zaterdag 30 juli 2016

Drones tegen vogels boven Duits zwembad

De Duitse stad Koblenz gaat onbemande vliegtuigjes inzetten om overlast van vogels bij het gemeentelijke openluchtzwembad tegen te gaan. Vanaf maandag vliegen tot vijf keer per dag twee drones boven het bad om Nijlganzen en Canadese ganzen te verdrijven, aldus de lokale autoriteiten vrijdag. Volgens natuurorganisaties in de deelstaat Rijnland-Palts is het aantal ganzen de afgelopen tijd extreem hard gegroeid.

donderdag 28 juli 2016

Airbus ontwikkelt drone-killer


Airbus heeft samen met een startup een beveiligingssysteem ontwikkeld dat drones van op afstand opmerkt en neerhaalt zonder het toestel neer te schieten. Het gaat om een samenwerking tussen Airbus en de Amerikaanse starter Dedrone. Het systeem is uitgerust met camera's, radars, microfoons en scanners die de toestellen tot op tien kilometer afstand kunnen detecteren. Er is ook een jammer aanwezig om de communicatie tussen de drone en de bestuurder te verstoren en technologie om de locatie van de piloot te bepalen.

dinsdag 26 juli 2016

Bedrijven, universiteiten en investeerders omarmen de robot

Dit jaar wordt er waarschijnlijk weer een recordbedrag geïnvesteerd in robotbedrijven. Investeerders, maar ook grote bedrijven en universiteiten zetten steeds meer in op robotica. Wat kunnen we verwachten? Robotica wint aan populariteit in Nederland. Na jarenlang testen, knutselen en verbeteren, druppelen nu de eerste high tech robots de markt op. Volgens marktonderzoeker CB Insights halen robotbedrijven dan ook steeds meer geld op. 2015 was een recordjaar, met 525 miljoen euro.

Amazon mag bezorgdrones in Engeland testen

Amazon mag van de Britse luchtvaartautoriteit bezorgdrones gaan testen. Dat heeft de online retailer zelf bekend gemaakt. Amazon wil met drones pakketjes binnen dertig minuten gaan bezorgen, maar heeft daarvoor in de VS geen toestemming gekregen, ook niet om te experimenteren. Daarop kondigde Amazon aan dat het in andere landen zou gaan testen.

donderdag 21 juli 2016

Robot met mensenvoeten

Amerikaanse wetenschappers hebben iets gevonden om hun mensachtige robot nog meer als een mens te laten lopen: een paar goede schoenen. De meeste robots die op twee benen lopen doen dat op grote, platte voeten, zoals de bekende ATLAS-robot van Boston Dynamics. Het Georgia Institute of Technology pakt het nu met zijn DURUS-robot anders aan. DURUS heeft mensachtige voeten, zodat hij nog meer als een mens kan wandelen. DURUS stapt dus eerst op zijn hiel, gevolgd door de rest van de voet en drukt hij af met zijn tenen, net als wij. En met sneakers aan.

dinsdag 19 juli 2016

Centra robotchirurgie van start

Het Erasmus MC, Radboudumc, Santeon ziekenhuizen en urologen starten twee centra voor robotchirurgie bij prostaatkanker.

Met het initiatief willen de ziekenhuizen en umc's samen de prostaatkankeroperaties met behulp van robotchirurgie in Nederland concentreren. Doel hiervan is om dezelfde kwaliteitsstandaard te bereiken als elders in Europa.

De centra komen in het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen. Ze zullen na de zomer starten. Het aantal behandelde patiënten per centrum moet de komende jaren groeien van vijfhonderd naar ten minste duizend per jaar.

Patiënten met prostaatkanker blijven in hun eigen ziekenhuis onder behandeling, voor en na de ingreep. Alleen de operatie vindt plaats in het gespecialiseerde centrum.

