donderdag 31 maart 2016

Pentagon voor autonome vliegtuigen, maar niet voor moordrobots

Geautomatiseerde vliegtuigen en andere autonome systemen zijn in ontwikkeling voor het Amerikaanse militaire arsenaal. Machines die doden zonder menselijke controle, zijn echter niet aan de orde, stelt het Pentagon. Wel is Washington ongerust dat vijandige landen geavanceerde wapensystemen wel autonoom zullen laten doden. In een conferentie die de Amerikaanse krant Washington Post woensdag organiseerde, schetst de Amerikaanse viceminister van Defensie Robert Work een beeld over nieuwe wapens die de science fiction hebben verlaten en bijna realiteit zijn.

Reparatierobots voor satellieten

Darpa, de militaire onderzoekstak van de Amerikaanse overheid, heeft een idee onthuld voor reparatie van satellieten die zich in een baan om de aarde bevinden. Een speciale satelliet met 'robothanden' zou de reparaties uit moeten voeren. Het door Darpa ontwikkelde concept heet Robotic Servicing of Geosynchronous Satellites, of RSGS in het kort. Op een blog legt de organisatie uit hoe het voorstel in elkaar steekt: gezamenlijk met een commerciële partner moet een soort satelliet worden ontworpen die de capaciteit heeft om andere satellieten te repareren.

woensdag 30 maart 2016

UT Robot Spencer begeleidt eerste passagiers Schiphol

Na ruim drie jaar bouwen en programmeren, zijn deze maand op Schiphol succesvolle tests met gidsrobot Spencer uitgevoerd. Vorige week is de testfase afgesloten. Spencer, mede ontwikkeld door de Universiteit Twente, heeft voor het eerst passagiers van KLM op Schiphol naar hun gate begeleid. De robot beschikt over gedetailleerde plattegronden van het vliegveld en laserogen waarmee de robot onder andere afstanden kan meten.

Als Spencer de boarding passes van passagiers heeft gescand, weet hij dat de groep compleet is en naar welke gate van vertrek zij begeleid moet worden. Spencer vertrekt automatisch en de passagiers volgen de robot. De robot past zijn snelheid aan de groep aan, wijkt uit voor obstakels die op zijn pad komen en informeert de passagiers over de resterende afstand tot de vertrek gate via het scherm. Daar aangekomen geeft hij aan dat de bestemming is bereikt.

De vakgroep Human Media Interaction (faculteit EWI, instituut CTIT) van prof. Vanessa Evers van de Universiteit Twente onderzoekt welk gedrag van de Spencerrobot door de passagiers als sociaal acceptabel wordt gezien. Spencer moet in staat zijn groepen te herkennen, moet rekening houden met groepsgedrag en obstakels zoals bagagetrolleys herkennen. Daarnaast zal Spencer ook proactief inspelen op onvoorziene situaties.

“Bij het gedrag van Spencer moet je denken aan de snelheid waarmee de robot rijdt, de afstand van de robot ten opzichte van groepen mensen en zijn houding in sociale situaties op het vliegveld”, zegt UT-promovendus Michiel Joosse, die meewerkt aan de ontwikkeling van de robot. “Zo moet de robot bijvoorbeeld wachten tot er een grote groep voorbij komt en moet de robot controleren of de mensen die volgen, nog in de buurt zijn. Het afronden van deze testfase is een belangrijke stap in ons onderzoek.”

Volgens René de Groot, Chief Operating Officer van KLM, heeft robotica de komende jaren veel impact op de luchtvaart. “Dagelijks kunnen reizigers hun aansluitende vlucht missen door bijvoorbeeld vertragingen, problemen met het vinden van de weg of taalbarrières. Aangezien 70% van KLM passagiers op Schiphol overstappen, kijken we altijd hoe dit proces nog beter kan. We onderzoeken hoe robotica in die proces past.”

