dinsdag 31 oktober 2017

Innovatieve opvouwbare drone bezorgt pakketjes

Deze drone, een geesteskind van onderzoekers van het École Polytechnique Fédérale de Lausanne, is een nieuwe stap in de richting van het door de lucht bezorgen van pakketjes. Dankzij een innovatief mechanisme is hij in staat om zichzelf op te vouwen tot een tiende van zijn formaat, maar ook kan hij een kooitje vormen om het te bezorgen pakketje. Tevens prettig: de kooi beschermt de ontvanger tegen de snel draaiende rotoren.

maandag 30 oktober 2017

'Robots op zoek naar een teken van leven'

Een zwerm van waggelende robotjes ter grootte van een lunchtrommel, met elkaar communicerend op zoek naar een teken van leven bij natuurrampen als een aardbeving. Ziet u dat al voor zich? Afgestudeerd industrieel ontwerper Mattijs Otten (1994) wel. Hij onderzocht samen met medestudenten bij het Zebro Lab aan de TU Delft een manier om een bestaand robotje te herontwerpen zodat het in serie van de lopende band kan vallen. Zo kunnen ze daadwerkelijk zwermen vormen. Otten stond ermee op de Dutch Designweek.

vrijdag 27 oktober 2017

Student TU Delft maakt ontwerp ‘zwermrobot’ Zebro geschikt voor serieproductie


Student Industrieel Ontwerpen Mattijs Otten van de TU Delft heeft een modulair ontwerp gemaakt dat serieproductie van de Zebro mogelijk maakt. Zebro’s zijn zespotige looprobots waarmee onderzoekers in de toekomst autonome ‘zwermen’ willen creëren. Serieproductie is daarbij een essentiële voorwaarde.  

Zebro’s hebben wel wat weg van insecten, maar dan in een uiterst vriendelijke versie. Met hun stevige poten en gewapend met geluidsensoren kunnen Zebro’s lastige en gevaarlijke terreinen verkennen, bijvoorbeeld op zoek naar overlevenden na een aardbeving.

Een groep Zebro’s is in staat om een gebied te verkennen door een zogenoemd ‘self deploying sensor network’ te vormen. Zodra één Zebro in de zwerm ergens iets opmerkt geeft deze een signaal aan de dichtstbijzijnste andere Zebro. Die geeft dat signaal weer door, en zo ontstaat een pad dat hulpdiensten naar het slachtoffer onder het puin leidt.

Vergelijk het met een kolonie mieren op zoek naar voedsel: Eén exemplaar is niet in staat om de groep aan te wijzen waar het voedsel ligt. Maar door het slimme onderlinge communicatie netwerk weet de groep als geheel dat wel. Dat is de kracht van een zwerm.

Om een zwerm te maken is serieproductie van de robots noodzakelijk. Om die essentiële stap te kunnen zetten in de ontwikkeling van Zebro maakte IO-student Mattijs Otten een modulair ontwerp. Daarbij moest hij rekening houden met de vereiste robuustheid en stevigheid, het bieden van ruimte voor elektronica en sensoren en het faciliteren van een effectieve manier van voortbewegen.

Het ontwerp moest de Zebro’s echter ook goedkoop en makkelijk te repareren maken. Otten bracht dit alles samen in een eindontwerp van meer dan 200 onderdelen, waarbij een groot deel als legostenen in elkaar kan worden geklikt. Daarbij hebben de Zebro's een vriendelijke uitstraling gekregen, wat de toekomstige interactie met mensen makkelijker moet maken. Het modulaire karakter van de robot betekent ook dat er nieuwe modules kunnen worden ontworpen en op de robot geplaatst om deze interactie te bevorderen. De totale assemblagetijd van de robot schat Otten op 1 uur.

Deze ontwerpstap naar serieproductie biedt onderzoekers een robotisch platform waarop verder experimenteel onderzoek naar zwermgedrag bij robots kan worden gedaan. Onder andere op het gebied van de benodigde software en algoritmes liggen nog veel vragen.

