vrijdag 26 september 2014

Drone redt neushoorn

Pssst, kilootje neushoornpoeder kopen? Is goed voor de gezondheid en kost slechts 70 duizend euro! Het klinkt absurd, maar het is de harde realiteit in het Kruger National Park Zuid-Afrika, waar de neushoorn in rap tempo wordt gestroopt voor zijn hoorn. Het Dutch UAS team, bestaat uit 9 studenten van verschillende universiteiten en komt in actie tegen deze stroperij, door mee te doen aan de Wildlife Conservation UAV Challenge. Doel van deze challenge: het ontwikkelen van een onbemand luchtvaartuig (UAV) om de neushoorn te kunnen beschermen. Om de software van het vliegtuigje te kunnen ontwikkelen, zijn er luchtbeelden nodig van neushoorns. Op zaterdag 27 september heeft het Dutch UAS team daarom een testdag met een cameraballon gepland in Safaripark Beekse Bergen.

Neushoornpoeder is één van de meest waardevolle materialen op de wereld - één kilo is zelfs meer geld waard dan goud of cocaïne. Vooral in landen zoals China en Vietnam is de vraag naar neushoornpoeder enorm toegenomen. Het is dan ook geen wonder dat criminele netwerken proberen te profiteren van deze handel, en op grote schaal op de neushoorn jagen. In 2007 werden er 13 neushoorns per jaar gestroopt; in 2013 was dat aantal toegenomen tot 1004. Dat zijn drie neushoorns per dag! Deze exponentiele toename heeft tot gevolg dat de neushoorn in het Kruger National Park binnen tien jaar uitgestorven zal zijn. En dat terwijl de geneeskrachtige werking van neushoornpoeder nooit bewezen is.

Hoe los je dit probleem op? Het Dutch UAS team is ver onderweg met het realiseren van hun oplossing: een onbemand vliegtuigje (UAV) met thermische camera’s aan boord. Dit vliegtuigje zal toezicht kunnen houden over het leefgebied van de neushoorn, en de camerabeelden rechtstreeks naar de rangers van het park sturen. Dankzij de UAV kan de ranger dag en nacht zien wat er in de buurt van de neushoorn gebeurt, en de neushoorn op een effectievere manier te beschermen tegen stropers.

Het doel van de challenge is niet alleen om een efficiënt en makkelijk te gebruiken vliegtuig te ontwikkelen. Er moet bijvoorbeeld ook een verbinding gelegd worden tussen vliegtuig en grondstation, en er moet software worden ontwikkeld die de neushoorn automatisch kan herkennen. Om deze software te kunnen ontwikkelen en toetsen, heeft het Dutch UAS team op zaterdag 27 september een testdag in Beekse Bergen gepland. Met behulp van een Aerostat ballon zal het team luchtopnamen maken van de neushoorn, om aan de hand van deze data de beeldherkenningssoftware te kunnen ontwikkelen.

Robot Charlie heeft positief effect op kinderen met diabetes

Door contact met een robot gaan diabetespatiënten op een positievere manier met hun ziekte om. Dat blijkt uit een proef in het Meander Medisch Centrum, waarbij kinderen met diabetes een robot op de afdeling hadden. Via robot Charlie konden patientjes in het Amersfoortse ziekenhuis spelenderwijs meer leren over hun ziekte, door bijvoorbeeld een quiz met hem te spelen.

donderdag 25 september 2014

Onderzoekers ontwikkelen bestuurbaar weefsel voor soft robots

Onderzoekers werken aan een 'robotisch weefsel' dat zich kan samentrekken en zo in staat is om te bewegen. Volgens de bedenkers kan er met de elastische weefsels van de zogeheten 'soft robots' specialistische kleding ontworpen worden. Het robotisch weefsel is gemaakt op basis van katoen waarin sensors zijn verwerkt. Ook bevat het elastische materiaal draadachtige strengen geheugenmetaal. De strengen rollen zichzelf op als deze worden verhit door middel van elektriciteit, waardoor de soft robot kan bewegen of het stof kan laten samenknijpen, schrijft Phys.org.

