vrijdag 31 juli 2015

Onderzoekers ontwikkelen robot die op water loopt en springt

Koreaanse onderzoekers hebben een robot ontwikkeld die op water kan lopen en vanaf een wateroppervlak kan springen. De onderzoekers, die zijn verbonden aan de nationale universiteit van Seoul, hebben de resultaten van hun op water lopende robot gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De robot is klein en licht en gebaseerd op insecten die over water kunnen lopen; de zogeheten schaatsenrijders.

dinsdag 28 juli 2015

Luchtvaart vreest botsingen met drones

De vereniging van verkeersvliegers (VNV) vreest ongelukken in de lucht door de toename van het aantal drones. 'Tot nu toe zijn er nog geen ongelukken gebeurd, maar dat is slechts een kwestie van tijd', aldus Piet-Hein Eldering van de VNV.

De markt voor drones is booming, zowel zakelijk als recreatief. De regelgeving is nog veelal onbekend. Per 1 juli en 1 oktober zijn er nieuwe regels van kracht waar drone-bestuurders zich aan moeten houden. Volgens drone-ondernemer Parcival Hofland is een diploma (brevet) hoog nodig, zeker als er met zwaardere drones gevlogen wordt. Hiervoor zette hij onlangs de Dutch Drone Academy op.

Stephen Hawking vreest militaire inzet kunstmatige intelligentie

Stephen Hawking, Elon Musk, Steve Wozniak en tal van andere vooraanstaande onderzoekers en wetenschappers hebben een open brief gepubliceerd en ondertekend waarin ze waarschuwen voor de militaire inzet van kunstmatige intelligentie. Volgens de experts heeft kunstmatige intelligentie een punt bereikt waarbij het inzetten van dit soort systemen binnen enkele jaren een realiteit is.  Als het gaat om de inzet van kunstmatige intelligentie door het leger worden zowel voor- als nadelen genoemd. Het vervangen van menselijke soldaten door robots zou het aantal menselijke slachtoffers kunnen verminderen, maar kan aan de andere kant de drempel om een oorlog te beginnen verlagen.

dinsdag 21 juli 2015

Bescherming tegen onbemande mobiele systemen

Drones vroegtijdig opsporen dan wel neutraliseren – dat zijn mogelijke oplossingen om de bedreiging die uit kan gaan van onbemande systemen in de hand te houden. Vier ondernemingen gaan aan de slag om hiervoor producten te ontwikkelen en op de markt te brengen. Ze doen dit in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, de Koninklijke Mareschaussee en de Nationale Politie. Medio 2016 demonstreren de ondernemers deze oplossingen.

Drones zijn tegenwoordig relatief goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar. Ze kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld de openbare orde te verstoren of om verboden goederen binnen te smokkelen in een afgesloten omgeving. Wat is hier tegen te doen? Met deze vraag heeft het programma Veilig door Innovatie van de NCTV (Ministerie VenJ), samen met de Koninklijke Marechaussee en de Nationale Politie, ondernemers uitgedaagd om nieuwe producten te ontwikkelen voor de bescherming tegen drones. Het programma Veilig door Innovatie past in het nieuwe innovatiebeleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Inmiddels zijn dertien haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd. Uit deze haalbaarheidsonderzoeken zijn de beste vier voorstellen geselecteerd. De voorstellen van Robin Radar en van Microflown richten zich op detectie en identificatie. De voorstellen van COBBS Industries en van Delft Dynamic richten zich op het gecontroleerd neutraliseren (storen en of vangen) van drones.


De eerste stap bij de bestrijding van drones is opsporing ofwel detectie. Robin Radar ontwikkelt een radarsysteem dat drones op grote afstanden detecteert en identificeert. Dit systeem werkt volgens het ‘line of sight’ principe. Een radar kan vanaf een hoog punt een groot gebied bestrijken.

