vrijdag 28 augustus 2015

'Nederland gelooft in dronebezorging’

Pakketbezorging door middel van drones wordt gezien als de toekomst. Tachtig procent van de Nederlanders gelooft in deze technologische ontwikkeling, en de meerderheid denkt zelfs dat er binnen vijf jaar onbemande bezorgdrones door de lucht vliegen. Dat blijkt uit onderzoek van online gemeenschap Drones.nl.

Grote bedrijven zijn al geruime tijd druk in de weer om de bezorgdrones de lucht in te krijgen. Internetwarenhuis Amazon claimt al helemaal klaar te zijn om pakketten via drones te bezorgen. Ook DHL staat in de startblokken om drones als vliegende postbode op grote schaal in te zetten. Voor alle betrokken partijen is de regelgeving momenteel nog het grote struikelblok.

Aandacht voor Brabantse robots tijdens beursgong

BOM directeur Jan Pelle luidt op vrijdag 28 augustus om 9.00 uur de beursgong en benadrukt daarmee de kansen die er liggen voor Brabant en Nederland binnen de snel groeiende roboticamarkt. Dit doet hij in gezelschap van de twee oprichters van One of A kind Technologies. One of A Kind Technologies is een koploper uit Eindhoven op het gebied van robotica en vision technologie, waar de BOM in investeert.

Op de slotdag van de Week van regionaal ondernemerschap brengt de BOM hiermee de bedrijvigheid en ondernemerschap in Brabant onder de aandacht. De BOM richt graag de schijnwerpers op de mogelijkheden die robotica biedt voor het Brabantse bedrijfsleven.

De BOM bracht begin dit jaar de kansen in kaart voor Brabantse hightech ondernemingen op het gebied van robotica. Tal van sectoren zijn geholpen met moderne, snel en flexibel inzetbare robots. Denk aan de industrie, de gezondheidszorg, de agrarische sector, maintenance & service en de logistiek. Inmiddels investeert de BOM in meerdere Brabantse robotica bedrijven, waaronder in One of A Kind Technologies.

Na de gongceremonie is het woord aan Jan Pelle, gevolgd door een presentatie van de ondernemers van One of A Kind Technologies, Alex Kind en Richard Vialle. Hun robots zijn uitgerust met vision-technologie: systemen met camera's, lasers en software. Ze ontwikkelden onder andere een komkommer oogstrobot die plukrijpe komkommers herkent en afsnijdt, en andere nog even laat doorgroeien. Ook brachten ze bijvoorbeeld een robot op de markt die autokoplampen inspecteert.

De gongslag, als startsein van de handel, is een eeuwenoude traditie die sinds enige jaren weer in ere is hersteld. De gong is inmiddels geslagen door tal van prominente gasten die de beurs daarvoor persoonlijk benadert. De BOM schaart zich in een rij van ministers, staatssecretarissen, captains of industry, beroemde sporters, televisiepersoonlijkheden, vertegenwoordigers van charitatieve instellingen en vele andere vooraanstaande personen en organisaties.

maandag 24 augustus 2015

Robots leren zichzelf koken

Wie een eenvoudige handleiding zoekt om een das te knopen, pannenkoeken te bakken of een mannelijke schildpad te onderscheiden van een vrouwelijke, komt al eens terecht op WikiHow.com. Hier krijg je stap per stap te zien (en te lezen) hoe je te werk moet gaan. Onderzoekers aan de universiteit van Bremen, Duitsland, gebruiken deze website nu ook om robots allerlei taken te leren uitvoeren. Uiteindelijk moet het project uitmonden in wat ze zelf RoboHow noemen, een plaats waar robots zichzelf taken kunnen aanleren.

donderdag 20 augustus 2015

Robot vervangt meeste banen in maak- en techindustrie

Robots zijn in opkomst. Maar liefst 43% van de fabrikanten wereldwijd verwacht meer dan 5 procent van zijn werknemers te vervangen door robots in de nabije toekomst. Dat blijkt uit onderzoek van Grant Thornton. Terwijl er meer en meer R&D budget naar automatisering en robotisering gaat, lijkt de kloof tussen voor- en tegenstanders van technologie aanzienlijk groter te worden. Momenteel geeft meer dan de helft van de bedrijven aan zijn werknemers in dienst te willen houden. 28% van hen wil werknemers inzetten om de machines te besturen die hun functies hebben overgenomen.

In een recent onderzoek onder 2.571 leidinggevenden uit 36 landen, onderzoekt Grant Thornton hoe bestuurders de rol van automatisering voor hun sector zien. De onderzoekers keken onder andere naar de verwachte effecten voor werknemers die worden vervangen door robots, en naar hoeveel procent van het personeelsbestand per sector zijn of haar baan zal gaan verliezen als gevolg van de technologische innovaties.

woensdag 19 augustus 2015

RealSense en robots stelen de show Intel

Intel toonde op zijn Intel Developer Forum deze week een hotelrobot (Savioke Relay). Die verzorgt de room service in een hotel en rijdt autonoom naar de juiste kamer, en neemt zelf de lift. De RealSense van Intel technologie zorgt er voor dat de robot ondertussen niet fysiek crasht. "De robotindustrie staat voor een grote doorbraak en transformatie", meent CEO Brian Krzanich die zijn deel van de markt wil inpalmen.

