woensdag 31 mei 2017

De robot die vliegensvlug je auto parkeert

De Franse firma Stanley Robotics gaat ervoor zorgen dat je auto in de toekomst op het vliegveld Charles de Gaulle geparkeerd wordt door Stan, een volledig elektrische valet robot. Nadat je auto in een garage geparkeerd is haalt de robot hem op en zet de wagen met minutieuze precisie op een parkeerterrein.

dinsdag 30 mei 2017

Zo proberen drones en AI stropers te stoppen in Afrika


De nonprofit milieu-organisatie Lindbergh Foundation zet al langer drones in om stropers en wildlife te monitoren. Nu gaat het nog verder om ze een hak te zetten, door kunstmatige intelligentie te gebruiken van het bedrijf Neurala. Daarmee maakt de computer onderscheid tussen olifanten, neushoorns en stropers op camerabeelden die een stille drone maakt. De beelden komen live binnen, ook 's nachts via een infraroodcamera.

maandag 29 mei 2017

JD.com zet vol in op drones

Het Chinese JD.com kom gaat het grootste Chinese logistieke netwerk voor drones uitbouwen. Het heeft daarvoor een akkoord bereikt met het bestuur van de provincie Shaanxi in China. Sommige drones zouden zelfs tot 1.000 kilo moeten vervoeren. Het netwerk zal bestaan uit honderden verschillende routes en dronestations, waardoor via drones kan geleverd worden in een straal van 300 kilometer. De bedoeling is om zo ook op eenvoudige wijze afgelegen gebieden en steden te kunnen bereiken.


vrijdag 26 mei 2017

San Francisco heeft problemen met autonome bezorgrobots

San Francisco ziet niets in autonome robots die pakketjes aan de deur bezorgen. Anders dan veel andere Amerikaanse steden vreest de stad ongelukken. Met name ouderen en kinderen zouden in aanvaring kunnen komen met de robots. Het stadsbestuur heeft gesproken met bedrijven die bezorgrobots ontwikkelen, zoals Dispatch, Marble en Starship, maar die gesprekken hebben het bestuur niet gerustgesteld. ‘Onze voetpaden zijn ontwikkeld voor mensen, niet voor mensen.’

donderdag 25 mei 2017

Nieuwe mini-drone van DJI landt op je hand

De nieuwe DJI Spark is woensdagavond aangekondigd en is de goedkoopste drone van het Chinese merk tot nu toe. De mini-quadcopter maakt full-hd-video's en weegt maar 275 gram. Een mechanische gimbal moet het beeld stabiel houden, optische beeldstabilisatie ontbreekt. De mini-drone is behalve met een app ook met gebaren te besturen, bijvoorbeeld voor het maken van selfies.

Politie Dubai neemt eerste robot in dienst

De politie van Dubai heeft deze week zijn eerste robocop in dienst genomen. De robot wordt ingezet bij winkelcentra en toeristische attracties, zo maakt de overheid van Dubai bekend. De robocop kan aangiften via zijn touchscreen ontvangen en gebruikers verkeersboetes laten betalen. Daarnaast kan de politie via een ingebouwde camera burgers in de gaten houden. Die camera staat in directe verbinding met het commandocentrum van de politie. Later moet de robot ook ondersteuning voor gezichtsherkenning krijgen.

woensdag 24 mei 2017

Deze robot verder waar anderen stoppen

Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben een robot ontwikkeld die zich dankzij zeer flexibele poten op nagenoeg elk soort terrein kan voortbewegen. De ontwikkelaars maakten gebruik van een speciale 3D-printer waarmee ze objecten uit een zacht materiaal kunnen optrekken om de poten te printen. Door lucht te pompen in de verschillende luchtkamers in elk van de poten kan de robot zich onder bijna elke hoek voortbewegen.

dinsdag 23 mei 2017

Nederlandse start-up lanceert de volgende generatie mapping drone

Het dronebedrijf Atmos UAV lanceert Marlyn, een drone gemaakt van lichte materialen, die ontworpen is om automatisch, moeiteloos en bij hoge windsnelheden ingezet te worden. Een van de eerste klanten die actief meeontwikkelt is Skeye, de Europese marktleider op het gebied van de inwinning van geografische 3D informatie. Deze nieuwe techniek maakt het mogelijk voor professionele gebruikers wereldwijd, om de oppervlakte tot 10 keer sneller in te meten en garandeert geen bijkomende schade.

