zaterdag 31 oktober 2015

BioRobotics, praktijkgerichte minor met aantrekkingskracht

Een eigen werkende robot bouwen vanuit het niets. Het is de basis van de High Tech Human Touch-module BioRobotics. Liefst 150 studenten werkten de afgelopen periode aan hun eigen robot in de minor, die daarmee de meest populaire minor op de Universiteit Twente is. Vanmiddag presenteren de studenten hun eindproduct. 

“Robotica spreekt aan”, merkt dr.ir. Arno Stienen, één van de coördinatoren van de minor BioRobotics. “Het is een ontzettend mooie integratie van verschillende disciplines als mechanical engineering, electrical engineering, software engineering en control engineering. En die passen studenten toe op een biomedisch probleem.”

De derdejaarsstudenten zijn een hele periode volledig toegewijd aan het maken van hun eigen robot. Studenten uit alle disciplines, van wiskunde tot natuurkunde tot IT en industrieel ontwerpen: allemaal volgen ze hetzelfde programma. Naast projectmatig werken aan de robot bevat de minor ook nog een aantal inhoudelijke vakken. "Studenten ontwerpen een robot die het antwoord geeft op een ondersteuningsvraagstuk", vertelt Stienen. “We geven ze daarbij kennis mee over bijvoorbeeld dynamica, robotica en programmeren. Die kennis kunnen ze meteen in de praktijk toepassen.”
Voor de module is een stevig team gevormd van hoogleraren, promovendi, medewerkers en student-assistenten uit diverse vakgebieden om te zorgen dat de studenten aan het einde van de module een mooi product kunnen opleveren. Ook kunnen de deelnemende studenten bonuspunten verdienen als ze andere teams ondersteunen met hun expertise.

donderdag 29 oktober 2015

Carrefour zet servicerobot in

Carrefour heeft sinds deze week zeven robots aan het werk in een supermarkt. De robot Pepper helpt consumenten in de supermarktvestiging in het Franse Claye-Souilly. De robots zijn verspreid over verschillende afdelingen van de winkel. Zij doen onder meer suggesties voor recepten en wijn. Daarnaast vragen zij de klant of zij tevreden zijn met de service in de winkel.

Europa keurt wetgeving veiligheid drones goed

Het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie goedgekeurd die het veilig gebruik van onbemande vliegtuigjes - ofwel drones - moet garanderen. In de tekst van het Europees Parlement staan een aantal duidelijke eisen. Voortaan moeten drones met een ID-chip worden uitgerust, zodat ze sneller getraceerd kunnen worden. Zo kan in het geval van ongelukken snel achterhaald worden wie aansprakelijk is.

dinsdag 27 oktober 2015

Ook Walmart wil vliegen met drones

De grote Amerikaanse retailer Walmart wil met drones gaan vliegen. Dat blijkt uit een aanvraag die door persagentschap Reuters is ontdekt. Weliswaar gaat het voorlopig alleen om experimenten, want ook Amazon heeft geen toestemming om met drones te vliegen, behalve voor testdoeleinden. Amazon was de eerste retailer met droneplannen.

Drones krijgen kentekens om eigenaar te achterhalen

De drone moet aan de kentekenplaat. Europa wil de onbemande vliegtuigjes verplicht uitrusten met een chip. Veroorzaken ze bij een crash schade, dan kan de eigenaar worden achterhaald. De chip en de registratie in een beveiligd databestand op internet hoeven de drone nauwelijks duurder te maken en kunnen gigantisch veel ellende voorkomen. Dat stelt D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg, die het idee heeft bedacht.

Robot maakt bezoek aan Eindhovens museum mogelijk

Bezoekers die niet naar het Eindhovense Van Abbemuseum kunnen komen, kunnen door middel van een robot nu toch een bezoekje brengen aan het museum. De robot, uitgerust met een camera en een microfoon, wordt vanuit huis bestuurd door de bezoeker en rijdt door het museum. Dat doet het apparaat niet alleen; er loopt altijd een menselijk begeleider bij. De begeleider gaat daarbij ook in gesprek met de bezoeker. Ook kan voor een uitgebreide rondleiding met meer toelichting op de kunstwerken gekozen worden.

maandag 26 oktober 2015

Drone ingezet om 3D model van historische windmolen te maken

Een historische windmolen nabij Den Haag kan nu online in 3D bekeken worden, nadat er met een drone vanuit alle richtingen foto's van zijn gemaakt. De resulterende foto's werden vervolgens met een speciaal softwarepakket omgezet in een interactief model, dat vanuit alle kanten bekeken kan worden. Het is voor het eerst dat historisch erfgoed in Nederland op deze wijze is vastgelegd.