Robot-octopus zwemt net als inktvis



Onderzoekers van de Foundation for Research and Technology-Hellas uit Griekenland hebben een draadloze robot ontwikkeld die veel gelijkenissen toont met een zwemmende inktvis. De robot kan in de toekomst mogelijk worden gebruikt voor oceaanonderzoeken. Het onderzoeksteam deed vorig jaar al onderzoek naar een robot-octopus, zo meldt Cnet. Het apparaat had echter solide tentakels, waardoor het stijf oogde en weinig snelheid kon ontwikkelen.

maandag 22 september 2014

Microsoft ontslaat robotica-afdeling

Microsoft heeft het robotteam van zijn researchafdeling ontmanteld, als onderdeel van eerder aangekondigde ontslagen. Dat meldt een van de medewerkers van het team. In totaal ontslaat Microsoft 18.000 mensen. Het einde van het robotteam van Microsoft Research is aangekondigd door Ashley Feniello, een medewerker van het team. "Alles wat overblijft is een verzameling robots", schrijft hij op zijn Microsoft-blog. Het robotteam, waarvan onduidelijk is hoe groot het is, richtte zich onder meer op het gebruik van robots in het onderwijs en de interactie tussen mensen en robots.


vrijdag 19 september 2014

Decos en HE Space testen ruimterobots

Innovatiehuis Decos en detacheringsbureau HE Space organiseren op donderdag 9 oktober 2014 de Mars Rover Test Drive. Vier robots, ontwikkeld voor de ruimtevaartindustrie, zullen tijdens de challenge een parcours met hindernissen afleggen en enkele opdrachten uitvoeren. De ingenieurs krijgen zo een optimaal beeld van de sterke en zwakke plekken van hun robotontwerpen.

'Ethische' robot laat mensen te pletter vallen

Nee, we kunnen anno 2014 ons leven nog niet laten afhangen van robots. Zo moreel verantwoord zijn ze namelijk nog helemaal niet. Want een 'ethische' robot kan niet kiezen. Dat blijkt uit een experiment van de Britse Universiteit van Bristol. Daarbij moest de Asimov-robot, vernoemd naar de science fiction-schrijver Isaac Asimov die bekend stond om zijn robotverhalen waaronder I, Robot uit de jaren '40 en zijn drie wetten van de robotica, voorkomen dat 'menselijke' robots in een ravijn belanden.

woensdag 17 september 2014

Vanessa Evers bezoekt Japanse robots

Japan is de bakermat van de robots. Het land investeert in verband met de vergrijzing miljarden in robottechnologie om het dreigende personeelstekort op te lossen. En dus zie je in het openbaar steeds meer robots opduiken. Daar onderzoeken ze al de relatie tussen mens en robot. Vanessa Evers, hoogleraar sociale robotica binnen onderzoeksinstituut CTIT van de UT, ging afgelopen zomer met het NCRV-programma Altijd Wat naar Japan. Ze ondervond wat wij van Japan kunnen leren, ons wacht immers ook een vergrijzingsgolf.

dinsdag 16 september 2014

Zachte tentakelrobot kruipt door nauwe ruimtes

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT hebben een zachte robot in een tentakelvorm ontworpen, die door omgevingen kan bewegen die voor andere robots lastig navigeerbaar zouden zijn. De arm van silicone is volgens de universiteit gebaseerd op een octopustentakel en moet behalve flexibeler ook veiliger zijn voor mensen.

maandag 15 september 2014

Umeet over vertrouwen in robots

Op 2 oktober 2014 organiseren de Erasmus Universiteit Rotterdam, TU Delft en Leiden Universiteit een Umeet-bijeenkomst over robotica. Onder het motto 'Ontdek jouw vertrouwen in robots' belichten wetenschappers van de drie universiteiten met name robots in de zorgsector. Moet zorg wel worden overgenomen door robots of is dit een taak van mensen?  Wie is aansprakelijk als een robot een fout maakt?  Daarnaast zijn er onder meer workshops robotbouwen en drones, en vertelt ESHCConderzoeker Etienne Augié over Science fiction en ons beeld van robots. EURhoogleraar Jos de Mul opent en sluit af.

De Umeet 'Vertrouwen in de robots' vindt plaats in Den Haag op donderdag 2 oktober. Over de snelheid robots worden ingezet en in welke mate ons werk door robots overgenomen zal worden verschillen experts van mening, maar dat we ermee te maken krijgen staat vast. Robots kunnen verschillende vormen aannemen en ingezet worden voor diverse taken. Ze op mensen of dieren lijken, maar ze kunnen ook hele andere vormen aannemen waardoor ze hun functie gemakkelijk uit kunnen voeren. De robots krijgen binnen onze maatschappij een rol. Daarom is het van belang om naar de ethische, technische, sociale, juridische kant te kijken.

