maandag 30 november 2015

Monteurs zijn niet bang voor robots

Monteurs zien robots als welkome hulpjes op de werkvloer. Het liefst willen ze een robot die hen helpt met de administratie, of een graafrobot. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van vier bedrijven uit de nutssector.

Robots roepen soms weerstand op: ze zouden al het werk overnemen en mensen overbodig maken. Vooral middelbaar beroepsopgeleiden - zoals monteurs- zouden het gevaar lopen hun baan aan een robot te verliezen. Maar wat denkt de monteur hier eigenlijk zelf over? Een team van vier nutsbedrijven (waterbedrijf Brabant Water, energienetwerkbedrijf Alliander, kabel- en telecombedrijf Kabelnoord en afvalbedrijf Twence) vroeg meer dan 150 monteurs naar hun ideeën over robotisering.

Allereerst blijkt dat monteurs niet bang zijn voor de komst van meer robots. 80 procent ziet niet gebeuren dat robots hun werk overnemen.. Ze zien robots niet als een gevaar, maar als een kans om hun werk te verlichten. Igor van Gemert, senior adviseur innovatie bij Alliander vat het mooi samen: “Ik geloof niet dat robots een monteur kunnen vervangen, wel dat het ze het werk een stuk lichter, interessanter en veiliger maken.”

Monteurs zien mogelijkheden in robotisering waar hun werk saai, zwaar of gevaarlijk is. Uit het onderzoek blijkt dat monteurs gemiddeld één  dag in de week kwijt zijn aan administratie en dat dit niet bepaald hun grootste hobby is: negen op de tien monteurs vindt het vooral saai. Veruit de favoriete robot bij de monteurs is dan ook een robot die hierbij een handje helpt: geen typmiep, maar een tikrobot.

Ook een graafrobot staat op het verlanglijstje. Maar liefst negen op de tien monteurs heeft te maken met fysiek zwaar werk, zoals handmatig graven. Bij één op de drie monteurs staat een graafrobot bovenaan de wensenlijst.

Het onderzoek naar robotisering is een initiatief van projectbureau CrossOver, dat samenwerkingsverbanden tussen organisaties organiseert - in dit geval tussen Nederlandse energie-, netwerk-, afval- en waterbedrijven. Dinsdag 1 december presenteert CrossOver de resultaten van het onderzoek tijdens een expertbijeenkomst bij werkgeversorganisatie WENb/WWb in Arnhem. Het onderzoeksteam gaat die middag samen met experts en monteurs aan de slag met het maken van prototypes van de gewenste robots. Deze worden tijdens de eindpresentatie van CrossOver op vrijdag 11 maart 2016 aan het publiek gepresenteerd.


Bosch introduceert gecertificeerde co-robot

Een dezer dagen introduceerde Bosch tijdens een perspresentatie de APAS-assistent, een flexibele, mobiele en geautomatiseerde oplossing voor ‘connected’ productie. Dankzij een sensorhuid ‘voelt’ deze mobiele co-robot de aanwezigheid van mensen en komt tot stilstand voordat fysiek contact plaatsvindt. De industriële robot is gecertificeerd voor collaboratieve operaties.

zondag 29 november 2015

Robot rukt op, ook in Brabant

De robotisering rukt op in Brabant. Onder meer in de landbouw, industrie en zorg. Steeds meer robots steken de handen uit de mouwen. In Tilburg stond afgelopen week de robotisering centraal in de Trendnacht 2015. Vooraanstaande sprekers gingen in op de mogelijkheden en ontwrichtende effecten van de robotisering op de Brabantse samenleving en economie.

