vrijdag 31 maart 2017
Drones Matternet mogen over Zwitserse steden vliegen
Het Amerikaanse bedrijf Matternet heeft van de Zwitserse luchtvaartregulator 'Office fédéral de l'aviation civile' (OFAC) toestemming gekregen om met autonome drones pakketjes te leveren in Zwitserse steden. Hierdoor kan Matternet vanaf volgend jaar samen met Swiss Post medische leveringen verzorgen tussen verschillende ziekenhuizen in de stad Lugano. Het is de eerste keer dat drones gebruikt worden voor dit type leveringen in een dichtbevolkt gebied.
Deze robot improviseert met menselijke muzikanten
De Shimon Robot, het geesteskind van het Georgia Tech Center for Music Technology, is in staat om te luisteren naar zijn mede-muzikanten en dat wat hij hoort met kunstmatige intelligentie te interpreteren. Vervolgens past hij zijn muzikale kennis toe op zijn marimba, waardoor hij heel goed kan meejammen met menselijke muzikanten.
donderdag 30 maart 2017
Steve Wozniak steekt geld in robot-startup
Nichollas Harrison |
woensdag 29 maart 2017
Domino Pizza gaat met robot bezorgen in Amsterdam
Domino Pizza gaat gerobotiseerde zelfsturende karretjes inzetten om pizza’s te bezorgen in Amsterdam. Vanochtend houdt het bedrijf een persconferentie in Amsterdam waar de directeur het nieuws bekend zal maken. Aan de Rozengracht zal om half elf een live demonstratie plaatsvinden.
Lichte drones steeds meer in trek
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in de eerste maanden van 2017 al meer vergunningen voor minidrones afgegeven dan in het laatste halfjaar van 2016. De minidrone-regeling ging vorig jaar juli in en sindsdien zijn er 204 verleend, waarvan zeventig vorig jaar. Mensen die bedrijfsmatig willen vliegen met een drone hebben een vergunning nodig. Welke dat is hangt af van het gewicht, en van waar en hoe hoog de 'operator' ermee wil vliegen.
dinsdag 28 maart 2017
Opnieuw Robotproject in Amerongen
Vorig jaar experimenteerde het Cursusproject Amerongen samen met Wageningen University & Research met een Robot Event voor de Heuvelrug. Dit bleek een groot succes, waarbij ruim 100 kinderen actief aan de slag gingen met robots. Ook dit jaar gaan Wageningse experts in agro- en foodrobots kinderen begeleiden tijdens het Heuvelrug Robot Event op 24 juni.
Hoogtepunt van het event van 2016 was de Mindstorms Challenge waarbij teams van twee kinderen streden om de slimste robot die binnen drie uur gerealiseerd moest worden. Zo’n challenge staat ook dit jaar weer op de rol.
“We willen jeugd graag goed voorbereiden op de verschillende robotwedstrijden tijdens het Heuvelrug Robot Event, dat wordt gehouden op 24 juni 2017 in Amerongen (Allemanswaard)”, aldus Jelica Honders. “Op die dag gaan we bijna heel Allemanswaard gebruiken. Het moet iets leuks en leerzaams worden voor jeugd en volwassenen, jongens en meisjes”, aldus Erik Pekkeriet, senior projectmanager van het Wageningse Agro Food Robotics team. Inmiddels is een commissie in het leven geroepen die de organisatie op zich heeft genomen (foto).
Een van de hoofdelementen is de LEGO Mindstorms Challenge in het theater. Daarnaast zijn er tal van binnendruppel activiteiten voor het publiek en Wageningen University & Research zal het nodige aan Agro & Food robots presenteren.
Voor de scholen zijn we een scholenproject gestart waarbij wij de scholen faciliteren met LEGO Mindstorms setjes en bieden een kort lespakket aan met instructie. Met Mindstorms kun je via de laptop sensoren koppelen met een computerblok en vervolgens weer (intelligente) motoren aansturen.
Een drietal voorbeeld wedstrijdopdrachten staan al op de site, waaronder de wedstrijdopdracht van het afgelopen jaar. Geïnteresseerde scholen kunnen zich melden via de site van het cursusproject (cursusprojectamerongen.nl). Om voldoende Mindstorms setjes voor de scholen aan te kunnen schaffen is geld nodig. We richten ons met Crowdfund niet alleen op bedrijven, maar ook op ouders, vrienden en liefhebbers die techniek een warm hart toedragen. Donoren bieden we een kijkje achter de schermen bij Wageningen University & Research Agro & Food Robotica en worden extra in de watten gelegd tijdens het event. Meld u aan!
maandag 27 maart 2017
Pouncer: een drone om hulpmiddelen af te leveren
Het afleveren van hulpmiddelen in ramp- of oorlogsgebieden is aan verbetering toe, zo meent uitvinder Nigel Gifford. Zijn Pouncer drone is specifiek ontworpen om eten en andere goederen af te leveren op een exacte locatie, zodat de hulp terechtkomt waar er hulp nodig is.
vrijdag 24 maart 2017
donderdag 23 maart 2017
Robot plaatst implantaat in binnenoor
Chirurgen en ingenieurs van het Inselspital in Bern en van het Artorg Center for Biomedical Engineering Research van de Universität Bern hebben gezamenlijk een nauwkeurige operatierobot ontwikkeld. voor de plaatsing van een cochleair implantaat. Dit is een apparaatje dat dove of slechthorende mensen hun gehoor gedeeltelijk kan teruggeven. Het implantaat neemt de functies van beschadigde cellen in het binnenoor over, waar een hoortoestel geluiden harder maakt.
woensdag 22 maart 2017
Europese subsidie brengt slimme industriële robots binnen handbereik voor Nederlandse bedrijven
Onderzoekers van de TU Delft krijgen een Europese subsidie van 7,6 miljoen euro voor het ontwikkelen van open-source robot-software. Hierdoor komen slimme industriële robots binnen handbereik voor Nederlandse bedrijven. De helft van het budget is namelijk beschikbaar voor (industriële) partijen die mee willen ontwikkelen aan toepassingen.
Het nieuwe project ROSIN (ROS-Industrial quality-assured robot software components) wordt gesubsidieerd door het Europese Horizon2020-programma en gecoördineerd door de TU Delft. De Europese subsidie ondersteunt het wereldwijde open-source project ‘ROS’, wat staat voor ‘Robot Operating System’. Dit gaat onder meer over software om robots te laten kijken, 3D-beelden te laten begrijpen en zelf te verzinnen hoe ze snel en veilig kunnen bewegen.
De geavanceerde wetenschappelijke algoritmes komen via de internationale ROS-gemeenschap gratis ter beschikking voor iedereen. De subgroep ‘ROS-Industrial’ maakt de software vervolgens geschikt voor betrouwbaar gebruik in de industrie.
Onderzoeker Gijs van der Hoorn van de TU Delft: ‘De helft van het ROSIN-projectbudget is gereserveerd voor derden. Elke groep van Europese partijen (zowel bedrijven als instellingen) kan zich melden met een goed idee voor een ‘Focused Technical Project’ of een nieuwe onderwijsactiviteit voor ROS-Industrial.’
‘Bijvoorbeeld: drie bedrijven willen een ROS-softwarecomponent voor automatisch polijsten. Samen met een partij die deze software kan maken, dienen zij vervolgens een aanvraag in bij ROSIN, waarmee 33% van de kosten gesubsidieerd kan worden. Overigens is de ‘call for proposals’ breder dan softwarecomponenten: ook standaardisatie-initiatieven, voorbeeldapplicaties en security en safety audits kunnen in aanmerking komen.’
Naast penvoerder TU Delft zijn de projectpartners; het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineerung and Automation IPA en Fachhochschule Aachen in Duitsland, IT University Copenhagen, robotbedrijf ABB in Zweden en onderzoeksinstituut Tecnalia in Spanje. De partners zullen werken aan (tools voor) verdere kwaliteitsverbetering van de software, aan het opleiden van studenten en werknemers uit de industrie, en aan het verder vergroten van de gebruikersgroep van de ROS-software.
dinsdag 21 maart 2017
Dronevlieger op Schiphol staande gehouden
De Koninklijke Marechaussee heeft maandagmiddag 20 maart op Schiphol een 21-jarige man uit Oekraïne staande gehouden, omdat hij met een drone voor de vertrekhal van het vliegveld vloog. Na onderzoek van het team Luchtvaartoezicht van de politie en in overleg met het Openbaar Ministerie heeft de man een schikkingsvoorstel van €500,- gekregen en is zijn drone in beslag genomen.
De man wilde voor zijn vertrek nog snel met zijn drone een filmpje maken van zijn familie en vrienden. Het is alleen niet toegestaan om met een onbemand luchtvaarttuig in gecontroleerd luchtruim te vliegen, omdat dat het vliegverkeer ernstig in gevaar kan brengen.
De Oekraïner heeft het schikkingsvoorstel snel betaald en de afstandsverklaring getekend om zo zijn eigen vlucht niet te missen.
De man wilde voor zijn vertrek nog snel met zijn drone een filmpje maken van zijn familie en vrienden. Het is alleen niet toegestaan om met een onbemand luchtvaarttuig in gecontroleerd luchtruim te vliegen, omdat dat het vliegverkeer ernstig in gevaar kan brengen.
De Oekraïner heeft het schikkingsvoorstel snel betaald en de afstandsverklaring getekend om zo zijn eigen vlucht niet te missen.
TU Delft organiseert eerste anti-drone race ‘DroneClash’
Om drones op een goede en veilige manier in de maatschappij te laten ‘landen’, is de ontwikkeling van anti-drone maatregelen cruciaal. Daarom organiseert het Micro Air Vehicle Lab (MAVLab) van de TU Delft op 4 december de DroneClash. Tijdens deze ‘anti-drone competitie’ moeten deelnemende teams met hun eigen drone(s) zoveel mogelijk andere drones uit de lucht zien te halen. Daarnaast moeten ze een hele reeks ‘anti-drone’ interventies zien te ontwijken. Teams kunnen zich vanaf deze week inschrijven voor deelname aan de competitie.
‘Drones kunnen ons leven invliegen, maar moeten er ook weer uitgehaald kunnen worden als dat nodig is’ zegt Bart Remes van het Delftse MAVLab. ‘De ontwikkeling van drones is de afgelopen jaren sterk gegroeid, en je ziet dat ook de ‘anti-drone’ industrie groeit. Idealiter houden deze ontwikkelingen elkaar in balans, en zorgen ze voor een verantwoord en veilig gebruik van drones Wij organiseren DroneClash om nieuwe ideeën te genereren en zo dit proces te stimuleren.’
Op 4 december verzamelen alle teams zich op Valkenburg airport. In elke ronde strijden vier teams met elkaar. Elk team heeft één of meerdere ‘Fighter drones’ waar ze andere drones mee kunnen neerhalen, en een zogenoemde ‘Queen drone’ die ze moeten verdedigen. Het publiek kan de competitie bijwonen en ervaren als een soort real life video game.
maandag 20 maart 2017
Hackers konden Telepresence-robot overnemen
Beveiligingsonderzoekers hebben in de Telepresence-robot van Double Robotics verschillende kwetsbaarheden gevonden waardoor in het ergste geval een aanvaller de robot kon overnemen. De Telepresence-robot is eigenlijk een tablet op een lange stok met twee wielen die op afstand te besturen is. Onder meer werd het token om de robot te besturen nooit vervangen of aangepast. Als dit token gecompromitteerd zou worden had een aanvaller zonder account of wachtwoord de robot kunnen overnemen.
vrijdag 17 maart 2017
donderdag 16 maart 2017
Chinese robotstartup krijgt investering van 30 miljoen dollar
De Chinese robotstartup Makeblock heeft een investering van 30 miljoen dollar (28 miljoen euro) ingezameld. Het bedrijf maakt bouwkits waarmee kinderen hun eigen robots in elkaar kunnen zetten. Het geld werd ingezameld tijdens een tweede grote investeringsronde, meldt TechCrunch. Daarmee is aanzienlijk meer geld opgehaald dan bij de eerste investeringsronde in 2014, toen er 6 miljoen dollar in het bedrijf werd geïnvesteerd.
woensdag 15 maart 2017
Laten we binnenkort robots onze oorlogen uitvechten?
