woensdag 25 februari 2015

Consumentenversie van drone die tegen botsingen kan

Het bedrijf achter een drone die is ontwikkeld voor het gebruik bij rampplekken, heeft onlangs 1 miljoen dollar gewonnen bij een internationale wedstrijd. Nu hoopt de Zwitserse onderneming op termijn een consumentenversie te gaan ontwikkelen en te verkopen, zo werd dinsdag bekend. Het bedrijf Flyability werkt al jaren aan de drone, die Gumball heet. Volgens de bedenkers verwoesten de meeste botsingen drones, maar zou Gumball daar tegen kunnen. De drone zou dan ook geschikt zijn voor het gebruik bij rampplekken of bij plekken die gevaarlijk zijn voor mensen, zoals bijvoorbeeld in een kerncentrale.

Liftende robot HitchBot probeert het nu in Duitsland

Na een succesvolle trip door Canada probeert HitchBot nu liftend door Duitsland te trekken. Vorig jaar reisde de robot 6000 kilometer dwars door Canada. Het is de bedoeling dat mensen hem meenemen in de auto.

dinsdag 24 februari 2015

Opa bouwt robot die stropdassen knoopt

De 75-jarige gepensioneerde ingenieur Goldstein creëert complexe kinetische sculpturen die de jonge generatie ingenieurs moeten inspireren. Meneer Goldstein brengt zijn tijd grotendeels door in zijn mancave, alwaar hij complexe robots in elkaar zet. Zoals de 'Why Knot?' die een stropdas automatisch knoopt of de 'Ro-Bow'-robot die de viool speelt. Dat is even wat anders dan een bingo-avond.

dinsdag 17 februari 2015

Onderzoekers ontwikkelen empathische robot voor ouderen

Onderzoekers van Zuyd Hogeschool in Heerlen hebben, samen met negen andere onderzoeksinstellingen uit vijf Europese landen, een servicerobot voor ouderen ontwikkeld die empathisch en sociaal is. De servicerobot moet ouderen in staat stellen langer zelfstandig thuis te wonen. Dat meldt Zuyd Hogeschool. 'We hebben de robot geen uiterlijke menselijke trekjes gegeven', zegt onderzoekster Sandra Bedaf van het lectoraat Technologie in de Zorg van Zuyd Hogeschool. 'Zijn empathische en sociale kant komt op een andere manier tot uitdrukking. Bijvoorbeeld in zijn bewegingen: hij kijkt de gebruiker aan en maakt een kleine buiging als hij iets overhandigt.'

maandag 16 februari 2015

Bezorgdrones mogen in de VS nog altijd niet opstijgen

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten laten de strenge regels voor het commerciële gebruik van drones vallen, maar bezorgdrones mogen nog altijd niet opstijgen. De FAA publiceerde afgelopen weekend het raamwerk voor nieuwe regelgeving rond het gebruik van drones. Daarbij worden grenzen gesteld aan het gewicht, de vlieghoogte en de vliegsnelheid. Ook mogen drones nooit uit het zicht van de bestuurder vliegen.

Audi fabriekswerkers krijgen hulp van robot

De Duitse autobouwerAudi laat in een persbericht weten dat mensen en robots direct samenwerken bij het in elkaar schroeven van de Audi A4, A5 en Q5. Tot voor kort moesten werknemers vooroverbuigen om expansievaten voor het koelsysteem uit containers te halen. Ja dus? De repeterende bewegingen ervan kunnen tot rugklachten leiden en daar wordt men op de ARBO-afdeling chagrijnig van. Robots met de naam “PART4you” doen voortaan het bukwerk en geven de onderdelen aan. Ze werken bijna letterlijk hand in hand met de werknemers en zeuren niet.

zondag 15 februari 2015

Robot doet slokdarmoperaties bij ZGT

Voor het eerst zijn in Oost-Nederland slokdarmoperaties uitgevoerd met behulp van de Da Vinci-robot. Inmiddels zijn in het ZGT in Almelo zes patiënten met de robot geopereerd. De eerste keer was 26 januari. De Da Vinci-robot werd tot dusver alleen in Utrecht gebruikt. De machine is vooral bekend geworden doordat er veel prostaatoperaties mee worden uitgevoerd.