Voor plekken die je niet in kaart kan brengen, bijvoorbeeld tussen gebouwen, ontwikkelt Microflown een oplossing. Zij luisteren naar drones. Ook in een rumoerige stadse omgeving willen ze straks drones kunnen ‘horen’ en bepalen waar die dan precies vliegen.

Wanneer je eenmaal weet dat er een drone is, moet je er ook iets tegen kunnen doen. COBBS Industries en Delft Dynamics ontwikkelen tegenmaatregelen. COBBS Industries gebruikt hiervoor de ‘High Power Microwave’ technologie. In het haalbaarheidsonderzoek hebben ze onderbouwd dat deze technologie veilig kan worden ingezet om drones uit te schakelen. Delft Dynamics werkt met een schietnet onder een eigen drone. Deze drone vliegt naar het doel toe en vangt de ‘vijandige’ drone.

In totaal heeft de NCTV 1,75 miljoen euro vrijgemaakt voor deze innovatiecompetitie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland coördineert deze innovatiecompetitie en gebruikt daarvoor het ‘SBIR- instrument.’ De overheid identificeert een specifieke uitdaging en stelt een budget beschikbaar. Het gaat om een maatschappelijk thema dat vraagt om innovatieve oplossingen. Het vraagstuk wordt beschreven in een SBIR-oproep. Vervolgens daagt de Rijksdienst voor ondernemend Nederland het bedrijfsleven uit om met oplossingen te komen. De beste voorstellen worden beloond met een opdracht voor een haalbaarheidsstudie. Hierna krijgen de bedrijven een kans om een offerte in te dienen voor de ontwikkeling van een prototype. Opnieuw worden de beste offertes beloond met een opdracht.

Bij deze SBIR is het onderwerp bescherming tegen ‘drones’, onbemande systemen die steeds meer worden ingezet voor allerlei doeleinden, niet altijd met goede bedoelingen.

Eindhovense voetbalrobots in halve finale RoboCup in China

Het voetbalrobotteam van de TU/e, Tech United, heeft op indrukwekkende wijze de halve finale gehaald van de RoboCup 2015 in het Chinese Hefei, het WK voor robotvoetbal. De halve finales worden morgen, woensdag 22 juli, vanaf 03.00 uur Nederlandse tijd gespeeld. Bij winst verdedigt het team de wereldtitel in de finale die om 07.00 uur van start gaat. De Eindhovense zorgrobots staan in hun klasse op een voorlopige tweede plaats. 

Na drie overtuigende voorrondes is Tech United een grote favoriet voor de wereldtitel in de ‘koningsklasse’ van het robotvoetbal op de RoboCup 2015. In de zogeheten ‘Middle Size League’ worden wedstrijden gespeeld door teams van vijf tegen vijf tafelhoge voetbalrobots, die geheel zelfstandig voetballen, zonder enige menselijke sturing. De Eindhovense robots, met bijnamen als Hans van Sleutelen en Robin van Perslucht, behaalden een indrukwekkend doelsaldo van 99 doelpunten voor en 8 tegen. Teamcaptain Lotte de Koning ziet 'een stijgende lijn in het toernooi'. "De laatste poulewedstrijd wonnen we met 17-0, dus we gaan met vertrouwen de halve finale in", aldus De Koning.

In de halve finale, die om 03.00 uur Nederlandse tijd begint, neemt het Eindhovense team het op tegen het Chinese team ARES. Mocht Tech United de finale halen, dan treffen ze hierin naar alle waarschijnlijkheid het Chinese team Water, hun grote concurrent die in 2013 – in Eindhoven notabene – wereldkampioen werd. In de poulefase bleek het Chinese team met 2-1 nog te sterk voor de Nederlanders, na een spectaculaire wedstrijd waarin de een na de andere robot uitviel en er zelfs één vlam vatte. De finale van de ‘koningsklasse’ zal om 07.00 uur worden gespeeld.  

