dinsdag 28 april 2015

Opnieuw WELEK robotcompetitie aan de UGent

Op donderdag 30 april 2015 vindt aan de UGent de WELEK sumo-robotcompetitie plaats waarbij deelnemers uit het secundair en hoger onderwijs het tegen elkaar kunnen opnemen.

Sinds 2008 organiseert de werkgroep elektronica van de IEEE student branch Gent samen met Dwengo vzw jaarlijks een robotcompetitie. De wedstrijd is uniek in zijn soort in die zin dat er jaarlijks een andere opdracht is en dat leerlingen van het secundair onderwijs het kunnen opnemen tegen studenten van het hoger onderwijs en/of alumni. De opdrachten zijn steeds zo gekozen dat ze haalbaar zijn voor beginners maar niet beknottend zijn voor ervaren robotbouwers. Daarom legt het reglement ook geen platformkeuze. Zo namen vorig jaar ongeveer 150 studenten deel met 55 robots uit Lego, K’nex, hout, … met daarop een Arduino, Dwenguino, RaspberryPi of Dwengo-bordje.

Op donderdag 30 april 2015 is het weer zover en duelleren zelfgebouwde sumo-robots in een-tegen-een-gevechten met elkaar. Beide robots worden in een cirkel geplaatst en de eerste die er in slaagt om de ander uit de cirkel te duwen wint. Zoals bij de voorbije robotcompetities is het de bedoeling om met beperkte middelen een zo intelligent mogelijke robot te bouwen. Het team met de slimste en sterkste robot wint een van de schitterende prijzen. De prijzenpot blijft voorlopig nog een verrassing, maar het wordt zeker de moeite!

maandag 27 april 2015

Kleine robot kan honderd keer eigen gewicht trekken


Een kleine robot met gekko-achtige voeten kan honderd keer zijn eigen gewicht trekken tijdens het beklimmen van een muur.  De robot is gemaakt door onderzoekers van de universiteit van Stanford en wordt in mei officieel gepresenteerd. Dee voeten zijn voorzien van kleine stekels die plakken, op eenzelfde manier als de poten van een gekko.

Zorgrobots TU/e geven Duitse robots het nakijken op RoboCup German Open

Het zorgrobot-team van de TU/e heeft een gouden plak behaald op de RoboCup German Open in Magdeburg. Hun robots, AMIGO en SERGIO, komen uit in de ‘@Home League’. Het doel van deze robotsport is om sneller zelfstandige robots te ontwikkelen die zorgbehoevenden thuis kunnen helpen, zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De ‘thuisspelende’ teams van de universiteiten van Koblenz en Bielefeld werden respectievelijk tweede en derde.

Het TU/e-team werd vorig jaar al tweede, en pakt nu voor het eerst op het Duitse toernooi de eerste plaats. Het team hoopt dat dit ook gaat lukken op de WK in juli. Vorig jaar werd de Eindhovense robot daar tweede.

De winst is de eerste keer dat het Eindhovense zorgrobotteam de bovenste podiumplaats haalt op een buitenlands toernooi. De resultaten van het team vertonen vanaf de start in 2011 een stijgende lijn, en zet die lijn met deze winst door. De organisatie legt de lat telkens hoger om de technologieontwikkeling aan te jagen, dus elk team moet verbeteren. De betere klassering betekent dat het TU/e-team er telkens in slaagt meer vooruitgang te boeken dan de concurrenten.

De ogen zijn nu gericht op China, waar van 17 tot en met 23 juli de WK RoboCup is; een groter toernooi met een sterkere bezetting. “We hebben op dit toernooi gezien dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Maar het biedt wel een solide basis om met enig vertrouwen naar China te gaan. We gaan dit jaar voor de titel”, zegt teamleider Janno Lunenburg over de aanstaande WK.

TU/e-robot AMIGO voerde de meeste ‘challenges’ in Magdeburg uit. Zijn opvolger, robot SERGIO, is nog niet helemaal af – hij heeft bijvoorbeeld nog geen armen – maar kon toch al ingezet worden in Duitsland, op de onderdelen waar geen armen voor nodig zijn. SERGIO pakte zo voor het Eindhovense team veel punten op spraakherkenning en deed het goed bij personenherkenning. Daarna nam AMIGO het over, voor de opdrachten waar wel handen bij komen kijken.

