dinsdag 30 december 2014

Kunstmatige intelligentie onderwerp van 100-jarige studie

De Amerikaanse Stanford University start een onderzoek waarbij wetenschappers gedurende 100 jaar de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gaan bestuderen. De initiatiefnemers van het AI100-onderzoek willen weten welke invloed machines die kunnen waarnemen, leren en redeneren hebben op de manier waarop mensen leven, werken en communiceren. De hoofdonderzoeker Russ Altman realiseert zich dat het heel onduidelijk is hoe kunstmatige intelligentie (AI) er over 30, 50 of 70 jaar uitziet en hoe je dat fenomeen tegen die tijd het best kunt bestuderen.

vrijdag 19 december 2014

Robots gaan in staking wegens schrappen arbeidsplaatsen

In de komende tien jaar zullen we het unieke moment meemaken dat robots in staking gaan uit protest tegen het schrappen van hun baantjes in de fabriek. Ze worden namelijk overbodig vanwege de steeds betere 3D-printers en dat valt bij de robotvakbond natuurlijk niet in goede aarde. Bovenstaande situatie wordt beschreven door een columnist in de Washington Post, natuurlijk met een lichte glimlach maar verder als serieus toekomstscenario.

maandag 15 december 2014

Britten werken aan eigen RoboBob

De Britten willen hun politieagenten transformeren tot hightechbobbies, de RoboBob. Compleet met intelligente bril, grafenen harnas en een exoskelet. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoekt de Bobby van de toekomst en heeft een paar opvallende items op de wenslijst, ontdekte The Guardian na een geslaagde WOB.

dinsdag 9 december 2014

Robots tonen hun kunnen in studentenrestaurant

Op donderdag 4 december kreeg Alma 2 een cameraploeg én enkele robots over de vloer. Voor een nieuwe documentairereeks over De werkende mens, volgend jaar te zien op Canvas, had programmamaker Lode Desmet onderzoekers uitgenodigd om met hun robots een bezoekje te brengen aan het restaurant. De lunchende studenten konden met eigen ogen zien hoe de onderzoekers er steeds beter in slagen om de acties van robots af te stemmen op het gedrag en de noden van mensen.

In tegenstelling tot de klassieke industriële robots die in een kooi werken – en dus afgeschermd van mensen – is de PR2 een 'servicerobot', ontworpen om te werken in de omgeving van of in directe interactie met mensen. De mechanica en hardware zijn zo gemaakt dat de robot niet de kracht heeft om iemand ernstig te verwonden. De Robotics Research Group van het Departement Werktuigkunde focust op het aansturen van de robots. De software zorgt ervoor dat PR2 zijn omgeving waarneemt en daar ogenblikkelijk op reageert. De robot maakt geen voorgeprogrammeerde bewegingen, maar krijgt een aantal beperkingen opgelegd.

De demonstratie in Alma toonde hoe de robot mensen kan helpen om objecten te dragen, in dit geval een dienblad met eten. De robot “voelt” in zijn armen in welke richting de mens wil bewegen. Daarnaast vermijdt hij obstakels en kijkt hij steeds naar het plateau. Als de mens het dienblad loslaat houdt de robot het voor hem vast. PR2 kan ouderen bijstaan in het huishouden of arbeiders helpen om zware lasten te dragen.

Met het RoboHow-project willen de onderzoekers het programmeren van robots op een hoger abstractieniveau brengen, zodat er eenvoudiger en sneller taken aan de robot kunnen opgelegd kunnen worden. Uiteindelijk zou een gesproken commando moeten volstaan. Bijvoorbeeld: 'Maak me een pannenkoek', waarna de robot zelf de nodige informatie opzoekt op het internet en de bewegingen genereert die nodig zijn.

dinsdag 2 december 2014

Tuŝi, een robot met gevoel

Hoe maak je emoties voelbaar? Mark de Reijer afgestudeerd bij Communication and Multimedia Design (CMD) onderzocht het in zijn scriptie en creëerde Tuŝi, een robot die emoties kan overbrengen. Wie Tuŝi ziet ervaart niet alleen de emoties van de robot, maar herkent ze ook.

‘Het is net een blopje’, vertelt Mark over zijn Tuŝi. ‘Het was de bedoeling van mijn project dat je er geen mensen of dieren in zou herkennen. Het gaat echt puur om het herkennen van de emotie. Daarom heeft het geen correlatie met mens en dier, om deze invloed uit te sluiten. Zo kan er veel beter gefocust worden op de voelbare eigenschappen.’

maandag 1 december 2014

Bewapende AMSTAF-robot bewaakt gevaarlijke grenzen



Zowel Israël als Zuid-Korea gebruiken tegenwoordig deze robots om gevaarlijke grensposten te bewaken. De AMSTAF is ontwikkeld door het Israëlische Automotive Robotic Industry Ltd., en wordt vooral geprezen voor zijn veelzijdigheid. De zes wielen onder het wagentje worden aangedreven door stille, hybride elektrische motoren (één motor aan iedere kant), die genoeg kracht opwekken om de AMSTAF over relatief hoge heuvels (met een hoek van 45 graden) te laten rijden.

Amazon kan niet meer zonder robots

Amazon zet deze week meer robots in dan ooit in zijn fulfillmentcentra. Vandaag worden gemiddeld 426 bestellingen per seconde verwerkt, reden waarom de e-tailer rond deze tijd 80.000 mensen extra inhuurt. Maar die kunnen eigenlijk al niet meer zonder robots. Zondag kreeg de Amerikaanse pers een rondleiding in het moderne Amazon dc in het Californische Tracy. Daar wordt volop gebruik gemaakt van de Kiva robots die Amazon in 2012 voor 775 miljoen dollar kocht.