In Duitsland is de Martini Klinik te Hamburg een voorbeeld waar concentratie met supergespecialiseerde urologen heeft geleid tot betere resultaten. In Nederland is de zorg rondom prostaatkanker nog heel verspreid. Patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars pleiten daarom al langer voor concentratie.

Uit onderzoek is gebleken dat concentratie niet alleen leidt tot betere resultaten van de kankerbehandeling, maar ook incontinentie en potentiestoornissen na de ingreep voorkomt.

Rescue-robots

De robots van de Amerikaanse wetenschapper Robin Murphy worden overal ter wereld ingezet om hulp te bieden, van Orkaan Katrina tot de kernramp bij Fukushima. Haar drones maken 3D-kaarten van rampgebieden of speuren naar overlevenden op plekken waar hulpverleners niet kunnen koen. De varende robot EMILY wordt door de Griekse kustwacht gebruikt bij het redden van bootvluchtelingen. EMILY is op afstand bestuurbaar en scheert dankzij een waterjetmotor met 40 km/u door het water. De robot dient als drijfvlot voor drenkelingen, totdat de kustwacht ter plaatse is.

maandag 18 juli 2016

Cozmo: een speelgoedrobot met kunstmatige intelligentie

We hadden natuurlijk al Furby’s en de Aibo, de robothond van Sony, maar met de versnelde ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie zullen we steeds slimmer speelgoed kunnen kopen. Cozmo is daar een goed voorbeeld van: hij is best aardig in het nadoen van menselijke emoties, maakt een plattegrond van zijn omgeving en kan gezichten herkennen.

donderdag 14 juli 2016

Onderzoek in VS naar onze omgang met robots

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft aan dr. Maartje de Graaf, nu postdoc aan de Universiteit Twente (Communication Science), een Rubicon-beurs toegekend. Die stelt haar in staat om twee jaar onderzoek te doen in de VS naar de manier waarop mensen het gedrag van robots proberen te begrijpen.

Maartje de Graaf is nu werkzaam binnen het Center for eGovernment Studies (CFeS). In juni 2015 promoveerde zij aan de UT op een onderzoek naar onze perceptie van robots. Hoe mensen reageren op robots, is voor haar ook nu een belangrijk onderzoeksonderwerp, ook omdat die reacties ethische en maatschappelijke gevolgen hebben.

In de twee jaar dat ze aan de Amerikaanse Brown University (Providence, Rhode Island) onderzoek kan gaan doen, wil zij het gebruik van ‘theory of mind’ onderzoeken: mensen gebruiken dit om andermans gedrag te verklaren. Gebruiken ze ook theory of mind om het gedrag van robots te begrijpen en verklaren, wanneer doen ze dat dan en hoe? Maartje de Graaf verwacht dat de uitkomsten van haar onderzoek bijdragen aan technologieontwikkeling van sociaal acceptabel robotgedrag – en de bijbehorende beleidsvorming.

woensdag 13 juli 2016

Robotbewaker rijdt over peuter heen

Een autonome beveiligingsrobot heeft in de VS een jongetje aangereden. De bewakingsrobot Knightscope K5, die 140 kilo zwaar is, houdt de wacht bij een winkelcentrum in Palo Alto in Silicon Valley, het hart van de Amerikaanse techindustrie. Harwin hield enkele nare schrammen en een voetblessure over aan het ongeluk. Zijn ouders liepen vlak achter hem toen het gebeurde.

dinsdag 12 juli 2016

Vijf redenen waarom een robot geen projecten kan leiden

Met al die verhalen over de vooruitgang die wordt gemaakt in robotics en hoeveel banen er binnenkort worden overgenomen door robots, dacht ik dat het interessant kon zijn om eens te onderbouwen waarom robots nooit projecten kunnen leiden - tenminste, naar mijn bescheiden mening. Er zijn banen - zelfs in tech - waarbij robots het beter zullen doen dan mensen. Maar ik geloof niet dat het persoonlijke contact en de interactie die vaak nodig is in projecten kunnen worden vervangen door robotica. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een project geleid waarin een klant die persoonlijke momenten met de projectmanager niet nodig had. Het kan zijn dat ze iemand nodig heeft om tegen te klagen, om mee te onderhandelen, of om alleen maar tegen aan te praten.

