woensdag 30 november 2016

VR en drones bij TechTripFestival

De Universiteit Twente onderzoekt dit samen met de Nederlandse Reisopera en Het Geluid Maastricht in het tweedaagse Reisopera TechTripFestival (RTTF) in Enschede, dat plaatsvindt op 30 november en 1 december.

Tijdens het festival vragen bezoekers en organisatie zich af wat de invloed van nieuwe media zoals virtual reality en drones is op de samenleving. En vooral: hoe zijn deze technieken van invloed op theatrale maakprocessen? Zo is het in de toekomst denkbaar dat theatermakers en publiek niet meer samenkomen bij voorstellingen. Beeldschermen en autotune winnen terrein.

Studenten van het pre-university programma Pre-U van de Universiteit Twente verzorgen tijdens het TechTripFestival vijf verschillende workshops voor scholieren van 16 en 17 jaar. Tijdens de workshops kunnen leerlingen met hun mobiele telefoon meespelen in een echt orkest, meepraten over de rol van technologie in hun eigen leven en leren vliegen met drones op operamuziek. Ook organiseren kunst- en techniekstudenten een hackathon. 

dinsdag 29 november 2016

Robot verandert mensen in supersterke 'Hulk'

Een zere rug is verleden tijd voor de medewerkers van het Haneda vliegveld in Tokio. Zij krijgen hulp van een soort robotgordel waardoor ze supersterk worden en het tillen van zware koffers een eitje wordt. Het hulpmiddel luistert naar de naam Robot Suit HAL, dat staat voor Hybrid Assistive Limb, en moet rugpijn bij het tillen van zowel koffers als mensen voorkomen. Ook handig voor de zorgsector dus.

maandag 28 november 2016

CERN gebruikt robots voor inspectie Large Hadron Collider

CERN heeft voor de deeltjesbotser Large Hadron Collider een robotsysteem gebouwd waarmee inspecties aan de systemen zijn uit te voeren. Een soort lightrailsysteem met allerlei apparatuur aan boord doet onderzoeken in de 27 kilometer lange buis. Het robotsysteem draagt de naam TIM, dat staat voor Train Inspection Monorail. TIM hangt aan het plafond en rijdt als een soort treintje door de buis van de LHC heen, met een maximale snelheid van 6 kilometer per uur.

vrijdag 25 november 2016

Bacteriedodende robot moet mensenlevens gaan redden

In de toekomst loopt er misschien geen schoonmaker meer door de operatiezaal in ziekenhuizen, maar een robot. Tenminste, als het aan Jan Rolloos van de Troika Foundation ligt. Hij bouwt aan een robot die bacteriën onschadelijk kan maken, zonder antibiotica te gebruiken. Ieder jaar sterven er 700.000 mensen per jaar aan bacteriën die niet meer gevoelig zijn voor antibiotica, waarvan 6.000 per jaar in Nederland. "De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat, als we niets aan de antibioticaresistentie doen, er in 2050 meer mensen overlijden aan eenvoudige infecties dan aan kanker", zegt Rolloos.

donderdag 24 november 2016

Opnieuw impuls voor onderzoek naar medische robotica

De Simon Stevin Meester-prijs van technologiestichting STW die op donderdag 24 november wordt uitgereikt wordt geïnvesteerd in verder onderzoek naar medische robotica. Dat heeft hoogleraar Maarten Steinbuch laten weten. Het prijzengeld bedraagt een half miljoen en is onderdeel van de titel Simon Stevin Meester 2016. Het is de hoogste onderscheiding voor de technische wetenschappen in Nederland.

De groep van Maarten Steinbuch heeft al eerder robots ontwikkeld waarmee chirurgen extreem nauwkeurige operaties kunnen uitvoeren die met mensenhanden niet mogelijk zijn. Bekend voorbeeld is de start-up PrecEyes, dat een robotsysteem heeft ontwikkeld waarmee oogchirurgen zeer nauwkeurige operaties kunnen uitvoeren.

Een deel van het geld wordt nu wederom gebruikt voor het financieren van onderzoek naar een operatierobot. Jordan Bos, promovendus bij Werktuigbouwkunde, gaat onder andere een proefopstelling bouwen voor zijn onderzoek naar medische chirurgie op het gebied van kanker rond het oor.
 De nieuwe robot wordt net zoals zijn voorgangers van Preceyse en Microsure gebruikt voor medische ingrepen. Ditmaal richt het onderzoek zich onder andere op het zeer nauwkeurig verwijderen van bot.