Ook in de @Home-League, de RoboCup-categorie gericht op de ontwikkeling van zelfstandige robothulpjes, dingt het team van TU/e mee om de hoofdprijs. De deelnemende zorgrobots moeten op termijn oudere mensen kunnen helpen langer zelfstandig te blijven wonen, door te helpen in huis. Met hun twee zorgrobots, AMIGO en SERGIO, staat het Eindhovense team momenteel tweede – de plek waar ze vorig jaar eindigde. In de finale die morgen om 05.00 uur Nederlandse tijd begint hopen ze de achterstand op de Duitse zorgrobot Homer goed te maken.

maandag 20 juli 2015

Wat is eenzaamheid nog met al die robots?

Op het vliegveld liep een reclamerobot rond. Je kon hem of haar vragen waar je heen moest, en dan werd het juiste antwoord gegeven. Robots en robotica zijn in de mode. We moeten namelijk nu al antwoorden vinden op de vraag: wat gaat er uiteindelijk met ons gebeuren als robots slimmer worden dan wij? Tja, ik heb dat wel eens aan mijn hond gevraagd, die een stuk dommer is dan ik, en die antwoordde met een wedervraag: 'Wie van ons, Theodor, heeft een fijner leven: jij of ik?'

zondag 19 juli 2015

Robots die op ons lijken: griezelig echt of zo gewend?

‘Zou je een hotel boeken dat door robots bemand wordt?’, was in februari de vraag die iemand op Facebook stelde. De aanleiding was de aankondiging dat het Japanse Henn-Na Hotel in Sasebo een vestiging opent waarbij je aan de balie bediend wordt door vrouwelijke robots. Er werken tien menslijkende robots, en twee vlees-en-bloed-mensen. De eigenaars hopen dat deze grensverleggende benadering een ervaring brengt die uniek is in de beleving van de hotelbezoekers. En dat, gezien de snelheid waarmee artificial intelligence zich ontwikkelt, de bediening in het hotel voortdurend verandert. Henn-Na is Japans voor ‘evolueren’.

vrijdag 17 juli 2015

Eerste robothotel van Japan opent zijn deuren

Vandaag opent in Japan het Henn-na Hotel, een hotel volledig bemand door robots. De receptionisten zijn robots: een robotvrouw in een stewardessen-pakje verwelkomt de Japans-sprekende gasten, een geautomatiseerde velociraptor helpt gasten in het Engels. Met knoppen vertellen de gasten de robot wat ze willen, die daarna hun naam vraagt en met gezichtsherkenning hun gelaat opslaat.

dinsdag 14 juli 2015

Media Markt lokt bezoekers met robot

Media Markt zet een robot Trusty in om bezoekers van de Rotterdamse winkel te begeleiden. Trusty is ontstaan uit een samenwerking tussen Media Markt en de Nederlandse hardwarefabrikant Trust. Het is voor het eerst in Nederland dat een robot wordt ingezet op de winkelvloer, zegt de retailer. Trusty helpt mee aan deze winkelbeleving, zegt Marcel Capitein, vestigingsdirecteur Media Markt Rotterdam.

maandag 13 juli 2015

Tech United mikt op twee wereldtitels op RoboCup 2015 in China

Van 17 t/m 22 juli verdedigen de voetbalrobots van de TU/e hun wereldtitel op de RoboCup in China. Het team van TU/e-zorgrobot AMIGO, vorig jaar nummer twee in de @Home-League van RoboCup, gaat dit jaar ook voor de eerste plaats. De teams, met de naam Tech United, vertrekken morgen, 14 juli, naar China.

Hard inkomen, de robot aan de bal van achter aanvallen, inworpen uitlokken, vorig jaar mocht het allemaal nog in de Middle Size League (MSL), de ‘koningsklasse’ van RoboCup. Maar door scherpere regels trekken de scheidsrechters dit jaar eerder een kaart. Dat is in het voordeel van technisch spelende teams, zoals Tech United. Dat wil niet zeggen dat een prolongatie van de WK-titel makkelijk wordt. “Onze concurrenten hebben zeker niet stil gezeten. Zij gaan vast ook meer overspelen”, verwacht teamcoach en TU/e-studente Lotte de Koning.
Haar team verbeterde het afgelopen jaar van alles om de concurrentie voor te blijven. De dieptepass over de grond werd softwarematig beter, net als het ‘doortikken’ van de bal. Ook stapte het team over op sneller oplaadbare batterijen met meer capaciteit.

