Een eigen werkende robot bouwen vanuit het niets. Het is de basis van de High Tech Human Touch-module BioRobotics. Liefst 150 studenten werkten de afgelopen periode aan hun eigen robot in de minor, die daarmee de meest populaire minor op de Universiteit Twente is. Vanmiddag presenteren de studenten hun eindproduct.
“Robotica spreekt aan”, merkt dr.ir. Arno Stienen, één van de coördinatoren van de minor BioRobotics. “Het is een ontzettend mooie integratie van verschillende disciplines als mechanical engineering, electrical engineering, software engineering en control engineering. En die passen studenten toe op een biomedisch probleem.”
De derdejaarsstudenten zijn een hele periode volledig toegewijd aan het maken van hun eigen robot. Studenten uit alle disciplines, van wiskunde tot natuurkunde tot IT en industrieel ontwerpen: allemaal volgen ze hetzelfde programma. Naast projectmatig werken aan de robot bevat de minor ook nog een aantal inhoudelijke vakken. "Studenten ontwerpen een robot die het antwoord geeft op een ondersteuningsvraagstuk", vertelt Stienen. “We geven ze daarbij kennis mee over bijvoorbeeld dynamica, robotica en programmeren. Die kennis kunnen ze meteen in de praktijk toepassen.”
Voor de module is een stevig team gevormd van hoogleraren, promovendi, medewerkers en student-assistenten uit diverse vakgebieden om te zorgen dat de studenten aan het einde van de module een mooi product kunnen opleveren. Ook kunnen de deelnemende studenten bonuspunten verdienen als ze andere teams ondersteunen met hun expertise.