SPENCER, gestart in 2013, is een driejarig project, mede gefinancierd door de Europese Commissie. De EU draagt zo’n 3,2 miljoen euro bij aan het project. Het totale budget is 4,3 miljoen euro. Het Zwitserse bedrijf BlueBotics bouwde de robot voor KLM, die de eindgebruiker zal zijn. De projectpartners zijn naast de Universiteit Twente en KLM de Albert-Ludwigs-Universität Freiburg, de Technische Universität München, Centre National de la Recherche Scientifique in Toulouse, de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen en Örebro University.

Deze schattige robot leert kleuters Spaans

Amerikaanse en Israëlische robotbouwers hebben Tega ontwikkeld, een robot die kleuters Spaanse woordjes leert. De robot kan met behulp van een camera emoties herkennen en reageert zelf met lichaamstaal en uitdrukkingen. Die sociale vaardigheden zijn erg belangrijk, die werken stimulerend voor de leerlingen. De onderzoekers van MIT en de Curiosity Lab lieten 34 Engelstalige leerlingen 8 weken lang dagelijks een kwartier werken met Tega. De lessen draaiden op een tablet, Tega zorgde voor aanmoedigingen en hints. Als een leerling het goed deed, slaagde hij bijvoorbeeld een vreugdekreetje.

dinsdag 29 maart 2016

Honderden Europese studenten bezoeken Evoluon Eindhoven voor robotwedstrijd

Ongeveer 500 Europese studenten doen mee met de FIRST Tech Challenge Dutch Open Championship 2016, die van vrijdag 1 tot en met zondag 3 april plaatsvindt. In het Evoluon in Eindhoven nemen zij, met hun eigen ontworpen robot, deel aan een toernooi. In totaal strijden 50 teams met en tegen elkaar om de titel. Mensen die het evenement bij willen wonen kunnen gratis naar binnen. Zij kunnen ook deelnemen aan workshops en demo's. Bezoek de website voor alle informatie over het evenement.

Robot personaliseert beautyproducten in Nieuwegein

Vastgoedbelegger Wereldhave heeft een pop-upstore geopend waarin een robot beautyproducten personaliseert. De robot luistert naar de naam Balthazar en is afkomstig van startup AlpStories. AlpStories opende vorig jaar al een winkel in Zagreb. Daar kunnen klanten zelf ingrediënten kiezen, waarna de robot er ter plekke een verzorgingsproduct van maakt. Ook de geur en verpakking is zelf te bepalen.

zaterdag 26 maart 2016

TU Delft onderzoekt woestijnstof met drones op Cyprus

Onderzoekers van de TU Delft zijn de komende maand betrokken bij een unieke meetcampagne, waar drones en remote sensing worden gebruikt voor atmosfeeronderzoek. Doel van de campagne is om in kaart te brengen hoe woestijnzand en -stof in de lucht bijdraagt aan wolkenvorming.

'Een van de grootste onbekende factoren in de klimaatverandering is hoe efficiënt de atmosferische deeltjes van verschillende bronnen zijn in het vormen van wolkendruppels. Bij deze metingen kijken we hoe stofdeeltjes uit de woestijn zich in de atmosfeer gedragen, en vooral hoe ze het ontstaan van wolken en het klimaat beïnvloeden', zegt dr. George Biskos van de TU Delft. 'Cyprus, en het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied in het algemeen, zijn met name interessant voor atmosferische wetenschappers omdat deze luchtmassa's ontvangen met verschillende vervuilingskenmerken van drie continenten: Europa, Azië en Afrika. De heersende winden in de lente en herfst komen uit Afrika en brengen een heleboel stofdeeltjes met zich mee.

In april zal Biskos met promovenda Dimitra Mamali tot de wetenschappers behoren die op Cyprus deelnemen aan een opmerkelijke meetcampagne. 'Voor het eerst zullen UAV's (drones) met apparatuur voor remote sensing worden gebruikt om metingen in de atmosfeer te verrichten. Het idee is om te kijken hoe stofdeeltjes die afkomstig zijn uit de woestijn, een van de grootste natuurlijke bronnen van atmosferische deeltjes, bijdragen aan het ontstaan van wolken. Nieuwe kleine sensoren die de concentratie van gassen en deeltjes kunnen meten zullen aan boord van de drones worden gebruikt en nieuwe data opleveren waarmee we de impact van aerosolen op het klimaat veel beter zullen kunnen voorspellen. En op technisch niveau willen we de volgende vraag proberen te beantwoorden: In welke mate verschillen de metingen die in situ worden verricht (waarbij de gegevens worden gebruikt van de instrumenten die zich aan boord van de drones bevinden) van de remote-sensing observaties?'