“Door haar unieke eigenschappen zorgt Marlyn ervoor dat we zelfs onze meest uitdagende opdrachten moeiteloos kunnen uitvoeren,” zegt Pieter Franken, medeoprichter van Skeye, de Europese leidende partij op het gebied van het verkrijgen van geografische 3D informatie door middel van drones. “Bovenop de besparingen door minder onderhoud aan onze drone, verwachten we een tijdsbesparing tot 50% op onze projecten.” Met Marlyn is het mogelijk om 1 km² in kaart brengen binnen een half uur, met een grondresolutie van 3cm.

“We zijn zeer enthousiast om samen te werken met Skeye en om hun operationele expertise te implementeren in dit veelbelovende project.” vult Sander Hulsman, CEO van Atmos UAV aan. “Bij Marlyn draait het allemaal om het veiliger en efficiënter maken van de datacollectie vanuit de lucht. Hierdoor kunnen we professionele gebruikers binnen alle sectoren toegang geven tot het luchtruim, waardoor ze meer kunnen focussen op het analyseren van de informatie. Dit resulteert in een verbetering van hun bedrijfseffectiviteit.”

Marlyn kan worden ingezet door middel van vier simpele stappen. Eerst wordt er een vluchtplan gegenereerd op basis van de projecteisen zoals nauwkeurigheid, resolutie en projectgrootte. Ten tweede zal de drone, door één druk op de knop, zijn vlucht starten om de data te verzamelen. De derde stap begint nadat Marlyn is geland op de gewenste locatie. Hierna wordt de verzamelde data automatisch georganiseerd om deze te verwerken met beeldverwerkingssoftware naar keuze. Als laatste kan dan een uitgebreide analyse plaatsvinden, waar bruikbare inzichten uit afgeleid kunnen worden.

maandag 22 mei 2017

Robotpak voor personeel Lowe

De Amerikaanse keten Lowe’s heeft een exoskelet ontwikkeld ter ondersteuning van zijn personeel. Het robotpak moet de medewerkers helpen bij het tillen en verplaatsen van zware producten. Het exoskelet is samen met de universiteit Virginia Tech ontwikkeld en wordt momenteel getest in een winkel in Christianburg in de staat Virgnia. Vier medewerkers van het bevoorradingsteam gaan de komende maanden kijken wat de fysieke invloed van het pak is. De doe-het-zelfketen hoopt dat producten efficiënter verplaatst kunnen worden, omdat het pak spiervermoeidheid als gevolg van herhalende bewegingen voorkomt.

vrijdag 19 mei 2017

Nieuw programma traint robots in virtual reality

Elon Musks kunstmatige intelligentie-platform OpenAI heeft een nieuw algoritme aan zijn trainingsprogramma voor robots toegevoegd, genaamd 'one-shot imitation learning'. Het stelt een mens in staat om in virtual reality een demonstratie te geven van hoe een taak uitgevoerd moet worden. Op basis van die ene demonstratie kan de robot dezelfde taak oplossen vanuit een andere startpositie. In een filmpje op Facebook wordt het algoritme gedemonstreerd met het stapelen van gekleurde blokken in een bepaalde volgorde.

donderdag 18 mei 2017

Robots maken Rotterdammers wegwijs

Een robot gaat Rotterdammers wegwijs maken in de Stadswinkel IJsselmonde in Rotterdam. Het gaat om een proef, als die aanslaat overweegt de gemeente meerdere robots in te zetten. Wethouder Adriaan Visser (Organisatie) liet gisteren aan de gemeenteraad weten vanaf 1 juni de robot genaamd Peppert in te zetten bij de Stadswinkel in IJsselmonde. „Experts en Rotterdammers zullen onderzoeken of en op welke wijze een robot een aanvulling kan zijn op de dienstverlening.”