Sinds 2011 speelt de TU/e ook mee in de @Home-League, de RoboCup-categorie gericht op de ontwikkeling van zelfstandige robothulpjes. Dit soort robots moet op termijn oudere mensen helpen langer zelfstandig te blijven wonen, door te helpen in huis. AMIGO, de robot van de TU Eindhoven, haalde bij zijn debuut de veertiende plaats en is sindsdien gestaag opgeklommen naar de tweede plek, vorig jaar. Teamleider Janno Lunenburg hoopt dit jaar nog een treetje hoger uit te komen, dankzij verbeteringen aan de ‘hersenen’ van de robot; de software. De robot is daardoor sneller en doelgerichter geworden. Verder maakt de opvolger van AMIGO, SERGIO, zijn WK-debuut in China. SERGIO is nog niet helemaal af, maar zal wel al deelnemen aan een paar ‘challenges’.
De @Home-wedstrijd bestaat uit meerdere proeven waarin de robots moeten laten zien de vaardigheden onder de knie te hebben die nodig zijn om een waarachtige ‘robothulp’ te kunnen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om spraakherkenning, personen herkennen, objecten herkennen en gebruiken, maar ook om complexe taken zoals het opnemen en serveren van bestellingen.

De teams rond de voetbalrobots en de zorgrobot – met studenten en medewerkers van de TU Eindhoven – vertrekken dinsdag 14 juli om 13.30 uur vanaf Schiphol naar miljoenenstad Hefei. Na een paar voorbereidingsdagen beginnen daar op 19 juli de wedstrijden, en op 22 juli zijn de finales. Het idee achter RoboCup is dat het wedstrijdelement zorgt voor competitie tussen robotica-onderzoekers, waardoor de ontwikkeling van robotica versnelt.

woensdag 8 juli 2015

Nokia gebruikt drones om netwerk te inspecteren

De drone werd ingezet voor een controle bij het Dubai International Stadium dat op geregelde tijdstippen dataverkeer van 25.000 bezoekers moet verwerken. De onbemande mini-heli deed geautomatiseerde testen en analyse voor optimalisatie van het netwerk. Ook werd er gecontroleerd of bepaalde frequenties beïnvloed werden door bomen en of er genoeg stroom is om bepaalde afstanden te overbruggen. De test ging door op het netwerk van de lokale operator Du. Volgens Nokia is het sneller om een drone in te zetten dan om een persoon de afstanden te voet (en al klimmend) te laten afleggen.

dinsdag 7 juli 2015

Robots nu ook actief in vechtsport

Een team van de Japanse zwaremachinefabrikant Suidobashi heeft de uitdaging aanvaard van het Amerikaanse Megabots voor een duel, met paintbalkanonnen, maar ook gewoon met de robotvuist. "Ik wil ze neerslaan en tot schroot stampen", zegt de CEO en oprichter van Suidobashi, Kogoro Kurata vechtlustig. De wedstrijden met en tussen robots begonnen zo vriendelijk en intellectueel. Een schaakmatch of een kennisspel zoals Jeopardi. Inmiddels heeft de verruwing toegeslagen.

Steeds meer ‘uitzendburobots’ aan de slag in de maakindustrie en logistiek

Drie decennia geleden maakten we al kennis met ze: robots met een missie. The Terminator en RoboCop hebben nu veel constructievere opvolgers, en ze zijn in te huren bij Smart Robotics, het uitzendbureau voor robots. Ondernemers Heico Sandee en Mark Menting hebben zich inmiddels ingeschreven voor de AIA15. Hun idee past prima bij het innovatiethema Smart Manufacturing. Heico is ervan overtuigd dat we in de Nederlandse industrie nog veel stappen kunnen zetten op het gebied van robotica. “Ik zie dat de competenties ruimschoots aanwezig zijn en onze academische robotica-gemeenschap biedt veel aanknopingspunten.”