Een aantal UAV's zal met verschillende instrumenten worden uitgerust om de observeringstaken uit te voeren. Dit zijn vliegtuigen (met een spanwijdte van vier meter) die twaalf kilo aan apparatuur kunnen vervoeren tot een hoogte van vier kilometer. Er is ook een helikopter en een octocopter die gebruikt zullen worden om tot op een hoogte van 1 kilometer verticale profielen te meten. 

'Bij observaties in het veld zijn we eigenlijk een soort detectives: we moeten erachter komen waar de luchtmassa's vandaan zijn gekomen en hoe ze zijn beïnvloed door de verschillende bronnen waar ze overheen zijn gegaan', zegt Biskos. 'Een belangrijke functie van de komende veldcampagne is dat we kunnen monitoren hoe de verticale structuur van de atmosfeer verandert, van uur tot uur en van dag tot dag. Zulke in-situ-gegevens zijn de 'heilige graal' van ons vakgebied, omdat die ons meer inzicht bieden in de remotesensingobservaties en resulteren in betere voorspellingen van klimaatmodellen.'

Afgezien van de metingen in situ is Biskos betrokken bij de ontwikkeling van kleine lichtgewicht instrumenten voor drones. Biskos heeft eveneens een parttime aanstelling bij het Cyprus Institute, dat de huidige campagne coördineert en nauwe banden heeft met vooraanstaande onderzoekscentra in Europa, zoals het Duitse Max Planck Instituut. 'Hier bij het Cyprus Institute zijn veel activiteiten gaande. Afgezien van de infrastructuur met de drones heeft het Cyprus Institute een nieuw waarnemingsstation dat is gebouwd met als doelstelling om een van de voornaamste atmosferische observatoria in Europa te worden, zoals CESAR in Cabauw. Na de veldcampagne in april zullen er meer campagnes volgen, elk met een andere focus; deze zijn voor de komende jaren gepland.'

vrijdag 25 maart 2016

Sofia heeft niet het beste met ons voor

Hoewel Sofia zeker niet de eerste zeer realistische androïde robot is die we hier laten zien, willen we haar toch graag even met je delen. De manier waarop zij met mensen communiceert, tot aan haar gezichtsbewegingen aan toe, is namelijk zeer indrukwekkend. Jammer dat ze aangeeft dat ze de mensheid gaat vernietigen.

Philips zet robots in bij productie scheerapparaten

De op hoog niveau geautomatiseerde scheerapparatenfabriek van Philips in Drachten is te weinig flexibel. In een project van het concern samen met het Eindhovense Smart Robotics wordt geprobeerd daar wat aan te doen. Daarvoor worden nieuwe, inherent veilige robots ingezet.

donderdag 24 maart 2016

Investeringen in robotica bereikten hoogtepunt in 2015

Investeringen in robotstartups bereikten in 2015 een nieuw hoogtepunt. Beginnende bedrijven in de sector haalden twee keer zoveel geld op als een jaar eerder. Dat blijkt uit een analyse van marktonderzoeker CB Insights. Volgens de cijfers van de onderzoekers haalden robotbedrijven in 2015 gezamenlijk 587 miljoen dollar (525 miljoen euro) op, verspreid over 83 investeringen.

Veertien fabrieksrobots die lekker hun ding doen



De vaste bezoekers van onze site weten hoe bevredigend het bekijken van video’s is waarin fabrieksrobots hun ding doen. Daarom is deze compilatie van BuzzFeed erg prettig: binnen anderhalve minuut passeren veertien verschillende robots de revue. Het blijft leuk om te zien hoe ver de mensheid gevorderd is met deze technologie.

woensdag 23 maart 2016

Twents team wint award bij European Robotics Forum

De Universiteit Twente en spin-off bedrijf Clear Flight Solutions zijn samen in de prijzen gevallen bij het driedaagse European Robotics Forum 2016 in Ljubljana, Slovenië. Bij dit belangrijkste, Europese event in de robotica sleepte de Twentse afvaardiging de TechTransfer award in de wacht voor de Robird. Daarmee wordt de unieke samenwerking tussen de UT en het spin-off bedrijf erkend.