“We willen het gedrag van de robots zo simpel mogelijk houden, maar er toch voor zorgen dat ze zich kunnen handhaven in onze leefomgeving”, zegt universitair hoofddocent Chris Verhoeven, de geestelijk vader van de Zebro. Hij trekt de vergelijking met insecten. “De intelligentie van een insect stelt niets voor vergeleken met die van ons. Maar ze zijn al veel langer op aarde dan wij en ze zullen ons waarschijnlijk overleven. Onze robots moeten net zulke overlevers worden. Intelligentie is dodelijk, daar doen we niet aan.”

Toch betekent de wens om de Zebro’s simpel te houden niet dat de onderliggende software dat ook wordt. “Juist door de vereiste eenvoud en de hoge overlevingseisen zal het ontwerpen van de software uitermate complex zijn”, aldus Verhoeven.  

‘Menselijke vermogens uitbreiden, niet vervangen’

Computers zijn in toenemende mate in staat taken uit te voeren die zelfs voor experts lastig zijn, zoals het diagnosticeren van ziekten en het opsporen van creditcardfraude. Volgens Holger Hoos, Leiden hoogleraar Machine Learning, groeit de urgentie om de risico's en kansen van kunstmatige intelligentie met elkaar in evenwicht te brengen.

Algoritmen vormen het hart van het programmeren, bedoeld om allerlei taken uit te voeren, van surfen op het web tot het diagnosticeren van kanker. Het zijn net gedetailleerde kookrecepten in die zin dat ze precies aangeven welke stappen moeten worden uitgevoerd om bepaalde gegevens te verwerken. ‘Algoritmen’, aldus Hoos, ‘zijn precieze instructies die, feilloos uitgevoerd, een bepaald resultaat of gedrag opleveren. Het vinden van goede algoritmen en deze efficiënt laten draaien op computers is moeilijk. Daarom is het leren programmeren van computers iets waar veel mensen moeite mee hebben. Het vereist een specifieke mind set’, aldus Hoos, ‘en zelfs dan kan het verrassend lastig zijn.’

Machine learning gaat in wezen over het automatiseren van het programmeren van computers, over het automatisch vinden van goede algoritmes. Hoos legt uit dat er verschillende benaderingen zijn. Een bijzonder succesvolle, althans in situaties waar veel gegevens beschikbaar zijn, is deep learning. Deze benadering is geïnspireerd op de fysiologie van onze hersenen. De zogenoemde diepe neurale netwerken in onze hersenen, en dus ook deep learning, zijn van groot belang voor de ontwikkeling van nieuwe autotechnologie en voor beeld- en taalverwerking, zoals gezichtsherkenning en automatische vertaling. ‘Maar’, stelt Hoos, ‘deep learning is één van verschillende benaderingen en heeft ook zijn nadelen. Het is bijvoorbeeld moeilijk om de beperkingen van een diep neurale netwerk te begrijpen - een belangrijk onderwerp voor onderzoek. Er zijn ook andere uitdagingen op het gebied van machine learning, zoals het zoeken naar technieken die kunnen leren van minder data, met minder krachtige computers en op een manier die mensen kunnen begrijpen. Daar wil ik me op richten', zegt Hoos.

Op technisch niveau is het grootste deel van het onderzoek met betrekking tot machinaal leren gericht enkele zeer specifieke problemen. Hoos zelf streeft naar een meer generieke aanpak die moet leiden tot het beter oplossen van een groot aantal voor de mens uitdagende problemen. Hij gebruikt daarbij geavanceerde optimalisatietechnieken om een groot aantal programma's te vinden die voor een specifieke taak goed werken. ‘Dit’, stelt Hoos, die pioniert met dit paradigma, bekend als programmeren door optimalisatie, ‘verandert de manier waarop we computers programmeren op een manier die menselijke creativiteit en vindingrijkheid combineert met algoritmische efficiëntie en veel rekenwerk.'

De droom van machines die de menselijke intelligentie over de hele breedte, van logisch denken tot kunst en wetenschap, kunnen evenaren is vrij oud, constateert Hoos. ‘Maar nu begint zich steeds sterker af te tekenen dat het verwerkelijken van die droom in zicht komt. Hoe lang het precies nog duurt om er te komen is niet te voorspellen. Maar als machines eenmaal de volledige menselijke intelligentie hebben bereikt, zullen ze waarschijnlijk zeer snel daarna en over de hele linie onze eigen capaciteiten overtreffen. Er is geen reden voor paniek, wel is het van belang om nu al serieus na te denken over de gevolgen van deze ontwikkeling, over de risico's en de kansen.’

