donderdag 31 augustus 2017

Een robot voor je hond

Sommige mensen hebben echt alles over voor hun huisdier: het maakt niet uit wat het kost, als de baas denkt dat de hond er blij van wordt koopt men het desbetreffende product. De Anthouse is speciaal voor hen gemaakt: het betreft een robot die hondenbezitters altijd laat zien wat hun trouwe viervoeter aan het doen is.

woensdag 30 augustus 2017

Robots kunnen zichzelf herstellen

Een snee in onze handen, een spierscheur of zelfs een breuk, van al deze verwondingen kunnen wij op termijn herstellen. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel gaven deze zelfhelende eigenschap ook aan robots, zoals geïllustreerd in hun studie “Self-healing soft pneumatic robots”, op 16 augustus (vandaag) gepubliceerd in Science Robotics.

Aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) wordt reeds enige tijd onderzoek verricht naar soft robots. Geïnspireerd door het zacht weefsel waaruit wij en vele andere organismes bestaan, worden deze robots gemaakt uit flexibele materialen. Door hun flexibiliteit kunnen soft robots ingezet worden voor talloze toepassingen. Zo worden ze gebruikt om delicate en malse voorwerpen te grijpen in de voedselindustrie of in minimaal-invasieve chirurgie. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol bij revalidatie en armprotheses. Ook voor Disney bleef deze nieuwe technologie niet onopgemerkt. De film “Big Hero 6” stelt de opblaasbare robot Baymax voor, een soft robot gebaseerd op een werkend prototype. Omdat ze uit zachte materialen bestaan, kunnen soft robots taken verrichten in een afwisselende werkomgeving, waarbij ze veilig contact met mensen garanderen. De zachte materialen maakt ze echter ook gevoelig voor schade door scherpe voorwerpen of overmatige druk. Eens beschadigd, moeten componenten vervangen worden of belandt de robot bij het vuil.

In een prestigieus Europees ERC-project aan de VUB stellen wetenschappers een methode voor waarmee soft robots zulke beschadigingen zelf volledig kunnen herstellen. Ze bouwen soft robots geheel uit rubberachtige polymeren met een ingebouwde helende capaciteit. Na beschadiging keren deze materialen eerst terug naar hun oorspronkelijke vorm, om vervolgens volledig te herstellen. Dit principe werd toegepast in drie zelfherstellende robotonderdelen: een grijper, een robothand en een kunstmatige spier. Deze veerkrachtige, op luchtdruk werkende onderdelen werden gecontroleerd beschadigd om te testen of het wetenschappelijke principe ook in de praktijk werkt. De resultaten waren zeer bevredigend: realistische schade kon volledig worden hersteld, zonder zwakke plekken achter te laten. Na herstel konden de prototypes hun taken weer volledig opnemen.

dinsdag 29 augustus 2017

Intel brengt processor drones en robots uit

Intel heeft de Movidius Myriad X aangekondigd. De system-on-a-chip bestaat onder andere uit een vision processing unit en hardware om toepassingen voor deep learning te draaien. De chip moet robots en drones helpen autonoom te functioneren. De Movidius Myriad X is een processor met afmetingen van 8,7x8,5mm waardoor deze in te zetten is voor drones, robots, camera's en virtual en augmented reality.

Drone kan op muren landen

De knappe koppen van de Stanford Universiteit ontwikkelden eerder ook al een drone die in staat is om verticaal te landen en zo even te kunnen ‘pauzeren’, om op deze wijze de accu’s te sparen. Onderzoekers van de Canadese Sherbrooke Universiteit hebben dat kunstje nu nog eens geflikt, maar dit keer met een drone met vaste vleugels.

maandag 28 augustus 2017

Hacken consumentenrobots 'gevaarlijk makkelijk'