GM verleent licentie voor productie bijzondere RoboGlove

De zeer geavanceerde, gerobotiseerde handschoen die General Motors en NASA hebben ontwikkeld voor gebruik in het ruimtestation ISS, vindt zijn weg ook naar de gezondheidszorg, de industrie en andere toepassingen. GM heeft daartoe een licentieovereenkomst gesloten met het Zweedse Bioservo Technologies AB, dat de bijzondere techniek in nieuwe consumentenproducten gaat toepassen.

Bioservo Technologies AB is toonaangevend op het gebied van exoskelet-technologie. De samenwerking met GM stelt het Zweedse bedrijf in staat de techniek van zijn eigen SEM GloveTM (Soft Extra Muscle) te combineren met die van de zogeheten RoboGlove van GM en NASA.
De RoboGlove is een gerobotiseerde, krachtvergrotende handschoen met de techniek van de Robonaut 2 (R2) die in 2011 naar het ISS werd gestuurd. Deze levensechte robot moest kunnen werken met bestaand, voor mensen ontwikkeld gereedschap. Een nauwkeurige behendigheid van de 'robothand' was dus een vereiste. Dat werd bereikt door toepassing van zeer geavanceerde sensoren, actuatoren en pezen die vergelijkbaar zijn met de zenuwen, spieren en pezen in een menselijke hand.

Bioservo richt zich in eerste instantie op de ontwikkeling van een nieuwe 'grijphandschoen' voor industrieel gebruik, om de efficiency te verhogen en vermoeidheid van de hand te beperken. Onderzoekers stellen dat het vasthouden van handgereedschap al binnen enkele minuten kan leiden tot vermoeidheid. Ook zal de gerobotiseerde handschoen in de toekomst van grote invloed zijn op de medische wereld.

General Motors heeft de intentie om de gerobotiseerde handschoen als eerste Amerikaanse klant in gebruik te nemen en zal de handschoen testen in diverse productiefaciliteiten. "De opvolger van de RoboGlove vermindert de inspanning die de werknemer moet leveren tijdens het langdurige gebruik van gereedschap of het continu herhalen van bepaalde bewegingen", zegt Kurt Wiese, Vice President bij GM Global Manufacturing Engineering.

maandag 11 juli 2016

Accenture investeert 500.000 euro in RoboValley

Accenture en RoboValley, een innovatiehub voor robotica in Delft, hebben een vijfjarige samenwerking aangekondigd, gericht op de ontwikkeling van de nieuwe generatie roboticatechnologie. Accenture investeert 500.000 euro en wordt hiermee kroonpartner van RoboValley. Met de investering worden internationaal onderzoek,  internationale kennisontwikkeling en -deling mogelijk gemaakt. 

Als onderdeel van de samenwerking en ter versterking van de kunstmatige intelligentie-activiteiten van Accenture voeren Accenture en RoboValley gezamenlijk onderzoek uit op het gebied van robotica. Doel hiervan is het ontwikkelen van best practices om robotica te implementeren in grote organisaties. Dit omvat tevens het onwikkelen van proof-of-concepts en mogelijke gebruikerscases voor verschillende sectoren. Ook willen beide partijen innovatieworkshops met klanten faciliteren om nieuwe roboticatoepassingen te verkennen, die de arbeidscapaciteit verhogen en nieuwe groeimogelijkheden creëren.