Hoos benadrukt dat bij de discussie over de rol van kunstmatige intelligentie niet alleen informatici betrokken moeten zijn, maar ook academici uit andere disciplines, politici en het grote publiek. ‘Ik ben tot het besef gekomen’, zegt Hoos, ‘dat een menselijk niveau van kunstmatige intelligentie, hoewel intellectueel boeiend, niet wenselijk is. In plaats daarvan moeten we ons erop concentreren dat kunstmatige intelligentie onze capaciteiten aanvult en onze zwakke punten compenseert. De evolutie heeft ons toegerust om te leven in een wereld die vooral bepaald wordt door lokale fenomenen en korte-termijninteracties. De evolutie is echter veel te traag om ons aan te passen aan de lange-termijneffecten van onze activiteiten en beslissingen. We moeten ons richten op het ontwikkelen van kunstmatige ontwikkeling die ons helpt onze beperkingen te overwinnen, verantwoord om te gaan met onze beperkte middelen en erop gericht is dat we constructief, respectvol en plezierig met elkaar omgaan. We hebben kunstmatige intelligentie nodig die de menselijke intelligentie uitbreidt en niet vervangt.’

donderdag 26 oktober 2017

Amazon en Google werken met lokale overheid in dronetests

Amazon en Google kunnen binnenkort samenwerken met het bestuur van Amerikaanse steden in het testen van hun dronebezorging. Hiermee wil de overheid de proeven met drones versnellen. Het nieuwe beleid werd gisteren door president Donald Trump gepresenteerd. In het huidige moeten Amazon en Google zich aan allerlei regels houden die de Federal Aviation Administration (FAA) heeft opgesteld.

Breingestuurd robotleger van Nederlandse kunstenaar

Kunstenaar Freerk Wieringa heeft drie meter hoge gevechtsrobots ontworpen die je kunt aansturen met je hersengolven. Bezoekers van het kunst- en techevent Manifestations in Eindhoven kunnen zich later deze maand laten aansluiten op een hersenscanner. Vervolgens kunnen zij met hun hersengolven de vervaarlijk uitziende gewapende robots bedienen. Door te mediteren is het mogelijk de robots tot bedaren te brengen.

woensdag 25 oktober 2017

Farmertronics start crowdfunding campagne voor robottrekker

Farmertronics Engineering, een fossil fuel free agtech company uit het Brabantse Deurne is deze week een Europese reward crowd funding campagne gestart samen met nog 53 andere Europese food- en agtech startups. Met deze campagne hoopt men meer bekendheid aan het project te kunnen geven maar vooral het bredere publiek te betrekken bij de ontwikkeling van haar eTrac, een volledig elektrisch aangedreven robottrekker voor de fruitteelt.

Men hoopt met deze campagne uiteindelijk 25.000 euro op te halen. Daarnaast is het van belang om bij de eerste 10 Europese startups te eindigen die het meeste geld hebben opgehaald omdat de Europese Commissie nog weer een keer 100.000 euro extra zal toekennen aan elk van deze 10 startups.

De campagne loopt van oktober tot en met december van dit jaar.

Farmertronics wil in februari 2018 met de engineering en bouw van een eerste eenvoudige proto type starten om deze in september van 2018 aan een selecte groep van crowd funders te kunnen demonstreren. Deze eerste versie zal alleen nog radiografisch op afstand gestuurd kunnen worden. Vanaf september 2018 zal begonnen worden met het geheel autonoom uitvoeren van de eTrac door de integratie van GPS-RTK technologie die geleverd zal worden door het Nederlandse eFarmer uit Amstelveen. Ook zal vanaf dat moment het industriële ontwerp verder worden uitgewerkt door Dynteq uit Enschede. Uiteindelijk wil men in september 2019 een demo kunnen geven van de volledig autonoom rijdende robottrekker tijdens een tweetal Nederlandse landbouwbeurzen. Vanaf 2020 is verkoop en serieproductie gepland.

dinsdag 24 oktober 2017

Verenigde Arabische Emiraten richten ministerie voor artificiële intelligentie op

