dinsdag 31 januari 2017

Nederlandse drone moet bootvluchtelingen redden

Nederlander Patrique Zaman ontwikkelt een autonoom vliegtuigje dat eerste hulp biedt aan bootvluchtelingen. Zamans Avy Rescue is een mix van een vliegtuig, een helikopter en een drone, zegt de bedenker. Hij is ongeveer twee bij twee meter en kan vliegen als een vliegtuig en landen als een helikopter. Verder vliegt het apparaat volledig autonoom.

Eerste robot-host in dienst bij Nederlandse hospitalityspecialist

Een robot die gasten welkom heet, registreert en drankjes aanbiedt. Dat is binnenkort de realiteit bij hospitalityspecialist Receptel. Als eerste in Nederland verwelkomt het bedrijf een robot-host in het team. Robot Pepper is door ontwikkelaar Decos voorzien van een robot-host-app en wordt op dit moment getraind op het hoofdkantoor van USG People, de moederorganisatie van Receptel. Vanaf 1 mei 2017 gaat Pepper officieel aan de slag.

Robots in Nederland zijn niet nieuw. Robotzeehond Paro wordt bijvoorbeeld in de zorg gebruikt om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan. En techbedrijven lopen voorop als het gaat om gadgetrobots. Maar Receptel is de eerste in Nederland die een robot inzet als volwaardige collega. “Dat betekent niet dat Pepper de gastvrouwen en –heren van Receptel gaat vervangen”, benadrukt general manager Rolijn Greve. “Gastvrijheid en klantbeleving hebben veel met gevoel te maken. Menselijk contact is daarbij onmisbaar. Het is de bedoeling dat Pepper het werk van de collega’s leuker en makkelijker maakt. Door bepaalde taken over te nemen, kunnen onze hosts zich volledig richten op het perfect ontvangen, welkom heten en begeleiden van de gast.”

Welke taken de robot straks overneemt? Greve: “Pepper draagt bij aan een warm welkom, al voordat de gast het gebouw binnenstapt. Stel dat een iemand uit Almere over twee uur een afspraak in Utrecht heeft, dan stuurt Pepper de gast alvast een berichtje met het adres, parkeerinformatie en eventuele files onderweg. Zo komt een bezoeker al met een goed gevoel aan.” Eenmaal binnen wordt de gast door Pepper welkom geheten en geregistreerd. Ook laat Pepper aan de ontvanger weten dat de gast gearriveerd is. “In de tijd die een gastvrouw of -heer normaal gesproken besteedt aan het aanmelden van een gast en het zoeken in een systeem, kan zij of hij zich nu helemaal met de gast bezighouden”, vertelt Greve.

Receptel heeft al veel reacties gekregen op de innovatie. “De meeste mensen zijn enthousiast, maar sommigen bekijken de inzet van Pepper argwanend. Dat is logisch, angst voor nieuwe technologie is iets van alle tijden. Wij zien vooral veel mogelijkheden. Deze robot maakt zowel het werk van de gastvrouwen en –heren als de ontvangst van de gasten aangenamer.” Als Pepper een succes blijkt, wil Greve in de toekomst meer robots opleiden tot host.

Robot Tessa brengt structuur in het leven

 Verwacht geen blinkende metalen robot die door de huiskamer loopt en stofzuigt. Tessa heeft niet eens armpjes en beentjes. Maar volgens haar schepper Wang Long Li van Tinybots, past dat wel bij de doelgroep voor wie Tessa voornamelijk ingezet zal worden: dementerenden die langer thuis willen wonen. Wang Long Li: 'Met name ouderen vinden het een leuk stuk dat ze op een tafeltje kunnen zetten. Als Tessa begint te praten dan reageren ze er wel op.'

maandag 30 januari 2017

Nederlandse drone start-up genomineerd voor internationale drone prijs

De Nederlandse start-up Avy is uit meer dan duizend aanmeldingen genomineerd als finalist voor de internationale drone-wedstrijd ‘Drones for good’ in Dubai. De competitie selecteert de beste drone en drone-toepassingen met een humanitaire grondslag. De hoofdprijs bedraagt 1 miljoen dollar.