De nieuwe robot maakt gebruik van bestaande beelddata, voortkomend uit CT scans, en kan zo onder andere kanker in het gebied van het oor weghalen. Voor een menselijke hand is dat lastiger vanwege de extreem kritieke structuren verstopt in het rotsbeen. Daarnaast wordt de robot in staat geacht om gehoorimplantaties (cochleaire implantaties) beter uit te gaan voeren.

Vanwege het 35-jarige bestaan van STW, zijn er dit jaar twee winnaars. Naast Steinbuch krijgt ook hoogleraar Suzanne Hulscher van de Technische Universiteit Twente de prijs. Zij ontvangen de prijs tijdens het jaarcongres van STW, dat plaatsvindt op 24 november 2016.

Geodis breidt inzet van drones in distributiecentra uit

Logistiek dienstverlener Geodis is tevreden over het verloop van een proef met drones bij het voorraadbeheer in een aantal van zijn distributiecentra in Frankrijk. Het concern is voornemens om de drones begin volgend jaar in te zetten in meer distributiecentra. De drones afkomstig van Delta Drone zijn de afgelopen maanden ingezet voor voorraadtellingen in een distributiecentrum van Geodis in de buurt van Parijs en een dc bij Toulouse.

dinsdag 22 november 2016

Amerikaans onderzoek naar crash met Facebook-drone

Een grote drone van Facebook, die in de toekomst moet kunnen zorgen voor internetverbindingen in afgelegen gebieden, is na een eerste testvlucht gecrasht. De Amerikaanse transportwaakhond NTSB is een onderzoek gestart naar de crash, die al op 28 juni plaatsvond in de staat Arizona, meldt Bloomberg dinsdag. Eerder liet Facebook zich juist erg enthousiast uit over de testvlucht met de Aquila-drone. Volgens het bedrijf was de test geslaagd.

Google steekt 3 miljoen euro in onderzoek naar kunstmatige intelligentie

Google heeft 4,5 miljoen Canadese dollars (ongeveer 3 miljoen euro) geïnvesteerd in onderzoek naar kunstmatige intelligentie (AI) in Montreal. Ook heeft Google een eigen onderzoeksteam opgezet dat in Canada aan de slag gaat. Onderdeel van de investering is een fonds waarmee zeven academici aan onder meer de University of Montreal en McGill University drie jaar lang deels kunnen worden betaald, schrijft TechCrunch maandag.

Markt consumentendrones komt niet van de grond

Het lijkt geen kersthit te worden dit jaar: consumenten lijken niet echt geïnteresseerd in drones. Fabrikant DJI verlaagde de prijs van zijn drones in negen maanden al met 70 procent en 3D Robotics trekt zich geheel terug uit de consumentenmarkt. Dronepionier 3D Robotics heeft 125 miljoen dollar aan financiering opgehaald, maar lukte het niet om voor 1500 dollar zijn drone Solo te verkopen. Productiefaciliteiten gingen dicht en werknemers kwamen op straat te staan. Het bedrijf wil zich nu richten op de zakelijke markt. Zo is de Solo al uitgerust met apparatuur die de bouwindustrie kan ondersteunen.

maandag 21 november 2016

Verbazingwekkend nuttige ballonrobot


Onderzoekers van het UCLA laten met Ballu zien dat een menshoge robot geen zwaar, energievretend gevaarte hoeft te zijn. Door twee pootjes met “kniegewrichten” aan een ballon te binden ontstaat een opvallend nuttige robot die een breed scala aan taken kan verrichten.

vrijdag 18 november 2016

SPIE krijgt drone licentie

SPIE Nederland heeft van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de licentie ontvangen om inspecties en metingen met een drone uit te voeren, inclusief de ontheffing om hoger dan de officiële 120 meter te vliegen. SPIE is één van de weinige bedrijven in Nederland met een licentie.

Het was een hobbelige weg, want de wetgeving voor het vliegen met een drone was de afgelopen jaren nog volop in beweging. Toen SPIE enkele jaren terug het idee opperde om een drone aan te schaffen om hier inspecties en metingen mee te doen, wist drone piloot Johnny van der Poel al dat het een intensief traject zou gaan worden: 'De techniek gaat sneller dan de wetgeving omtrent drones. Er werd in het begin vooral vastgehouden aan de wetgeving van de civiele luchtvaart. Mede door de regelmatige wijzigingen in de regelgeving liet de licentie langer op zich wachten.'


