zondag 27 september 2015

Robot Zora helpt bij zorgtaken in verzorgingstehuis


In verzorgingscentrum de Hooge Tuinen in Naaldwijk hebben een aantal mensen vast raar opgekeken toen ze woensdagmiddag een kleine robot zagen dansen. De robot draagt de naam Zora en moet in de toekomst helpen met zorgtaken. Veel mensen zijn bang dat de robot de mens in de zorg gaat vervangen, maar dat is helemaal niet het doel van de robot, zo zegt Bjorn van Hijfte van het bedrijf dat de robots maakt. Zora zou juist kunnen helpen bij zorgtaken waar verzorgers nu niet aan toe komen.

zaterdag 26 september 2015

Niet jij maar je robot standin in de rij voor de nieuwe iPhone 6S

Het kan. In Australië stond robot Lucy, een iPad op een Segway, in plaats van de mens Lucy Kelly in de rij voor de Apple Store. Het is de slimste manier van time management ooit gezien in een iPhone-rij zo meldt Mashable, een Engelstalige nieuwssite met de laatste digitale en mobiele technologie. Lucy is een zogenaamde telepresence robot. Ontworpen door het Californische bedrijf Double Robotics. Door de iPad kan de persoon toch een beetje fysiek aanwezig zijn.

donderdag 24 september 2015

Dronewatch lanceert publiekscampagne ‘Vlieg je drone veilig’

Er vliegen in Nederland steeds meer drones rond, maar lang niet iedereen is op de hoogte van de regels die gelden voor het hobbymatig vliegen met drones. Dronewatch wil hier verandering in brengen met de publiekscampagne ‘Vlieg je drone veilig’, die vandaag van start gaat.

Initiatiefnemer Wiebe de Jager: 'Inmiddels vliegen er in Nederland tienduizenden drones rond. Het merendeel hiervan wordt bediend door hobbyisten. Niet iedereen is echter op de hoogte van de regelgeving. Dat leidt met enige regelmaat tot onwenselijke of zelfs gevaarlijke situaties, waardoor het hobbymatig vliegen met drones in de toekomst mogelijk aan banden wordt gelegd. Dat zou zonde zijn. Vandaar dat ik met ‘Vlieg je drone veilig’ mensen oproep om verantwoord met hun drone om te gaan.'

Centraal onderdeel van de campagne is de website vliegjedroneveilig.nl, waarop in heldere taal wordt uitgelegd aan welke spelregels je je moet houden als je gaat vliegen met een drone. Ook is er een kaart te vinden waarop gebieden staan aangegeven waar je niet mag vliegen. Verder worden beginnende dronepiloten op het hart gedrukt om hun drone eerst goed te leren kennen.

De Jager - zelf amateur dronepiloot - is oprichter van de goedbezochte website Dronewatch.nl. Hij schreef ook het eerste Nederlandse boek over dronefotografie. De campagne Vlieg je drone veilig is voortgekomen uit het feit dat de regelgeving lang niet bij iedereen duidelijk is. “Het is hoog tijd dat er een plek komt waar in begrijpelijk Nederlands wordt uitgelegd wat er nu wel en niet mag. Eigenlijk is het vreemd dat een particulier dit initiatief moet nemen. De overheid wil wel dat iedereen zich aan de regels houdt, maar zelf een campagne opzetten is er niet bij.”

De campagne wordt onderschreven door meerdere leveranciers van drones. Via de campagnewebsite kunnen zij banners en een flyer downloaden. De Jager: 'Ik hoop dat verkopers van drones hun verantwoordelijkheid nemen en hun klanten wijzen op de belangrijkste spelregels voordat ze gaan vliegen met hun drone. Bij de speciaalzaken zit dat wel goed, maar bij online winkelketens wil deze voorlichting er nog wel eens bij inschieten.'

Fabrikant: seksualiseer onze emo-bot niet!