Het initiatief werd genomen door Wiebe de Jager van Dronewatch.nl. "Met een moderne consumentendrone kun je niet alleen mooie foto's en filmpjes maken. Met de juiste software is het ook mogelijk om 3D modellen van te maken van gebouwen of zelfs hele terreinen. Dat is voor zover bekend in Nederland nog niet gebeurd."

Voor het maken van de luchtfoto's werd gebruik gemaakt van een populair type quadcopter van Chinese makelij. Deze kan automatisch in een cirkel om een ingeprogrammeerd punt vliegen en daarbij de camera op het midden gericht houden. Ondertussen worden om de paar seconden foto's gemaakt. De resulterende foto's zijn nadien ingeladen in een speciaal softwarepakket, dat er een natuurgetrouw 3D model van maakt dat in de browser bekeken kan worden.

Deze procedure biedt interessante mogelijkheden: zo kunnen monumenten gedigitaliseerd worden voor het nageslacht, of kunnen voor- en na situatieschetsen gemaakt worden tijdens een herontwikkelingsproject. Ook op het gebied architectuur, gaming, archeologie, landbouw, journalistiek en makelaardij zijn tal van toepassingen denkbaar. De 3D modellen kunnen desgewenst op schaal worden uitgeprint met een 3D printer.

De Jager: "Doordat drones steeds betaalbaarder worden, komt het maken van foto's en 3D modellen binnen ieders handbereik. Een volgende stap zou kunnen zijn om een breder publiek te betrekken bij dit soort digitalisering. Zo zou je middels crowdsourcing bekende historische gebouwen in Nederland digitaal in 3D beschikbaar kunnen maken."

Er zijn wel een aantal randvoorwaarden verbonden aan het maken van 3D modellen van gebouwen met drones. Zo moet je vanuit alle kanten vrij zicht hebben op het object in kwestie: er mogen dus geen bomen of andere gebouwen in de weg staan. Ook is het in Nederland niet toegestaan om met een drone boven wegen en aaneengesloten bebouwing te vliegen. Daardoor vallen veel gebouwen af.

De windmolen in kwestie betreft de Bovenmolen Nieuwe Driemanspolder, die onderdeel uitmaakt van de Molendriegang bij Leidschendam. De molen stamt uit 1672, en was in gebruik tot en met 1951.

Ook de Dyson 360 Eye klopt en zuigt

Dat Dyson zich op stofzuigerrobots zou gaan storten, was zonder veel fantasie te voorspellen. Maar het heeft wel even geduurd voordat hij er was. De Dyson 360 Eye is nu dan eindelijk in Japan te koop. Dyson heeft 16 jaar gewerkt aan de 360 Eye. Dat heeft 47 miljoen dollar aan onderzoek- en ontwikkelingskosten gekost.

vrijdag 23 oktober 2015

UT spin-off KITE reinigt met robot glas op grote hoogte

Het is zover, UT spin- off KITE Robotics is klaar voor de allereerste publieke demonstratie van zijn reinigingsrobot. Om te laten zien dat KITE Robotics klaar is voor het grote werk reinigt de KITE Robot het UT- gebouw de Spiegel. Dit gebouw aan de entree van de campus van de Universiteit Twente is compleet voorzien van ramen. De robot is volgens de ontwikkelaars vijf keer zo snel als een glazenwasser en voordeliger dan handmatig wassen. Tevens reinigt de robot zowel glas als kozijnen, zit er geen zeep in het water en voorkomt hij strepen op het glas.

De robot is ontwikkeld voor het schoonmaken van grote, gladde oppervlakten aangestuurd door middel van een computerprogramma. Werktuigbouwkundige en oprichter Stefan Spanjer van KITE-Robotics ontwikkelde met een team het systeem waarmee vier kabels de positie van de schoonmaakrobot op een gebouw controleren. “Door op bepaalde manieren aan de kabels te trekken, verandert de robot van plek zodat hij over het complete gebouw kan bewegen.” Op het dak van een gebouw worden eenmalig eenvoudige bevestigingspunten geplaatst waaraan (bij een abonnement zo’n 4 tot 6 keer per jaar) tijdens reiniging de robot tijdelijk bevestigd wordt. In onderstaand filmpje wordt het principe uitgelegd.

“De robot is het meest geschikt voor grote gebouwen die met de traditionele glazenwastechnieken risicovol zijn om te reinigen en biedt daarom een oplossing voor gebouwbeheerders en reinigingsbedrijven. Het beroep van glazenwasser is fysiek zwaar en gevaarlijk door het werk op hoogte in weer en wind (volgens verzekeringsmaatschappijen een van de gevaarlijkste beroepen ter wereld). De robot kan gebouwen reinigen tot zo’n 80m hoogte. De robot reinigt de totale gevel: glas, kozijnen en beplating (aluminium, natuursteen, trespa, staal, etc.).