“De ontwikkelingen op het gebied van robotica gaan razendsnel, zegt Frank Rennings, directeur Technologie van Accenture Nederland. Organisaties zien het belang ervan hoe het voor een vierde industriele revolutie gaat zorgen. Ze maken hun bedrijfsvoering met roboticatechnologie efficiënter en verbeteren hun klantenservice. Wij geloven vanuit open innovatie sterk in RoboValley en de krachtenbundeling van onderzoek, ondernemers en start ups op één plek. De samenwerking helpt ons innovatie versnellen en nieuwe toepassingen sneller naar de markt te brengen. Ook kunnen we onze klanten nu meenemen naar RoboValley om de laatste ontwikkelingen zelf te ervaren, en bovenal om te inspireren.”

Arthur de Crook, Business Development Manager van RoboValley: “RoboValley in Delft helpt robotica-bedrijven en start ups om de nieuwe generatie robots te maken en op de markt de brengen.

Door het internationale netwerk van Accenture heeft RoboValley direct toegang tot een grote groep internationale bedrijven die te maken krijgen met robotisering. Ook vergroten we onze zichtbaarheid verder als internationaal kenniscentrum. Samen met Accenture en onze 170 robotica-wetenschappers gaan we global reports uitbrengen over de meest recente ontwikkelingen in robotica.”

zaterdag 9 juli 2016

Wetenschappers maken robotrog


Een team van Harvard-wetenschappers heeft een kunstmatige kleine pijlstaartrog gemaakt die kan zwemmen in een vloeistof op basis van licht. De robotrog is gemaakt van kunststof met een skelet van goud en spieren van een rattenhart. De spieren zijn genetisch aangepast om te reageren op blauw licht.

vrijdag 8 juli 2016

Deze robots kunnen beter parkeren dan jij

Het Chinese Yeefung Automation Technology werkt momenteel aan het ontwikkelen van prototypes van de Geta parkeerrobots: de vierwielige platforms zijn in staat om binnen een mum van tijd een complete parkeergarage te vullen met auto’s, waarbij ze slechts veertig procent van de ruimte gebruiken die menselijke parkeerders nodig hebben.

woensdag 6 juli 2016

DJI breidt no-fly-zone-restricites voor drones softwarematig uit

In het kader van veiligheid brengt DJI een update uit voor zijn drones, waardoor er op minder plaatsen mee gevlogen kan worden. Voortaan kunnen bepaalde plekken ook slechts tijdelijk worden afgesloten voor de onbemande vliegtuigjes. Drone-piloten moeten daarvoor eerst zowel de DJI GO-app updaten, als de firmware van hun drone. Het geofencing-systeem zorgt er vervolgens voor dat er bijvoorbeeld bij grote evenementen of bosbranden geen drones kunnen komen.

Bijna kwart werknemers denkt dat robot baan kan overnemen

Ruim één op de drie banen is over dertig jaar overgenomen door robots, verwacht de Nederlandse consument. Over de eigen baan is men wat optimistischer, bijna een kwart (23 procent van 65 duizend respondenten) denkt dat die door robotisering overbodig kan worden. Die verwachting staat in schril contrast met bevindingen van de OESO, die inschat dat slechts 10 procent van de banen in Nederland een grote kans op automatisering heeft.

Technologie kan wel leiden tot een grotere behoefte aan flexibiliteit bij werkgevers. Zij moeten meer pieken en dalen opvangen en zoeken mensen met steeds andere competenties. Dit komt naar voren in de publicatie Mens en Machine in de flexbranche van ING Economisch Bureau.

Er is veel te doen over toenemende automatisering en robotisering en de effecten op banen(verlies). De Nederlandse consument verwacht een behoorlijke impact in de komende decennia. Zij verwachten dat 37 procent van de banen over dertig jaar wordt ingevuld door een robot.

Ondernemers, die uiteindelijk de investeringsbeslissingen nemen over robotisering, verwachten minder impact: zij zien robots 22 procent van de banen overnemen. De realiteit zou nog wel eens lager uit kunnen pakken: een recent onderzoek van de OESO geeft aan dat 10 procent van de banen in Nederland, met name van lager opgeleiden, een hoge kans op automatisering heeft. Technologie leidt tot grotere behoefte aan flexibiliteit Technologie zorgt er niet alleen voor dat werk verdwijnt.

Het merendeel van werk verandert én verschijnt sneller door technologie. Binnen vijf jaar zal voor het uitvoeren van een baan ruim een derde aan nieuwe vaardigheden nodig zijn, verwachten HR managers. Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland: “Bedrijven groeien en krimpen sneller door technologie. Bovendien hebben ze steeds mensen met andere competenties nodig. Daardoor hebben ze meer behoefte aan flexibiliteit.”

Het rapport bekijkt de gevolgen van technologie voor de flexbranche. De branche staat door technologie juist onder druk: platformen maken vraag en aanbod van medewerkers transparant en kunnen zo de rol van de branche overnemen. De paralellen met bijvoorbeeld de reisbranche zijn groot. Dat de branche nog niet aan kracht verliest komt waarschijnlijk door twee ontwikkelingen. Ten eerste doordat de behoefte van inlenende bedrijven aan flexibiliteit toeneemt. Dat is een kans voor de branche: het betekent dat er vaker een match gemaakt moet worden tussen vraag naar en aanbod van medewerkers. Ten tweede wordt het matchen moeilijker omdat vraag en aanbod sneller veranderen en complexer zijn. De rol van de mens en daarmee van flexbedrijven is daarom nog zeker niet over.

Virgin knutselt tennisdrone in elkaar

Een tennisveld bij de hand maar geen speelpartner? Virgin Active heeft een alternatieve oefengezel in elkaar gestoken in de vorm van een drone. Het toestel wordt momenteel uitgetest door de keten van fitnessclubs, dat onderdeel is van het imperium van entrepreneur Richard Branson. Virgin Active heeft het eenvoudig gehouden en geen eigen hardware ontworpen: de tennisdrone is een DJI Phantom 3, uitgerust met een grote Virgin-sticker en een plastic lijntje om een tennisbal te vervoeren.

dinsdag 5 juli 2016

Robot helpt Tilburgse peuters bij taalles

Onderzoekers van het Tilburg center for Cognition and Communication aan Tilburg University ontwikkelen in samenwerking met een consortium van Europese universiteiten en bedrijven, een sociale robot die jonge kinderen kan helpen om Engels of Nederlands te leren op een interactieve en speelse wijze. Het experiment dat in Tilburg van start is gegaan, is het eerste in de wereld waarin een sociale robot een taalprogramma aanbiedt voor peuters en kleuters uit verschillende culturen met verschillende moedertalen. Het uiteindelijke doel van het project is om een serie taalprogramma's te maken over verschillende onderwerpen (zoals getallen en ruimtelijke begrippen).

Door globalisering wordt het leren van een vreemde taal steeds belangrijker. Bijvoorbeeld voor kinderen van immigranten die thuis een andere taal spreken is het van groot belang dat zij in een vroeg stadium ook Nederlands leren, zodat hun schoolprestaties verbeteren en daarmee hun kansen en integratie in onze samenleving. De taalgevoelige periode van kinderen begint al op de peuterleeftijd, ook als het gaat om het aanleren van een tweede taal. Dat verklaart de keuze om te starten op peuterspeelzalen en in de kinderopvang. In nauwe  samenwerking met het Servicebureau Kinderopvang in Tilburg zijn vijf peuterspeelzalen en kinderdagverblijven geselecteerd. De ouders van alle 3-jarigen zijn benaderd en een grote groep heeft ingestemd omdat zij het belang van dit onderzoek van harte ondersteunen.

Begin juli ronden de onderzoekers hun eerste experiment af, waarin wordt onderzocht hoe de robot het best met 3-jarigen kan communiceren zodat de interactie als veilig en plezierig wordt ervaren door de kinderen, en een educatieve waarde heeft. De contactmomenten van de robot met de kinderen zijn vastgelegd op beeld. De kinderen reageren over het algemeen spontaan en positief. De eerste onderzoeksresultaten worden in augustus verwacht.