De Verenigde Arabische Emiraten hebben, als eerste land ter wereld, een ministerie voor kunstmatige intelligentie opgericht. ''Artificiële intelligentie wordt de volgende grote revolutie. We willen één van de best voorbereide landen zijn'', schreef sheik Mohammed bin Rashid al Maktoum op Twitter, waar hij de hervorming van zijn kabinet aankondigde. De 27-jarige Omar Sultan al-Ulama wordt minister voor artificiële intelligentie. Eerder deze week kondigde het land een AI-strategie aan waarmee ze haar overheidsdiensten efficiënter wil maken.

maandag 23 oktober 2017

Zo kies je een drone die bij je past

Drones zijn hip. De quadcopters die je met een afstandsbediening kan besturen, hebben voor een revolutie gezorgd in het opnemen van films en tv-programma’s en aan de wieg gestaan van een nieuwe sport, het droneracen. Ook bij consumenten zit de aankoop in de lift. De veelzijdigheid van een drone vertaalt zich in een grote diversiteit aan modellen en prijzen op de markt. De meest eenvoudige toestellen starten vanaf zo’n 100 euro, terwijl semiprofessionele drones je al vlug een paar duizend euro’s lichter maken. Het loont om je te informeren over de belangrijkste aandachtspunten en om bij jezelf te vraag te gaan over wat je nu precies wilt hebben, zeker als je voor de eerste keer een drone wilt kopen.

zaterdag 21 oktober 2017

MediaMarkt opent uitzendbureau voor mens en robot in Eindhoven

In samenwerking met de gemeente Eindhoven, Next Nature Network en Start Foundation opent HUBOT op zaterdag 21 oktober een shop-in-shop in MediaMarkt Eindhoven Centrum. HUBOT is het eerste uitzendbureau voor mensen en robots. Bezoekers van HUBOT kunnen een jobtest doen en zien hoe robots hun werk in de toekomst makkelijker kunnen maken.

“Robotisering is een veelgehoord begrip. Toch weten maar weinig mensen wat het concreet betekent voor de inrichting van ons werk in de nabije toekomst. Met het uitzendbureau voor mensen en robots geven we dat inzicht en laten we zien hoe mensen en robots hand in hand hun werk kunnen doen,” zegt Jeroen Mertens, vestigingsdirecteur van MediaMarkt Eindhoven Centrum. “MediaMarkt loopt voorop op het gebied van innovatie en technologie. Met HUBOT willen we bezoekers een blik geven in de toekomst.”

Vanuit een console gewassen checken met een drone, op afstand je tractor besturen of als luchtverkeerbeveiliger met behulp van een roofvogel-drone ervoor zorgen dat vogels uit de buurt van het vliegveld blijven en vliegtuigen veilig kunnen landen en opstijgen: het zou in de nabije toekomst werkelijkheid kunnen worden. “Zeker als ik zie hoe de toptalenten die we dagelijks in ons gamepaviljoen ontvangen, te werk gaan,” zegt Mertens. “De topgamers van nu zouden zomaar de boeren en luchtverkeerbeveiligers van de toekomst kunnen zijn.”

Het uitzendbureau HUBOT toont van 21 tot 29 oktober zestien concrete voorbeelden van beroepen die dankzij robotisering beter zijn uit te oefenen, ook voor mensen met een achterstand tot de huidige arbeidsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan beroepen als thuiszorgmedewerker, fysiotherapeut en verhuizer of bezorger. De expositie is ontworpen door kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort en onderdeel van de Dutch Design Week 2017.

donderdag 19 oktober 2017

Flexibele 'huid' moet robots beter laten voelen

Amerikaanse wetenschappers hebben een flexibel materiaal ontwikkeld dat robots beter moet laten 'voelen'. Het materiaal werkt net als de menselijke huid. Onderzoekers van de University of Washington en UCLA ontwikkelden de robothuid omdat het voor robots nog erg moeilijk is om objecten vast te pakken en te voelen hoeveel kracht ze moeten zetten. Het flexibele materiaal kan over alle onderdelen van een robot worden gespannen, bijvoorbeeld om een 'vinger'. Net als mensenvingers kan de robot vervolgens vibraties en andere krachten voelen als het materiaal over een ander object veegt. Dat maakt het makkelijker om objecten vast te pakken.

woensdag 18 oktober 2017

Sony gaat 'communicatierobot' voor in huis verkopen

Sony gaat een 'communicatierobot' verkopen op thuismarkt Japan. De Xperia Hello heeft een draaiende camera in zijn 'hoofd'. Het product wordt gemaakt door de smartphonetak van Sony en bevat onder meer een webcam om te videochatten. Ook kan hij weer- en nieuwsberichten voorlezen. Met infraroodsensoren kan de Hello bewegingen detecteren en hij luistert met zeven microfoons naar de stemmen van huisgenoten, meldt de Japan Times.

dinsdag 17 oktober 2017

R2-D2 komt naar Gent

Een brok filmgeschiedenis komt naar Gent. R2-D2, de bekende robot uit de Star Wars-saga, maakt binnenkort deel uit van de tentoonstelling 'Hello, Robot" in het Design-museum in Gent. Géén kopie: het gaat om de échte R2-D2 uit de eerste twee films. De tentoonstelling opent pas op 27 oktober. Maar op 24 oktober wordt de iconische robot al onthuld in het museum in de Jan Breydelstraat in Gent. Twee medewerkers van regisseur George Lucas zullen de filmprop uit zijn vervoerskist halen en de robot zijn plaats in de tentoonstelling geven.

maandag 16 oktober 2017

Drone botst op passagiersvliegtuig in Canada

Een drone is op een vliegtuig geknald bij een vliegveld in het Canadese Quebec. Er vielen geen gewonden. Het drone-ongeluk vond donderdag plaats, zo maakte de Canadese minister van transport Marc Garneau zondagavond bekend. Er vielen geen gewonden bij de botsing tussen de drone en een vliegtuig van Skyjet Aviation op de luchthaven Jean Lesage. Het vliegtuig, met acht personen aan boord, liep volgens Garneau 'lichte schade op' en kon veilig landen.

Samsung lanceert Star Wars-robotstofzuigers

Samsung introduceert twee Star Wars-robotstofzuigers: Darth Vader of een Stormtrooper maken je huis schoon. Samsung heeft vandaag twee Powerbot-robotstofzuigers met Star Wars-ontwerpen aangekondigd. De robotstofzuigers lijken op de bekende helmen van Darth Vader en de Stormtroopers. Ze kunnen muziek, geluidseffecten en uitspraken uit Star Wars laten horen. Het gaat om speciale versies van de zakloze VR7000-stofzuiger, maar dan voorzien van 'The Force' natuurlijk

vrijdag 13 oktober 2017

Eerste mega-robotgevecht is dinsdag live te streamen

Op de vroege ochtend van dinsdag 17 oktober is het zover: 's werelds eerste gevecht tussen twee mega-robots. Wie het gevecht tussen de 5 meter hoge en bijna 12 ton wegende Amerikaanse MegaBot Eagle Prime en de 4 meter en 6 ton wegende Japanse Kuratas-robot live wil zien op Twitch, moet aanstaande dinsdag vroeg opstaan. De livestream start om 4 uur 's ochtends. Hoe lang de strijd duurt, is nog niet duidelijk.

Postbodes Deutsche Post op pad met robot

PostBOT is de toepasselijk naam van het nieuwe maatje van postbodes in Duitsland. In smartcity Bad Hersfeld begint Deutsche Post een proef waarbij het bezorgteams op pad stuurt: een mens en een machine. De postrobot is anderhalve meter hoog, hij rijdt maximaal zes kilometer per uur en zijn camera’s zien of er obstakels op zijn pad zijn. Zo ja, dan rijdt hij er omheen of wacht op hulp van zijn menselijke maatje. Hij gaat pas rijden als de postbode gaat lopen en stopt wanner de benen van de postbode stoppen. Zij ‘ogen’, camera’s, zijn namelijk ingesteld om te reageren op postbodebenen.

donderdag 12 oktober 2017

Sony werkt aan een nieuwe robothond

Sony's robothond Aibo komt terug. In 2006 werd hij voor het laatst gemaakt, maar het Japanse bedrijf werkt nu aan een verbeterde robothond. Dat schrijft de Japanse krant Nikkei. Sony zou een nieuw team samenstellen van werknemers die ook bij de originele Aibo betrokken waren. Veel van hen kregen werk op een andere afdeling van Sony, nadat de Aibo-divisie werd opgeschort. Er wordt wel wat veranderd aan de robothond. Het wordt minder een huisdier en meer een slim apparaat in huis.