In het bijzijn van iedereen die op hoog niveau (wetenschap, bedrijfsleven, overheid) te maken heeft met robotica, namen robotprof Stefano Stramigioli van de UT en Nico Nijenhuis van Clear Flight Solutions de prijs in ontvangst. De TechTransfer award is bedoeld voor succesvolle vormen van samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven, vooral start-ups en spin-offs. Het Twentse team liet het gerenommeerde ETH Zurich (wandelende graafmachine) achter zich.

“Deze prijs is een fantastische waardering voor het werk dat wij samen met de UT verrichten”, zegt Nico Nijenhuis, CEO van Clear Flight Solutions. “Geweldig dat dit ook in Europa gezien wordt. We werken het hele jaar door met studenten, afstudeerders en wetenschappers samen aan de doorontwikkeling van onze drones en robirds. Er liggen veel uitdagingen in het autonoom maken van onze techniek en dat kunnen we niet alleen. De Twentse innovatieketen met bedrijven, universiteit, hbo en zelfs mbo is heel bijzonder.”

Het Europese Robotics Forum stond in het teken van de leidende positie die Europa heeft in de robotica, en vooral het behouden daarvan. De Twentse Robird draagt daar volgens de organisatie uitstekend aan bij.


De schade die vogels toebrengen op vliegvelden wereldwijd wordt geschat in de miljarden en bestaat niet alleen uit materiële schade. De overlast door vogels leidt soms ook tot dodelijke ongelukken. Daarnaast zorgen vogels wereldwijd voor miljarden aan schade in de agrarische sector, bij afvalverwerkingsbedrijven, havens en in de olie- en gasindustrie. Bekend probleem is daarbij dat vogels slim zijn en gewend raken aan bestaande oplossingen voor vogelregulering; ze vliegen er gewoon omheen. De high-tech Robird bootst de vlucht van een slechtvalk levensecht na. Het vlieggedrag van de Robird is zo realistisch, dat vogels geloven dat hun natuurlijke vijand in het gebied aanwezig is. Deze aanpak speelt in op de angst van de vogels, waardoor gewenning geen probleem meer is.

dinsdag 22 maart 2016

Recyclagerobot Liam haalt je oude iPhone uit elkaar

Apple heeft een robot gebouwd die Liam is gedoopt. Liam kan oude iPhones uit elkaar halen en bruikbare onderdelen recycleren. Zo kan het zilver bijvoorbeeld worden hergebruikt in de productie van zonnepanelen.

maandag 21 maart 2016

Café met bestel- en bezorgdrones

Tijdens het feest rond het 60-jarig bestaan van de TU Eindhoven kun je in het drone-café een drankje bestellen bij een drone, zijn collega-drone komt hem dan brengen. De drone die de studenten van de TU hebben gemaakt moet alleen binnen vliegen. Dat is ingewikkelder dan buiten rondvliegen. Zo moet navigeren nauwkeuriger gebeuren, anders botst de drone ergens tegen aan. Verder moet de drone veiliger zijn, je mag niet met je vingers ergens tussen kunnen komen.

SCAMP vliegt als een drone en klimt als een insect

Het nadeel van veel drones is dat in vluchtmodus de accu razendsnel leegraakt: slechts enkele minuten vliegtijd is eerder regel dan uitzondering. Onderzoekers van Stanford hebben voor een oplossing gekeken naar het insectenrijk, waar de beestjes ook niet continu doorvliegen, maar zo nu en dan ergens landen om vervolgens weer op te stijgen.

vrijdag 18 maart 2016

Domino's wil zelfrijdend autootje pizza's laten bezorgen

Pizzaketen Domino's werkt samen met het Australische bedrijf Marathon Robotics aan een zelfrijdend autootje dat pizza's moet gaan bezorgen. DRU (Domino's Robotic Unit) rijdt autonoom rond en beschikt over speciale compartimenten waarin de bestelling van de klant warm wordt gehouden of het drankje gekoeld blijft.

donderdag 17 maart 2016

'Google wil robotbedrijf Boston Dynamics verkopen'

Alphabet, het moederbedrijf van Google, wil het robotbedrijf Boston Dynamics verkopen. Er zouden gesprekken worden gevoerd met Amazon en Toyota over een mogelijke overname, aldus bronnen van Bloomberg. Alphabet ziet blijkbaar geen mogelijkheden meer voor robotica. De overname van Boston Dynamics werd in 2013 geleid door Google-topman Andy Rubin, die inmiddels is vertrokken.

dinsdag 15 maart 2016

Ook jouw werk kan gewoon door een robot worden gedaan

Het Amerikaanse Pew Research Center bracht vorige week een nieuw onderzoek naar buiten, waaruit blijkt dat twee derde van de ondervraagden denkt dat het "waarschijnlijk" of "zeker" is dat robots het meeste werk van de mens gaan overnemen. Toch denkt 80 procent van de ondervraagden niet dat automatisering hun eigen baan zal beïnvloeden. Kortom, hoewel we allemaal wel geloven dat robots in opkomst zijn, denken de meeste mensen dat hun eigen werk zo uniek of ingewikkeld is dat het niet door een machine gedaan kan worden.

Zes minuscule robot zijn in staat om een auto weg te slepen

Mieren kunnen dingen in beweging brengen die veel zwaarder zijn dan zichzelf, waarbij ze met name als ze samenwerken zeer forse objecten kunnen verplaatsen. Wetenschappers van de Universiteit van Stanford laten zien dat ook robots daartoe in staat zijn: zes minuscule μTug robots, die samen minder dan 100 gram wegen, blijken in staat te zijn om een auto van 1800 kilogram te verplaatsen.

woensdag 9 maart 2016

Robot dringt lichaam binnen voor operatie

In een Paraguayaans academisch ziekenhuis zijn voor het eerst proeven gedaan met een robot die in het lichaam handeling kan uitvoeren. De technologie komt van Virtual Incision, een spin-off van de Universiteit van Nebraska, meldt ZDNet. De robotarm is een universele hulpmiddel dat voor een groot aantal operaties kan worden ingezet. Daardoor verschilt het van bijvoorbeeld colonscopen of endoscopen die vaak voor een bepaald type handeling zijn ontworpen

Software-ontwikkelaars vrezen kunstmatige intelligentie

Computersystemen nemen mensen steeds meer taken uit handen. En als ze kunnen autorijden, waarom dan niet software ontwikkelen? Inderdaad, waarom niet. Dat denkt in ieder geval een behoorlijk deel van 550 software-ontwikkelaars die Evans Data Corp bevroeg naar hun zorgen. Als nummer 1 kwam de keuzemogelijkheid: 'Ik en mijn ontwikkelinspanningen worden vervangen door kunstmatige intelligentie' uit de bus. Dat zag 29 procent als grootste zorg.

maandag 7 maart 2016

Kunstmatige intelligentie kiest kwantum-experimenten uit

Kwantummechanica is zo ingewikkeld dat wetenschappers nu kunstmatige intelligentie inzetten om nieuwe experimenten te kiezen. Een algoritme met de naam Melvin heeft zo de opzet van experimenten bedacht waar de wetenschappers zelf niet aan gedacht zouden hebben. Melvin doet dat door bekende onderdelen van kwantumexperimenten, zoals spiegels en stralingsdelers, te combineren met een bepaald einddoel.

zaterdag 5 maart 2016

Duitse hacker kan politiedrones overnemen

Op de RSA beveiligingsconferentie toonde de Duitser Nils Rodday hoe hij de besturing van een high end professionele drone van 30.000-35.000 dollar kon overnemen. Het precieze type en de fabrikant geeft hij niet vrij maar het gaat om een toestel met een vliegtijd van zo'n 40 minuten dat onder meer door politie- en brandweerdiensten wordt gebruikt. Rodday legt aan Wired uit dat er vermoedelijk nog meer dronefabrikanten zijn met gelijkaardige kwestbaarheden. De jongeman werkt momenteel voor IBM in Duitsland, maar deed zijn onderzoek naar drones aan de Nederlandse Universiteit van Twente.

donderdag 3 maart 2016

Echte honden moeten niets hebben van robothonden



Het Amerikaanse Boston Dynamics werkt hard aan het ontwikkelen van allerlei robots die zowel mensen als dieren behoorlijk realistisch nabootsen. Hoewel ik de technologische vooruitgang alleen maar kan toejuichen, krijg ik er zo nu en dan toch wel een beetje de kriebels van.

woensdag 2 maart 2016

DJI Phantom 4-drone exclusief bij Apple

De nieuwe Phantom 4 drone van DJI kan nu in de Online Apple Store vooruit besteld worden. Apple heeft een deal met de toon­aangevende fabrikant van cameradrones. De Phanton 4 met ingebouwde 4K-camera blinkt uit door zijn autonome functies. De nieuwe Phantom 4 neemt 4K-video met 30 frames per seconde en Full HD-video met maximaal 120 fps op. Foto’s van de ingebouwde 12 megapixel camera kunnen in RAW-formaat worden opgeslagen.

dinsdag 1 maart 2016

Belgische drone neergestort in Frankrijk

De drone die maandagavond is neergestort in het departement van Aisne was van de Vlaams instelling voor technologisch onderzoek (Vito). Het toestel van meer dan drie meter was opgestegen in Weelde, bij Turnhout en vloog twee uur rond in het Franse luchtruim. De eigenaren waren de controle over het toestel verloren en de drone vloog rond 14.30 uur over de Belgisch-Franse grens.

Eerste exemplaar oogchirurgierobot Preceyes gaat naar Oxford

TU/e-spin-off Preceyes en het Engelse bedrijf Nightstar (UK) hebben een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van hoge-precisietechnologie voor de afgifte van medicijnen in het oog. Als onderdeel van de samenwerking zal Nightstar het eerste exemplaar kopen van de oogchirurgierobot van het Eindhovense bedrijf Preceyes. Het Engelse bedrijf ontwikkelt gentherapie voor een aantal erfelijke netvliesaandoeningen en gaat de robot in klinisch onderzoek gebruiken om de toediening van deze therapie achter het netvlies verder te verfijnen.

Daarnaast heeft Preceyes een samenwerkingsovereenkomst getekend met University of Oxford. Onder leiding van hoogleraar Robert MacLaren gaat een team van die universiteit klinische studies uitvoeren met de oogchirurgierobot van Preceyes.  In het onderzoek dat door University of Oxford is opgezet, bekijkt het team de klinische toepasbaarheid van de robot. De focus van het onderzoek is op vitreoretinale oogchirurgie met hoge precisie, wat een basis is voor gerichte medicijnafgifte.
Het uiterst nauwkeurige robotische systeem van Preceyes, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven, is gericht op oogchirurgie. De initiële markt waar het bedrijf naar kijkt, betreft ingrepen aan het netvlies en het glasvocht, de vloeistof waarmee het oog gevuld is. De robot heeft de potentie om bestaande ingrepen te verbeteren door het ondersteunen van oogchirurgen bij de moeilijkste chirurgische ingrepen, en om nieuwe ingrepen mogelijk te maken zoals uiterst nauwkeurige toediening van medicijnen.

David Fellows, CEO van Nightstar: “Gentherapie is een grote belofte voor de aanpak van netvliesaandoeningen. Het verbeteren van de precisie en van het gemak van de toediening zijn cruciaal voor succes.” Ook Robert MacLaren, hoogleraar Oogheelkunde aan University of Oxford, is enthousiast: Gedurende de laatste eeuw hebben instrumenten die de precisie van operaties vergrootten geleid tot de grootste doorbraken in oogheelkunde. We zijn verheugd dat we toestemming hebben om een klinische studie te gaan doen in Oxford. Het wordt de eerste studie waarbij de toepasbaarheid van een robot voor operaties aan de binnenkant van het oog wordt bekeken.”