Avy heeft een reddingsdrone ontwikkeld voor vluchtelingen die tijdens hun overtocht op de Middelandse Zee in nood raken. De drone is in staat om lange afstanden af te leggen, zelfstandig bootjes op te sporen en waar nodig hulp te leveren door het droppen van reddingsvesten, voedsel en medicijnen. In het afgelopen jaar zijn 3.500 vluchtelingen omgekomen tijdens deze levensgevaarlijke bootreis. Avy wil dit aantal drastisch verlagen.

‘Drones for good’ wordt georganiseerd door het Dubai ICT-fund en Dubai Telecom met als doel het stimuleren van de ontwikkeling van innovatieve drones voor een betere wereld. Er zijn uit de inzendingen in totaal 10 internationale finalisten geselecteerd voor de wedstrijd die plaatsvindt op 17 en 18 februari in Dubai. 

Avy lanceert haar drone, de Avy One, op 2 februari in de Amstelkerk in Amsterdam.

zaterdag 28 januari 2017

Robot bewijst dat hij geen robot is


Vind je het ook zo irritant om telkens te moeten bewijzen dat je geen robot bent als je wilt inloggen op een website? Wij ook. Helaas is het wel nuttig om ‘hackende bots’ buiten de deur te houden. Maar de robotarm op onderstaand filmpje lapt deze CAPTCHA aan zijn spreekwoordelijke laars.

vrijdag 27 januari 2017

Miniscule Nederlandse robot opereert ogen

Maar dankzij onder meer een minuscule kleine robot ontwikkeld door Preceyes, een medisch robotbedrijf opgezet door de Universiteit van Eindhoven, zullen in de nabije toekomst oogoperaties mogelijk zijn die voorheen ondenkbaar waren. Preceyes ontwikkelde de Robotic Retinal Dissection Device, liefelijk R2D2 genoemd.

donderdag 26 januari 2017

Met de Kubo robot leren je kinderen programmeren

In het huidige digitale tijdperk is het cruciaal dat je je kinderen leert programmeren, aangezien dit de komende jaren misschien wel de belangrijkste vaardigheid gaat worden. Daarom is de Kubo Educational Robot een prima aanschaf om je kinderen hun eerste stappen op dit gebied te laten zetten.

woensdag 25 januari 2017

Kenteken voor drone

Een terreuraanslag met een drone. Islamitische Staat doet dat in Syrië steeds vaker, en ook in Nederland zou het kunnen gebeuren. De dronebranche, verenigd in DARPAS, is er bang voor en wil daarom dat alle verkochte drones op naam worden geregistreerd en een kenteken krijgen. ''Het verbaast ons dat hier nog geen aanslag gepleegd is met drones'', aldus de organisatie maandag tegen Radio EenVandaag.

TNO en UT demonstreren nieuw technieken in telerobotica en touch-sensitivity bij I-Botics

Robots worden ingezet voor gevaarlijk en ingewikkelde taken. Voordat ze klaar zijn voor gebruik op de werkvloer, moeten ze worden getest in gecontroleerde en realistische omgevingen. Dinsdag 24 januari demonstreerden TNO en Universiteit Twente (UT) in Delft unieke robottechnologieën die ontwikkeld zijn in het Joint Innovation Centre’ i-Botics. I-Botics werkt samen met industriële- en overheidsorganisaties om het concurrentievermogen van de partners te vergroten en om kennis binnen het vakgebied gezamenlijk te ontwikkelen. Eerste belangrijke resultaten zijn de afgelopen maanden al behaald in de telerobotica en haptische besturing.
24 januari werden de nieuwste ontwikkelingen in interactieve robotica vertoond, zoals een robot met aanraakgevoelige “handen” die bijvoorbeeld gecontroleerd het wiel van een grote afsluiter kan draaien. Ook virtual-reality-technologie toepasbaar voor inspectie en onderhoud waren te zien.
Interactieve robotica en telerobotica wordt vooral gebruikt voor onderhoud, reparatie en verbetering van inspectiemethoden door het gebruik van robots in de industrie. Een ander belangrijk focusgebied van I-Botics zijn exoskeletten. Exoskelettten geven effectieve ondersteuning op het gebied van de arbeidsomstandigheden in de medische, militaire en industriële sectoren.
                                                                                                                                                                   