woensdag 11 oktober 2017

’Ruim 1 miljoen banen op de tocht door robots’

Door de robotisering zullen in Nederland 1,3 miljoen banen verdwijnen, maar daar komen 1,4 miljoen andere banen voor in de plaats. Dat stelt adviesbureau McKinsey in een vandaag gepubliceerd onderzoek. In het ’basisscenario’ dat McKinsey schetst voor 2030, groeit de economie jaarlijks met 1,9% als gevolg van de robotisering. Het adviesbureau heeft ook een doemscenario uitgerekend, waarin de werkgelegenheid 8,6% krimpt
 

Regelgeving belemmert Europese miljardenmarkt drones

De regels voor het gebruik en testen van drones moeten verder versoepelen en gelijkwaardig worden in heel Europa. Dit pleidooi deden de gemeente Enschede, provincie Overijssel en Nokia vandaag bij de Europese Commissie tijdens een conferentie over drones in Brussel.

Het pleidooi vormt de basis van een manifest dat, aangevuld met de opbrengsten en inzichten van de conferentie, zal worden aangeboden aan de Europese Commissie. De initiatiefnemers hopen hiermee de ontwikkeling van de branche verder te stimuleren. Alleen al in Twente zijn, volgens onderzoek van adviesbureau PwC, in deze branche 1500 banen te verwachten. Het rapport beschrijft een Europees economisch potentieel van 14 tot 30 miljard euro op de lange termijn.

Tijdens de conferentie spraken vertegenwoordigers van overheden, industrie en kennisinstellingen met elkaar over dit onderwerp. In Twente werken Enschede, Overijssel en Nokia samen in Space53. Dit is het innovatiecluster voor onbemande systemen op Technology Base, de Twentse proeftuin voor pionierende bedrijven, waar ook Twente Airport gevestigd is. PwC onderzocht de verwachte ontwikkelingen in de drone-gerelateerde industrie en maakte een analyse van de kansen voor Twente. Die zijn kansrijk mits de wet- en regelgeving voor de ontwikkeling van testcentra en business cases wordt versoepeld.

Nederland had tot voor kort strenge wet- en regelgeving ten opzichte van landen als Frankrijk en Duitsland. Vorige week heeft het ministerie van I&M echter een voorstel openbaar gemaakt voor zeer progressieve regels voor testlocaties voor drones. De nieuwe regelgeving is momenteel in consultatie en wordt op zijn vroegst volgend jaar ingevoerd. De nieuwe regelgeving maakt het vanaf volgend jaar eenvoudiger om op vliegvelden te testen met drones die nog geen bewijs van luchtwaardigheid hebben. Ook hoeft de tester vanaf dat moment geen speciaal certificaat meer te hebben.

Daarnaast is het van belang om een zogenoemd Level Playing Field binnen heel Europa te creëren. Dit betekent voor heel Europa dezelfde wet- en regelgeving voor het testen en gebruiken van onbemande systemen in. EASA, de Europese autoriteit voor luchtvaart veiligheid, heeft in opdracht van de Europese Commissie een verordening geschreven voor geharmoniseerde regelgeving voor het vliegen met drones. De ruimte om te testen met drones blijft de verantwoordelijkheid van de individuele lidstaten. Voor drone testcentra, zoals het Twentse Space53 betekent dit nog steeds geen gelijk speelveld. Dit heet de “Missing Link”. Als deze gelijkschakeling niet geregeld wordt, heeft dit niet alleen gevolgen voor Nederlandse bedrijven en testcentra, maar ook voor de economische positie van Europa als geheel.

'Kunstmatige intelligentie heeft beperkingen en vormt geen gevaar voor de mens'

Mark Bishop, een Britse professor in computerwetenschappen, heeft tijdens een lezing gezegd dat kunstmatige intelligentie zijn beperkingen heeft, in de zin dat ai de wereld niet begrijpt. Mede daardoor hoeven we volgens hem ook niet bang te zijn voor robots of machines die een gevaar vormen voor de mensheid. Bishop stelt dat machines niets begrijpen van wat ze doen, zo zei hij tegen The Register. Volgens hem kunnen kan kunstmatige intelligentie wel zaken aanpassen en patronen herkennen, maar mist ai bijvoorbeeld wiskundig inzicht. Ook kunnen computers volgens de professor niet goed overweg met menselijke gevoelens en emoties en kunnen computers kennis niet volledig doorgronden of begrijpen.