Beveiligingsexperts van IOActive noemen consumentenrobots 'gevaarlijk makkelijk' te hacken. Gehackte robots zouden eigenaars kunnen bespioneren of zelfs aanvallen.  Het bedrijf vond kwetsbaarheden in industriële robotarmen van het Amerikaanse Universal Robots, de Alpha 1 en Alpha 2 van het Chinese UBTech Robotics en de bekende robots Pepper en NAO van het Japanse SoftBank.

vrijdag 25 augustus 2017

Vlaanderen gaat drones inzetten bij overstromingen

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wil bij overstromingen drones inzetten om het getroffen gebied exact in kaart te brengen. De gegevens moeten de kaart met overstromingsgevoelige gebieden nauwkeuriger maken, wat interessant is voor bijkomende verkavelingen. Sinds 2006 heeft Vlaanderen kaarten met overstromingsgevoelige gebieden. Die zijn onder meer gebaseerd op modellen van waterlopen en waarnemingen bij overstromingen. Naast observaties van hulpdiensten werden vroeger ook helikopters ingezet, maar dat blijkt niet meer zo efficiënt.

Een robot die je eten maakt

Een Londens bedrijf ontwikkelt een robotkeuken. Twee mechanische armen kopiëren het gedrag van menselijke koks. De Robotic Kitchen van Moley wordt geleverd inclusief oven, kookplaat, wastafel, koelkast en afwasmachine. Als je even geen zin hebt in robot-eten, dan kan de keuken ook door menselijke koks worden gebruikt. De gerechten bestel je online, waarna je de ingrediënten in de juiste kastjes moet zetten. Dan weet de robot precies waar welk ingrediënt staat. Daarna is de belofte dat de robot het helemaal zelf gaat doen.

woensdag 23 augustus 2017

Stop de moordmachines

Meer dan honderd oprichters van bedrijven op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie (KI) waarschuwen in een open brief op Futureoflife.org voor de ontwikkeling van 'killer robots'. Zij doen een dringende oproep aan de VN om een nieuwe wapenwedloop te voorkomen. Volgens promintente tech-ondernemers als Elon Musk (Tesla) en Mustafa Suleyman (Google Deepmind) staan we na het buskruit en de atoombom aan de vooravond van de derde revolutie in oorlogsvoering.

Als KI-experts beseffen zij als geen ander dat de kennis waar zij aan werken ook ingezet kan worden in oorlogsvoering. Zo wordt de grens tussen Zuid- en Noord-Korea al bewaakt door volautomatische machinegeweren. Deze machines kunnen zonder menselijke tussenkomst doelwitten uitschakelen. De verdere ontwikkeling van dit soort systemen is een doos van Pandora die beter gesloten kan blijven. Want wat gebeurt er als terroristen deze kennis in handen krijgen of oorlogsmachines gehackt worden?

Tijdens een lezing over KI bespraken informaticus prof. dr. John-Jules Meyer (UU) en techniekfilosoof dr. Merel Noorman (UM) hoe intelligent slimme bommen en drones nu eigenlijk zijn en hoe problematisch het is om verantwoordelijkheid toe te schrijven aan autonome systemen. Terwijl verantwoordelijkheid in onze samenleving en in onze rechtsgang juist een cruciale rol speelt.

Is de programmeur straks verantwoordelijk of de zelfbeslissende robot? Een ander aspect is de absentie van moreel besef: een robot is moreel, noch immoreel. Robots zijn amoreel. Ze proberen de doelen te bereiken waar ze voor geprogrammeerd zijn en hebben geen idee van goed of kwaad. Als een immorele handeling nodig is om een doel te bereiken, zal een robot geen ethische overweging maken. Willen we oorlogsvoering zonder ethiek? Bekijk de lezing van prof. Meyer en dr. Noorman 'Slimme bommen?

dinsdag 22 augustus 2017

Robotexperts roepen op tot actie tegen 'killer robots'