Stefan Spanjer studeerde Werktuigbouwkunde en werkte onder leiding van professor Just Herder mee in de vakgroep Werktuigbouwkundige automatisering en Mechatronica. Spanjer startte het bedrijf Kite Robotics met behulp van een STW- grant. Het bedrijf KITE Robotics bestaat uit 7 medewerkers  afkomstig van de Universiteit Twente en Saxion.

Op dinsdag 10 november is de eerste publieke test met de KITE Robot te zien op het gebouw de Spiegel van de Universiteit Twente, het gezichtsbepalende gebouw meteen aan de entree van de campus. Het glazenwassen door de robot start om 16:00 uur en u bent van harte welkom om de robot te komen bekijken.

Een robotarm die met ogen te besturen is

Wetenschappers van het Imperial College London hebben software ontwikkeld die het mogelijk maakt om een robotarm met alleen de ogen te besturen. De software volgt de kijkrichting van de ogen en vertaalt dat in een beweging voor de robotarm. In een test kon één van de wetenschappers tegelijk een kopje koffie drinken, een croissant eten én een schilderij maken door met haar ogen de robotarm te besturen.

maandag 19 oktober 2015

Samsung bouwt productierobots

De Zuid-Koreaanse overheid heeft een bedrag van 16,75 miljard won (13,1 miljoen euro) geïnvesteerd in Samsung, om het bedrijf te helpen bij de ontwikkeling van efficiënte productierobots. De nauwkeurige Koreaanse robots moeten de strijd aangaan met de goedkope, menselijke krachten uit China. Het importeren van dit soort machines is momenteel nog vaak te duur. De robots zijn naar verwachting in 2018 klaar voor gebruik.

donderdag 15 oktober 2015

Bomen planten met een drone en paintballgeweer

Met een drone bomen aanplanten gaat namelijk een stuk sneller en goedkoper dan met de hand. BioCarbon Engineering denkt er met drones tot 36.000 per dag te kunnen planten. Dit doen ze door onder een drone een soort paintballgeweer te plaatsen. Die vuurt kogels af waar geen verf in zit, maar een pakketje met zaadjes, schimmels een micro-organismes. De kogels komen ongeveer 5 centimeter onder de grond terecht, waar ze uit elkaar vallen.

zondag 11 oktober 2015

Robot net zo slim als kleuter

Een groep wetenschappers heeft een machine ontwikkeld die even intelligent is als een kind van vier. Het project van de onderzoekers, die verbonden zijn aan het Massachusetts Institute of Technology, heet 'ConceptNet 4'. Het systeem, dat erop gericht is om computers slimmer te maken door ze dingen te laten begrijpen uit de echte wereld, werd onlangs onderworpen aan een iq-test

Experimentele robot kan zelfstandig zeebodem verkennen

Amerikaanse wetenschappers hebben een robot ontworpen die zelfstandig de zeebodem kan verkennen. Dat meldt de Britse nieuwssite New Scientist. De zwemmende robot is uitgerust met een camera en speciale software die veel voorkomende aanzichten op de zeebodem razendsnel in kaart brengt.

zaterdag 10 oktober 2015

Robot die kleren wast

Japanse wetenschappers hebben een robot gemaakt die kleren wast, droogt, opvouwt en sorteert. De Laundroid werd gedemonstreerd op de Combined Exhibition of Advanced Technologies in Japan, aldus The Telegraph. Vieze was wordt automatisch door de robot gewassen, waarna deze opgevouwen in de kast op de juiste plank terecht komt. Hierdoor hoeft de gebruiker niks meer te doen tijdens het wassen.

zondag 4 oktober 2015

LEGO van de toekomst? Een robot die iedereen kan bouwen

Robo Wunderkind is een programmeerbare robotica kit voor kinderen van alle leeftijden. Het lanceerde eind september via Kickstarter, en het beoogde doel van 70.000 dollar is met nog 21 dagen te gaan al bereikt. Robo Wunderkind is eigenlijk gewoon een set van verschillende blokken voor het bouwen van robots. Aan de buitenkant zijn de blokken gewoon kindvriendelijk en omsluiten ze veilig de geavanceerde elektronica die er binnenin zit. Die elektronische componenten zijn de programmeerbare robot componenten

vrijdag 2 oktober 2015

De man wordt overbodig in een robotmaatschappij

De verdere robotisering van onze maatschappij is funest voor de man, terwijl vrouwen nauwelijks worden geraakt. Dat komt omdat de nieuwe industriële revolutie vooral typische mannenbanen overbodig maakt. Een uitgebreid onderzoek van wetenschappers van Oxford komt tot de controversiële conclusie dat vrouwen in de toekomst niet bang hoeven te zijn voor hun baan. De angst dat robots onze banen inpikken in de naaste toekomst moet vooral leven bij de mannen.