dinsdag 10 oktober 2017

Groningen Airport Eelde eerste Europese luchthaven waar vliegen met drones is toegestaan

Groningen Airport Eelde is naar eigen zeggen de eerste Europese luchthaven waar vliegen met onbemande luchtvaartuigen, zoals drones, wordt toegestaan. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de regeling op afstand bestuurbare luchtvaartuigen aangepast. Hierdoor kan de DroneHub GAE vanaf nu onderzoeken hoe drones volledig geïntegreerd kunnen worden in het reguliere vliegverkeer.

Om dit te realiseren werkt de DroneHub GAE nauw samen met Groningen Airport Eelde en Luchtverkeersleiding Nederland. Onno de Jong, havenmeester GAE: “Een van de eerste stappen die we gaan nemen is het zichtbaar maken van een drone op de radar. Stap voor stap onderzoeken we hoe we drones volledig en veilig kunnen integreren.” Gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe: “Wij hebben het initiatief genomen tot de oprichting van de DroneHub GAE, omdat het van belang is dat regelgeving in een vroeg stadium betrokken is bij innovatieve ontwikkelingen in de markt. Een voorbeeld hiervan is het leveren van noodmedicatie aan de Waddeneilanden. We zien ook kansen in andere sectoren, zoals de precisielandbouw.”

Naar verwachting vinden aan het einde van het eerste kwartaal 2018 de eerste vluchten plaats op de luchthaven. Deze gecontroleerde vluchten worden alleen uitgevoerd door gediplomeerde piloten. De burgerluchtvaart zal geen hinder ondervinden van de vluchten met drones omdat het vliegen eerst gescheiden plaats zal vinden. De veiligheid staat altijd voorop.

De gemeente Enschede spreekt de berichtgeving van het noordelijke vliegveld overigens tegen. Op de vliegvelden van Woensdrecht en Twente wordt ook al met drones gevlogen. Vliegveld Southampton gebruikt drones van het Nederlandse Clear Flight Solutions om vogels te verjagen.

De enige specifieke voorziening in deze beoogde regelgeving voor Eelde is volgens woordvoerder Danny de Vries dat drones bij hoge uitzondering in het gecontroleerde luchtruim van Eelde mogen vliegen ten behoeve van experimenten. Dat is elders in Europa ook al op vele plekken toegestaan, maar de Nederlandse inspectie heeft dit lang tegengehouden.

maandag 9 oktober 2017

Robotje laat je op afstand tegen je hond praten

Volgend jaar verschijnt het rijdende robotje Laika, dat honden die alleen thuis zijn gezelschap moet bieden. De hond kan met Laika spelen en zijn baasje kan meekijken en tegen hem praten, dankzij de ingebouwde camera, microfoon en speaker. Ook kan je met de Laika op afstand snoepjes aan de viervoeter geven.

vrijdag 6 oktober 2017

Deze bouwer heeft de robot omarmd. Nu de rest nog

Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft een robot aangeschaft voor zijn gevelfabriek. Blijft er wel werk voor de metselaar over? “Jaha! Tuurlijk”, zegt Biense Dijkstra, algemeen directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma 'Er ligt een gigantisch volume op ons te wachten, in Friesland alleen al 9.000 woningen per jaar. Dus moet er een business model komen dat uit kan. De prijs van ons product moet naar beneden. Manuren zijn een hoge kostencomponent in je product. In Nederland passen we veel steen toe. In het aanbrengen van steenstrips zit veel tijd. Wat een gemiddelde man aan kan brengen, kan die robot veel sneller en efficiënter.'

donderdag 5 oktober 2017

Honda werkt aan mensachtige robot voor hulp na rampen

Honda heeft een prototype gepresenteerd van een mensachtige robot die in de toekomst inzetbaar moet zijn na rampen als die bij de Japanse kerncentrale in Fukushima. Het bedrijf presenteerde een paper over de robot tijdens een robotconferentie in Vancouver, meldt vakblad IEEE Spectrum. Honda werkt al enkele jaren aan de robot, die zeer flexibel moet zijn. In een video wordt gedemonstreerd hoe de E2-DR-robot onder meer een ladder kan beklimmen en door kleine ruimtes kan bewegen.