De WK RoboCup is dit jaar in China, in de miljoenenstad Hefei, van 17 tot en met 23 juli. Daar speelt ook het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven, en verdedigt er de wereldtitel. Het zorgrobot-team wil er de tweede plaats van vorig jaar verbeteren.

zaterdag 25 april 2015

AMIGO bij topfavorieten op toernooi voor zelfstandige robothulpjes

Zorgrobot AMIGO van de TU/e is een van de topfavorieten voor een gouden plak op de RoboCup German Open in Magdeburg. AMIGO komt uit in de @Home League op dit toernooi, dat loopt van 24 t/m 26 april. Het doel van deze robotsport is om sneller zelfstandige robots te ontwikkelen die zorgbehoevenden thuis kunnen helpen, zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. AMIGO werd vorig jaar tweede, en het team mikt dit jaar op de eerste plaats. 

Onze samenleving vergrijst, en oudere mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dat vraagt veel zorgpersoneel, waar mogelijk een tekort aan gaat ontstaan, en wat zwaar gaat drukken op de zorgfinanciering. Een oplossing  daarvoor is het gebruik van zelfstandige robots, die mensen op allerlei manieren kunnen helpen thuis. Denk aan het naar buiten brengen van de vuilcontainer, het oprapen van een gevallen pen, of iets halen uit de koelkast. De @Home-League van RoboCup is een robotsport gericht op de ontwikkeling van dit soort robots. Door het competitie-element en de open kennisuitwisseling op de toernooien, gaat de ontwikkeling snel vooruit. De robots zijn geheel zelfsturend, en moeten zo goedkoop mogelijk gemaakt kunnen worden, om een betaalbare oplossing te bieden.

De wedstrijd bestaat uit verschillende proeven waarin wordt gekeken in hoeverre de robots de vaardigheden onder de knie hebben die nodig zijn om een waarachtige ‘robothulp’ te kunnen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om spraakherkenning, personen en objecten herkennen, dingen oppakken en er iets mee doen, maar ook om complexe proeven zoals het opnemen en serveren van bestellingen in een onbekend restaurant.

Het TU/e-team behaalde vorig jaar met zijn robot AMIGO de tweede plek, en haalde ook zilver op het WK in Brazilië. Teamleider Janno Lunenburg hoopt dit jaar een treetje hoger uit te komen, dankzij veel verbeteringen aan de robot, en dan vooral aan de ‘hersenen’, de aansturing. Tot vorig jaar berekenden verschillende onderdelen van de robot elk apart waar ze precies waren, wat nogal eens tot vastlopers leidde. Nu heeft de robot één ‘wereldmodel’, waardoor hij intelligenter en soepeler handelt. Ook het verbeterde navigatiesysteem draagt daaraan bij. Verder is de robot veel sneller geworden door de verbeterde spraakherkenning. Daardoor hoeft hij minder vaak bevestiging te vragen of hij het goed verstaan heeft.

Het Eindhovense team neemt de opvolger van AMIGO ook mee naar Magdeburg. Deze robot, SERGIO (Second Edition Robot for Generic Indoor Operations), is weliswaar nog niet af, maar kan wel al aan een paar proeven deelnemen. SERGIO is vooral beweeglijker, en kan daardoor beter naar objecten reiken. Ook heeft de robot een wielophanging gekregen die geïnspireerd is op raceauto’s, waardoor het contact met de bodem een stuk beter is bij oneffen oppervlakken.

De finales van de German Open zijn op zondag, 26 april. De WK RoboCup is dit jaar in China, in de miljoenenstad Hefei, van 17 tot en met 23 juli. Daar speelt ook het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven, en verdedigt er de wereldtitel. Het AMIGO-team hoopt er de tweede plaats van vorig jaar te verbeteren.

vrijdag 24 april 2015

Gevangenen krijgen steeds vaker smokkelwaar via drones

In de VS worden drones ingezet om drugs en mobiele telefoons de gevangenis binnen te smokkelen. "We hebben hogere hekken om de gevangenissen heen gezet, zodat mensen geen smokkelwaar meer naar binnen kunnen gooien. Nu vliegen ze er gewoon overheen", vertelt Bryan Stirling, het hoofd van de gevangenissen in de Amerikaanse staat South Carolina, aan The New York Times.