Killer robots zijn wapensystemen die volledig autonoom ingezet worden en daardoor zelfstandig vijanden kunnen opsporen en vernietigen. Dergelijke systemen zijn nog geen realiteit. Maar hoe ver staat de technologie al? "Die is momenteel nog niet ver genoeg geëvolueerd om volledig autonome systemen te ontwikkelen", vertelt Bram Vanderborght, professor in de robotica (VUB). "De huidige sensoren kunnen zelfs nog geen onderscheid detecteren tussen burgers en vijandige soldaten, tenzij die laatsten misschien in oranje uniformen rondlopen. In de conventie van Geneve wordt dat onderscheid overgelaten aan de interpretatie van soldaat zelf. En als er één ding is dat computers nog niet kunnen, dan is het wel interpreteren."
Demcon: snelle groeier en super innovatief
Het hightechbedrijf Demcon uit Enschede vestigt zich op de Zernike Campus in Groningen. Wat is dat voor bedrijf, dat ooit begon met de productie van een robotaap die boter-kaas-en-eieren kon spelen? De Twentse onderneming is hard gegroeid en werkt nu voor internationale klanten in vooral de industrie en de medische sector. Er werken zo'n 350 mensen in de vestigingen in Eindhoven, Oldenzaal, Delft en Münster (D). Het bedrijf is nog altijd in handen van de oprichters.
dinsdag 14 maart 2017
Lugubere robotarm speelt in een poel van bloed
In het Guggenheim Museum in New York is deze maand een wel hele profetische installatie te zien: Can’t Help Myself van kunstenaars Sun Yuan en Peng Yu is een robotarm die speelt met een vloeistof die nogal veel weg heeft van mensenbloed. Is het lugubere kunstwerk een voorbode van wat robots in de toekomst met mensen gaan doen?
maandag 13 maart 2017
Nederlands team wint internationale robotwedstrijd
De robot van een Nederlands scholierenteam heeft in het Amerikaanse Orlando een internationale robotwedstrijd gewonnen. Aan de First Robotics Competition in de VS doen honderden scholierenteams uit tientallen landen mee. Het Nederlandse team werd eerder één van de drie winnaars van de halve finale, waar 67 teams aan deelnamen. Het Nederlandse Team Rembrandts bestaat uit leerlingen van Fontys Eindhoven, het Zwijsen College uit Veghel en het Heerbeeck College uit Best won vorige week ook al de Industrial Design Award met hun robot.
Robotarmprothese maakt Taiden dolgelukkig
De actieheld Iron Man was al de favoriet van Taiden, een jongetje geboren zonder rechterhand. Nu lijkt hij ook precies op hem. Voor zijn zesde verjaardag heeft hij namelijk een 3D-geprinte prothese gekregen, die precies lijkt op de bionische arm van de superheld uit de film. Josephine Twilhaar en haar zoon Taiden uit Delden hoorden in het Jeugdjournaal van de vrijwilligersorganisatie E-Nable, die fraaie hand- en armprotheses uit 3D-printers produceert. Twilhaar legde via Facebook contact met mechanisch ingenieur Sandra Dermisek die er als vrijwilliger bij is aangesloten.
vrijdag 10 maart 2017
Een klein robotje met veel in zijn mars
De Ghost Minitaur van de Amerikaanse firma Ghost Robotics is een verbazingwekkend robotje: zo verplaatst hij zich razendsnel over verschillende soorten terrein, kan hij trappen en hekken beklimmen, en blijkt hij zelfs in staat te zijn om deuren te openen.