maandag 6 juli 2015

TU Delft-onderzoeker Martijn Wisse eerste hoogleraar Biorobotica in Nederland

De TU Delft heeft Martijn Wisse benoemd tot hoogleraar Biorobotica aan de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE). Daarmee wordt Wisse de eerste hoogleraar Biorobotica in Nederland. Zijn benoeming versterkt het Delftse onderzoek en onderwijs naar de natuur als inspiratiebron voor het ontwerp van robots, en de samenwerking tussen mens en robot.

‘De (menselijke) biologie dient in dit vakgebied als voorbeeld voor hoe wij robots moeten ontwerpen. Er zijn in de natuur immers genoeg voorbeelden van ‘intelligente’ ontwerpen. Zo hebben we bijvoorbeeld goed gekeken naar de manier waarop pezen aan de botjes van mensenhanden vastzitten.

Met onder meer die kennis hebben we gevoelige robotgrijpers kunnen ontwikkelen die nu daadwerkelijk in de tuinbouw worden ingezet om kwetsbare producten op te pakken en te sorteren.’ 
De biologie is ook op een andere manier van belang voor dit vakgebied. Robots zullen namelijk hoe langer, hoe meer moeten kunnen samenwerken met mensen, in een ‘biologische’ omgeving dus.

Wisse erkent dat er nog genoeg wetenschappelijke uitdagingen zijn bij de verdere ontwikkeling van de robotica. Hij licht er één voorbeeld uit. ‘De menselijke sensoren (ogen, oren e.d.) zijn eigenlijk veel te onnauwkeurig en te traag voor de prestaties die we leveren. Blijkbaar compenseren we op een of andere manier de foutjes in onze ‘sensorgegevens’. De magie zit hem daarbij in training. We leren te compenseren. We willen dat principe ook overbrengen op onze robots.’ ‘Verder is het een cruciale wetenschappelijke uitdaging om alle aspecten van robotica, dus ontwerp, aansturing én sensoren, als één geheel aan te pakken.’

Volgens Wisse kunnen de (bio)robots in principe industrie-breed worden ingezet, juist ook in het MKB. ‘De eerste toepassingen vinden we in de tuinbouw en in de metaalindustrie. Het gaat veelal om kleine bedrijfjes die nog heel veel repetitief handwerk verrichten, bijvoorbeeld dingen in doosjes stoppen of sorteren.’

Er is discussie over de vraag of (dit soort) robots werkgelegenheid zullen weghalen. Wisse maakt zich daar niet heel veel zorgen over. ‘Het is uiteraard wel verstandig om deze ontwikkeling scherp in de gaten te houden. Natuurlijk zullen er bepaalde taken worden overgenomen door robots; volgens mij trouwens niet zo zeer in Nederland maar meer in landen als China. Maar aan de andere kanten biedt de verdere ontwikkeling van dit soort robotica enorm veel kansen voor Nederland, ook in termen van werkgelegenheid.’

zaterdag 4 juli 2015

Musk steekt 7 miljoen in inperken robotintelligentie

Het grotendeels door Elon Musk gefinancierde The Future of Life Institute heeft 37 onderzoeksvoorstellen rond de gevaren van kunstmatige intelligentie (AI) gehonoreerd. Musk maakt zich al langere tijd zorgen over toekomstige intelligente systemen die als gevolg van hun zelf-lerend vermogen steeds beter zullen gaan leren en daardoor al snel slimmer zullen zijn dan de mensen die hen ontwierpen. Om de gevaren van een machtsovername door dergelijke superintelligente systemen in kaart te kunnen brengen en effectieve tegenkrachten te kunnen organiseren, stichtte Musk begin dit jaar het The Future of Life Institute op, waaraan hij 10 miljoen dollar doneerde.