De robot als mens

Vraag hoe de westerse mens over robots denkt en het antwoord is al snel dat ze er weinig mee hebben. Of er zelfs een beetje bang voor zijn. Heel anders is dat in Japan. Daar komen deze zomer zelfs sociale robots op de markt, die in huishoudens en bedrijven gaan werken. Want in Japan hebben voorwerpen -dus ook robots- een 'ziel'. Intelligente robots zullen daarom veel sneller in Japan worden geaccepteerd dan in het westen. In deze aflevering van VPRO Tegenlicht onderzoekt regisseur Rob van Hattum de kaders die onze houding ten aanzien van slimme en sociale robots bepalen.

Wij in het westen vinden robots tot op zeker hoogte handig, maar ze moeten er niet te echt uitzien. Of meer kunnen dan wijzelf. Er wordt zelfs gewaarschuwd voor intelligente, zelflerende robots of supercomputers die ons leven helemaal gaan overnemen. In Japan denken ze daar niet zo somber over. De Japanners zijn niet alleen gek op robots omdat ze grote economische mogelijkheden zien. De Japanse overheid steekt zo'n slordige 350 miljoen dollar in de ontwikkeling van humanoïde service robots. Ze houden van robots omdat ze het niet erg vinden om dingen een ziel te geven. Volgens het Shintoïsme heeft alles een ziel, levende en niet-levende objecten, mensen, dieren, auto's gereedschappen en dus ook robots. Het hebben van een ziel wordt in het joods-christelijke westen gezien als het werk van God en het geven van een ziel aan een robot is dus 'voor god spelen' en volgens velen ethisch aanvechtbaar. Volgens de Japanse ethiek, beter bekend als rinri, is het vooral van belang dat de geest van de robot in harmonie is met die van de eigenaar. Iets een ziel geven is geen enkel probleem, immers alle voorwerpen die we maken en gebruiken zijn al bezield. Intelligente robots zullen daarom veel sneller in Japan worden geaccepteerd dan in het westen.

Regisseur Rob van Hattum onderzoekt de cultureel-religieuze kaders die onze houding ten aanzien van nieuwe technologieën bepalen of wellicht zelfs beperken. De Japanse hoogleraar robotica Hiroshi Ishiguro is bepaald niet bang voor robots en heeft zichzelf nagebouwd. Die robot is zelfs zijn identiteit gaan bepalen: om op zijn robot te blijven lijken, laat Ishiguro zijn gezicht voortdurend verjongen. De Amerikaanse filosoof Daniel Dennett is ervan overtuigd dat mensen zelf robot zijn, robots gemaakt van robots, van robots, van robots. De cellen en alle delen van de cellen kun je zien als robotsystemen. Ons brein is volgens hem een soort hardware robotplatform dat gevuld wordt met de software van onze cultuur. Dat maakt ons intelligent. En zelfs de slimste computer kan daar niet aan tippen. De Nederlandse hoogleraar sociale robotica Vanessa Evers bouwt sociale robots, die je begripvol benaderen en echt snappen wat je bedoelt. Zo kunnen deze robots je helpen met een rondleiding door een museum of je de weg wijzen op een luchthaven. En in het bedrijf van de Japanse onderzoeker robot ethics Naho Kitano worden ‘slangenrobots’ ontworpen die bijvoorbeeld in ingestorte gebouwen mensen kunnen zoeken of door pijpen kunnen rijden. Hoe bang moeten we eigenlijk zijn voor slimme en sociale robots?

Regie: Rob van Hattum

Uitzending: zondag 10 mei om 21.05 uur op NPO 2

maandag 20 april 2015

XTC-kopende robot vrijgelaten door politie

De Random Darknet Shopper is weer vrij! De robot werd begin dit jaar in hechtenis genomen door de Zwitserse politie nadat het drugs en namaak-Nikes had gekocht op het internet. De robot is ontslagen van elke verdere rechtsvervolging, maar de XTC is wel door Justitie vernietigd.  De Random Darknet Shopper was door zijn makers geprogrammeerd om willekeurig spullen te kopen op verborgen plekken op het internet, het darknet geheten.