Europese Commissie en Horizon 2020

Het L2TOR project wordt gefinancierd door de Europese Commissie in het kader van Horizon 2020, en wordt uitgevoerd door een consortium van Europese universiteiten (waaronder in Nederland Tilburg University en Universiteit Utrecht) en een tweetal bedrijven die de NAO robot hebben ontwikkeld en op de markt brengen.

Servicebureau Kinderopvang ondersteunt professionele kinderopvang, peuterspeelzalen en gastouderbureaus o.a. in Tilburg en omgeving. Zij helpen met alle processen die belangrijk zijn voor de kwaliteit van kinderopvang zoals pedagogiek en inrichting/huisvesting. Via www.sbkinderopvang.nl delen zij hun kennis en ervaring met ouders en geven inzage in de keuzes op het gebied van kinderopvang.

maandag 4 juli 2016

Team Delft wint Amazon Picking Challenge

Een team ingenieurs uit Delft heeft de Amazon Picking Challenge gewonnen. ‘Team Delft’ won vrijdag en zaterdag beide finales, waarbij hun robot geheel autonoom met succes een breed scala aan producten heeft verplaatst van een container naar een kast en omgekeerd. Het was de eerste keer dat het team meedeed aan de wedstrijd.

De Amazon Picking Challenge 2016 vond plaats tijdens RoboCup 2016, de beroemde internationale robotwedstrijd die van 29 juni t/m 3 juli in Leipzig wordt gehouden. De wedstrijd was verdeeld in twee afzonderlijke finales. Bij de ‘stow task’ (vrijdag) moest de robot producten uit een container halen en in het schap plaatsen. Bij de ‘pick task’ (zaterdag) verliep het proces precies andersom.

Het team verzamelde vrijdag 214 punten en liet de nummer twee NimbRo Picking met 186 punten ruimschoots achter zich. Het team van MIT eindigde met 164 punten op de derde plaats.

De finale op zaterdag ontpopte zich tot een bloedstollende strijd tussen Team Delft en het Japanse team PFN. Beide teams eindigden met 105 punten, waarna een ‘fotofinish’ de doorslag moest geven. Hierbij werd gekeken welk team het snelst het eerste item in de schappen legde. Team Delft bleek daarbij een halve minuut sneller, en verzekerde zich opnieuw van de winst. NimbRo Picking eindigde als derde met 97 punten.

De uitdaging voor de deelnemende teams lag erin een oplossing te vinden voor onopgeloste automatiseringsproblemen. “De robots moeten namelijk omgaan met verscheidenheid, en werken in een ongestructureerde omgeving”, zegt Carlos Hernández Corbato van het TU Delft Robotics Institute. “We zijn erg blij dat we dit succesvolle systeem hebben kunnen ontwikkelen”.

Kanter van Deurzen van het bedrijf Delft Robotics is een van de teamleiders. Hij verklaart de winst door de goede voorbereiding. “We hebben een heel robuust systeem gebouwd, dat nauwelijks fouten maakt bij het pakken van artikelen. Daarbij komt onze kennis van ‘bin-picking’, zoals dat in jargon heet, goed van pas. We werken hiermee aan een nieuwe generatie flexibele en slimme robotsystemen die breed kunnen worden ingezet.”

Team Delft was een van de zestien finalisten van de Amazon Picking Challenge en is een samenwerkingsverband tussen het TU Delft Robotics Institute en het bedrijf Delft Robotics. De robot van Team Delft is gebaseerd op industriële standaarden. Het systeem is voorzien van een robotarm met zeven vrijheidsgraden, 3D-camera’s van hoge kwaliteit en een intern ontwikkelde grijper.