donderdag 12 februari 2015

Robots zijn onze vrienden


Zie de robot vooral als een vriend en niet als een vijand, stelt Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland. Spot heeft nog niet de aaibaarheid van een hond. Maar hij beweegt wel als een trouwe viervoeter. Google heeft een video gepubliceerd van z’n nieuwste robothond. Spot kan traplopen, neemt steile hellingen en rent makkelijk mee met een jogger. Hij laat zich ook niet zomaar uit z’n evenwicht brengen. De Amerikaanse marine heeft een grote versie van de robothond al in de praktijk getest.
.
Als deze ontwikkeling doorzet wordt de blindegeleidehond in de toekomst ook een robot, stelt Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland. “Maar wat gaat de trainer van de blindegeleidehond in de toekomst doen? Hij of zij zal zich moeten omscholen.”

woensdag 11 februari 2015

Twents roboticateam gaat strijd aan met top Europa

Een team van Twentse robotica-experts is de enige overgebleven Nederlandse deelnemer in de grootste roboticacompetitie van Europa. In deze EuRoC (European Robotics Challenges) draait het om het overbrengen van fundamentele kennis over robotica naar praktische toepassingen in de industrie. Onder de vlag van het LEO, Center for Service Robotics ontwikkelt het team autonome drones  die onderdelen van windturbines inspecteren.

Inspecties van windturbines zijn arbeidsintensief, duur en gevaarlijk. Vaak kiezen beheerders er daarom voor om de verplichte jaarlijkse inspectie niet uit te voeren. Dit brengt ernstige veiligheidsrisco’s en een hogere verzekeringspremie met zich mee. Met circa 50.000 windturbines in Europa lopen de kosten voor onderhoud en inspectie naar schatting op tot een totaal van 8 miljard euro per jaar. De luchtrobots waar het Twentse team aan werkt, leveren in deze industrie een jaarlijkse besparing van miljoenen euro’s op. Bovendien worden de veiligheidsrisico’s flink verkleind.

Het team, onder leiding van Matteo Fumagalli uit de vakgroep Robotics and Mechatronics van de Universiteit Twente, heeft in het Schotse bedrijf Cyberhawk een partner gevonden die het robotplatform op de markt gaat brengen. Hiermee onderscheidt Oost-Nederland zich binnen Europa als topregio op het gebied van robotica.

Matteo Fumagalli richt zich in zijn onderzoek op de Universiteit Twente op het onderhoud van hoogspanningskabels en windturbines door meerdere luchtrobots. Autonome samenwerking tussen die drones is daarbij erg belangrijk. Fumagalli rust de drones uit met een arm waarop camera’s, sensoren en gereedschap zijn geplaatst. Zijn drones kunnen uiteindelijk zonder de tussenkomst van mensen onderhoud aan de hoogspanningskabels, energiecentrales en windturbines uitvoeren. Dit is goedkoper, de kwaliteit gaat omhoog en het levert geen gevaar voor menselijke monteurs op.

dinsdag 10 februari 2015

Robot gaat blokken schuimrubber te lijf via apps

Tijdens de CeBIT-beurs die in maart in Hannover gehouden wordt, kunnen bezoekers met een app een blok schuimrubber claimen die een robot vervolgens gaat bewerken. De bezoekers kunnen de robot onder andere meubels laten maken. De RoboChop-installatie bestaat uit vier armen die blokken schuimrubber van 50x50x50cm kunnen grijpen. De installatie komt op de CeBIT-beurs te staan en bezoekers en andere internetgebruikers wereldwijd, kunnen via een app kiezen hoe de blokken bewerkt moeten worden. Dat gebeurt met behulp van een externe tool met gloeidraad, aldus de makers.

maandag 9 februari 2015

Japans hotel wordt gerund door robots

In Japan wordt gewerkt aan een hotel dat zoveel mogelijk wordt gerund door robots. Zo staan er drie achter de receptie, die er uit zien als mensen en waar je gewoon een'intelligent gesprek' kan houden. Ze reageren op lichaamstaal en spreken verschillende talen vloeiend. Naast de receptionisten zijn er ook robots die je spullen naar je kamer brengen, robots die dienen als portiers en ook robots die je kamer schoonmaken. 90 procent van alle taken ligt daardoor niet meer in mensenhanden.

