dinsdag 27 januari 2015
zaterdag 24 januari 2015
Atlas-robot krijgt een update
De Atlas-robot van het Amerikaanse ‘Defense Advanced Research Projects Agency’ (Darpa) heeft een nieuw jasje gekregen. En dat niet alleen, qua techniek is de robot ook flink verbeterd. In juni van dit jaar houdt Darpa de finale van de ‘Darpa Robotics Challenge', waarbij door de deelnemers veelal gewerkt wordt op basis van de Atlas-robot. Het ontwerp van deze robot is nu sterk aangepast en de ‘Atlas Unplugged' gedoopt. Dit maakt de robot nog veelzijdiger, maar zorgt ook dat de moeilijkheidsgraad van deze wedstrijd flink omhoog gaat.
dinsdag 20 januari 2015
Deze robot schrijft over kunst op Tumblr
We weten dat bots zelf kunnen schrijven, maar zijn ze ook in staat om kunst op waarde te schatten? De robot die stukjes schrijft op de Tumblr-pagina Novice Art Blogger doet in elk geval een dappere poging. De robot is een stuk software dat wordt aangedreven door een Raspberry Pi, gemaakt door de Brits-Colombiaanse kunstenaar Matthew Plummer-Fernandez. De bot haalt plaatjes en meta-data van abstracte kunst uit de online database van Tate, vervolgens laat hij er algoritmes op los en probeert hij de kunst te ontleden.
woensdag 14 januari 2015
'Zorgopleidingen moeten robots omarmen'
Zorgopleidingen moeten les geven over robottechnologie, zegt Pieter Jonker, hoogleraar Vision Based Robotics aan de TU Delft. Want binnen 5 jaar zijn er zorgrobots voor ouderen, die dingen kunnen opruimen, mensen kunnen herinneren aan hun medicijnen en kunnen registreren of iemand genoeg eet en drinkt. "In 2040 hebben we in Nederland minstens 2 miljoen mensen nodig om ouderen te verzorgen. Door technologie in te zetten, kunnen we meer handen aan het bed krijgen en een betere kwaliteit van leven bieden", zei hij tijdens een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
maandag 12 januari 2015
AI-experts in het geweer tegen gevaren Artificial Intelligence
AI-experts beginnen zich zorgen te maken om te gevolgen van 'Artificial Intelligence'. Een open brief die een agenda stelt voor onderzoek naar het voorkomen van negatieve gevolgen, is al door een lange lijst experts ondertekend. Hopelijk leest men die brief ook in Den Haag. De initiatiefnemers voor de open brief constateren dat kunstmatige intelligentie de laboratoriumfase achter zich gelaten heeft; ontwikkelingen op het terrein van AI vertegenwoordigen een steeds grotere economische waarde. De potentiƫle voordelen van toepassing ervan zijn groot. Uitbannen van ziekte en armoede lijken niet onmogelijk, stellen ze.
vrijdag 9 januari 2015
Versla de oppermachtige pokerrobot
De pokercomputer Cepheus heeft het spel Texas Hold'em geperfectioneerd, aldus een wetenschappelijke publicatie. Van belang daarbij is dat het niet om No Limit gaat, waarbij spelers meer bewegingsvrijheid hebben om tegenstanders te bewerken. Cepheus speelt Limit Hold'em, dat meer op het mechanisme van het kaartspel is gestoeld.
donderdag 8 januari 2015
Nieuwe Parrot-drone heeft parkeersensoren
SenseFly, een dochter van Parrot, introduceert een opmerkelijke drone op CES. De geavanceerde quadcopter heeft intelligente snufjes aan boord, zoals sensoren om de juiste hoogte te bewaren, maar het is de camera van de helikopter die de show steelt. Die monteerde SenseFly op een flexibel hoofd vooraan op de drone. Het resultaat is de eXom, een tuig dat veel weg heeft van een parachutist die net uit een vliegtuig sprong. Moest die parachutespringer tenminste propellers aan handen en voeten hebben.
woensdag 7 januari 2015
Robot met zachte handen is balvirtuoos
Het Amerikaanse Empire Robotics heeft een robot gemaakt dat met uiterste precisie met tafeltennisballen gooit. Toch is dat niet de belangrijkste vaardigheid van het apparaat. De robot die luistert naar de naam Versaball heeft een balvormige membraan dat als arm dient. Door lucht in en uit die bal te pompen is het in staat om delicate taken als het vervangen van een gloeilamp uit te voeren. Tegelijkertijd is het oppakken van zware items geen probleem.
Drone met Intel-camera kan automatisch obstakels ontwijken
Een drone van het Duitse bedrijf Asctec kan met behulp van een Realsense-camera van Intel en een chip van hetzelfde bedrijf automatisch obstakels ontwijken. Realsense-camera's van Intel, die dit jaar ook voor het eerst in laptops worden verwerkt, kunnen diepte zien. Dat kan onder meer worden gebruikt om bewegingen te herkennen, zodat tablets en pc's kunnen worden bestuurd zonder ze aan te raken.
maandag 5 januari 2015
Solliciteren? Overtuig eerst de robot
Een personeelsfunctionaris? Vergeet het maar! Veel grote bedrijven gebruiken tegenwoordig een Applicant Tracking System, oftewel: sollicitantenvolgsysteem. Uit reacties die binnenkomen, filtert deze robot de beste cv's. Alleen de uitverkoren exemplaren komen terecht op het bureau van een echt mens. Wel zo efficiƫnt in een tijd waarin op de meeste vacatures een paar honderd reacties binnenkomen.
zondag 4 januari 2015
Robot leert zichzelf koken door naar YouTube te kijken
Een team van Amerikaanse en Australische wetenschappers claimt dat hun robot heeft leren koken door naar YouTube-video's te kijken. De robot maakt gebruik van herkenningstechnieken om voorwerpen te identificeren en bestuderen hoe mensen met die voorwerpen omgaan. Dankzij die techniek kan de robot zelfs vaak voorspellen welke handeling de mens vervolgens met het voorwerp zal stellen.