woensdag 4 oktober 2017

Robot opereert kankerpatiënte met lymf-oedeem

Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben begin september een operatie uitgevoerd met een robotsysteem om lymfoedeem bij een patiënt te verhelpen. Het is ‘s werelds eerste super-microchirurgische ingreep met ‘robothanden’. De artsen hechtten met de robot vaatjes van 0,3 tot 0,8 millimeter aan elkaar, in de arm van de patiënt. Dat vereist een precisie die met het robotsysteem van het Eindhovense bedrijf Microsure veel eenvoudiger te behalen is dan met de menselijke hand. De patiënt maakt het goed, en de artsen zijn enthousiast. Ze maakten het nieuws over deze bijzondere operatie bekend op 27 september, op het 26ste World Congress of Lymphology, in Barcelona.

Lymfoedeem is een ernstige chronische aandoening, waarbij vocht zich ophoopt en een zwelling veroorzaakt. Vaak treedt het op na behandeling van (borst)kanker. Een relatief nieuwe, en goede behandeling van lymfoedeem is een operatie door middel van super-microchirurgie. Hierbij worden kleine lymfevaatjes aan bloedvaatjes gehecht om zo het overtollige vocht af te voeren en de zwelling te verlichten. Deze ingreep is echter bijzonder moeilijk en inspannend vanwege de extreme precisie die het vergt van de chirurg. Daardoor is er maar een handvol chirurgen capabel om deze ingreep uit te voeren.

Maastrichtse artsen vonden de oplossing in Eindhoven. De chirurgierobot van Microsure, een spin-off van de TU Eindhoven en het Maastricht UMC+, bestaat uit een set door artsen bestuurde ‘robothanden’, die handbewegingen van de chirurg omzetten in kleinere, nauwkeurigere bewegingen van hun instrumenten. Ook filtert de robot eventuele trillingen van de menselijke hand weg. Dat maakt de ingreep minder inspannend, en door meer chirurgen uitvoerbaar. De verwachting is dat de robot van Microsure allerlei microchirurgische ingrepen beter uitvoerbaar maakt, en nieuwe ingrepen derhalve mogelijk worden. Dit zal leiden tot betere resultaten voor de patiënt, en lagere kosten doordat minder her-operaties of nabehandelingen nodig zullen zijn.

Plastisch chirurg Shan Shan Qiu Shoa van het Maastricht UMC+: “Microsure stelt ons in staat om heel nauwkeurig te kunnen bewegen terwijl we door een operatiemicroscoop kijken. Hierdoor kunnen we nu superkleine lymfevaten en bloedvaten opereren en kunnen we een beter resultaat halen bij deze moeilijke en vermoeiende ingrepen. Bovendien is het erg handig dat de robot van Microsure inzetbaar is op vaten van alle afmetingen waarbij de chirurg een microscoop nodig heeft. Dat is in eerste instantie natuurlijk allemaal goed nieuws voor de patiënten om wie het gaat.”

“We zijn heel blij en trots dat de eerste ingreep met onze robot een succes is, en dat de artsen enthousiast zijn”, aldus Raimondo Cau, technisch brein van Microsure. “Dit bewijst dat onze technologie een belangrijke doorbraak is voor de verbetering van chirurgische zorg. Ons doel is dat artsen over niet al te lange tijd ook andere operaties, zoals bijvoorbeeld reconstructies na het verwijderen van een tumor, met behulp van onze robots veel nauwkeuriger en daardoor met minder complicaties kunnen uitvoeren.”

maandag 2 oktober 2017

'Waarom zou je een robot vertrouwen?’

Het thema van StartupFest 2017 vorige week was helder: vertrouwen. Vertrouwen in robots en de toekomst die we niet meer tegen kunnen houden. Hoe gaan Amazon, Philips en NASA om met robotisering en het vertrouwen van hun klanten? De CTO van Amazon, Werner Vogels, onderschrijft het belang van vertrouwen van de consument. Niet alleen in robotisering, maar ook in het bedrijf. Amazon test daarom met de ‘menselijke kant’ van artificial intellingence. Zo lanceerde het bedrijf een apparaat dat gestuurd wordt door de Alexa Voice Service, een vrouwelijke stem die reageert op je vragen en opdrachten.