vrijdag 3 juli 2015

Nederlanders willen geen robots met een menselijk uiterlijk

De ideale sociale robot van de Nederlandse bevolking is een robot die niet teveel lijkt op een mens, zoals de robots die bijvoorbeeld in Japan worden geproduceerd. Mensen verwachten wel menselijke kenmerken bij een robot, maar het onderscheid tussen mens en robot moet zichtbaar blijven. Bovendien creëert een te menselijk uiterlijk een onrealistische hogere verwachting van de sociale robot, dat concludeert onderzoeker Maartje de Graaf van de Universiteit Twente die onlangs op dit onderwerp promoveerde. Leuk om te weten, in de huiselijke omgeving is vooral de butler-robot favoriet.

Het aantal robots in de maatschappij groeit sterk en dat aantal neemt iedere dag toe. Robots  werden altijd al ingezet in de industrie, denk aan het bouwen van een auto of het verplaatsen van pakketten in opslagruimten. Echter, tegenwoordig krijgen robots steeds vaker een sociale rol, zoals bijvoorbeeld in het onderwijs, de zorg en in de recreatieve sector.

Om de maatschappelijke acceptatie van de sociale robots te vergroten, moeten de Nederlanders eerst overtuigd raken van het feit dat zij zo’n sociale robot nodig hebben en dat hun privacy niet in het geding komt. Verder dienen de ontwikkelaars de sociale robots neer te zetten als statusobject die leuk zijn in de omgang en die nuttige taken uitvoeren in en om het huis.

Uit het promotieonderzoek van de Graaf blijkt dat na een tijdje omgaan of leven met een robot mensen robots al snel behandelen als een humaan object. “Hoewel de meeste mensen rationeel beseffen dat robots slechts geprogrammeerde machines zijn die sociaal gedrag stimuleren, lijken diezelfde mensen dit te vergeten wanneer zij met robots omgaan. Mensen hebben dan ook de neiging de robot humaan te behandelen of bijvoorbeeld te verzorgen.” Soms gaat deze sociale reactie van mensen nog een stap verder en ontstaat er een soort relatie tussen mens en robot.

Steeds vaker worden er sociale robots gebruikt in de ouderenzorg met als hoofdzakelijk doel het bieden van gezelschap. Samen met het gegeven dat robots in de toekomst steeds socialer met ons omgaan, zorgt een dergelijke situatie voor een vruchtbare bodem voor de ontwikkeling van mens-robot relaties. Of het hebben van een relatie met een sociale robot bijdraagt aan het psychologisch welzijn van deze ouderen dat gaat Maartje de Graaf verder onderzoeken in haar post-doc aan de Universiteit Twente.

De Graaf werkte zes jaar voor verschillende commerciële organisaties, in de avonduren behaalde zij haar HBO diploma Communicatie Management in 2005. Op zoek naar haar droombaan, besloot Maartje na haar carrière terug de schoolbanken in te gaan en volgde een voltijd Masteropleiding Communication Studies aan de Universiteit Twente. Begin 2011 studeerde zij af en startte haar promotieonderzoek naar de gebruikersacceptatie van sociale robots in huiselijke omgevingen. In de zomer van 2015 werd haar werk bekroond met de doctorsgraad. Momenteel is Maartje onderzoeker aan de UT. Haar onderzoeksinteresse gaat uit naar gebruikerservaringen met de sociale robot en emotionele reacties van mensen op sociaal interactieve technologieën. Haar huidige focus ligt op mens-robot relaties en de mogelijk effecten op het psychologisch welzijn van de gebruiker. Het proefschrift van de Graaf “Living with robots. Investigating the user acceptance of social robots in domestic environments” is opvraagbaar bij onderstaand contactpersoon.

Robot doodt arbeider in VW-fabriek

Een robot heeft in een Volkswagenfabriek een 22-jarige arbeider gegrepen en tegen een metalen plaat verpletterd. De man stierf aan zijn verwondingen. Het incident vond plaats in de VW-vestiging in Baunatal, 100 kilometer ten noorden van Frankfurt. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung.