dinsdag 31 mei 2016

Nieuw investeringsfonds steekt 100 miljoen euro in robot-startups

De Canadese investeerder Chrysalix Venture Capital gaat in samenwerking met het initiatief RoboValley uit Delft 100 miljoen euro in robotica investeren. Het RoboValley Investment Fund moet het voor startups mogelijk maken om sneller de stap naar de markt te maken. Volgens de initiatiefnemers van het fonds stranden beginnende bedrijven nu vaak op universiteiten en in laboratoria met te weinig startkapitaal.

maandag 30 mei 2016

Zenbo-robot van Asus moet ouderen en kinderen gezelschap houden

Asus heeft voorafgaande aan de Computex een gezelschapsrobot aangekondigd. De Zenbo, zoals de companion is genoemd moet onder andere kinderen vermaken en ouderen assisteren. Asus noemt een prijs van 599 dollar voor Zenbo, maar geen introductiedatum. Zenbo bestaat uit een grote bol waarop een scherm bevestigd is dat het gezicht van de robot weergeeft. In het scherm zit een camera verwerkt waarmee Zenbo gezichten kan herkennen en dankzij de microfoon is ondersteuning voor spraakcommando's aanwezig.

zondag 29 mei 2016

'Toyota dicht bij overname robotica-tak Google'

Toyota zou in vergevorderde gesprekken zijn met Google over de overname van robot-lab Boston Dynamics. Google nam Boston Dynamics eind 2013 over voor 500 miljoen dollar. De robotmaker kwam daarmee onder beheer van geheimzinnige Google-tak X. Sinds 2014 zou het al niet boteren tussen Google en Boston Dynamics. Zo zou het PR-team zorgen hebben over de mensachtige robots die Boston Dynamics ontwikkelt, zoals robot Atlas. Dergelijke robots zouden niet rijmen met het beeld dat Google wil uitstralen.

donderdag 26 mei 2016

Lichtgevende armprothese heeft ingebouwde drone

Bioloog James Young kwam in 2012 in Londen onder een trein terecht. Hij verloor zijn voet en dokters amputeerden zijn hele linkerarm om zijn leven te redden. Vandaag heeft Young opnieuw twee armen met dank aan een stijlvolle hoogtechnologische prothese, volgestouwd met gadgets. Dat schrijft iflscience. De prothese van Young doet denken aan films of games zoals Deus Ex en Metal Gear Solid. Het hulpmiddel werd ontworpen door het Alternative Limb Project is is effectief losjes gebaseerd op Metal Gear Solid. De ontwikkelaar van dat spel, Konami, sponsorde 90.000 dollar kostende bionische arm.

woensdag 25 mei 2016

Drone-experts bijeen in Twente

De Universiteit Twente werkt samen met Europese universiteiten en bedrijven aan autonome drones voor inspectie en onderhoud van windmolens en verbrandingsovens. De partners in dit project (AEROWORKS) zijn deze week bijeen in Twente om de resultaten te demonstreren en op elkaar af te stemmen. Het project is gericht op autonome inspectie en onderhoud aan moeilijk toegankelijke infrastructuur. Daarbij ligt de nadruk op fysieke interactie van drones met de omgeving.

Inspecties van de wieken van windmolens moeten verplicht jaarlijks plaatsvinden en worden nu nog uitgevoerd door mensen. “Onderhoud aan windmolens kost jaarlijks voor windmolenparken veel geld. Dit geldt voor zowel de reparaties als de tijd dat de windmolen niet draait”, weet Han Wopereis, promovendus binnen de roboticavakgroep van de Universiteit Twente. “Daarnaast is reparatie op grote hoogte een gevaarlijke klus. Een veiligheidsrisico waar je niet direct bij stilstaat, is bijvoorbeeld de kans op bloedvergiftiging bij monteurs. Zij worden meestal in een harnas naar boven getakeld. De afklemming van de benen gedurende langere tijd kan dit soort gevolgen hebben. Met onze drones willen we deze problemen voorkomen.”

De projectpartners werken tevens aan onderhouds- en inspectiedrones van industriële reactors en mega-ovens van tientallen meters hoog. Door de hoge temperaturen en de vochtigheid treedt er vaak slijtage op en ontstaat er aanslag op de muren die naar beneden kan vallen. De autonome drones kunnen met hun arm de aanslag verwijderen en het oppervlak opschuren om zo metingen uit te voeren aan de dikte van de wand van de reactor. Dit is nog niet eerder uitgevoerd in deze branche.

In een eerdere bijeenkomst in het Zwitserse Zurich werden de eerste stappen gemaakt op het gebied van lokalisatie en interactie met drones. Hierbij lag de nadruk op het integreren van de hardware en het testen van de eerste prototypes voor de robotarmen. Deze tweede integratieweek in Twente staat in het teken van interactie. Er worden onder andere algoritmes geïntegreerd en getest. Deze algoritmes berekenen bijvoorbeeld de verplaatsing van het massamiddelpunt van het geheel om te voorkomen dat het bewegen van de arm de drone verstoort. Er worden ook algoritmes getest voor het uitoefenen van fysieke interactie, waaronder het uitoefenen van kracht op de omgeving. Bovendien worden er resultaten gedeeld op het gebied van lokalisatie met behulp van stereocamerabeelden.

Advocatuur stunt met eerste robot

Een Amerikaanse advocatenkantoor, BakerHostetler, heeft de moed om robotadvocaat ROSS aan het werk te zetten binnen de advocatenpraktijk. Dat laat zakenblad Fortune weten. Meer kantoren zullen binnenkort volgen, vermoedt ontwikkelaar ROSS Intelligence. De Amerikaanse advocaten krijgen er met ROSS een slimme collega bij, die steeds bijleert. Zij kunnen de rotbotadvocaat diverse vragen stellen, zoals zij een probleem zouden voorleggen aan een directe collega.

dinsdag 24 mei 2016

Grootste robot ter wereld komt uit Brabant

Als alles goed loopt, wordt in het derde kwartaal van 2017 vanuit het bedrijvenpark Aviolanda Aerospace te Woensdrecht het eerste Large Robot-systeem afgeleverd. De leverancier is LR Systems, de klant Singapore Airlines. Datzelfde jaar volgen er nog twee robots voor andere klanten. Per 2018 is een productie van acht robotsystemen per jaar voorzien. Behalve van Singapore Airlines is er belangstelling van luchtvaartmaatschappijen als Lufthansa, Etihad (Dubai) en van de Amerikaanse luchtmacht, zegt Paul van IJsselstein, algemeen directeur van LR Systems op Schiphol-Rijk.

zaterdag 21 mei 2016

Robotje plakt als insect

Momenteel zijn drones nog vrij grote machines die niet echt ongezien kunnen gaan en staan waar ze willen. Maar nu hebben wetenschappers van de Harvard-universiteit een drone gemaakt die niet alleen superklein is, maar ook net als een insect tegen wanden en plafonds kan kleven. Het grootste probleem bij het ontwikkelen van micro-drones is dat ze geen grote accu bij zich kunnen hebben en dus niet lang kunnen vliegen.

donderdag 19 mei 2016

Stealthy drone plakt zichzelf tegen de muren

Drones zijn erg leuke speeltjes voor consumenten, maar ook op militair gebied kunnen ze bijzonder nuttig zijn. De nieuwste vondst van onderzoekers van de Stanford University is daar een goed voorbeeld van: hij plakt zichzelf met gemak tegen nagenoeg ieder vlak oppervlakte. Handig als je op een bepaalde locatie mensen wilt afluisteren of stiekem van een afstand foto’s wilt nemen.

maandag 16 mei 2016

Hebben strengere regels voor drones zin?

Deze week debatteert de Tweede Kamer over strengere regels voor drones. De verkoop van de apparaten stijgt nog altijd explosief, maar ook het aantal (bijna) incidenten neemt toe. Nu is er een roep om strengere regels, op zeer korte termijn. Het voorstel is te verbieden dat drones verder dan 50 meter meter hoog en honderd meter ver mogen vliegen. Maar dat lijkt bij voorbaat zeer moeilijk toe te passen en te handhaven.

zaterdag 14 mei 2016

Amsterdamse brandweer test robot

De Amsterdamse brandweer test de komende twee jaar een robot bij het bestrijden van brand en andere incidenten. Het is naar eigen zeggen het eerste korps in ons land dat experimenteert met zogeheten robotica. De robot is op afstand bestuurbaar en kan worden voorzien van een water- of schuimkanon, ventilatoren, camera's, meetapparatuur en een brancard.

vrijdag 13 mei 2016

Doorslikbare minirobot verwijdert doorgeslikte batterijen

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT hebben een minirobot ontwikkeld die ingezet kan worden om een doorgeslikte batterij te verwijderen. Het robotje wordt verpakt in een capsule zodat het eenvoudig doorgeslikt kan worden. Het robotje zelf is gemaakt van varkensingewanden, en klapt zichzelf uit wanneer de capsule in de maag oplost.

maandag 9 mei 2016

UZ Gent zet operatierobot in voor niertransplantaties

Afgelopen maand vond in het UZ Gent de eerste robotgeassisteerde niertransplantatie van het land plaats. Tijdens een kijkoperatie werd met behulp van een operatierobot een nier verwijderd bij een levende donor en vervolgens ingeplant bij een patiënt met ernstig nierfalen.