donderdag 9 maart 2017
Omoda zet robots in de winkel
Omoda start volgende maand in twee winkels een pilot met robots. Die moeten klanten op verschillende manieren helpen tijdens het winkelen, vertelt marketing- en e-commercemanager Gertie Bin op RetailWatching. In het ene geval kunnen klanten via de robot met een klantenservicemedewerker praten, legt Bin uit. “Bijvoorbeeld als alle medewerkers in de winkel hun handen al vol hebben.” In de andere vestiging is de robot de schakel tussen de winkel en het magazijn, een verdieping lager. “Daar kunnen klanten via de robot vragen of een bepaalde maat of schoen nog beschikbaar is in het magazijn, en naar boven gebracht kan worden.”
woensdag 8 maart 2017
Geen enkele robot overleeft reactors Fukushima
De nucleaire reactoren van de kerncentrale in Fukushima worden stilaan een robotkerkhof. Tepco, het bedrijf dat de centrale beheert, stuurt de ene na de andere naar binnen om een zicht te krijgen op de situatie binnenshuis, om telkens opnieuw te moeten vaststellen dat alle contact verloren gaat. Binnenin zijn stralingswaarden tot 530 sievert gemeten. Voor mensen is 5 sievert al een dodelijke dosis. Speciaal voor deze missies had Toshiba daarom een robot ontwikkeld die tot 73 sievert zou aankunnen. Tot ieders afgrijzen hield de robot er vijf keer sneller mee op dan ingenieurs hadden berekend, op zo’n drie meter van een gat dat onderzocht moest worden.
dinsdag 7 maart 2017
Virginia staat onbemande bezorgrobots toe
Virginia wordt de eerste Amerikaanse staat die onbemande bezorgrobots zal toestaan. Een nieuwe wet die 1 juli ingaat staat het gebruik van dergelijke robots toe op stoepen. De wetswijziging is mede tot stand gekomen door een lobby van Starship Technologies, een startup uit Estland, die dergelijke robots ontwikkelt. Anders dan bij drones, hoeft er ook geen bestuurder in de buurt te zijn. Wel kunnen gemeenten striktere regels opleggen.
maandag 6 maart 2017
Watson woont en werkt in de Louizalaan
Robotica en kunstmatige intelligentie zijn minder veraf dan velen denken. En dat bedoelen we zowel in tijd als in afstand. In de Brusselse Louizalaan, bijvoorbeeld, huist het Business Lab van dienstenbedrijf Sopra Steria. Een van de belangrijkste technologieën die er nu intensief worden uitgetest - samen met (potentiële) klanten - is robotica, en dan vooral de menselijke interface voor zulke geavanceerde robots.
vrijdag 3 maart 2017
donderdag 2 maart 2017
Nederlandse brandweer wil eigen drone-organisatie starten
De Nederlandse brandweer wil een eigen luchtvaartorganisatie starten, die drones moet inzetten tijdens grote branden. Dat vertelt Brandweer Nederland aan De Telegraaf. De drones gaan optische en warmtecamera’s gebruiken om brandhaarden te lokaliseren. Daarnaast kunnen de vliegmachines personen aanwezig in een brandend gebouw opzoeken. De Nederlandse brandweer wacht nog op een landelijke vergunning voor het
gebruik van drones. Voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland
verwacht dat deze zal worden toegekend.
woensdag 1 maart 2017
Vlaanderen gaat drones inzetten bij inspectie havendammen
De Vlaamse overheid gaat binnenkort drones inzetten voor de inspectie van de havendammen in Oostende. Door de inzet van drones moet de veiligheid voor inspecteurs fors toenemen. Die kunnen na inspectie van een drone op een veilige plaats controles uitvoeren. Na een succesvolle proef waarbij een drone werd ingezet voor de inspectie van de IJzerwegbrug over de Schelde in Avelgem, heeft de Vlaamse overheid besloten om in de toekomst vaker drones in te zetten voor inspecties.