woensdag 17 mei 2017

Deze robot geeft onderwijs aan andere robots


Een robot bouwen is een pittige klus, maar een bot bepaalde taken leren uitvoeren is nog moeilijker. Dus een robot bouwen die het lesgeven van je overneemt, is dan zeer welkom. Een onderzoeksteam van MIT is daar in geslaagd. De wetenschappers ontwikkelden een technologie waardoor een robot iets nieuws kan leren en deze ‘kennis’ vervolgens doorgeeft aan een andere bot.

dinsdag 16 mei 2017

Domino's zet eerste bezorgrobots in in Duitsland

Domino's heeft de eerste bezorgrobots ingezet bij de bezorging van pizza's in de Duitse stad Hamburg. De robots kunnen bestellingen zelfstandig bezorgen, zonder hulp van mensen. Vooralsnog lopen er echter nog medewerkers van het bedrijf mee om te kijken of alles goed gaat, meldt de fastfoodketen op zijn website. Bij het oversteken kijkt er iemand op afstand mee.

vrijdag 12 mei 2017

Robot Ginger geeft kinderen les over geld

Afgelopen week heeft robot Ginger aan 20 kinderen van 9 tot 11 jaar een les gegeven over omgaan met geld op het ING-kantoor in Amstelveen. Kinderen konden vragen stellen aan Ginger en een selfie met de robot maken. ING vindt het belangrijk om kinderen op jonge leeftijd geldwijs te maken en doet dit met een robot op een vernieuwende manier. Ook wil de bank kinderen kennis laten maken met nieuwe technologie.

ING is de eerste Europese bank die een robot inzet die speciaal gemaakt is voor interacties tussen mensen en is bezig met de ontwikkeling van verschillende initiatieven op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie. De geldles is daar een eerste voorbeeld van en ING gaat dit maandelijks organiseren op haar kantoren.

Amazon: 16 finalisten voor Robotics Challenge

E-commerce gigant Amazon heeft de 16 finalisten bekend gemaakt die met elkaar de strijd aan gaan tijdens de Amazon Robotics Challenge. Deze wedstrijd, die vorig jaar werd gewonnen door een team van TU Delft en Delft Robotics, daagt teams uit robots te ontwikkelen die in de e-fulfilment centers van Amazon kunnen worden ingezet. De derde editie van de jaarlijkse Amazon Robotics Challenge vindt plaats op 27 juli aanstaande in het Japanse Nagoya tijdens de jaarlijkse RoboCup. 16 teams demonstreren tijdens de wedstrijd hun laatste robothardware en -software voor het picken en opslaan van producten.

donderdag 11 mei 2017

Digitale tijdperk vereist nieuwe mensenrechten

Robots, kunstmatige intelligentie en het internet-of-things leggen steeds meer druk op onze mensenrechten, zoals het recht op privacy, op vrijheid van meningsuiting en op bescherming tegen discriminatie. Het behoud van de menselijke waardigheid vereist bovendien twee nieuwe mensenrechten: het recht niet gemeten, geanalyseerd of beïnvloed te worden en het recht op betekenisvol menselijk contact.

In een vandaag gepubliceerd rapport pleit het Rathenau Instituut voor een nieuw Europees verdrag dat de mensenrechten aanpast aan de digitale samenleving.

Digitale technologieën hebben een steeds grotere invloed op het dagelijks leven van mensen. Robots en kunstmatige intelligentie krijgen de eigenschappen van levende wezens. Sociale media, augmented reality en het internet-of-things beïnvloeden het sociale handelen. En big data beïnvloedt gedrag, gevoel en denken. Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut: “Nieuwe technologieën brengen de mensheid vooruit maar stellen onze samenleving tegelijkertijd voor nieuwe sociale uitdagingen. Onze huidige ethische en juridische systemen zijn daar nog onvoldoende op voorbereid.”

Het rapport pleit daarom voor aanscherping en verheldering van bestaande mensenrechten en voor twee nieuwe mensenrechten. Ten eerste zouden mensen het recht moeten krijgen om niet gemeten, geanalyseerd of beïnvloed te worden. Om online profilering, tracking en beïnvloeding te kunnen weigeren. Ten tweede zouden mensen het recht moeten krijgen op betekenisvol menselijk contact. Het recht te kiezen voor menselijk contact boven robotcontact. In de zorg worden pilots met zorgrobots uitgevoerd. Dat kan de kwaliteit van leven bevorderen, maar stelt ook nieuwe vragen over de kwaliteit van zorg en menselijke relaties.

