dinsdag 31 maart 2015

Vergeet robotarmen; robotmieren veroveren de fabriek

Een Duits bedrijf demonstreert volgende maand een robotinsect dat natuurlijk gedrag leert en ingezet kan worden in fabricageprocessen. De robotmier is zo groot als een hand en een groepje samen kan zware objecten verplaatsen. De makers van het Duitse techbedrijf Festo lieten zich dan ook inspireren door echte mierennesten die als collectief functioneren.

maandag 30 maart 2015

Google met Johnson & Johnson in medische robots

Google gaat samen met farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson robots voor chirurgische doeleinden ontwikkelen. Dat hebben beide bedrijven in een intentieverklaring afgesproken. Johnson & Jonhson-dochter Ethicon ontwikkelt al langer medische apparatuur, maar wil nu een stap zetten naar een ‘innovatief robot-geassisteerd chirurgenplatform’.

zaterdag 28 maart 2015

Wetenschappers claimen doorbraak in bouwen van robots met DNA

Een groep Duitse wetenschappers heeft een manier gevonden om robots te bouwen op basis van DNA. Met een nieuwe techniek moeten de mogelijkheden voor zogenaamde 'DNA-origami' veel groter worden, onder andere door zichzelf assemblerende onderdelen. De nieuwe technologie is ontwikkeld aan de Technische Universität München. De wetenschappers beschrijven hun methoden en resultaten in de laatste editie van het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Science.

woensdag 25 maart 2015

Robird: robotvogelverschrikker verovert het luchtruim

Het is het snelste dier ter wereld, dat een maximumsnelheid van 389 km/u haalt. Hij komt voor over de hele wereld, van de toendra tot in de tropen. Nu is de slechtvalk als robot verkrijgbaar, wat een heel nieuw perspectief biedt in birdcontrol. Nico Nijenhuis, CEO van Clear Flight Solutions vertelt over Robirds, dat vorige week een investering van 1,6 miljoen euro binnenhaalde.

dinsdag 24 maart 2015

T-Mobile leidt eigen Drone-piloot op

Telecomprovider T-Mobile gaat als eerste Europese provider drones inzetten voor de inspectie van haar antenne-installaties. Dat bespaart tijd en geld. Ook is het werken met drones veiliger en efficiënter.

Een eigen piloot opleiden is uniek in de telecomwereld; bedrijven die drones inzetten voor hun bedrijfsvoering, huren deze piloten in. Hiermee onderschrijft T-Mobile dat drones structureel ingezet gaan worden voor haar bedrijfsvoering. Medio juli zal de T-Mobile piloot met de eigen drone de eerste van de ruim 5000 antenne-installaties gaan inspecteren.

De resultaten van de eerste pilot in het stadion van FC Utrecht waren zeer bemoedigend.  Jeffrey Leentjes, netwerkspecialist van T-Mobile: “Normaal gesproken zou het een week duren om met een hoogwerker de juiste foto’s te maken van de speciale stadionantennes en antennemasten en de controles hierop te doen. Nu vloog de drone in 15 minuten rond het stadion en de mast en maakten we de juiste beelden ter controle.” Het inzetten van drones kent veel voordelen; het bespaart tijd en geld; werken met drones is veiliger dan werken met een hoogwerker; drones zijn milieuvriendelijk en kunnen in veel weertypes ingezet worden, in tegenstelling tot hoogwerkers.

Een beperkende factor in het vliegen met drones zijn de ontheffingen. Nu moet er voor elke vlucht toestemming worden gevraagd bij de Luchtvaart Autoriteit. T-Mobile is optimistisch gestemd over de eerste stappen die genomen zijn door de European Aviation Community om Europese regulering over drones mogelijk te maken.


maandag 23 maart 2015

Zelfrijdende wagen Delphi doorkruist VS

De autosector wil het initiatief voor de zelfrijdende wagen niet aan Google en andere tech-bedrijven laten. De Amerikaanse toeleverancier Delphi gaat daarom een zelfrijdende wagen voor het eerst de VS laten doorkruisen, van kust tot kust. Het gaat om de langste rit van een autonoom voertuig ooit. Een aangepaste, door Delphi van sensoren voorziene Audi Q5 startte zondag aan de westkust in San Francisco en zou binnen ongeveer een week moeten aankomen in New York. De totale afstand van de rit bedraagt zowat 3.500 mijl, of 5.630 kilometer.