Drone en robot doorkruisen K+N dc in Tiel

Kuehne+Nagel een dezer dagen het nieuwe dc in Tiel officieel met een discussie over samenwerking in de logistiek. Unilever en Kimberly-Clark schoven aan. Evenals robot Sam. Naast Sam kwam er een heuse drone aan te pas om het openingsfeestje extra luister bij te zetten. De openingshandeling zelf werd verricht door wethouder  Corry van Rhee – Oud Ammerveld van de Gemeente Tiel. Samen met Tim Beckmann (directeur Contract Logistics van Kuehne+Nagel) bediende ze een knop om de layer picker in werking te stellen, waarmee automatisch palletlagen worden opgebouwd.

vrijdag 17 april 2015

Microsoft koppelt industriële robot aan IoT en cloud

Microsoft laat samen met Kuka, bouwer van indsutriële robots, zien hoe bedrijfsprocessen kunnen worden verbeterd met de inzet van Internet of Things, 3D-sensortechnieken en de kracht van dataverwerking in de cloud. De bedrijven demonstreerden hun samenwerking vorige week tijdens de Hannover Messe. Een industriële robot signaleert wanneer hij een bepaald proces niet kan afmaken. Een servicemonteur krijgt op zijn slimme armband een melding van het alarm. Op een tablet ziet hij gelijk waar de problemen zich voordoen.

donderdag 16 april 2015

Robot Yumi hit op Hannover Messe

Yumi is volgens zijn eigenaar Ulrich Spiesshofer een robot die een nieuw tijdperk zal inluiden in de samenwerking tussen mens en machine. Spiesshofer is de bestuursvoorzitter van het Zwitserse industrieconcern ABB en daarmee niet de eerste de beste. ABB geldt als een van de grondleggers van de industriële robotica en is nog steeds marktleider

Hightech hulp: deze robot kookt voor jou

Geen zin om te koken en de afwas te doen? Deze robot kookt als een mens en doet na afloop ook nog eens de vaat. Als dat geen uitvinding is voor in de keuken - mits je de ruimte ervoor hebt, natuurlijk. De robot heet Robochef en is gepresenteerd op industriebeurs Hannover Messe, waar Toekomstmakers deze dagen aanwezig is. Dankzij zijn 24 motoren, 26 microcontrollers en 129 sensoren kan deze robot kloppen, hakken, snijden, roeren en ga zo maar door - precies zoals een mens.

woensdag 15 april 2015

Robot kan best goed maatje zijn

Een automonteur die zich het gereedschap laat aanreiken; een schoonmaker die de vieze klusjes laat doen; een bankwerker die een zwaar stuk metaal laat optillen; allemaal door robots. Volgens Ruben Kolfschoten, product ontwikkelaar bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), zullen steeds meer mensen op hun werk een robot als maatje krijgen.

dinsdag 14 april 2015

Google laat je dode moeder herleven - als robot

Stel je heet Norman Bates en hebt een dissociatieve identiteitsstoornis. Hoe makkelijk is het dan je dode moeder te laten herleven als robot, met haar persoonlijkheid (en die van jezelf) ingeladen? Scheelt een hoop werk, maar maakt een remake van Alfred Hitchcocks film wel nodig. In de toekomst is het mogelijk een robot te voorzien van een identiteit. Geen fictieve, zoals je imaginaire speelvriendje toen je vier was, maar een echte. Die van jezelf (o nee!) of die van je moeder. Zelfs als die al overleden is...

Transformer robot loopt vast in kernreactor


Het klonk zo veelbelovend. Een robot die van vorm kan veranderen, onder meer tot slang, om zo te kunnen doordringen op een plek waar niemand veilig kan komen: het eerste reactorvat van de Fukushima Dai-ichi kerncentrale. Hier trad een meltdown op van de uraniumsplijtstof na de zware aardbeving en tsunami op 11 maart 2011. Dit leidde tot verspreiding van radioactief materiaal in de atmosfeer en het water.

maandag 13 april 2015

Zorg-robot krijgt butler als broertje

Een robot die je zegt wat er in de koelkast staat en wat je daarmee kan maken: het lijkt nog science-fiction maar als het aan het Belgische bedrijf QBMT ligt, is dat binnen enkele jaren de gewoonste zaak van de wereld. Het bedrijf wat eerder al duizenden senioren liet dansen met robot Zora gaat nu werken aan een "robot-butler" in een nieuwe vestiging in Diepenbeek. Dat moet op termijn ook zo'n 50 banen opleveren.

zondag 12 april 2015

‘VN, verbiedt autonome militaire robot’

Human Rights Watch en de Harvard Law School roepen de Verenigde Naties (VN) op een verbod in te stellen voor de productie van militaire robots. Human Rights Watch (HRW) en de Harvard Law School pleiten bij de VN voor het opstellen van een verdrag waarin de ontwikkeling van geheel autonome wapensystemen, ook wel killer robots genoemd, wordt verboden. Momenteel worden er in toenemende mate militaire aanvallen uitgevoerd met onbemande wapens, maar die worden nog op afstand bestuurd door de mens. De in ontwikkeling zijnde robots opereren volledig autonoom. Ze detecteren de vijand waarna het computerbrein bepaalt of er wordt aangevallen.

vrijdag 10 april 2015

EZ steunt nieuw Platform Agrifoodtech v duurzame technologie

Op 9 april werd het eindrapport van de STT-toekomstverkenning Van autonome robots tot zilte aardappels, over de toekomst van technologie in de agrifoodsector, gepresenteerd en overhandigd aan Directeur-generaal Hans Hoogeveen van EZ-agro. Deze toekomstverkenning is uitgevoerd door STT-stuurgroep, in samenwerking met een groot aantal stakeholders. Uit het rapport van de verkenning blijkt dat we aan de vooravond staan van grootse technologische ontwikkelingen. Deze zullen een revolutie in de landbouw- en voedselsector (agrifood) veroorzaken. Om in 2050 negen miljard mensen van voedsel te kunnen voorzien en een duurzame toekomst voor de sector te garanderen, is samenwerking bij technologische en sociale innovatie cruciaal, zo stelt het rapport.

Voortvloeiend uit de verkenning namen vier leden van de stuurgroep (LTO Nederland, FME en de federatie van de technische universiteiten, en de WUR) het initiatief een breed platform Agrifoodtech op te richten. Tijdens de conferentie overhandigden zij de initiatiefverklaring aan DG Hoogeveen van. Dit nieuwe platform zal aan de slag gaan op basis van de uitkomsten van de STT-verkenning.
Hoogeveen meldde dat de bewindslieden van EZ de opdracht uit de verkenning zullen oppakken en zegde toe het platform te zullen faciliteren. EZ neemt er zelf ook zitting in.

dinsdag 7 april 2015

Voetbalrobots Tech United gaan voor derde toernooizege op rij in Portugal

Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven doet van 8 tot en met 12 april mee aan de RoboCup Portugal Open. Het toernooi, dat de Eindhovense robots in 2014 en 2013 al wonnen, is de testcase voor de WK RoboCup in Hefei (China) in juli, waar ze hun wereldtitel gaan verdedigen. De onlangs aangescherpte Fair-Playregels lijken in het voordeel van de technisch spelende robots van de TU/e. Zorgrobot AMIGO gaat eind april naar de RoboCup German Open, waar hij vorig jaar de tweede plaats behaalde.

Hard inkomen, de robot aan de bal van achter aanvallen, inworpen uitlokken, vorig jaar mocht het allemaal nog in de Middle Size League (MSL), de ‘koningsklasse’ van RoboCup. Maar door nieuwe regels zullen de scheidsrechters dit jaar eerder een kaart trekken. En dat is in het voordeel van de technisch spelende teams, zoals dat van de TU Eindhoven, de regerend wereldkampioen. Maar dat wil niet zeggen dat een prolongatie van de titel makkelijk wordt. “Onze concurrenten hebben vast niet stil gezeten. Zij gaan vast ook meer ‘passen’. Dus het blijft spannend”, verwacht de nieuwe teamcoach en TU/e-studente Lotte de Koning.

De Eindhovense studenten en onderzoekers voerden ook dit jaar weer verbeteringen door om de concurrentie voor te blijven. Ze verbeterden onder meer softwarematig de dieptepass over de grond en het ‘doortikken’ van de bal. Ook kwamen er sneller oplaadbare batterijen met meer capaciteit, want de oude accu’s waren bij uitlopende wedstrijden een ernstige bottleneck.

De RoboCup Portugal Open vindt plaats in Vila Real, in het noorden van Portugal. Het is het enige RoboCuptoernooi in Europa dit jaar waar voetbalrobots uit de Middle Size League in actie komen. De robots spelen geheel zelfstandig, zonder menselijke sturing. De finales zijn op zondag 12 april.

Zorgrobot AMIGO van de TU/e komt uit in de zogeheten @Home-competitie op de German Open RoboCup, 24 tot en met 26 april in het Duitse Magdeburg. Vorig jaar behaalde AMIGO er de tweede plaats.

In de @Home-competitie moeten robots geheel zelfstandig huishoudelijke taken uitvoeren. Een voorbeeld is de ‘restaurant challenge’ waarbij de robots bestellingen opnemen en serveren. De robots moeten hiervoor mensen kunnen verstaan, herkennen en volgen, en ze moeten uit een aantal mogelijkheden het juiste drankje of etenswaar herkennen en op kunnen pakken .

Het team rond AMIGO verbeterde het afgelopen jaar vooral de software. De spraakherkenning werd stukken beter en gesprekken tussen mens en robot verlopen daardoor sneller. Bovendien zijn het model dat de robot van de wereld heeft en het navigatiesysteem verbeterd, waardoor de robot natuurlijker en vlotter beweegt.

Wereldkampioen
De WK RoboCup is dit jaar in China, in de miljoenenstad Hefei, van 17 tot en met 23 juli. Dat is in het hol van de leeuw, want in de finale speelde het TU/e-team de afgelopen jaren vaak tegen het Chinese team Water. Het Eindhovense voetbal team hoopt in China weer de wereldtitel te pakken, net als in 2012 (Mexico-City) en 2014 (Brazilië). TU/e-zorgrobot AMIGO behaalde op het WK in 2014 de tweede plaats in de @Home-competitie.

Kennis delen
Het doel van RoboCup is het versnellen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. De robots op RoboCup zijn allemaal autonoom: ze handelen zonder menselijke sturing. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien hun nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.

maandag 6 april 2015

Robothand met de hersenen te besturen

Drie Oostenrijkers kregen onlangs als eersten ooit een robothand die met het brein te besturen is, ontwikkeld door de universiteit van Wenen en in samenwerking met het UMC Gottingen. Ze hadden slecht functionerende onderarmen, dus de keuze was snel gemaakt. Er ging een heel proces aan de installatie van de bionische arm vooraf: de mannen leerden eerst negen maanden lang met hersensignalen een virtuele hand op een computerscherm te besturen.

Robots pikken je baan in? Niet als je ze zelf maakt

Als je zeker wilt weten dat je over een jaar of vijftien nog werk kunt vinden, is het niet zo slim om vrachtwagenchauffeur te worden. En ook administratief medewerker, telemarketeer, telefonist, schrijver van simpele berichten of zelfs huisarts is misschien niet de beste keuze. De robot zou hun plaats wel eens kunnen innemen. Wat kun je wel doen om je carrière robotbestendig te maken? Zélf robots bouwen. Dat is precies wat start-up Lacquey uit Delft doet. Het bedrijfje ontwikkelt robotarmen en -grijpers die groenten, fruit en vlees heel precies kunnen oppakken zonder het te beschadigen.

vrijdag 3 april 2015

Robot als winkelhulp

In de binnenstad van Venlo is donderdag een pop-up-store geopend waar mensen geholpen worden door een robot. Een voorbeeld voor andere winkels, om de winkelervaring leuker en slimmer te maken. In de winkel is niets te koop, maar winkeliers en bezoekers kunnen er zelf ervaren hoe de winkel van de toekomst eruit zou kunnen zien.

donderdag 2 april 2015

Robot met voorzichtige greep

Een robot die producten als groenten en fruit nauwkeurig positioneert in een lijn, zodat deze vervolgens volautomatisch te snijden zijn. Food Technology Noord-Oost Nederland (FTNON) presenteerde een werkende robot op zijn stand tijdens Anuga FoodTec. De robot bij FTNON is de resultante van het meerderheidsbelang dat onlangs werd genomen in de Delftse robotproducent Lacquey.