Robot helpt KLM-passagiers op Schiphol

Op Schiphol wordt een robot getest die overstappende passagiers van KLM moet helpen van de ene naar de andere gate te komen. De Universiteit Twente heeft de gidsrobot ontwikkeld samen met zes andere Europese partners. Dagelijks missen veel reizigers hun aansluitende vlucht door bijvoorbeeld vertragingen, te korte overstaptijden, problemen met het vinden van de weg of taalbarrières. De robot moet volgens RTV Oost deze problemen terugdringen.

vrijdag 27 november 2015

Zwermrobots laten zich controleren door 'feromonen'

Onderzoekers van de University of Lincoln hebben een manier bedacht om 'feromonen' te gebruiken bij zwermrobots. Dit deden ze door goedkope robotjes uit te rusten met twee lichtsensors. De zwerm beweegt zich voort op een lcd met een simpele usb-camera erboven. Met dit systeem kan volgens de wetenschappers goedkoop en snel onderzoek gedaan worden naar hoe insecten en andere dieren feromonen gebruiken. Veel insecten laten zich door feromonen leiden.

vrijdag 20 november 2015

Europa's grootste Kickstarterproject failliet: 3,6 miljoen weg

Zano, een minidroneproject, wist een jaar geleden zo'n 3,6 miljoen euro op te halen in een crowdfunding-actie. Het bedrijf achter het project, The Torquing Group trekt nu de stekker er uit, De kans is uitermate klein dat de mensen die via de Kickstarter-crowdfunding een drone bestelden, hun geld ooit nog terug zien. Deelnemers in een crowdfunding-project doen aan risico-investeringen daarbij hoor de kans dat het project faalt.

woensdag 18 november 2015

Dronefabrikant DJI laat drones niet meer vliegen boven verboden gebieden

Ook dronefabrikant DJI heeft zijn navigatiesysteem een update gegeven waardoor drones van het bedrijf niet meer vliegen waar dat verboden is.  Dat maakt DJI bekend. Dinsdag kondigde concurrent 3DR al eenzelfde soort functionaliteit aan. Op deze manier moet het bijvoorbeeld onmogelijk worden om een drone richting het Witte Huis in Washington D.C. te vliegen.

Drone weet voortaan zelf waar niet gevlogen mag worden

De 3DR Solo-drone weet voortaan zelf waar wel en waar niet gevlogen mag worden. Maker 3DR integreert de service van Airmap in de besturingsapp voor de drone. Airmap is een bestaande dienst die drone-eigenaren voorziet van informatie over waar wel of niet gevlogen mag worden. Die informatie wordt nu ook getoond in de Solo-app, waarmee de drone in combinatie met een afstandbediening wordt bestuurd.

dinsdag 17 november 2015

Robots leren andere robots hoe ze objecten moeten oppikken

Robots kunnen veel sneller leren hoe ze bepaalde objecten op moeten pikken als ze een informatie delen. Dat blijkt uit onderzoek van Stefanie Tellex, een professor aan de prestigieuze Amerikaanse Brown Universiteit. Zij liet robots met sensoren, infraroodcamera's en grijpverlengstukken zelf uitvogelen hoe ze een bepaald object op moesten pakken. Dat kan lang duren, maar als de robot er eenmaal achter is kan hij die informatie delen met andere robots die met dezelfde instrumenten zijn uitgerust.

donderdag 12 november 2015

NLR eerste erkende vliegopleiding voor drones (RPAS)

Met ingang van 10 november 2015 beschikt het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum-NLR over de eerste erkende vliegopleiding in Nederland voor beroepsmatig vliegen met op afstand bestuurde luchtvaartuigen. Deze Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS) worden vaak ook aangeduid als drones. Het succesvol afronden van een erkende RPAS vliegopleiding is nodig om het noodzakelijke brevet, het RPA-L, aan te kunnen vragen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het NLR als eerste organisatie in Nederland erkend als vliegopleiding voor RPAS vliegers. Het NLR is hiermee erkend voor:
 - theorie opleiding voor RPAS vlieger (voor alle klassen).
 - de praktijkvliegopleiding voor de klassen:
 + (H) helikopters en MultiRotorSystemen met een gewicht van 0-25 kg.
 + (A) vliegtuigen met een gewicht van 0-25 kg.