Met de komst van de robot is een deel van de charme uit de effectenhandel verdwenen

Er is een boel te doen over de vraag of deze pijlsnelle robots de markt efficiënter maken of niet. Het ‘robotkamp’, de voorstanders van volledig geautomatiseerde effectenhandel, stelt dat door snelle handel de liquiditeit toeneemt en dat daardoor de slagkracht van een belegger op de beurs wordt vergroot. De tegenstanders beweren dat de robots slim proberen patronen te ontdekken in de stroom van beursorders om daarmee voordeel te behalen. Hoe het ook zij, de menselijke factor is door deze trend minimaal geworden in de effectenhandel. De vraag rijst nu hoe zit het met de risico’s en hoe wenselijk de terugtredende menselijke factor in de effectenhandel eigenlijk is.

dinsdag 18 augustus 2015

Amazon blij met Engels beleid rondom drones

Amazons baas Jeff Bezos is blij met de flexibele regelgeving van Engeland voor commerciële vluchten met drones. Dat kan er zelfs toe leiden dat Engeland het eerste land wordt waar Amazon op schaal zijn gerobotiseerde luchtkoeriers gaat inzetten. De luchtvaartregels voor drones in Amerika zijn dermate streng dat Bezos sterk overweegt uit te wijken naar Engeland voor zijn logistieke primeur.

maandag 17 augustus 2015

Crowdfunding-succes komt maar niet af met beloofde drones

De Britse Torquing Group haalde eerder dit jaar in twee maanden een recordbedrag aan crowdfunding binnen – 2,3 miljoen pond voor de productie van nano-drones. Dat zijn zeer kleine drones. Helaas, tot nu toe is de levering van de zogeheten Zano al twee keer uitgesteld en is ook de derde deadline niet gehaald. Zonder enige opgaaf van redenen. Dat meldt nieuwsdienst Ars Technica.

woensdag 12 augustus 2015

'Moederrobot' bouwt en verbetert eigen robotkroost

Onderzoekers van de universiteit in Cambridge hebben een robot ontwikkeld die zelf kleine robots bouwt. De 'moederrobot' bouwt zelf, zonder enige menselijke tussenkomst, generaties van tien kleinere robots die bestaan uit één tot vijf plastic blokjes en een motortje. De moederrobot bekijkt vervolgens of de gebouwde robots naar behoren functioneren. Elk gebouwd robotje krijgt de taak om zich zo snel mogelijk van a naar b te vervoeren.

maandag 10 augustus 2015

Programmeertaal voor zwermrobots

Ontwikkelaars uit Canada hebben een programmeertaal bedacht die specifiek bedoeld is voor robots die binnen een 'zwerm' functioneren. Speciaal aan Buzz is dat het gedrag van de robots zowel 'bottom-up' als 'top-down' bepaald kan worden. De programmeertaal, die op Github staat, leunt zwaar op bekende programmeertalen, zoals Javascript, Python en Lua. Op die manier is de leercurve om de taal te leren kort, schrijft Robohub.

Robot krijgt menselijke reflexen door exoskelet

Wetenschappers hebben een exoskelet ontwikkeld dat door een mens wordt gedragen, waardoor een robot elke beweging van de mens één op één kan nabootsen. Dat meldt het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De wetenschappers willen het probleemoplossend vermogen en de snelle aanpasbaarheid van mensen combineren met de sterke punten van robots. Die kunnen bijvoorbeeld op gevaarlijke plekken komen, en veel zwaardere dingen optillen dan mensen.

vrijdag 7 augustus 2015

Drone smokkelt drugs gevangenis binnen

In de Amerikaanse staat Ohio is een drone-bestuurder er in geslaagd om met zijn onbemande vliegtuigje drugs de gevangenis binnen te smokkelen. Daar kwamen autoriteiten achter toen er spontaan een vechtpartij uitbrak. De drone droeg marihuana, heroïne en tabak bij zich. Deze vloog over de buitenplaats, waar op dat moment verschillende gevangenen uithingen.

donderdag 6 augustus 2015

Robot voor kinderen met diabetes

Het Europese PAL (Personal Assistant for a healthy Lifestyle) project ontwikkelt, voortbouwend op een eerder Europees project (ALIZ-e, aliz-e.org), het gedrag van een robot en virtueel maatje voor kinderen met diabetes type 1. Voor het nog op te starten Nederlandse project zoekt TNO partners voor het ontwikkelen van activiteiten of apps die bijdragen aan de doelen van de kinderen.

'In het PAL project ontwikkelen we een maatje in de vorm van een robot of een virtueel maatje op een scherm die kinderen kan ondersteunen bij het omgaan met diabetes. Zorgverleners kunnen bijhouden hoe de gezondheid van het kind zich ontwikkelt. kunnen ze de inhoud van de activiteiten aanpassen aan het kind. Ouders leren hun kinderen vertrouwen en kunnen informatie over de gezondheid en de doelen bekijken.'

Webvan oprichter begint internetkruidenier met robots

De Amerikaanse entrepreneur Louis Borders, oprichter van boekenzaak Borders en websuper Webvan, stapt opnieuw in online boodschappen. Anders dan het Nederlandse Picnic, is de bezorging niet gratis. Lidmaatschap kost 99 dollar per jaar. Borders hoopt geld uit te sparen met inpakrobots. Als het aan Borders ligt wordt minder dan tien procent van de bestellingen door mensen aangeraakt. Daardoor liggen de kosten tot vijftig procent lager.

zondag 2 augustus 2015

Liftende robot in elkaar geslagen

De reis van 'hitchBOT' is voorbij. De liftende robot maakte op eigen houtje lange reizen door Europa en Amerika, maar vandalen hebben hem in Philadelphia onherstelbaar afgetuigd. "Oh jee, mijn lichaam is beschadigd", valt te lezen op het Twitter-account van de robot. "Soms gebeuren er slechte dingen met goede robots."