I-Botics is een onafhankelijk onderzoekscentrum van TNO en Universiteit Twente gericht op het ontwikkelen van kennis en technologie voor robotica. De betrokkenheid van industriële partners in de volledige waardeketen en de overheid zijn cruciaal voor de ontwikkeling en de succesvolle implementatie van deze oplossingen. Kennis wordt verzameld uit verschillende domeinen en toepassingen. Onderzoekers van onze partners werken samen met onderzoekers van TNO en UT in i-Botics.
Telerobotica houdt zich bezig met op afstand bestuurbare, eventueel semi-autonome, robots waarin telepresence en teleoperations worden gecombineerd. Telerobotics worden gebruikt bij operaties voor vele toepassingen en domeinen, zoals de (petro-) chemische industrie, gezondheidszorg, defensie en op het land, onderzee en in de ruimte. De aanpak van I-Botics is om de menselijke operator het gevoel te geven dat hij op de plek aanwezig is en de situatie via de robot volledig intuïtief en sensitief kan besturen. Een belangrijk voordeel van deze aanpak van telerobotica is dat er optimaal wordt geprofiteerd van het combineren van het cognitieve vermogen van de menselijke operator bij het besturen van de robot op afstand waarbij 'situational awareness' van de menselijke operator, "robot sensing" en "adaptive automation 'voor een gedeeltelijke autonomie grote uitdagingen zijn.
Een toepassing van het exoskelet is telepresence: complexe manipulaties worden uitgevoerd door een persoon die het dragen van een (arm-hand) exoskelet, hierbij intuïtief en van een afstand besturing van een robot die het werk doet. Ander typen van toepassing zijn denkbaar op medisch, militair en industrieel gebied. Een mens doet het werk en het exoskelet levert mechanische kracht om het menselijk lichaam te ondersteunen door fysieke activiteiten te geven.

dinsdag 24 januari 2017

Van Kroboot tot Garderobot: studenten TU Delft presenteren robotoplossingen

Robots kunnen ons leven een stuk comfortabeler maken. Daarvoor moeten ze nog wel veel leren, bijvoorbeeld hoe ze goed met elkaar èn met ons kunnen samenwerken. Studenten van de TU Delft ontwierpen robots die als team bijvoorbeeld een bezoeker van een museum ontvangen, zijn of haar jas aannemen, een drankje bereiden en als rijdende prullenbak naar de bezoeker toe komen. Op 24 januari is dit robotteam samen met vijf andere robots in actie te zien in het Science Centre van de TU Delft.

De weg vinden zonder tegen iemand op te botsen, snel een drankje pakken zonder het om te laten vallen, je eigen jas herkennen in een garderobe: mensen doen dat meestal moeiteloos, maar voor robots is het nog een grote uitdaging. Delftse studenten van de minor Robotica zochten aan de hand van een concrete opdracht (bijvoorbeeld: ‘Maak een robot die het kroos uit de grachten haalt’) naar oplossingen voor deze problemen. De eerste demonstratie van de resultaten van deze minor vindt plaats in het Science Centre in Delft -  de plek waar de technologie achter alledaagse en minder alledaagse situaties zichtbaar wordt.
Een overzicht van de negen robots:

De host-robot Joost ontvangt bezoekers van het Science Centre, geeft ze informatie over de faciliteiten en tentoonstellingen in het museum, en kijkt bij de andere robots of er bijvoorbeeld een tafeltje in de coffee corner vrij is. De robot ontvangt vragen of instructies via spraakherkenning en een touchscreen, kan zijn eigen lengte aanpassen zodat de bezoeker de robot ‘in de ogen’ kan kijken, en kan een stukje meerijden naar bijvoorbeeld de garderobe.


