donderdag 27 november 2014

500 robots in je zorgorganisatie

We zitten midden in de robothype en waarschijnlijk zullen we voorlopig nog vooral benadrukken wat robots niet kunnen. Lees bijvoorbeeld het artikel in NRC wetenschap van afgelopen weekend over robots die nog 'te dom, te duur en te onhandig' zijn. En hoewel de massale adoptie dus nog op zich laat wachten en de technologie nog grote stappen moet maken, is het interessant om alvast verder te kijken. Hoe zit het bijvoorbeeld met het beheer als je straks opschaalt naar 500 robots?

dinsdag 25 november 2014

DHL: Proef met dronebezorging smaakt naar meer

Pakketbezorger DHL gaat door met experimenteren met bezorging per drone. De proef op het waddeneiland Juist, ten oosten van Borkum, is tot op heden een succes. Zo’n twintig spoedbezorgingen met medicijnen heeft DHL kunnen doen voor de apotheek Seehund op het Duitse waddeneiland Juist sinds deze zomer. De vervoeder zegt door te gaan met de proeven.

maandag 24 november 2014

Speelgoedrobots leren kids over duurzame energie

Het 'solarspeelgoed' van Studio Roes uit Arnhem won een innovatieprijs. Het bedrijf ontwikkelt speelgoedrobots, waarmee kinderen duurzame energie opwekken en gebruiken. Solly eet zonlicht en slaat energie op, zodat andere robots aan het werk kunnen: Letty geeft licht, Musey maakt muziek, Wiefie stuurt robotinformatie door naar een webserver en Copter vliegt. Copter moet natuurlijk wel eerst zijn batterijbuik vullen, anders komt die niet ver.

donderdag 20 november 2014

Robot bewaakt Microsoft campus

Een Amerikaanse startup test een robotbeveiliger op de campus van Microsoft in Silicon Valley. Knightscope heeft van zijn K5 al zeven exemplaren gebouwd, meldt Technology Review. De Dralek-achtige, enigszins intimiderende K5 is uitgerust met gps, HD-camera’s, sensoren en een grote oplaadbare batterij die het minimaal 24 uur volhoudt. De robots hebben geleerd om verdachte omstandigheden te signaleren.

woensdag 19 november 2014

Gelderland inspecteert brug met drones

De provincie Gelderland heeft 18 november een proef met drones gedaan voor de inspectie van de Rijnbrug bij Babberich. Met de drones zijn beeldopnames gemaakt waarmee de onderhoudsstaat van de brug in kaart is gebracht. De proef moet uitwijzen of inspecties met drones goedkoper, veiliger en met minder verkeershinder kunnen worden uitgevoerd. Het is voor het eerst in Nederland dat een drone wordt ingezet voor de inspectie van een brug.

Inspecteurs maken de drone klaar voor inspectie van de brug; bron provincie GelderlandGedeputeerde Conny Bieze is enthousiast over de pilot: 'Met een drone kun je komen op plekken waar je als inspecteur moeilijk bij kunt. Het gebruik van onbemande vliegtuigjes kan eenvoudiger, veiliger en goedkoper zijn dan steigers bouwen.'

Het belangrijkste voordeel van een inspectie met een drone is dat een brug of viaduct niet of minder lang afgesloten hoeft te worden voor het verkeer. Maar de provincie verwacht ook dat drones goedkoper, veiliger en sneller zijn dan handmatige inspecties. Gedeputeerde Bieze: 'Minder geld, minder tijd en minder overlast.'

Als de resultaten van de pilot positief zijn wil de provincie Gelderland onbemande vliegtuigjes breder inzetten bij het beheer en onderhoud van wegen. Gedeputeerde Bieze: 'De mogelijkheden van drones zijn ongekend. Vanuit de lucht kijken naar files bijvoorbeeld, zodat we sneller maatregelen kunnen nemen om het verkeer te kunnen laten doorstromen. Maar denk ook aan de inspectie van bomen langs de wegen.' 

dinsdag 18 november 2014

Vogelverjaagrobot succesvol ingezet in fruitteelt

Vogels die schade aanrichten in de fruitteelt kunnen effectief verjaagd worden met laserlicht. Dat blijkt uit een proef van CLM Onderzoek en Advies. De innovatieve Agrilaser vogelverjaag-robot werkt volautomatisch en levert geen overlast voor omwonenden.

