ding, zo'n apparaat laten bewegen op de manier die jij in gedachten hebt is heel wat anders. Zelfs voor doorgewinterde experts is het programmeren van een robot een hele klus, laat staan voor de gemiddelde leek. Zo ontwikkelde het Duitse Festo – onder meer bekend van de robot-kwal en vliegende robot SmartBird – in 2010 al een levensechte versie van de flexibele robotarmen die Spiderman-villain Doc Oc op zijn rug heeft zitten.

vrijdag 7 maart 2014

Google: ‘Robots worden omnipresent’

Robots gaan al het simpele en herhalende handwerk van mensen overnemen. En Google staat vooraan in de rij om die technologie uit te proberen en te implementeren wanneer die gereed is. De derde topman van het bedrijf Eric Schmidt onderstreepte de robotambities van zijn bedrijf eind vorige week nog een keer tijdens Oasis: The Montgomery Summit in Amerika.

donderdag 6 maart 2014

Robot van 18.000 euro tekent doodvonnis van de arbeider

Gesofistikeerde werkrobots dreigen veel beroepen voor laaggeschoolde arbeiders overbodig te maken. Dat zegt de Amerikaanse technologie-ondernemer Jerry Kaplan.Volgens hem bieden ontwikkelingen zoals de Baxter-robot van het Amerikaanse bedrijf Rethink Robotics aan machines immers de mogelijkheid om zich vrij te verplaatsen en een combinatie van verschillende opdrachten uit te voeren. Daardoor kan de taak van een werknemer volledig door technologie worden overgenomen en zullen bepaalde beroepen volgens Kaplan op termijn helemaal verdwijnen. Onder meer het technologiecentrum Sirris in Diepenbeek experimenteert met een Baxter-robot.

‘Een beetje aannemer heeft straks een robot’

"De tijd komt dat een beetje aannemer over een robot beschikt." Daarvan is Corné Henselmans van Acotech overtuigd. Hij heeft software ontwikkeld waarmee een robot snel in bedrijf kan zijn op de bouwplaats.

woensdag 5 maart 2014

Testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots in Delft

Vandaag wordt de Cyber Zoo van de TU Delft geopend. De Cyber Zoo is een nieuw onderzoeks- en testlaboratorium voor vliegende en lopende zwermrobots. Onder andere de vliegende libelle-robot DelFly en de lopende zespotige robot Zebro zullen er samenwerken om zonder hulp van mensen taken uit te voeren in allerlei verschillende omgevingen.
De wijze waarop zwermrobots werken, is te vergelijken met een kolonie mieren. De robots zijn op zichzelf relatief simpel, maar in een groep zijn ze in staat tot het uitvoeren van complexe taken zoals het uitvoeren van metingen en observaties. Zwermrobots kunnen bijvoorbeeld ook een boer helpen die wil weten hoe zijn gewassen erbij staan.

zondag 2 maart 2014

Cum laude voor onderzoek naar het omgaan met een robot in huis

Een robot in huis kan uitkomst bieden voor ouderen die langer zelfstandig thuis willen wonen. Robots kunnen taken voor ze uitvoeren en het gevoel van eenzaamheid wegnemen. Van belang daarbij is dat de robot op een natuurlijke manier omgaat met mensen. Elena Torta heeft daar in haar promotieonderzoek aan gewerkt door naar functionaliteiten van een robot te kijken die de interactie met mensen kunnen verbeteren. Ze deed dit door nieuwe algoritmen te ontwikkelen voor het benaderen van personen en het navigeren in onbekende omgevingen.  Aan de hand van experimenten in een nagebootste woonkamer met proefpersonen en de robot Nao werden de algoritmen getoetst.