De Garderobot
De Garderobot is een geautomatiseerde garderobe, die je jas aanneemt, ophangt en erop let tijdens het museumbezoek. De bewegingsalgoritmes van de robot zorgen ervoor dat de jas op een veilige manier aangenomen wordt en in de garderobe opgehangen wordt.

Kelnerrobot Robin
Robin is een intelligente, autonome robot die in de vernieuwde coffee corner van het Science Centre bezoekers van een drankje voorziet terwijl ze aan hun tafel zitten. De robot is transparant, zodat bezoekers precies kunnen zien wat de robot doet.
 
Prullenbakrobot Oscar
Prullenbakrobot Oscar maakt het de bezoekers van het Science Centre makkelijker om hun afval snel en verantwoord kwijt te raken. De prullenbak rijdt rond en moedigt bezoekers aan hun afval aan te bieden. Hij verdeelt zelf het afval over drie aparte bakken: een bak voor blikjes en flessen, een voor koffiebekers en een voor restafval. Oscar is transparant, zodat bezoekers precies kunnen zien hoe hij het afval verwerkt.

Kroosverwijder-robot KROBOOT
Kroos – een bekend probleem in de Delftse grachten. De ‘Kroboot’ kan mogelijk helpen om het kroos uit het water te verwijderen. De robot vaart autonoom door de grachten, neemt een mix van kroos en water op, en spuugt alleen het water weer uit. Camera’s en sensoren helpen het bootje om het kroos op te sporen, en om de afstand tot de kade en tot objecten in het water te bepalen.
 
Selfie-robot MIKA
Robot MIKA speelt in op de populariteit van ‘selfies’, Instagram en Snapchat, en neemt foto’s van bijvoorbeeld bezoekers van een festival. De foto’s worden online gezet, zodat ze kunnen worden gedeeld. Een camera met intelligente ‘vision’ algoritmes helpt de robot om mensen te herkennen en sociale interactie met hen aan te gaan.
 
Ballasttankinspectie-robot ‘AIR’
AIR is een semi-autonome drone die ballasttanks van schepen kan inspecteren – een lastige en soms gevaarlijke taak. De drone kan door nauwe doorgangen vliegen, zijn omgeving in kaart brengen, en de precieze problemen en hun locatie doorgeven. De inspecteur kan buiten de tank blijven, en desgewenst de drone bijsturen.

Composietinspectie-robot ARNI
Robot ARNI inspecteert composieten (onderdelen) op defecten. Dit belangrijke maar voor mensen vaak vrij saaie proces wordt door deze robot – een Kuka-robotarm – met ultrasone sonde met behulp van water uitgevoerd. Het resultaat van deze inspectie wordt vervolgens in een CAD-model verder beoordeeld.

Komkommerpluk-robot KasPR
Komkommers plukken lijkt makkelijk, maar is door de diversiteit in vorm en de aanwezigheid van bladeren en takken voor een robot nog erg lastig. Robot KasPR bestaat uit een robotarm, een grijper en een camera om een beeld in 3D te vormen. Samen zorgen zij ervoor dat de komkommers  herkend worden, en netjes vastgepakt  en afgesneden worden.

Meer informatie
Presentatie robots van de minor Robotica: Dinsdag 24 januari, 16:00-18:00 uur, in het Science Center (Mijnbouwstraat 120 in Delft).

maandag 23 januari 2017

Belgische onderzoeker maakt robots minder eng

Robots worden steeds vaker ingezet voor communicatie met mensen – bijvoorbeeld in de zorg. Het kan dan erg helpen als ze er ook als mensen uitzien. Het is echter niet eenvoudig om zo’n ‘humanoïde’ robot te ontwerpen. Een van de grootste uitdagingen voor robotbouwers is dat een humanoïde robot niet griezelig is en afkeer opwekt. Gabriël Van De Velde heeft aan de Vrije Universiteit Brussel een techniek ontwikkeld waarmee mondbewegingen van robots heel precies kunnen worden afgeregeld, waardoor deze een veel menselijker indruk wekken.