CLM heeft de Agrilaser Autonomic afgelopen zomer getest in een peren- en appelboomgaard. De resultaten waren positief. Voor aanvang van de proef had de perenteler te kampen met grote schade door kraaiachtigen. Na het inzetten van de laser verdwenen de kraaien uit de percelen en was er nauwelijks meer schade aan de oogst.

De Overijsselse fruitteler Arnold Bosgoed is positief: “Na inzet van de laser is het een heel stuk rustiger. De grote groepen kraaiachtigen zijn verdwenen. Ik ben zeer tevreden over de automatische laser. Het apparaat maakt geen lawaai en de vogels lijken niet te wennen aan de laserstralen. Het systeem is eenvoudig te installeren en vergt geen onderhoud.”

Voor de ontwikkelaar van de Agrilaser, de Bird Control Group, was dit succes aanleiding om dit model in productie te nemen. CLM-onderzoeker Joost Lommen: “Dit resultaat biedt perspectief voor testen van deze maatregel op grotere schaal.”

Vogels zien de laserstraal als een naderend fysiek gevaar waardoor in tegenstelling tot conventionele verjaagmethoden, geen gewenning lijkt op te treden. Via een laptop of tablet wordt een traject vastgesteld waarmee het apparaat willekeurig de fruitbomen in dat gebied bestraalt. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan een gebied van 100 hectare tot maximaal 1.200 hectare worden vrijgehouden van vogels. Door de configuratiemogelijkheden is de robot volledig af te stemmen op de afmetingen van meerdere percelen en de gewenste actieve periodes tijdens de dag.

Steinar Henskes, CEO van Bird Control Group: “Wij zijn erg tevreden met de positieve resultaten van deze test. Afgelopen drie jaar heeft ons team hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling van onze lasertechnologie met als resultaat de Agrilaser Autonomic. Wij zien veel mogelijkheden om de laser in te zetten op landbouwpercelen, grote gebouwen en industrieterreinen.”

maandag 17 november 2014

Zorg-robot ZORA gaat kunst maken

De inmiddels wereldberoemde zorg-robot ZORA is door kunstenaar Pim Smit uitgenodigd om samen een kunstwerk te maken voor de stichting To Walk Again van de Belgische triatleet Marc Herremans ...en die invitatie is aanvaard!

Deze bijzondere schildersessie vindt plaats op vrijdag 21 november 2014 om 13.30 u bij Galerie Pim Smit te Tienen. Robot ZORA zal de grote meesters uit de kunstwereld bestuderen en vervolgens het penseel oppakken om samen met Pim kunst te maken.

De humanoïde robot kreeg de naam ZORA: Zorg Ouderen Revalidatie en Animatie. ZORA is een 57 centimeter hoge programmeerbare robot die over allerlei sensoren beschikt. De robot wordt onder meer ingeschakeld bij revalidatieoefeningen in verpleeg- en verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. ZORA is de eerste humanoïde robot ter wereld die effectief met mensen wordt ingezet – een Belgische primeur.

ZORA wordt ingezet in woonzorgcentra bij ouderen, in revalidatiecentra of scholen bij kinderen met autisme en op eenheden neurologie of pediatrie in een ziekenhuis. In België is ZORA reeds in 24 verschillende WZC’s, ziekenhuizen en scholen actief.

Pim Smit maakte eerder al kunst met Eddy Merkcx, Kim Clijsters, Scala & Kolancy Brothers, Jean Marie Pfaff, Jan Ceulemans, Freddy de Kerpel, Tia Hellebaut, Marc Herremans, Richard Krajicek, Edwin van der Sar, Clown Bassie en vele anderen.

zondag 9 november 2014

Campagne gestart voor 4,5 meter hoge vechtrobots

MegaBots Inc. is een nieuw Amerikaans bedrijf dat vechtrobots wil gaan bouwen van pakweg 4,5 meter hoog. Het bedrijf heeft een Kickstarter-campagne gestart en hoopt zo het benodigde kapitaal van 1,8 miljoen dollar (1,4 miljoen euro) binnen te halen. Volgens de mannen van MegaBots zijn robots voor het leger of reddingswerkzaamheden maar saaie kost. Ze zetten in op puur amusement en hebben een grootse visie van een arena vol 7 000 kilo wegende tweebenige vechtrobots (ook wel ‘Mechs' genoemd) die elkaar te lijf gaan.