De SPIE drone is een Aibot-X6-V2 die makkelijk aan te passen is aan de nieuwste innovaties en software. Het kan inspecties uitvoeren in zowel twee- als driedimensionaal beeld en met behulp van een infraroodcamera kunnen warmteprofielen in kaart worden gebracht. Door de camera die aan de drone zit te verbinden met een display op het grondstation, kan het te inspecteren object in Full HD worden bekeken en direct worden geanalyseerd. Met een speciale camerabol die aan de drone wordt gehangen kunnen tevens 360° foto’s worden gemaakt. Het scheelt een hoop tijd en kosten. Extra veiligheid wordt gegarandeerd door de stootrand om de rotors.

donderdag 17 november 2016

Europees Parlement wil verplichte registratie drones

Het Europees Parlement wil de regels voor het gebruik van drones aanscherpen. Drones moeten worden geregistreerd zodat hun eigenaren te achterhalen zijn. Drones van 1 kilogram die 11 meter naar beneden vallen kunnen zelfs iemand met een helm doden. Op dit moment is het niet goed mogelijk om na een ongeluk de daders op te sporen, tenzij ze toevallig in de buurt staan.

woensdag 16 november 2016

DJI kondigt ook Inspire 2 aan

DJI heeft twee nieuwe drones aangekondigd, de Phantom 4 Pro en de Inspire 2. Dat eerste model heeft een flinke upgrade gekregen qua video- en fotografie-mogelijkheden en ook de Inspire 2 heeft eenzelfde upgrade gekregen. Verder is ook hier de flight controller verbeterd, kan hij obstakels beter ontwijken en zijn de batterijduur en topsnelheid verhoogd.

Deze robot zet een flinke groep 3D-printers aan het werk

Met de producten van Tend.ai, een startup die al meerdere miljoenen dollars heeft opgehaald, kun je thuis je eigen fabriek beginnen: de combinatie van een robotarm en een cloudplatform maken het mogelijk om geheel automatisch meerdere 3D-printers, lasersnijders en andere van dergelijke apparaten te laten draaien.

dinsdag 15 november 2016

Saturn zet robot op de winkelvloer

Elektronicawinkel Saturn heeft een robot in dienst genomen om klanten te verwelkomen en hen naar gezochte producten te begeleiden. “Geen betere receptionist dan Paul om onze technologiewinkel te vertegenwoordigen”, aldus de keten. Vooralsnog rolt er enkel in het Saturn-filiaal in Ingolstadt een robot over de winkelvloer. Maar de nieuwigheden die daar worden getest belanden niet zelden in alle filialen van Saturn en zusterbedrijf MediaMarkt.

maandag 14 november 2016

Samenwerking maritieme sector op het gebied van samenwerkende robots

Onlangs heeft er een succesvolle workshop plaatsgevonden over samenwerkende onderwater robots (AUV’s). Een consortium bestaande uit Boskalis, S[&]T, Hogeschool Rotterdam, RH Marine en TNO Maritiem & Offshore organiseerde deze workshop in het kader van een Maritiem Innovatie Impuls Project (MIIP). De doelstelling is om inzicht te krijgen in mogelijkheden voor de maritieme sector om aan te sluiten bij autonome robotontwikkelingen onder water.

TNO werkte op dit onderwerp reeds samen met de bedrijven S[&]T en Boskalis binnen het SWARMs-project. In dit project werkt men aan het - met behulp van draadloze datacommunicatie - onder water laten samenwerken van robots voor offshore toepassingen. Behalve de SWARMs-partners bleken er in Nederland meer organisaties aan dit onderwerp te werken. Organisaties als RH Marine en de Hogeschool Rotterdam bijvoorbeeld. Deze initiatieven zijn door TNO samengebracht in het MIIP project.
WorkshopAUV_TNO_800.jpg Workshop over samenwerkende onderwater robots (AUV’s)

Volgens Maurits Huisman, die namens TNO Maritiem & Offshore het MIIP project op heeft gezet, was er aan goede ideeën en enthousiasme geen gebrek. Ruim 35 geïnteresseerden hebben gedurende de dag verschillende applicaties uitgewerkt voor het gebruik van AUV’s. Daarnaast is er een eerste versie van een technologie roadmap opgesteld voor het ontwikkelen van deze applicaties.