Een fabrikant van sociale robots is niet blij als de emo-bot wordt misbruikt door klanten. Daarom zijn er in de gebruikersovereenkomst beperkingen opgenomen. De emotionele robot Pepper - onlangs werd er nog een exemplaar mishandeld door een benevelde klant - is ontwikkeld voor een Japanse bank, maar is ook breder beschikbaar. Een van de kopers heeft de robot van een upgrade voorzien door er een pruik op te zetten en het scherm - toch al op borsthoogte - te voorzien van virtuele borsten.

woensdag 23 september 2015

Leger rekruteert Google's robothonden

Ze leken aanvankelijk nog aardig, de robothonden van Google uit het X-project. Maar nu heeft het Amerikaanse leger het idee opgevat er rekruten van te maken. De robothonden van Google zijn binnenkort onderdeel van het Amerikaanse leger. De elitetroepen van het Marine Corps testen de honden momenteel op een basis in de staat Virginia, zo bericht de IDG News Service.

dinsdag 22 september 2015

Ben Weyts wil drones testen bij verkeersincidenten

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil graag de inzet van drones bij verkeersincidenten uittesten. Drones zouden kunnen helpen om snel foto's te nemen en zo sneller de rijbaan vrij te krijgen. Dat heeft hij geantwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a).

Ruim helft Nederlanders benauwd voor spionerende drones

Meer dan de helft van de Nederlanders is bang dat hij of zij binnen drie jaar wordt bespied door een drone. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gehouden door de Rai ter gelegenheid van de beurs Safety & Security Amsterdam (SSA) die vandaag begint. Het onderzoek is begin deze maand gehouden onder Nederlanders van 18 jaar en ouder. De enquêteurs willen een beeld schetsen van het gevoel van veiligheid dan wel onveiligheid in ons land.

maandag 21 september 2015

Drones maken zelfstandig een touwbrug

Het blijkt mogelijk te zijn om quadrocopters zelfstandig een brug te laten bouwen met touwen. De drones legden knopen en maakten zo een brug van ongeveer 7 meter lang. Het idee is bedacht door technici van de Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich. Voor het bouwen van de brug hadden de drones in totaal 120 meter touw nodig. Zij konden daarbij meten hoeveel spanning er op het touw stond, om zo het bouwwerk stevig genoeg te kunnen maken.

Deze robot onmogelijk te verslaan

Zin in een spelletje en toe aan een uitdaging? Volgens de makers is hij namelijk onverslaanbaar in een potje steen, papier, schaar. Toegegeven, het is oneerlijk. De robot beschikt over technologie waar wij mensen niet tegenop kunnen botsen. Zo beschikt het apparaat over een high-speed camera die jouw arm en handbewegingen registreert en zo al sneller weet dan jijzelf of je steen, papier of schaar gaat inzetten.

zondag 20 september 2015

Een robotarm voor alledaagse taken

De succesvol op Kickstarter gelanceerde Dobot wordt wat mij betreft terecht betiteld als een robotische arm voor iedereen: de veelzijdige robot kan je namelijk helpen met allerlei alledaagse taken.

donderdag 17 september 2015

IRobot voorziet Roomba 980 van Wifi-ondersteuning

Domoticafirma iRobot brengt een nieuwe versie uit van zijn Roomba-stofzuigrobot: de Roomba 980. Het apparaat kan verbonden worden via het draadloze netwerk thuis en zo ook aangestuurd worden via een smartphone-app. Daarnaast maakt de robot een kaart van de kamer. Door het kunnen maken van een kaart door gebruik te maken van een camera, kan de stofzuiger zichzelf efficiënter door een kamer loodsen. Omdat de stofzuiger via internet verbonden is, hebben de makers geprobeerd de robot zo veilig mogelijk te maken. 

maandag 14 september 2015

IBM en Xerox: brein kan straks apps aansturen

Apps voor smartphones die gestuurd worden met behulp van hersengolven kunnen al op korte termijn realiteit worden. Dat stellen IBM en Xerox in een gezamenlijk rapport over de status van Brain-Computer Interfaces. Wereldwijd werken al diverse onderzoekers aan dergelijke apps.
Daarbij gaat het onder meer om hersengestuurde software voor het ‘draaien’ van telefoonnummers, het sturen van sms’jes en het bellen van contacten.