De meeste mensen voelen zich onbehaaglijk bij slechte imitaties van dieren en mensen – een verschijnsel dat bekend staat als het Uncanny Valley-effect. Dit geldt nog in ernstiger mate voor humanoïde robots, omdat afwijkingen in hun bewegingen en gedrag ons onmiddellijk opvallen. Van De Velde trekt de vergelijking tussen een lijk en een zombie: een dode is al onaangenaam om te zien, maar zombies zijn nog griezeliger.

Om een humanoïde robot te bouwen die mensen zich niet onbehaaglijk laat voelen, is dus zeer precieze nabootsing van de menselijke mimiek nodig. Tot nu toe gebeurt dat veelal door de actuatoren die de lippen aansturen handmatig af te regelen. Dat duurt echter lang en is kostbaar. Alternatieve methoden maken gebruik van complexe computermodellen. Zulke modellen geven echter maar een benaderend resultaat, waardoor verdere handmatige fijnregeling noodzakelijk blijft.

Om dit probleem op te lossen, heeft Van De Velde een algoritme ontworpen dat gebruik maakt van een echte humanoïde in plaats van een computermodel. De methode gaat uit van 52 foto’s van mondvormen in een menselijk gezicht. Het algoritme brengt daar automatisch een aantal referentiepunten op aan. Deze corresponderen met een aantal punten op de lippen van de robot. Door wiskundige transformaties is het mogelijk om beide monden te vergelijken en de verschillen aan te duiden met een set pijlen. Deze pijlen geven dan aan of de touwen die de mond aansturen meer of minder moeten trekken totdat ze goed ingesteld zijn. De kalibratie van de volledige set mondvormen kost ongeveer een uur.

‘De techniek werkt en heeft veel potentieel om in toekomstige humanoïden gebruikt te worden,’ zegt Van De Velde, die verder opmerkt dat ‘de aanpak enkel getest werd voor spraakkalibratie, maar zeker ook toegepast kan worden voor emotiekalibratie.’

zondag 22 januari 2017

Drone van karton kan levensreddende medicijnen bezorgen

Er zijn al verschillende bedrijven bezig met het bezorgen van medicijnen per drone, UPS bijvoorbeeld, maar het probleem is dat die drones ook altijd weer terug moeten. Dat is lastig, want op de plek van bezorging kunnen ze vaak niet opgeladen worden. Daarom moeten de drones zonder problemen grote afstanden kunnen overbruggen. Deze drone hoeft dat niet, hij is ontworpen om maar één keer gebruikt te worden en breekt daarna biologisch af.

vrijdag 20 januari 2017

Forrester waarschuwt tegen Kunstmatige Intelligentie

Marktonderzoeker Forrester raadt bedrijven aan te leren werken met kunstmatige intelligentie, maar waarschuwt ook duidelijk tegen de gevaren en onzekerheden die het met zich meebrengt. Dat staat in het rapport met de veelzeggende titel ‘De belofte en potentiële gevaren van AI’, dat vorige week verscheen. De grote techbedrijven, vooral die in de VS, doen aan de lopende band kleine overnames van bedrijven met diepe kennis over kunstmatige intelligentie. In het ene geval gaat het om spraak- en taalherkenning, in het ander om beeldherkenning of systemen die goed zijn in patroonherkenning met analyses en adviezen. Veel van de toekomstige software en diensten zal elementen hiervan bevatten, onderschrijft Forrester.

donderdag 19 januari 2017

Gemeente Enschede wil met zelfvliegende drones industrieterreinen bewaken

De gemeente Enschede wil graag met zelfvliegende drones industrieterreinen gaan bewaken. Er wordt met ministeries gesproken om hiervoor dronewetgeving aan te passen. Dat vertelde burgermeester Onno van Veldhuizen tijdens het Game of Drones-festival, aldus Dronewatch.

dinsdag 17 januari 2017

'Robot moet rechtshandelingen kunnen verrichten'

Robots hebben ook rechten. Dat vindt een commissie van het Europees Parlement. Volgens hen is een juridische status voor robots belangrijk om onder meer de aansprakelijkheid bij schade te kunnen regelen. Robots die deelnemen aan de maatschappij, moeten rechtshandelingen kunnen uitvoeren, vindt Rob van den Hoven van Genderen, IT-recht specialist van de VU. 'Een robot zal de ruimte moeten krijgen om rechtshandelingen te verrichten op het moment dat 'ie onderdeel gaat uitmaken van de maatschappelijke werkelijkheid, omdat anders de maatschappij stokt.'

maandag 16 januari 2017

Daimler investeert in Starship Technologies

Daimler is een van de deelnemers in een nieuwe investeringsronde in Starship Technologies, maker van autonoom rijdende bezorgbots. De andere deelnemers in deze financieringsronde zijn Shasta Ventures, Matrix Partners, ZX Ventures, Morpheus Ventures, Grishin Robotics en Playfair Capital. Zij brengen samen 16,5 miljoen euro bijeen voor de doorontwikkeling in de seedronde.

donderdag 12 januari 2017

Europees Parlement pleit voor regelgeving voor robotica

De commissie van juridische zaken in het Europees Parlement pleit voor het invoeren van extra wetgeving om het gebruik van robots in de toekomst veilig te houden. De wetgeving moet ervoor zorgen dat robots in dienst van de mensheid blijven. Ook moet er een gedragscode komen die aangeeft wie er verantwoordelijk is voor de impacts op de samenleving en het milieu door robots.  Of dergelijke wetgeving ook daadwerkelijk doorgevoerd wordt, is nog niet zeker. In februari komt het volledige parlement samen om te stemmen over het voorstel.

woensdag 11 januari 2017

Oprichters LinkedIn en eBay doneren 20 miljoen dollar voor AI-onderzoek

LinkedIn-oprichter Reid Hoffman en eBay-oprichter Pierre Omidyar hebben 10 miljoen dollar (9,5 miljoen euro) per persoon gedoneerd aan een onderzoeksfonds voor kunstmatige intelligentie. Het geld is volgens The Guardian gestoken in het Ethics and Governance of Artifical Intelligence Fund, dat kijkt naar ethische problemen rond kunstmatige intelligentie. Onderzoek van het fonds moet garanderen dat kunstmatige intelligentie wordt ontwikkeld zonder dat het de mensheid grote schade toebrengt.

maandag 9 januari 2017

Onderwaterdrone van PowerVision kan tot 30 meter diep duiken

De PowerRay onderwaterdrone is voorzien van het sonarsysteem PowerRay Fishfinder, waarmee nauwkeurig een vis kan worden gedetecteerd. Het systeem stuurt beelden, gegevens en waarschuwingen naar je smartphone door middel van de ingebouwde wifi tot een afstand van 80 meter. De PowerRay duikt tot 30 meter diepte en wanneer de Fishfinder-sonar wordt geactiveerd, kan een vis tot 40 meter diep worden gedetecteerd met een nauwkeurigheid tot 10 centimeter. De PowerRay Fishfinder bevat een speciaal licht in blauwtinten wat vissen aantrekt.

vrijdag 6 januari 2017

Kuri de robot heeft geen scherm

Kuri is een robotproject voor in een smarthome, waar ruim twee jaar aan gewerkt is. In dat ontwikkelproces hebben de makers veel nadruk gelegd op de persoonlijkheid van de robot, iets wat huidige huisassistenten, zoals Alexa of Google Assistent, niet hebben. Het apparaatje is ook voorzien van wielen, zodat die je in huis kan volgen en je kan helpen wanneer je hem nodig hebt. Je kunt er verschillende dingen mee doen, waaronder de muziek aanzetten via bluetooth. Op dit moment is er nog geen samenwerking met een muziekstreamingdienst, helaas.

donderdag 5 januari 2017

Karma drone dit jaar weer beschikbaar

GoPro heeft op de CES-beurs in Las Vegas laten weten dat het zijn Karma-drone dit jaar opnieuw wil uitbrengen.  In november moest het bedrijf, dat voornamelijk bekend is van zijn actiecams, de drone terugroepen wegens ernstige defecten. Doordat de energietoevoer aan de drone onderbroken kon worden, kon het gebeuren dat de drone naar beneden viel.

Van den Hoven van Genderen leidt Chinees robotrecht onderzoek

Rob van den Hoven van Genderen, directeur van het Center for Law and Internet (CLI), is door de Universiteit van Peking gevraagd een werkgroep te leiden die in opdracht van de Chinese overheid de juridische consequenties van de invoering van kunstmatige intelligentie en robotica in de Chinese samenleving gaat onderzoeken.

Dit verzoek kreeg hij na zijn deelname aan een conferentie in Shenzhen, georganiseerd door de Universiteit van Peking, Stanford University en Oxford University. Hier sprak hij over robotrecht, “het recht dat van toepassing is op de invoering en het functioneren van robotica en de daar uit voortvloeiende rechtsgevolgen”, aldus de VU-wetenschapper.

In het NRC Handelsblad stelde hij eerder voor om een multidisciplinaire werkgroep onderzoek te laten doen naar het onderwerp. Hierop werd in Nederland terughoudend op gereageerd.

Van den Hoven van Genderen introduceerde vorig jaar het honoursvak 'Robotlaw' aan de VU.

woensdag 4 januari 2017

LG stapt in robotmarkt

LG introduceert de Hub Robots: kleine apparaten met ondersteuning voor Amazons spraaktechnologie Alexa, die vragen van gebruikers kunnen beantwoorden en apparaten in huis kunnen bedienen.

De Hub Robot staat altijd voor je klaar en helpt met dagelijkse taken. Hij zet de airco voor je aan of stelt de wasmachine of droger in, alles via stemcommando’s.

De Hub Robot is uitgerust met een interactief display dat verschillende soorten informatie toont; bijvoorbeeld foto’s van de binnenkant van de koelkast om te zien wat je nog in huis hebt of video’s van recepten om je te helpen in de keuken.

LG investeert ook in intelligente ecosystemen voor toepassingen buitenshuis en lanceert de Airport Guide Robot. Deze robot helpt reizigers en wordt binnenkort al in gebruik genomen op Incheon International Airport in Korea. Hij beantwoordt vragen in vier talen: Engels, Chinees, Japans en Koreaans. Laat je ticket zien aan de robot en hij geeft je gedetailleerde informatie over vertrektijden, de gate en het weer op de bestemming.

Minder boetes voor illegale vluchten met drones

Er zijn vorig jaar nog maar tien administratieve geldboetes uitgeschreven voor illegale vluchten met drones in België. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit François Bellot op een vraag van Veli Yüksel (CD&V). Sinds april is het gebruik van drones wettelijk geregeld in een koninklijk besluit. Recreatief vliegen zonder formaliteiten is sindsdien enkel nog toegelaten voor speelgoeddrones met een gewicht van minder dan één kilogram, die slechts tot tien meter hoogte vliegen boven een privéterrein.

dinsdag 3 januari 2017

iPhone-fabrikant Foxconn wil volledig overstappen op robots

Momenteel zijn er voor de fabricage van iPhones nog honderdduizenden mensen nodig en zijn er complete steden gebouwd om de iPhone-fabricage mogelijk te maken. Maar de kans is groot dat er op termijn helemaal geen mensen meer aan te pas komen. Foxconn heeft namelijk een 3-stappenplan bekendgemaakt om de productie in de fabrieken volledig te automatiseren met robots.
Dat zegt Dai Jia-peng, algemeen manager van Foxconn’s Automation Technology Development Committee. Tijdens de eerste fase zullen robots het werk overnemen voor werk dat te gevaarlijk of onprettig is. De tweede fase bestaat uit het automatiseren van complete productielijnen, zodat het aantal robots kan worden opgevoerd.

maandag 2 januari 2017

Robot in het groot


Het Zuid-Koreaanse Hankook Mirae Technologie werkt al een paar jaar aan de Method-2 robot, die op twee voeten loopt en direct de bewegingen van zijn bestuurder kopieert. Het project gaat met rasse schreden vooruit.