Tijdens het programma buigen juriste Bibi van der Berg, (Universiteit Leiden), promovendus psychologie  Roy de Kleijn, (Universiteit Leiden) en robotonderzoeker Joost Broekens (TU Delft) zich over vraagstukken over robots in de zorg: moet die wel worden overgenomen door robots of is dit een taak van mensen?  Wie is aansprakelijk als een robot een fout maakt? Internetsocioloog  Chris van 't Hof zit de bijeenkomst voor, EURhoogleraar Filosofie van mens en cultuur Jos de Mul leidt in en sluit af.

Na de discussie kan het publiek keizen uit vier workshops: Bouw je eigen robot (lego Delft),Impact van Drones in ons leven (Marki van Iforesee Expo met Labs/ Drone Lab), Ontdek jouw vertrouwen in robots ( Roy Kleijn, Leiden) enScience fiction en ons beeld van robots (Etienne Augé, EUR)

vrijdag 12 september 2014

Darpa wil soldaten in toekomst oplappen met nanobots

De Amerikaanse defensieorganisatie Darpa wil op termijn nanobots inzetten om soldaten sneller en beter te helpen genezen. Dat schrijven diverse Amerikaanse media vrijdag op basis van informatie van Darpa. Uit die informatie blijkt dat de defensieorganisatie met het zogeheten ElectRx-programma werkt aan de alternatieve geneeswijze, die president Barack Obama steunt. De geneeswijze moet ervoor zorgen dat doktoren gewonde en zieke soldaten met meer precisie kunnen behandelen.

maandag 8 september 2014

Ontmoet Ollie de robotcilinder

Groot is hij niet, het nieuwe robotje van Sphero. Dat kleine bedrijf maakte furore met zijn eerste robot: een balletje dat overal heen kan rollen, en met de smartphone bestuurd wordt. De nieuwe telg in de Sphero-familie heet Ollie, en dezer keer heeft het guitige ding een cilindervorm. Ollie is ook te besturen met je telefoon. De robot heeft twee wielen bekleed met een griplaag, wat scherpe bochten de orde van de dag maakt. Ollie kan tegen een stootje, en houdt ervan om op volle snelheid over een schans te vliegen om zo een sprong te maken.

Natuuronderzoek met drones

Met behulp van de nauwkeurige digitale beelden die de drones (kleine, ultralichte, onbemande vliegtuigjes) verzamelen tijdens hun vluchten, kan worden vastgesteld welke gebieden droog of nat zijn. 'Eén van de problemen in de natuur is verdroging', vertelt Gedeputeerde Johan van den Hout (ecologie). 'Als je daar iets aan wilt doen, moet je wel precies weten waar dat het hardste nodig is. En of de maatregelen die je neemt uiteindelijk ook succes hebben. Met het slaan van peilbuizen meet je maar een heel klein stukje rond die peilbuis. En het kost erg veel tijd, energie en geld. Door het inzetten van deze op afstand bestuurbare vliegtuigjes kunnen we in korte tijd de gesteldheid van grote gebieden in kaart brengen. Dat is pure winst.'

De drone-vluchten worden uitgevoerd door HiView BV – gespecialiseerd in geologische luchtfotografie en geologische dataprocessing. De provincie Noord-Brabant financiert het drones-experiment samen met enkele andere partijen. Van den Hout: 'De techniek is nog volop in ontwikkeling en zal naar verwachting de komende jaren enorm aan belang winnen. Deze toepassing biedt dus innovatiemogelijkheden waar het bedrijfsleven van kan profiteren.'

Noord-Brabant heeft ongeveer 26.000 hectare uiterst waardevolle natuur - waaronder de Natura 2000-gebieden - die verdroogd is. 'We hebben onszelf tot 2027 de tijd gegeven om deze gebieden te vernatten', vervolgt Van den Hout, 'op dit moment zijn we in de helft van de gebieden al bezig met herstelwerkzaamheden. De kosten hiervan zijn ongeveer 100 miljoen euro die door verschillende partners betaald worden. We zijn er allemaal bij gebaat dat de metingen sneller, effectiever en goedkoper kunnen worden verricht.'

De verzamelde data komen eind van het jaar beschikbaar als een webapplicatie en als een app voor IOS apparaten. Samen met de beheerders van de drie Brabantse pilotgebieden (Kampina, de Brabantse Wal en de Grootte Peel) gaat de provincie de verzamelde data dan beoordelen op bruikbaarheid in vergelijking tot traditionele data. De eerste resultaten zijn veelbelovend.