Het Rathenau Instituut schreef het rapport ‘Mensenrechten in het robottijdperk’ op verzoek van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE). Mede op basis van het rapport formuleerde PACE aanbevelingen aan de Raad van Europa, welke op 28 april 2017 door PACE werden aangenomen. Het Rathenau instituut stimuleert de publieke en politieke meningsvorming over de maatschappelijke aspecten van wetenschap en technologie. Het instituut doet onderzoek en organiseert het debat over wetenschap, innovatie en nieuwe technologieën.

dinsdag 9 mei 2017

Twentse robotvogel helpt op Canadese luchthaven

Edmonton International Airport in Canada wordt de eerste luchthaven ter wereld die de Robird van UT-spinoff Clear Flight Solutions dagelijks gaat inzetten. De levensechte robotvogel gaat vanaf binnenkort echte vogels op het vliegveld verjagen.

“Dit is een historische stap voor de Robird, ons bedrijf en de hele luchtvaarindustrie”, zegt Nico Nijenhuis, CEO van Clear Flight Solutions. “We vliegen met onze Robirds en drones al op veel plekken, maar de stap naar dagelijkse integratie op een luchthaven is enorm. Er is al jaren veel interesse van luchthavens. Dat we nu in Canada beginnen met de integratie van onze operaties op een groot vliegveld, is geweldig.”

De Robird wordt op Edmonton Airport onderdeel van een groot droneproject, waarin drones ook worden ingezet voor observatie van wilde dieren, gebouweninspectie en 3D-metingen. De eerste drie maanden wordt de Robird nauwkeurig gemonitord tijdens het verjagen van vogels, om zo de inzet verder te optimaliseren. Er is bovendien intensief contact met piloten en vliegmaatschappijen, die bekend moeten worden met de procedures. Edmonton zet momenteel al geluidseffecten en lasers in om vogels te verjagen. Clear Flight Solutions heeft de afgelopen tijd onderzocht hoe deze middelen elkaar kunnen versterken.

Clear Flight Solutions ontving voor de inzet van de robird speciale toestemming van Transport Canada, het Canadese overheidsministerie dat verantwoordelijk is voor wetgeving, beleid en diensten voor transport op onder meer de luchthavens.
‘Wereldklasse’


‘Wereldklasse’

Clear Flight Solutions werkt in dit project samen met Aerium, een bedrijf uit Canada dat zich richt op service voor unmanned aircraft systems (UAS).
“We gingen naar Japan om de nieuwste technologieën te verkennen, maar kwamen thuis met visitekaartjes van CFS”, vertelt Jordan Cicoria van Aerium. “De Robird is de ontbrekende schakel in ons geïntegreerde servicemodel voor drones. De samenwerking met CFS heeft ons de kans gegeven om een positieve, milieuvriendelijke impact te hebben op de industrie op en rondom het vliegveld.
Deze samenwerking brengt industriële ervaring en technologie van wereldklasse bij elkaar. Samen kunnen we maatschappelijke problemen het hoofd bieden.”

maandag 8 mei 2017

Zorgrobot AMIGO behaalt tweede plaats op RoboCup German Open

TU/e-roboticacollectief Tech United heeft met zijn zorgrobot AMIGO de tweede plaats behaald in de @Home-League van de RoboCup German Open in Magdeburg. Het resultaat is een opsteker voor het team. Bij de start van het toernooi was AMIGO qua software nog niet helemaal klaar, door een gebrek aan mankracht eerder dit jaar. Desondanks wist AMIGO de regerend wereldkampioen, ToBi uit Bielefeld, te verslaan.

De RoboCup German Open is dit jaar het enige Europese RoboCup-toernooi waar deelgenomen kan worden aan de @Home-League. Het geldt daardoor als het officieuze EK voor zorgrobots, en is een serieuze krachtmeting voor het WK, eind juli in Nagoya, Japan.
Teamleider Matthijs van der Burgh kijkt na het resultaat in Duitsland met toegenomen vertrouwen vooruit naar ‘Japan’. “De winnaar, Homer uit Koblenz, was echt beter nu. Maar we kunnen de komende maanden nog veel vooruitgang boeken en dan zit het er wel in dat we in Japan van ze winnen.”