Een grote groep bestuurders van robotbedrijven waarschuwt in een open brief over de gevaren van 'killer robots'. De experts willen dat de Verenigde Naties (VN) actie ondernemen om oorlogsrobots een halt toe te roepen. De brief, die wordt gepubliceerd tijdens een conferentie over kunstmatige intelligentie in Melbourne, is onder meer ondertekend door Tesla-topman Elon Musk. Naast hem staan nog ruim honderd directeuren van prominente bedrijven als DeepMind, Clearpath Robotics en Blue Ocean Robotics onder de brief.

maandag 21 augustus 2017

Robothand voor gebarentaal

Een robot uit de 3D-printer van de Universiteit van Antwerpen kan gebarentaal begrijpen en terugpraten. Het levert een handige doventolk op, als er geen menselijke tolk in de buurt is. Een 3D-printer, 16 servomotoren, drie motorcontrollers en een Arduino-computer. Meer heb je niet nodig om een hand te maken die geschreven berichten vertaalt naar gebarentaal. Onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen maakten het ontwerp voor de hand en stellen hem beschikbaar aan het publiek, zodat iedereen een relatief goedkope gebarentolk kan hebben.

vrijdag 18 augustus 2017

UvA-spin-off Scyfer overgenomen door Qualcomm

Scyfer BV, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam (UvA), is overgenomen door Qualcomm Technologies, Inc. (QTI), wereldwijd leider in next-generation mobiele technologieën. Scyfer is gespecialiseerd in het ontwikkelen van hoogwaardige machine learning- en deep learning-technologie en het toepassen daarvan in de industrie, media en gezondheidszorg.

Machine learning betreft het werken met computermodellen die zelflerende algoritmen uitvoeren. Deep learning-modellen zijn gebaseerd op de werking van neurale netwerken van het menselijk brein.

Slimme algoritmes hebben gezorgd voor een doorbraak in het automatisch herkennen van patronen in afbeeldingen. Scyfer past deze algoritmes op tal van terreinen toe. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld een kwaliteitsinspectie algoritme ontwikkeld voor Tata Steel om defecten in staalplaten te detecteren.

Scyfer is in 2013 opgericht door Max Welling (hoogleraar Machine Learning aan de UvA), Taco Cohen (promovendus aan het Instituut voor Informatica van de UvA), Tijmen Blankevoort (destijds masterstudent Kunstmatige intelligentie aan de UvA) en Jorgen Sandig (CEO Scyfer). Begin 2016 trad ook Jan Willem Klerkx toe als aandeelhouder. Het team van Scyfer blijft gevestigd op het Science Park Amsterdam.

Inhoudelijk werken het Instituut voor Informatica en Qualcomm Technologies, Inc. sinds 2016 samen in het QUVA lab. In dit lab wordt onderzoek gedaan naar geavanceerde machine learning-technieken voor de verwerking van sensorische data, waaronder beeldherkenning op mobiele en ingebouwde systemen.

Scyfer is de tweede spin-off die wordt overgenomen door Qualcomm. In 2014 was er de overname van Euvision Technologies BV, leverancier van beeldclassificatie-software, ofwel zoekmachines voor digitaal beeldmateriaal. De basis voor de applicaties van Euvision werd eveneens gelegd in het onderzoek van het Instituut voor Informatica van de UvA.

donderdag 17 augustus 2017

VUB doet baanbrekend onderzoek naar robots die zichzelf kunnen genezen

Wie de film Big Hero 6 gezien heeft, zag de toekomst van robotica. In de Disney-animatiefilm redt de opblaasbare EHBO-robot Baymax samen met Hiro Hamada, een 14-jarig wonderkind, de wereld van de ondergang. In tegenstelling tot een stoere, mechanische robot uitgerust met allerlei oorlogssnufjes, lijkt Baymax meer op een opgeblazen knuffelbeer. “Baymax is gebaseerd op echte opblaasbare robotarmen die ontwikkeld zijn aan de Carnegie Mellon University”, vertelt Bram Vanderborght, onderzoeker bij het Brusselse roboticalab Brubotics