"Al met al een beloftevolle stap voorwaarts voor een boeiend en uiterst relevante samenwerking in toekomstige projecten rondom dit onderwerp ", aldus Maurits Huisman. De komende maanden zal er gewerkt worden aan de voorbereidingen voor nieuwe gezamenlijke R&D initiatieven naar aanleiding van de workshop. Organisaties met interesse in deze initiatieven kunnen zich bij hem melden.

Drone bewaakt huis

Als je over veel waardevolle bezittingen beschikt of gewoon erg bang bent voor inbrekers, lijkt het Sunflower Home Awareness System me een goede aankoop. De lichtgevende paaltjes in de tuin registreren wie er rondloopt, waarna je met een druk op de knop de cameradrone op de boosdoener af kunt sturen.

vrijdag 11 november 2016

Robot lost Rubiks kubus in recordtijd van 0,6 seconden op

Een robot van Duitse chipmaker Infeon heeft zijn eigen record voor het oplossen van een Rubiks kubus verbroken. De Sub1 Reloaded van Infineon loste de kubus in 0,637 seconden op, meldt de chipmaker. Daarmee verslaat de robot zijn eigen record uit januari, toen dezelfde machine in 0,887 seconden een kubus oploste. De robot is ondertussen van een nieuwe processor voorzien. De chip is gemaakt om ontwikkelingen in technologie voor zelfrijdende auto's te laten zien.

donderdag 10 november 2016

Drone-racen als sport


Op Bright Day hielden drone-racers demonstraties. Ze hopen dat drone-racen een professionele sport wordt. "Het is erg leuk om te doen, omdat het racen gewoon echt hard gaat", vertelt Sander Welgraven, een van de bekendste drone-racers van Nederland. Hij liet tijdens Bright Day zijn kunsten zien. Er zijn ook professionele mogelijkheden voor de sport, zegt dronerace-organisator Remco Verhorst van Formula FPV

woensdag 9 november 2016

Swarm-quadcopter voor lichtshows

Intel heeft de Shooting Star onthuld. De quadcopter is speciaal ontwikkeld om in zwermen te vliegen en zo lichtstructuren in de lucht weer te geven bij shows. Het bedrijf zegt niet hoeveel de quadcopter moet kosten. De Shooting Star weegt 280 gram en het frame van plastic en foam is van een led voorzien. De propellers zijn beschermd door een kooiconstructie en voor de quadcopter zijn geen schroeven gebruikt, meldt Intel. De quadcopter blijft naar behoren functioneren bij een windsnelheid tot tien meter per seconde en het gadget kan in lichte regen werken.

dinsdag 8 november 2016

Omate Yumi is een robot met Android OS en Amazon Alexa

Omate heeft een nieuw product aangekondigd genaamd de Yumi. Het is een 'familierobot' met een AI ontwikkeld vanuit Amazon Alexa en aangedreven door het besturingssysteem Android. Iedereen kan de robot dan ook dingen laten doen via spraakbesturing. Yumi kan gekoppeld worden met het thuisnetwerk. Zo kun je de robot een Uber-taxi laten roepen, een liedje laten afspelen of vragen wat het weer wordt.

maandag 7 november 2016

European Robotics Week in Amsterdam

Europa's grootste robotevenement, met verschillende evenementen verdeeld over heel Europa, zal dit jaar vestigen op het Marineterrein in Amsterdam. Dit zal dit jaar geheel in teken staan van kansen en innovaties van robots in de ouderenzorg. EuRobotics, initiatiefnemer van ERW, heeft als doel om robotontwikkeling dichter bij het de mens te brengen. Tijdens de zesde editie van ERW wordt met samen 350.000 mensen over heel Europa de ouderenzorg van de toekomst gecreëerd: Robots at your Service.