Turing-test is houdbaarheidsdatum gepasseerd

AI-wetenschappers werken aan een alternatief voor de Turing-test. Deze test voor het meten van de intelligentie van een computer is verworden tot een oefening in misleiding en ontwijking, meent een van de felste critici. De basis voor de Turing-test is gelegd door de befaamde wetenschapper Alan Turing, die zich al in de jaren veertig van de vorige eeuw bezig hield met de vraag naar 'denkende machines'. In 1950 draaide hij het perspectief in die vraag, vanuit het besef dat 'denken' een lastig te definiëren concept is.

zaterdag 7 februari 2015

Deze robot blust branden op zee

SAFFiR staat voor Shipboard Autonomous Firefighting Robot en is een humanoid van de US Navy. Hij speelt brandweer aan boord van schepen. "We hebben een humanoid gemaakt die door een schip kan bewegen, deuren kan openen en brandslangen kan gebruiken", zegt Thomas McKenna, die aan de robot werkte. "Hij maakt gebruik van sensoren om te kunnen zien, ook als er rook is. Uiteindelijk moeten mensen samen gaan werken met robots om vuur aan boord te doven."

woensdag 4 februari 2015

Eve helpt medicijnen ontwikkelen

Wetenschappers van de onderzoeksgroep Declaratieve talen en artificiële intelligentie (DTAI) van de KU Leuven hebben, in samenwerking met de universiteiten van Cambridge en Aberystwyth, een robot gemaakt die de eerste fase in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen - namelijk de zoektocht naar een actieve molecule met een remmende invloed op de onderzochte ziekte - voor zijn rekening neemt. Dit versnelt de ontwikkeling van medicijnen en maakt ze minder duur. De robot, die de naam Eve meekreeg, test moleculen uit bij ziektes die in het labo gecreëerd werden. Eve kan volledig zelfstandig aanduiden welke de meest actieve moleculen zijn die kandidaat zijn voor een nieuw geneesmiddel.

Ontwikkeling van eerste marktrijpe oogstrobot voor paprika door internationaal partnerschap

Op 12 februari 2015 klinkt het startschot voor SWEEPER, een innovatief internationaal onderzoeksprogramma voor de ontwikkeling van een first-generation oogstrobot voor paprika. Het onderzoek wordt financieel ondersteund door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie. Wageningen UR gaat het internationale netwerk coördineren, waaraan partners uit Zweden, Israël, België en Nederland zullen deelnemen. Het partnerschap is samengesteld uit universiteiten, onderzoekinstituten, een systeemintegrator en een grote paprikateler.

Al eerder is er in het Europese project CROPS een oogstrobot voor paprika ontwikkeld. De afgelopen tien jaar heeft fundamenteel onderzoek echter geleid tot inzichten en technologische ontwikkelingen waarmee de SWEEPER-partners deze robot verder kunnen ontwikkelen. De robot wordt de eerste oogstrobot ter wereld die in een commerciële kas zal worden ingezet. Hiermee kan de robot de leidende rol van Europa op het gebied van landbouwrobotica versterken. Ook verbetert hiermee het concurrerend vermogen van de Europese glastuinbouwsector, die te maken heeft met een gebrek aan ervaren arbeidskrachten.

Deze first-generation oogstrobot voor paprika zal een nieuw hightech commercieel werkgebied openen. SWEEPER gaat zich concentreren op paprika, waarvan in Europa jaarlijks 1.300.000.000 kg wordt geoogst. Naar verwachting zal de kennis en technologie uit het SWEEPER-programma eenvoudig op andere kasgewassen kunnen worden toegepast.


Het SWEEPER-innovatieprogramma is een partnerschap tussen de Umea Universitet in Zweden, de Ben-Gurion Universiteit in Israël, het Proefstation voor de Groenteteelt in België en Wageningen University & Research centre, Irmato Industrial Solutions Veghel B.V. en paprikateler De Tuindershoek BV.

maandag 2 februari 2015

Robot van piepschuim

Styrobots zijn robots gemaakt van stryrofoam verpakkingsmateriaal. Die piepschuim bakjes hebben we allemaal in huis. Styrobot zijn meer dan manshoge robots gebouwd uit piepschuim. De gekke vormen van de witte styrofoam bakjes waarin je nieuwe computer verpakt is, vormen het basismateriaal waarmee Michael Salter zijn grote vrienden bouwt. De slungelige wezens doen aandoenlijk aan.