vrijdag 20 maart 2015

Robot Zora wint Zorginnovatie Start-up Award

Zorgrobot Zora heeft tijdens de vakbeurzen Zorg & ICT 2015 en ZorgTotaal de Zorginnovatie Start-up Award in de wacht gesleept. Het liet in de finale negen andere start-ups in de zorg achter zich. In totaal waren er 21 inzendingen. Een vakjury nomineerde tien kanshebbers die tijdens de vakbeurzen op het Start-up Plein mochten staan en bepaalde de uiteindelijke winnaar. Bij de beoordeling keek de jury vooral naar de mate waarin het product op te schalen is, de impact op de zorg en de mate van innovatie.

Bedrijven introduceren nieuwe eenarmige robothulpjes

Het bedrijf Rethink Robotics introduceert een eenarmige robot 'Sawyer' die bedoeld is om veel verschillende repetitieve taken goed uit te kunnen voeren. Maar dat is niet het enige nieuws uit robothulpjesland. Universal Robots toont een tafelrobot die kan helpen met lastige klusjes. Beide robots vonden deze week hun weg naar het grote publiek en beiden bestaan slechts uit één arm. De robot van het Duitse Universal Robotics is gebaseerd op in de industrie gebruikte robotarmen UR5 en UR10 en daarmee qua uiterlijk een vrij traditionele robotarm.

woensdag 18 maart 2015

Wetenschappers creëren bio-drone

Wetenschappers hebben met elektronica een grote kever omgebouwd tot een op afstand bestuurbaar dier. De elektronica stuurt de spieren aan die de kever gebruikt bij het inzetten van een bocht. Met een afstandbediening vliegt de kever het patroon dat de mens hem opgeeft. Het doel van de experimenten was niet direct een bio-drone te maken. De onderzoekers van het Amerikaans-Singaporees team zijn biologen die juist met de elektronica wilden leren hoe insecten hun route door de lucht kiezen.

Geld voor Twentse robotvogel


Cottonwood Euro Technology Fund, een Amerikaans investeringsfonds dat vorig jaar haar Europese hoofdkantoor in Enschede opende, investeert 1,6 miljoen euro in Clear Flight Solutions. Clear Flight Solutions is een robotica en drone spin-off van de Universiteit Twente. Met deze investering wil Clear Flight Solutions, bekend van hun robotvogels, uitgroeien tot wereldwijd marktleider op gebied van vogelregulering.

De schade die vogels toebrengen op vliegvelden wereldwijd wordt geschat in de miljarden en bestaat niet alleen uit materiële schade. De overlast door vogels leidt soms ook tot dodelijke ongelukken. Daarnaast zorgen vogels wereldwijd voor miljarden aan schade in de agrarische sector, bij afvalverwerkingsbedrijven, havens en in de olie- en gasindustrie. Bekend probleem is daarbij dat vogels slim zijn en gewend raken aan bestaande oplossingen voor vogelregulering; ze vliegen er gewoon omheen. Clear Flight Solutions ontwikkelt robot vogels, ‘robirds’, die de vlucht van een slechtvalk levensecht nabootsen. Het vlieggedrag van de ‘robird’ is zo realistisch, dat vogels geloven dat hun natuurlijke vijand in het gebied aanwezig is. Deze aanpak speelt in op de angst van de vogels, waardoor gewenning geen probleem meer is.

“We hebben een erg succesvolle test afgerond bij een Twents afvalverwerkingsbedrijf, een van de meest uitdagende omgevingen voor ons. Daarnaast hebben we nog aantal van dit soort testen gepland staan en zijn we in gesprek met potentiële klanten in elk marktgebied, inclusief een van de grootste Europese vliegvelden. Deze investering van Cottonwood zorgt ervoor dat we deze testen uit kunnen voeren, en via hun wereldwijde netwerk met de koplopers in de industrie zorgen we ervoor dat ons bedrijf naar het volgende niveau gaat", realiseert Nico Nijenhuis, CEO van Clear Flight Solutions zich.

“Het probleem van overlast door vogels is veel groter dan wij in eerste instantie dachten. Clear Flight Solutions heeft een technologie ontwikkeld met een enorm potentieel dat een wereldwijd probleem kan oplossen. De technologie is daarnaast ook toepasbaar in andere applicatiegebieden. En dat maakt dat dit de ideale eerste business case is voor onze eerste Europese investering,’ verklaart Ray Quintana, Lead Partner van het Cottonwood Euro Technology Fund.