Om de robot aan te sturen, integreert het team robotica met geavanceerde softwarecomponenten op basis van de nieuwste technologie voor kunstmatige intelligentie. Deze componenten zijn ontwikkeld op basis van het robot-besturingssysteem voor de industrie ROS-Industrial, en worden als open software gepubliceerd.

‘Bijzonder aan het Delftse systeem is de samenwerking tussen universiteit en bedrijfsleven’, vertelt Corbato. ‘We vullen elkaar zeer goed aan.’ Het team wordt verder gesteund door RoboValley, een uniek netwerk van wetenschappers, bedrijven en overheidsinstanties die samenwerken aan de volgende generatie robotica, met het TU Delft Robotics Institute als kloppend hart.

Voetbalrobots TU Eindhoven voor derde keer wereldkampioen

De voetbalrobots van de TU Eindhoven hebben op de WK RoboCup hun derde wereldtitel in de wacht gesleept. In hun negende WK-finale op rij wisten de Eindhovense robots het team van de universiteit van Beijing, met de naam Water, pas te verslaan bij de penalty’s. Ook de zorgrobot van de TU/e haalde een uitstekende resultaat met de tweede plaats in de @Home-League.

De voetbalwedstrijd tegen Water, van de Beijing Information Science and Technology University, was bijzonder spannend. Na de eerste helft stond 2-1 op de borden voor het TU/e-team, en het spel speelde zich grotendeels af voor de goal van de Chinezen. Maar uit een counter vijf minuten voor het einde van de tweede helft wisten de robots van team Water de gelijkmaker te scoren.

In de verlenging ging al snel een Chinese robot met een rode kaart van het veld, maar daar wisten de Eindhovense robots niet van te profiteren. Het werd zelfs 2-3. Gelukkig scoorde het Eindhovense team binnen een halve minuut de gelijkmaker. In de laatste minuut van de verlenging leek het mis te gaan, toen de Chinezen nogmaals het doel troffen, maar de goal werd afgekeurd. Dus moesten de robots uiteindelijk penalty’s nemen.

De Chinezen namen de eerste vijf penalty’s, maar die wist de Eindhovense keeper allemaal te stoppen. De Eindhovense voetbalrobots hadden daarna maar één goal nodig voor de wereldtitel. Meteen bij de eerste penalty was het raak, en kon het Eindhovense team de polonaise inzetten. “Ik heb er gewoon geen woorden voor”, reageerde teamcoach en TU/e-studente Lotte de Koning direct na de wedstrijd uitgelaten en opgelucht. “Het was zo ongelooflijk spannend!”

De @Home League is een competitie van robots die als hulpje-in-huis functioneren. Daarin legde het zorgrobot-team van de TU Eindhoven beslag op de tweede plaats. Een bijzonder mooi resultaat, maar voor teamleider Janno Lunenburg toch wat teleurstellend. “We liepen dit jaar in de voorrondes wat achter op de grote concurrenten, maar we waren in de finale de beste. Helaas was dat niet genoeg om de puntenachterstand in te lopen en de eerste plaats te pakken”, vertelt de teamleider. Zijn zorgrobots, AMIGO en SERGIO, pakten vooral punten in de restaurant-challenge, en op het onderdeel persoonsherkenning. Bij de objectherkenning en –manipulatie lieten ze echter punten liggen. Lunenburg: “Jammer, want bij het testen ging het stukken beter.”

De RoboCup 2016 werd gespeeld in het Duitse Leipzig, van 30 juni tot 3 juli . Er waren zo’n 3500 deelnemers uit meer dan 40 landen. Het doel van de RoboCup-toernooien is de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare autonome robotica te versnellen. Denk bijvoorbeeld aan robots als hulp in huis, die eraan kunnen bijdragen dat senioren langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Doordat de regels steeds strenger worden én doordat de teams na de toernooien al hun kennis delen, gaat de technologie snel vooruit.