De theorietraining bestaat uit een cursus van drie dagen (inclusief examen) en wordt gegeven bij het NLR in Amsterdam. Nadat deze succesvol is afgerond, kan de cursist starten met een praktijktraining. De praktijktraining wordt gegeven op het Nederlands RPAS Test Centrum op de NLR-locatie in Flevoland. Hierin worden cursisten opgeleid om de drone in lastige situaties, met oog voor de omgeving, goed en gecontroleerd te kunnen besturen.

 Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum-NLR is een toonaangevend, mondiaal opererend onderzoekscentrum voor de lucht- en ruimtevaart. Met zijn multidisciplinaire expertise en ongeëvenaarde onderzoeksfaciliteiten, levert het NLR al sinds zijn oprichting in 1919 innovatieve, integrale oplossingen voor complexe uitdagingen in de lucht en ruimtevaartsector. Het NLR werkt zowel voor overheid als industrie in binnen- en buitenland.

Deze drone komt uit een 3D-printer

Op de Luchtvaartshow in Dubai is een opvallend toestel te zien: 's werelds snelste en grootste drone die gemaakt is met een 3D-printer. De drone is gemaakt door 3D-printbedrijf​ Stratasys en producent van onbemande vliegtuigen Aurora Flight Sciences. Hij heeft een spanbreedte van 3 meter en is voor 80 procent geprint. Alleen de motor, elektrotechniek en het landingsgestel zijn apart gemaakt.

woensdag 11 november 2015

Autonome supermarktrobot houdt voorraad in de gaten

Robotproducent Simbe Robotics heeft een nieuwe robot ontwikkeld die autonoom door supermarkten rijdt om de voorraad in de gaten te houden. De robot, Tally genaamd, rijdt zelfstandig langs de schappen en kan met behulp van zijn sensoren bijhouden in hoeverre de schappen gevuld zijn, of bepaalde producten op de verkeerde plaats staan. Ook heeft de robot het door wanneer een product met de verkeerde kant naar voren staat.

Tweedehands robots gaan als warme broodjes over de toonbank

Tweedehands robots zijn razend populair. De afgedankte industriële machines zijn, als ze worden opgeknapt, nog prima in staat om hun werk te doen en bovendien een stuk goedkoper. Daardoor zijn ze ook steeds beter betaalbaar voor kleine bedrijven. Ieder jaar komen er aardig wat robots bij. Wereldwijd werden er vorig jaar 229.261 machines verkocht, blijkt uit cijfers van de International Federation of Robotics.

dinsdag 10 november 2015

Slangrobot verandert in telefoon of lamp

LineForm is een soort robot die in verschillende vormen kan vouwen en zelf beweegt. Het slangvormige apparaat kan zich buigen zodat hij onder meer gebruikt kan worden als touchpad voor een computer, maar hij kan bijvoorbeeld ook worden ingezet als lamp met aan/uit-knop. Als je hem tussen twee computers verbindt en je verstuurt data, dan geeft hij feedback in de vorm van golfbewegingen. Wat de MIT er uiteindelijk mee wil doen, is nog niet helemaal duidelijk.

maandag 9 november 2015

'Robotafdeling Google is stuurloos'

De afdeling van Google die werkt aan geavanceerde robots heeft geen eenduidige strategie en heeft al een jaar geen duidelijke leider meer. Dat stellen bronnen binnen het bedrijf tegenover Business Insider. Ongeveer twee jaar geleden kondigde Google de oprichting van de afdeling aan, nadat het heimelijk verschillende robotbedrijven had opgekocht. Onder meer Boston Dynamics, maker van de snelste robot ter wereld, werd eigendom van Google.