De missie van ERW 2016 is om samen robots en bots te ontwikkelen die het onafhankelijk leven van onze ouderen verlengen en verbeteren. Met nieuwe ontwikkelingen en service robots kunnen ouderen in de toekomst langer zelfstandig wonen en wordt ouderenzorg vanuit huis verbeterd. Naast het betrekken van ouderen bij technologie, stimuleert ERW 2016 tegelijkertijd de deelname van vrouwen in technologie en pleit de organisatie voor vernieuwd onderwijs voor kinderen. Door ouderen maar ook jongeren bij de ontwikkeling van robots te betrekken wordt gezocht naar oplossingen voor het ‘ontzorgen van de ouderenzorg’ én wordt de toekomst van robots bepaald. Verdwijnen er door service robots duizenden banen in de ouderenzorg? Willen oudere mensen liever door een jong persoon gewassen worden of door robots? Zijn robots in de ouderenzorgen een gevaar of een uitkomst? Op dit soort thema’s wordt tijdens ERW 2016 ingegaan.

ERW 2016 vindt in 32 steden in Europa tegelijkertijd plaats, met als hoofdlocatie Amsterdam. Het evenement in Amsterdam wordt geopend door de commissionair van de Europese Unie waarna een aantal tracks volgen. Tijdens een 48 uur durende hackathon, gaan multidisciplinaire talenten samen op zoek gaan naar apps en simpele IT-oplossingen om het ouderen langer zelfstandig te laten zijn. Diverse panelsessies met experts vanuit de overheid, het bedrijfsleven en de academische wereld bediscussiëren de visie van robots in de ouderenzorg en gaan in op de ethische kwesties omtrent robots. Jong en oud kan mee doen aan workshops waar geëxperimenteerd kan worden met nieuwste technologieën zoals 3D print robots en Virtual Reality. Daarnaast kan de waarde die sociale en service robots kunnen toevoegen, in levende lijven worden ondervonden in de robot showroom.

Nieuwsgierig naar trends van nieuwe technologieën, kansen en mogelijkheden van robots? ERW 2016 stelt je voor aan inspirerende doeners en visionairs, die je meenemen in hun denkbeelden voor de toekomst. Met live broadcasts in de satellietsteden word je op de hoogte gehouden van de (robot) highlights van ERW 2016.

vrijdag 4 november 2016

Compacte selfiedrone maakt vliegen simpel

Op techbeurs IFA presenteerde Yuneec een heuse selfiedrone. Druk op de knop en hij vliegt in de lucht om vervolgens een 'dronefie' te schieten. Dit grapje kost 500 euro, maar de Breeze-drone heeft nog meer in zijn mars. De meeste selfies worden plotseling geschoten. Tijdens een avondje stappen bijvoorbeeld. Of als je favoriete voetbalclub heeft gewonnen. "Maar wat nu als je een mooie selfie van een familie-bbq wil schieten?", vraagt Yuneec-woordvoerder Frank Lemke zich af. "Of als je een berg beklimt en je wilt naast jouw gezicht ook de omgeving vastleggen?" Voor die momenten is er volgens hem de Breeze-drone.

donderdag 3 november 2016

Drones brengen bloed door Rwanda

Het Californische bedrijf Zipline heeft in Rwanda 's werelds eerste besteldienst met drones gelanceerd. Het gaat om een dienst die in eerste instantie om medische redenen is opgezet. Dokters gaan straks per drone bloedvoorraden naar collega's sturen. Nu moeten patiënten die bloed nodig hebben soms lang wachten vanwege de slechte wegcondities in het Afrikaanse land. Op langere termijn moeten er ook andere spullen met de drone mee kunnen.

woensdag 2 november 2016

Robot Lucy is het zonnetje in huis

De makers van Lucy vinden dat zolang de zon schijnt, het niet nodig moet zijn om elektrisch licht te gebruiken. Lucy verlicht de ruimte via haar spiegels. Die spiegels reflecteren de zon, zodat je natuurlijk licht binnen krijgt. Beter voor het milieu en beter voor je lichaam. Daarnaast is Lucy een robot die ook nog kan reageren op jouw stem en aanwezigheid. Lucy is koop op crowdfundplatform Indiegogo voor 199 dollar.

dinsdag 1 november 2016

Amerikaanse politie overweegt drones met stroomstootwapens

Het scenario uit sciencefiction-film Robocop, waar een robot de wet handhaaft, komt wellicht een stap dichterbij. Alleen loopt de robotagent dan niet rond, hij vliegt in de lucht om met zijn stroomstootwapen in te grijpen. Fabrikant Taser is in gesprek met de Amerikaanse politie over toekomstige toepassingen van stroomstootwapens, schrijft The Wall Street Journal. Eentje daarvan is de mogelijkheid om een drone uit te rusten met een stroomstootwapen.