zondag 13 september 2015

Bedrijf ontwikkelt 'spieren' voor robots

Een Amerikaanse start-up is bezig met de ontwikkeling van materialen die zich onder invloed van elektrische spanning kunnen samentrekken, vergelijkbaar met hoe menselijke spieren dat doen. Het materiaal kan onder andere robots meer menselijk laten lijken. Tegenover TechCrunch legde mede-oprichter Lenore Rasmussen uit wat het idee achter de kunstspieren is. Haar bedrijf Ras Labs is een materiaal aan het ontwikkelen dat zich op het gebied van flexibiliteit en stevigheid kan meten aan menselijke spieren. Door er elektrische stroom door te laten lopen vindt samentrekking plaats en kunnen de spieren dus worden aangestuurd.

vrijdag 11 september 2015

Robot vervangt in 2016 blindengeleidehond

De robot wordt binnenkort de blindengeleidehond 2.0. Onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit zijn in een ver stadium met een assisterende robot die mensen met een visuele beperking beter helpt dan een hond dat kan. Zo kunnen honden geen richting aangeven, opzoeken hoe laat een bus gaat of onderscheid maken tussen bankpassen en ov-chipkaarten. De Baxter-robot, eerder verantwoordelijk voor het innemen van banen in productielijnen, is volgens onderzoekers van de Amerikaanse universiteit de ideale kandidaat vanwege zijn intelligentie en veilige bouw.

donderdag 10 september 2015

TU/e-studenten bouwen drone voor binnenshuis

Een vijftienkoppig studententeam van de TU/e is bezig met de ontwikkeling van een binnenhuisdrone, ter ere van het zestigjarig bestaan van de Eindhovense universiteit in april 2016. De drone voor binnenhuisgebruik heet Blue Jay. In een bericht op de nieuwssite van de Technische Universiteit Eindhoven wordt de drone ook de 'vliegende huisvriend' genoemd. De Blue Jay moet mensen in huis ondersteunen met kleine klusjes en daarbij zelfstandig zijn weg kunnen vinden. Met het project wil het team laten zien dat er veel meer uit een drone gehaald kan worden dan waar de meeste mensen nu aan denken.

woensdag 9 september 2015

Huur een drone met piloot

Droners.io is een website waar je voor de meest uiteenlopende klusjes een drone met piloot kunt huren. Op Droners kun je een piloot met drone huren om een twist te geven aan je bruiloftsvideo of jezelf vanuit een nieuwe hoek te filmen als je gaat surfen. Maar Droners krijgt ook andere verzoeken. Zoals een visser die een drone wilde gebruiken om grote scholen vis te spotten of een man die zijn vriendin ten huwelijk wilde vragen met een ring die door een drone wordt afgeleverd.

dinsdag 8 september 2015

Uniek karretje rijdt door Noordwijk

Met een hypermoderne radiografisch bestuurbare auto wordt maandag een uniek experiment gedaan. Het karretje, Interact genaamd, rijdt rond bij het ruimtevaartlab ESTEC in Noordwijk. De joystick wordt bediend door een astronaut in het internationale ruimtestation ISS, 400 kilometer boven de aarde. Het is de eerste keer dat een karretje op aarde wordt bestuurd vanuit de ruimte. De robot is ontwikkeld door de TU Delft. Hij is zo gemaakt dat de 'bestuurder' precies voelt in de joystick wat het karretje voelt op aarde, zoals een hindernis of een gat.

maandag 7 september 2015

Robot neemt plaats receptioniste in

In dit volledig papierloze kantoor wordt gebruik gemaakt van allerlei vernieuwende kantoorgadgets en technologie. Vanaf deze maand kunt u daar een nieuwe high-techtoepassing bewonderen: de receptierobot. Die opent voor u de deur van het bedrijf en begeleidt u naar de kantine. De robot lijkt op R2D2, de kleine robot uit de Star Wars films. De robot wordt aangestuurd door eigen software die direct bediend wordt door medewerkers van Decos.

zondag 6 september 2015

Robot weet waar ISS zweeft


Zo maak je zelf een kleine robot die precies laat zien waar het International Space Station rondzweeft. Elke 90 minuten heeft het International Space Station alweer een rondje om de aarde gemaakt. Door de zon en lichtvervuiling zien we niet zo veel. Volgens NASA is het ISS het één-na-felste object in de ruimte. We zien hem alleen niet, omdat we niet weten waar we moeten kijken.