Ondanks het feit dat Tech United de vorige twee jaren de eerste plaats pakte op het EK, valt de tweede plek van dit jaar niet tegen. Het team vertrok niet met erg hoge verwachtingen naar Magdeburg, omdat het team niet op tijd de nodige veranderingen en innovaties kon doorvoeren. Dat het team toch de tweede plaats heeft behaald ligt aan de inzet. Van der Burgh: “We hebben er echt het uiterste uit geperst. We hebben tijdens het toernooi nog nieuwe vaardigheden kunnen implementeren. AMIGO kan nu bijvoorbeeld uit zijn camerabeelden de skelethouding van mensen herkennen. Hij kan nu heel duidelijk zien of iemand zwaait of wijst. En dat helpt bij het uitvoeren van opdrachten.”

De @Home-League is een competitie voor robots die dienen als hulp-in-huis. Het doel is betaalbare en betrouwbare robots te ontwikkelen die zelfstandig mensen thuis kunnen helpen zodat ze bijvoorbeeld langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Het Eindhovense team was in 2014 en 2016 tweede op het WK, en hoopt dit jaar in Japan voor het eerst de wereldtitel te behalen.

woensdag 3 mei 2017

Goedkopere robotstofzuiger met appbediening

iRobot is een bekend merk als het gaat om robotstofzuigers, maar er zijn nog relatief weinig modellen die je met een app kunt bedienen. De goedkoopste robotstofzuiger van iRobot die je met appbediening kost 899 dollar, maar daar komt binnenkort verandering in. iRobot heeft twee nieuwe robotstofzuigers aangekondigd die een stuk goedkoper zijn en die je ook kunt bedienen met een app.

dinsdag 2 mei 2017

'AI vervangt helft banen én roeit armoede uit'

Kunstmatige intelligentie gaat al in het komende decennium de helft van alle banen vervangen én de armoede uitroeien. Dat verwacht de in China razend populaire technologie-expert Kai-Fu Lee althans. “AI is een beslissingsmachine die mensen zal vervangen”, zegt hij in een interview met CNBC. Volgens Lee zal AI voor een grotere revolutie zorgen dan alle voorgaande technologische ontwikkelingen bij elkaar, “inclusief de uitvinding van elektriciteit, de industriële revolutie, internet en mobiel internet”.

maandag 1 mei 2017

Voetbaltrobots Tech United halen in Portugal ‘EK-titel’ binnen

Het voetbalrobotteam van de TU/e heeft zodag in Portugal de finale gewonnen van de Portuguese Robotics Open. Het Eindhovense team Tech United versloeg in de finale het Portugese CAMBADA met 2-0. Het Portugese toernooi geldt als het officieuze EK robotvoetbal. Eind juli speelt het TU/e-team in Japan op de WK, waar het de wereldtitel verdedigt.

Tech United en het thuisspelende CAMBADA waren duidelijk veruit de twee beste teams op het toernooi. Ze bereikten beiden de finale na zeven overwinningen, en één gelijkspel: tegen elkaar. In die ontmoeting werd het 2-2. In de finale stond al halverwege de eerste helft (van een kwartier) de eindstand op het bord: 2-0. Ondanks dat de Eindhovense robots een groot deel van de tweede helft een van de vier veldspelers moest missen wegens een mankement, hield het team prima stand.
 
Een bijzonderheid is dat het Veldhovense team de ASML Falcons, dat pas een paar jaar bestaat, de derde plaats behaalde en veel ervarener teams wist te verslaan. Het ASML-team speelt met robots die zijn afgeleid van de TU/e-robots.

Industriële robotarm met mes

Ter demonstratie van de extreme precisie van de Staubli TX40 gaf het team van Irfon Automation de robotarm een mes en legde een buurman zijn hand op een stuk karton. Vervolgens liet men de robotarm rustig tussen de vingers van de proefpersoon prikken, waarna uiteindelijk de snelheid stevig wordt opgevoerd.