“De Universiteit Twente pioniert in innovatie en ondernemerschap”, aldus UT-collegevoorzitter Victor van der Chijs. “Deze eerste investering door Cottonwood in een van onze spin-off bedrijven is het bewijs van onze leidende positie en kwaliteit.” Kees Eijkel, CEO van Kennispark Twente, voegt toe: “Hiermee wordt aangetoond dat Twente en Kennispark vooroplopen in het Europese ecosysteem voor technologische start-ups.”

Cottonwood is een van de best presterende seed en vroege fase fondsen in de Verenigde Staten. Zij focust zich op regio’s met veel technologie, maar buiten Silicon Valley en Boston. Cottonwood startte haar activiteiten in Europa in juli 2014. Europese partners zijn Thales Nederland, de Universiteit Twente, de regio Twente, The Source en Job Elders (Nanotech Ventures). Cottonwood Euro Technology Fund is gevestigd op Kennispark Twente, de innovatiecampus in Enschede, en verwacht meer partners en investeerders uit heel Nederland en Noord Europa aan te trekken.

vrijdag 13 maart 2015

Robot speelt voor winkelbediende

In het Brusselse shoppingcenter City2 heeft de robot NAO zijn eerste ervaringen opgedaan als winkelbediende. Voorlopig blijft zijn rol beperkt tot die van demonstrateur, en dus hoeven de echte winkelbedienden nog niet te vrezen voor hun baan. De wit-blauwe robot, die 58 centimeter hoog is, kweet zich vrijdag bij Vandenborre in het Brusselse shoppingcenter City2 deskundig van zijn allereerste taak: de aandacht trekken. Voortdurend kwamen mensen een kijkje nemen naar NAO, die uitleg gaf bij de van op afstand bedienbare Hue-lampen van Philips.

woensdag 11 maart 2015

Bijenrobot gebruikt 'insectenoog'

Franse onderzoekers hebben een robot gebouwd die kan vliegen over oneffen terrein door alleen gebruik te maken van visuele input om stabiel te blijven en nergens tegenaan te botsen. Dit alles zonder gebruik te maken van een accelerometer of gyroscoop. De robot met de naam BeeRotor weegt 80 gram en is 47 centimeter lang. Het apparaat kan door een oneffen 'tunnel' vliegen door alleen gebruik te maken van 'stroomveldsensoren', schrijft Cnet. Een stroomveldsenor meet geen snelheid of hoogte, maar peilt de afstand aan de hand van beweging.

maandag 9 maart 2015

Robots moeten nog altijd vertrouwen van het publiek winnen

Er moeten inspanningen worden gedaan om publiek ervan te overtuigen dat robots de mogelijkheid bieden om de algemene levenskwaliteit te verhogen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Institution of Engineering and Technology (IET) bij meer dan tweeduizend Britten tussen zestien en vijfenzeventig jaar. Aangevoerd wordt dat slechts een klein deel van de populatie zou overwegen op de hulp van een robot beroep te doen.

zaterdag 7 maart 2015

Per robot door het museum

Het De Young Museum in het Amerikaanse San Francisco biedt mensen met een zware lichamelijke handicap de mogelijkheid het museum te verkennen met mobiele robots. De bezoeker kan thuis inloggen en zelf een wagentje met camera dirigeren door de tentoonstellingszalen met Amerikaanse kunst. Discussiëren over de kunst kan de bezoeker-op-afstand ook: via de robot kan gepraat worden met andere museumbezoekers, die de bestuurder kunnen zien en horen via het beeldscherm van het wagentje.

vrijdag 6 maart 2015

Angst voor robot met gevoelsleven

Is het mogelijk om van een robot te houden? In zijn film Chappie maakt de Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp van deze mogelijkheid bijna een realiteit. De titelheld in Chappie is namelijk een robot met een gevoelsleven. In tegenstelling tot zijn soortgenoten die als meedogenloze gevechtsmachines door de overheid worden ingezet om de misdaad te bestrijden heeft Chappie een chip die hem empathisch maakt. Hij kan zelfstandig denken, waardoor zijn beslissingen soms irrationeel lijken. Soms gedraagt hij zich als een klein kind, dan weer als een opstandige tiener.