dinsdag 15 augustus 2017

Flexibele robots dankzij vingerafdruk van de werkvloer

We kennen allemaal de robotstofzuiger en -grasmaaier, maar werkt deze technologie ook bij autonome robots in bijvoorbeeld magazijnen? “Nee”, zegt Willem-Jan Lamers – oprichter van Accerion tegen Emerce. “Deze robots vragen om technologie die betrouwbaarder en nauwkeuriger is, aangezien ze heel precies een pallet of ander object op moeten kunnen pakken.” Hij legt uit hoe hun technologie ’s werelds eerste is in infrastructuur-vrije mobiele robots die op deze manier een bestaande vloer als referentie gebruiken. 

Drones krijgen privémodus

De Chinese dronemaker DJI gaat al zijn drones voorzien van een privémodus, waarin geen gegevens worden gedeeld via internet. De toevoeging lijkt een reactie te zijn op privacyzorgen rond het bedrijf. Het Amerikaanse leger stopte onlangs bijvoorbeeld tijdelijk met het gebruik van DJI-apparatuur, vanwege zorgen over cyberkwetsbaarheden. In de privémodus is het nog wel mogelijk om video van de drone naar een mobiel apparaat te streamen, maar worden verder geen gegevens meer via internet gedeeld met DJI of anderen.

maandag 14 augustus 2017

Drone gaat strandwachten helpen

De laatste tijd verschenen er tragische nieuwsberichten van vooral jonge asielzoekers die, tijdens wat een leuk zwemuitje zou moeten zijn, verdronken doordat ze niet goed konden zwemmen. De Amphibious Joint-lifeguard UAV van designer Sarsenbek Hazken gaat in de toekomst strandwachten en badmeesters helpen om drenkelingen sneller en beter te hulp te kunnen schieten.

zaterdag 12 augustus 2017

Snel de stekker eruit: zijn robots ons te slim af?

Bij artificial intelligence denken we vaak aan robots die de hele wereld overnemen. Maar de echte definitie van kunstmatige intelligentie is anders. "Machines die patronen herkennen en daardoor iets uit kunnen voeren net als, maar niet beter dan de mens", legt PhD-student kunstmatige intelligentie Sara Budts uit. "Een rekenmachine was ooit ook een machine met een kunstmatige intelligentie, want het herkende patronen. De rekenmachine werd echter slimmer dan wij op dit specifieke onderdeel, en nu is het een gewone machine geworden waar we helemaal gewend aan zijn."

vrijdag 11 augustus 2017

Mensen voelen zich beter bij robots die fouten maken

Vergissen is menselijk, maar in de toekomst zou die definitie misschien ook van toepassing kunnen zijn op robots. Nieuw onderzoek toont aan dat mensen merkbaar meer tevreden zijn over een robot die fouten maakt, in vergelijking met een mechanische collega die zijn taak perfect uitvoert. De studie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in robotics and AI en werd uitgevoerd aan de universiteit van Salzburg, Oostenrijk. “Het was ons doel om te onderzoeken of deelnemers een foutieve robot anders zouden beoordelen dan een perfecte robot, en welke reacties mensen vertonen wanneer ze met een foutieve robot praten,” zegt Nicole Mirnig,

donderdag 10 augustus 2017

UT helpt kinderen robots te programmeren

Deze week startte de Robotour in Enschede, een interactieve LEGO-mindstorms workshop voor kinderen.

Het initiatief komt van JeugdViva en Pre-University van de Universiteit Twente helpt bij de invulling van het programma. Techneuten van de toekomst van 9 tot en met 14 jaar bouwen tijdens de workshop hun eigen robot en programmeren de robot zelf. Studenten van de UT begeleiden de kinderen. Dit jaar is de Robotour mede mogelijk gemaakt dankzij Gemeente Enschede, Techniekpact Twente en Techniekpact Stedendriehoek.

Deelnemers van de workshop krijgen een presentatie over robots. Vervolgens gaan de kinderen nadenken over vragen als: wat zijn robots precies en hoe zien ze eruit? Hoe bestuur je robots? Is dat moeilijk? Hierna bouwen ze in tweetallen hun eigen LEGO Mindstorms robot. Daarna wordt de robot in stapjes geprogrammeerd. Wat kunnen ze de robot allemaal laten doen? Het geprogrammeerde proberen de kinderen zelf uit. Op dat moment leren ze spelenderwijs het principe van coderen.

Spectaculaire filmbeelden met drones dankzij algoritme


Drones kunnen worden gebruikt voor het maken van bijzondere filmbeelden, maar dat soort shots zijn erg duur en hebben beperkingen. ETH Zürich en de TU Delft hebben nu een algoritme ontwikkeld waarmee een aantal drones samen de gewenste beelden kunnen schieten op een makkelijkere manier. Eerder deze week presenteerden de onderzoekers hun bevindingen op de SIGGRAPH Conferentie in Los Angeles.

In de film Skyfall zitten spectaculaire beelden waarin James Bond zijn tegenstander probeert te neutraliseren op het dak van een trein die door de woestijn rijdt. Dit was een extreem dure scène om te filmen, door het benodigde personeel, materiaal en technologie. Meerdere camera-mensen waren er uren mee bezig op verschillende locaties. Er moest zelfs een camera op een kraan op het dak van de trein worden geplaatst voor close-up shots. 

Tobias Nägeli, een onderzoeker in het Advanced Interactive Technologies Lab van ETH Zürich, is er van overtuigd dat dit soort scènes makkelijker kunnen worden gefilmd. Samen met researchers van de TU Delft, in het bijzonder dr. Javier Alonso-Mora (Autonomous Multi-Robots Lab), en de ETH spin-off Embotech, heeft hij een algoritme ontwikkeld waarmee een aantal drones samen, maar onafhankelijk, scènes kunnen filmen op de manier waarop de regisseur dat wil.

Drones worden al een aantal jaren gebruikt in de filmindustrie, maar goede camerabeelden vereisen meestal twee ervaren experts – eentje om de drone te besturen en eentje om de camerahoek te controleren. Dit is moeilijk en duur. Er zijn ook commerciële camera-drones die een van te voren bepaald personage onafhankelijk kunnen volgen. Maar dit betekent dat de regisseur de controle over de camerahoek verliest en ook de mogelijkheid om meerdere mensen tegelijk in één beeld te hebben. Daarom hebben de researchers een intuïtief systeem ontwikkeld.

Om dit uit te leggen, kan men de analogie maken met robotstofzuigers: daarbij wordt niet het exacte pad dat de robot moet nemen gespecificeerd, maar simpelweg het einddoel: dat de kamer aan het eind van het proces schoon moet zijn. Als je deze analogie doortrekt naar de filmwereld, betekent dit dat de regisseur zich niet bezig hoeft te houden met waar de drone of een specifiek tijdstip precies is. Het gaat er om dat de uiteindelijke beelden voldoen aan de verwachtingen.

Het proces van ‘vertaling’ tussen cinematograaf en de drone is de taak van het ontwikkelde algoritme. Parameters zoals de camerahoek, de te volgen persoon, of tracking shots kunnen vooraf worden vastgelegd. Om veiligheidsredenen worden deze parameters gecombineerd met ruimtelijke begrenzingen waarbinnen de drone vrij kan bewegen. Het precieze te volgen pad – en de timing van de richtingsveranderingen – worden door de drone 50 maal per seconde herberekend, waarbij GPS-sensoren de benodigde data leveren.

De algoritmes zouden overigens voor het eerst kunnen worden gebruikt buiten de filmstudio, bijvoorbeeld bij sportuitzendingen op televisie. Dat is immers een werkgebied met een enorme vraag naar dynamische shots. Maar handmatig bestuurde film-drones kunnen een gevaar voor de sporters betekenen.