Test zelf de DJI drones

Kleine onbemande vliegtuigjes waarmee je vanuit de lucht kunt filmen en fotograferen – zijn enorm populair. Tijdens een unieke touch & try op zondag 15 november kun je kennismaken met het volledige gamma drones van DJI, waaronder de DJI Ronin, DJI Ronin-M, DJI Phantom en DJI Inspire. Je krijgt er ook tips voor het werken met drones en kunt de toestellen zelf uitproberen. Bovendien kun je er meteen als eerste in België de gloednieuwe DJI Osmo, een gestabiliseerde handheld camera ontdekken.

zondag 8 november 2015

Handig: een robot die helpt bij het ontbijt

De Zweedse Simone Giertz, “maker van beroep”, is naar eigen zeggen niet goed in ontbijten. “Ontbijt neigt te verdwijnen tussen in bed liggen tot ik in bed plas en verstijven in twijfel over de kleur sokken die ik die dag aan wil”, schrijft ze op Motherboard. Daarom ontwikkelde ze een ontbijtmachine. De bedoeling was een apparaat te bouwen dat Cheerios in een kommetje kan doen, er melk op kan gieten en Giertz vervolgens met een lepeltje kan voeren. De enige uitdaging, schrijft ze, was dat ze moest leren hoe je een robotarm programmeert.

donderdag 5 november 2015

Bedden duurzaam gereinigd door robots

Het Erasmus MC heeft samen met IMS Innovations een reinigingssysteem ontworpen en geproduceerd dat een significant schoner bed en matras oplevert: 95 tot 99% van de micro-organismen wordt tijdens de wasbeurt verwijderd. In het licht van de opkomst van multiresistente ziekenhuisbacteriën betekent dat een grote stap vooruit voor de patiëntveiligheid. Het is het eerste beddenreinigingssysteem in de wereld dat volledig met robotica werkt. 

De beddenwasstraat reinigt, met behulp van precisierobots, alle onderdelen van het bed en de matras met heet water onder hoge druk. Het volledige reinigings- en droogproces van een bed kan binnen zes minuten worden doorlopen en is volledig te reproduceren en valideren.

De ontwerpers van het systeem hebben rekening gehouden met milieu en duurzaamheid. Er wordt een minimale hoeveelheid energie, water en perslucht gebruikt. Chemicaliën of zeep in het waswatersysteem zijn niet nodig. De beddenwasstraat kan jaarlijks 50.000 bedden reinigen. Voor de vooruitstrevende aanbesteding van de beddenwasstraat heeft het Erasmus MC in 2014 de Procurement of Innovations Award gewonnen.

Andere zorginstellingen in Nederland hebben inmiddels belangstelling getoond voor de beddenwasstraat. De machine die in het Erasmus MC staat, is de allereerste versie. Gaandeweg zal de techniek in de wasstraat dus nog verder worden verfijnd. Op termijn kan de wasstraat ook worden gebruikt voor onder andere schoonmaak van rolstoelen en infuuspalen.

dinsdag 3 november 2015

Australië test postbezorging per drone

De nationale postleverancier van Australië gaat in 2016 testen met het bezorgen per drone. Australia Post meldt aan de Australian Financial Review dat drones in 2016 kunnen helpen om post te bezorgen in gebieden die moeilijk over land moeilijk te bereiken zijn.

maandag 2 november 2015

Google wil in 2017 met Project Wing-drones pakketten bezorgen

Google is van plan om in 2017 pakketten te gaan bezorgen in de Verenigde Staten met behulp van zijn eigen Project Wing-drones. Dat heeft een bestuurder van het programma vandaag bekendgemaakt. Het Britse persbureau Reuters maakt melding van de uitspraak van de Google-bestuurder, die niet bij naam genoemd wordt.

Skype-oprichters maken bezorgrobot die over de stoep rijdt

Twee mede-oprichters van Skype werken met een nieuw bedrijf aan een robot die autonoom pakketjes kan bezorgen. Het karretje van het Londense Starship Technologies heeft zes wielen en moet een pakket ter grootte van twee boodschappentassen kunnen dragen. De elektrische karretjes van het bedrijf rijden geheel autonoom, maar als er problemen zijn kan een menselijke bestuurder op afstand ingrijpen. De maximumsnelheid is zo'n 6 kilometer per uur en de robots moeten zich kunnen mengen in het voetgangersverkeer van steden.