vrijdag 7 november 2014

'Robots vervangen niemand, maar zorgen juist voor écht contact'

Zorgwerkers krijgen meer tijd voor hun patiënten. Kinderen die met robots blokjes bouwen, hangen niet voor de tv. Hoogleraar in Robotica Vanessa Evers ziet de voordelen van robotisering. En Nederland neemt het voortouw: "Als je kijkt naar keiharde innovatie in de technologie, lopen wij voorop."

Ondanks de angst dat door automatisering duizenden banen verdwijnen, ziet Evers, professor aan Universiteit Twente, juist mogelijkheden. Zo kunnen robots helpen bij taken van zorgwerkers. "We horen patiënten zeggen: ik kan zelf weer in de tuin werken. Dan vervang je niemand, maar dan kan de zorgpersoon weer écht contact hebben met de patiënt."

donderdag 6 november 2014

'Robots pakken onze jobs af? Des te beter!'

Moeten we bang zijn voor robots en de groeiende automatisatie van een reeks beroepen? Nee, zegt Larry Page. Volgens de medestichter en CEO van Google zal de technologische vooruitgang oneindige voordelen met zich meebrengen voor de mensheid en de werkwereld. Dat verklaarde hij in een onderhoud met de Financial Times. De polemiek komt regelmatig terug sinds de industriële revolutie. Technologieën als de stoommachine, montagelijnen of elektriciteit vernietigen jobs, soms op massale schaal. Onlangs hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford een opzienbarende studie gepubliceerd, waarin staat dat bijna de helft van de beroepen op korte of middellange termijn bedreigd wordt door automatisatie.

maandag 3 november 2014

Rotklusjes? Daar heb je dus een robot voor



Paniek! Robots pikken onze banen in! Dat was vorige maand de conclusie na een toespraak van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Ook al was wat hij zei genuanceerder: “Hoewel ik een rasoptimist ben, moet ook ik toegeven dat het scenario dat robots zullen leiden tot vooral technologische werkloosheid zeker niet ondenkbaar is.”

Het is waar dat je steeds meer robots ziet buiten de zware industrie. Ook in andere sectoren nemen ze taken van mensen over. Maar wat betekent dat? Drie Amerikaanse robotbedrijven vertellen over de impact op de werkvloer. Soms gaat het ten koste van banen, maar meestal verandert alleen de aard van het werk of zorgen robots juist voor meer carrièremogelijkheden.

zondag 2 november 2014

Meet Poppy, de eerste 3D geprinte opensourcerobot

Poppy (@poppy_project) kan door iedereen gebouwd en geprogrammeerd worden. Door de gratis beschikbare software kunnen gebruikers zelf gemakkelijk onderdelen ontwerpen en het gedrag van hun Poppy programmeren. Zo kunnen bijvoorbeeld informaticastudenten met Poppy experimenteren en toegang krijgen tot de wereld van onderzoek en ontwerp. Poppy is ook compatibel met het Arduino-platform, waardoor de robot kan worden gekoppeld aan andere elektronische voorzieningen, zoals intelligente kleding, verlichting, sensoren en muziekinstrumenten. Poppy-gebruikers kunnen hun ideeën en resultaten uitwisselen via een platform. - See more at: http://www.solv.nl/weblog/meet-poppy-de-eerste-3d-geprinte-opensourcerobot/20227#!lang=en

Koffiemachines in Japan voortaan verkocht door Pepper-robot

Nestlé Japan is het eerste bedrijf dat ‘menselijke’ robots van telecomprovider Softbank gaat inzetten als werknemers. Ze verkopen vanaf eind dit jaar koffiecapsules en espressomachines. Deze Pepper robots verstaan tussen de 70 en 80 procent van de spontane conversaties. Dat meldt persbureau Reuters vandaag. De Zwitserse voedselmiddelgigant Nestlé huurt eerst twintig robots en wil eind volgend jaar in totaal duizend van deze menselijke robots in dienst nemen.