De algoritmes zouden ook kunnen worden gebruikt bij de inspectie van industriële faciliteiten; bijvoorbeeld in het geval van windturbines die met drones worden onderzocht op defecten. En in het transport zou het mogelijk zijn om luchtcorridors te definiëren die je kunt gebruiken om bloed of donororganen veilig te transporten in een noodgeval. De drone zou onafhankelijk het snelste en veiligste pad kunnen vinden binnen zo’n corridor.

woensdag 9 augustus 2017

Amazon schetst toekomst voor dronebezorging


Terwijl op de meeste plekken pas op zeer kleine schaal wordt getest met bezorgdrones, schetst Amazon alvast de toekomstdroom. In een recent toegekend patent laat het bedrijf zien dat het denkt aan gebouwen die lijken op bijenkorven. Van daaruit vliegen de drones dan met alle webwinkelpakketjes richting de klant.

dinsdag 8 augustus 2017

Drone-stations op treinen, trucks en boten

Allerlei grote bezorgdiensten en techpartijen experimenteren volop met drone-bezorging. Amazon heeft nu een patent ingediend waarin het beschrijft hoe allerlei voer- en vaartuigen als mobiele drone-stations in te zetten zijn. Bij de reizende drone-stations kunnen drones reparaties ondergaan en een nieuwe accu krijgen, of ze kunnen dienen als mobiel distributiecentrum, waar drones pakketjes voor bezorging kunnen ophalen.

maandag 7 augustus 2017

Nieuw rapport over risico van kunstmatige intelligentie

De afgelopen maanden hebben verschillende bekende personen zoals Stephen Hawking, Elon Musk en Garry Kasparov zich uitgelaten over kunstmatige intelligentie en de risico's en kansen hiervan voor de mensheid. In navolging daarvan komt het Amerikaanse ministerie van Homeland Security (DHS) nu met een rapport waarin wordt gekeken naar het risico van kunstmatige intelligentie voor de vitale infrastructuur. Volgens het ministerie is kunstmatige intelligentie een 'nieuw risico' als het in de Verenigde Staten beschikbaar wordt.

woensdag 2 augustus 2017

Neen, het is niet zo griezelig dat robots hun eigen taal ontwikkelen

Facebook heeft besloten om een project rond kunstmatige intelligentie te schrappen nadat robots hun eigen taal ontwikkelden. Dat klopt deels, maar de feiten zijn een pak minder griezelig dan u zou denken. In praktijk bleken de robots niet de normale Engelse taal te gebruiken maar woorden die ver af stonden van wat u en ik als normale zinnen beschouwen. Het project werd niet stopgezet, wel werd er een bug opgelost zodat de betrokken onderzoekers de robots zelf beter zouden begrijpen.

Botsingen met drones vormen aanzienlijk gevaar voor helikopters

Uit een Brits onderzoek is gebleken dat drones en helikopters die met elkaar in aanvaring komen, tot aanzienlijke schade kan leiden. De voorruiten van de cockpit van helikopters zijn veelal niet of niet goed bestand tegen een botsing met een drone. Het doel van het onderzoek was het vaststellen van de gevolgen van een luchtbotsing tussen een drone en een helikopter of vliegtuig. Daarbij is specifiek gekeken naar wat de minimale snelheid is van verschillende soorten vliegtuigen waarbij een botsing zou leiden tot kritieke schade aan componenten. Kritieke schade werd in het onderzoek omschreven als grote structurele schade aan een component van een vliegtuig of het breken van een voorruit van de cockpit.

dinsdag 1 augustus 2017

Belgische student mikt op wereldrecord met dronepakket

Een derdejaarsstudent Luchtvaart wil in september de langste cargo delivery dronevlucht ter wereld maken. Hij zal daarvoor een pakket chocoladedruppels 70 tot 75 kilometer ver vervoeren. De DT18 van Delair-Tech wordt de drone die het wereldrecord moet vestigen. Momenteel staat het record voor de langste dronevlucht met een pakketje op 15 kilometer. De 19-jarige Yordi Verbeeren wil dat eind september uitbreiden.