Het UZ Gent is het eerste Belgische ziekenhuis dat deze ingreep volledig robotgeassisteerd kan uitvoeren. Die verwezenlijking is te danken aan de nauwe samenwerking tussen de diensten Nefrologie, Thoracale en vasculaire heelkunde en Urologie, en aan de ruime expertise binnen het UZ Gent in robotgeassisteerde chirurgie.

Bij een robotgeassisteerde ingreep voert de chirurg een kijkoperatie uit met behulp van een operatierobot. Die heeft meerdere werkarmen waaraan een camera en instrumenten worden bevestigd. Om ruimte te creëren voor de ingreep wordt de buik opgeblazen met koolzuurgas. De chirurg brengt een aantal kleine incisies in de buik aan met daarin holle buisjes. Zo worden de instrumenten in de buik van de patiënt gebracht. De werkinstrumenten kunnen 360 graden roteren. Dat laat toe om het weefsel tot op de millimeter nauwkeurig te spreiden, aan te snijden of af te klemmen. De chirurg bedient de operatierobot van achter een console naast de operatietafel, via handgrepen, knoppen en pedalen. De structuren in het operatiegebied worden driedimensionaal en tot 10 maal vergroot weergegeven. Zo komt elk detail duidelijk in beeld, kan de chirurg op moeilijk bereikbare plaatsen komen en heel precies manoeuvreren.

Een robotgeassisteerde niertransplantatie heeft een kleiner risico op complicaties dan een klassieke niertransplantatie en ze is minder ingrijpend. Terwijl een klassieke niertransplantatie een incisie van vijftien tot twintig centimeter in de onderbuik vergt, kan de robotgeassisteerde ingreep via een incisie van een vijftal centimeter ter hoogte van de navel. Daardoor heeft de patiënt na de ingreep minder pijn, herstelt hij sneller en moet hij minder lang in het ziekenhuis blijven. Bovendien is het litteken minder groot.

De operatierobot wordt voorlopig enkel ingezet bij transplantaties met een levende nierdonor. De artsen wegen telkens nauwgezet af bij welke ingreep de patiënt het meest gebaat is. Een transplantatie met behulp van de robot is voor de patiënt niet duurder dan een klassieke ingreep.

donderdag 5 mei 2016

Apple haalt robotica-expert binnen

Robotica-specialiste Yoky Matsuoka, een van de oprichters van Google X lab en voormalig technologie-topvrouw bij Nest, gaat aan de slag bij Apple. Dat meldt Fortune. Matsuoka gaat zich bij de iPhone-maker bezighouden met gezondheidsprojecten voor CareKit, ResearchKit, en HealthKit, het platform van Apple waarin medische gegevens en fitnessstatistieken worden bijgehouden.

Delft krijgt netwerk van autonome drones

Er komt in Delft een netwerk van autonome drones. De vliegende machines moeten onder meer akkerbouw, waterprojecten en infrastructuur in de gaten gaan houden. Het bedrijf erachter claimt binnen het volgende jaar te beginnen met het netwerk van autonome drones. Delft Aerial Robotics zegt dat het een netwerk van autonome drones aan wil leggen vergelijkbaar met een mobiel netwerk. Daardoor moet de hele stad Delft in de gaten gehouden kunnen worden met de drones, die vaste opstijg- en landingsplaatsen hebben op diverse plekken in de stad. Vervolgens kunnen zij zonder tussenkomst van mensen opstijgen en landen.

maandag 2 mei 2016

Gaan drones de inventaris bijhouden?

Vliegen er straks RFID drones door distributiecentra van pakweg bol.com of wehkamp? Dat zou zomaar eens kunnen. De eerste experimenten zijn al achter de rug. De inventaris bijhouden van distributiecentra of winkels gebeurt tegenwoordig steeds vaker met RFID-lezers. Dat gaat veel sneller dan het handmatig invullen van inventarislijsten. De volgende stap is om mensen geheel te vervangen door drones. Dat moment is dichterbij dan je zou denken. In 2014 speelde het bedrijf ADASA al met dat idee, maar tot op heden vliegen de drones nog niet.