vrijdag 29 december 2017
Autonome 4K-drone die je automatisch volgt
Als je inmiddels klaar bent met gewone selfies kun je met de Pitta de volgende stap zetten: het betreft een drone met een 4K-camera, die geheel autonoom door de lucht kan vliegen en je op afstand filmt of fotografeert. Ook prettig: hij wordt geleverd met een actiecamera-module en kan tevens worden ingezet als beveiligingscamera.
woensdag 27 december 2017
‘Etnische minderheden hebben meer last van robots’
Gevaarlijk en repetitief werk maakt de grootste kans om te worden overgenomen door robots. En dat is in de Verenigde Staten slecht nieuws voor de werkgelegenheid onder Latino’s. Zij hebben namelijk vaak een baan waarvoor ze hard en vaak gevaarlijk werk moeten doen, stellen Mark Muro en Jacob Whiton van Brookings Institution. Latino’s zijn oververtegenwoordigd in de bouw en de landbouw. En juist in deze sectoren wordt veel werk overgenomen door machines, schrijft The Atlantic. Omdat werkgevers moeite hebben om alle vacatures te vervullen, gaan ze sneller op zoek naar alternatieven voor arbeiders van vlees en bloed.
vrijdag 22 december 2017
Hoe werkt machine learning?
In deze interessante video van CGP Grey wordt op licht komische maar vooral duidelijke wijze uitgelegd hoe machine learning werkt. We kunnen de video van harte aanraden, want in een wereld die steeds meer wordt beheerst door algoritmes en kunstmatige intelligentie kun je maar beter iets van dergelijke processen afweten.
woensdag 20 december 2017
Bijna een derde hoogopgeleiden ziet op termijn robot baan overnemen
29 procent van de Nederlandse hoogopgeleiden is bang dat de opkomst van AI er op termijn voor kan zorgen dat hun baan verdwijnt. Dit blijkt uit recent onderzoek van executive searchbureau Whyz onder 1.089 hoogopgeleiden uit verschillende branches. De vrees voor robots die hun baan overnemen is het hoogst onder financials, informatie- en communicatieprofessionals.
In het onderwijs is deze bezorgdheid echter een stuk minder aan de orde. Slechts 13 procent van de onderwijsprofessionals is onder de indruk van de baanbedreigende risico’s door AI. Ook in de industrie maakt men zich met 20 procent weinig zorgen over de toekomst.
Hoewel bijna een derde van de hoogopgeleiden zich zorgen maakt over de toekomst van zijn of haar baan, denkt 36 procent van hen dat samenwerken met robot op basis van kunstmatige intelligentie kwalitatief beter werk oplevert. Toch zegt 86 procent van de ondervraagden in de toekomst liever geen robot als baas te hebben. Grote tegenstanders zijn financials en het onderwijs (beide 91 procent). Opvallend is dat de bouw met 29 procent een grote voorstander is van robots als leidinggevenden.
In het onderwijs is deze bezorgdheid echter een stuk minder aan de orde. Slechts 13 procent van de onderwijsprofessionals is onder de indruk van de baanbedreigende risico’s door AI. Ook in de industrie maakt men zich met 20 procent weinig zorgen over de toekomst.
Hoewel bijna een derde van de hoogopgeleiden zich zorgen maakt over de toekomst van zijn of haar baan, denkt 36 procent van hen dat samenwerken met robot op basis van kunstmatige intelligentie kwalitatief beter werk oplevert. Toch zegt 86 procent van de ondervraagden in de toekomst liever geen robot als baas te hebben. Grote tegenstanders zijn financials en het onderwijs (beide 91 procent). Opvallend is dat de bouw met 29 procent een grote voorstander is van robots als leidinggevenden.
dinsdag 19 december 2017
Lego-robots maken dienst uit in Emmen
Van Lego kun je alles maken, heette het vroeger in de reclame. Van het lied is al lange tijd niets vernomen, van de Lego-steentjes des te meer. En zaterdag blijkt in het Drenthe College in Emmen dat je er inderdaad alles van kunt maken. Tot robots aan toe. Zelfgebouwde speelgoedmodellen maakten de dienst uit in een van de regionale wedstrijden van de First Lego League die zaterdag in het hele land werden gehouden.
maandag 18 december 2017
Vlaams project test ‘draagbare robotpakken’
Een nieuw project van het VIL moet uitwijzen of exoskeletten soelaas kunnen bieden voor de rug- en schouderklachten van logistieke medewerkers. Twaalf bedrijven in België nemen deel aan het onderzoek. Het Vlaamse Innovationplatform voor de Logistiek, kortweg VIL, onderzoekt of exoskeletten een oplossing zijn voor de werkgerelateerde gezondheidsklachten van logistieke medewerkers. In december start een proefproject waarin de technologie in de praktijk wordt getest.
donderdag 14 december 2017
Robot die zwemt als een rog
De ontwikkeling van robots die de bewegingen van dieren nabootsen is haast niet te volgen. Vliegende robotvlinders, robotkakkerlakken die kunnen samenwerken en natuurlijk Boston Dynamics’ SpotMini robothond. Met de natuurgetrouwheid van die bewegingen gaat het ook rap de goede kant uit, getuige deze zwemmende MantaDroid.
woensdag 13 december 2017
San Francisco verbiedt robot die daklozen wegjaagt
Dierenbeschermingsorganisatie SPCA mag zijn robot-bewakingsagent niet meer laten patrouilleren voor het kantoor in San Francisco. Die werd ingezet om daklozen voor de deur te verjagen. Mag niet, zegt het stadsbestuur. De robot van producent Knightscope kan dankzij een systeem van verschillende sensoren autonoom patrouilleren. Bij mogelijke criminele activiteiten kan de robot de veiligheidsdiensten waarschuwen. In het geval van SPCA patrouilleert de androïde-bewaker op de stoep voor het kantoor.
maandag 11 december 2017
Nieske Vergunst (Hallo Robot): 'Robots nemen de wereld echt niet over'
Mensen hebben altijd een ambivalente houding gehad ten opzichte van robots. Aan de ene kant worden ze gezien als handig op het moment dat ze rotklusjes kunnen overnemen, maar tegelijkertijd zijn robots volgens veel mensen ook een beetje eng. Dat is de reden waarom Nieske Vergunst en Bennie Mols een boek schreven over de robot. Het boek, Hallo Robot; De machine als medemens, vertelt verhalen over de wetenschap en techniek achter robots, hun mogelijkheden en onmogelijkheden in zowel het verleden als de toekomst.
donderdag 7 december 2017
Politie stopt project om roofvogels te gebruiken voor uitschakelen drones
De Nederlandse politie stopt met het project om roofvogels te gebruiken voor het uitschakelen van drones. Het zelf trainen, houden en inzetten van de vogels blijkt in de praktijk te complex en te kostbaar. Een jaar geleden begon het project. De roofvogels zijn niet in actie gekomen.
Volgens de politie was de vraag naar inzet van de roofvogels minder groot dan verwacht, met als achterliggende reden dat de vogels een veiligheidsrisico zouden kunnen zijn.
Volgens de politie was de vraag naar inzet van de roofvogels minder groot dan verwacht, met als achterliggende reden dat de vogels een veiligheidsrisico zouden kunnen zijn.
Makers Twentse robotvogel halen miljoenen op
Met zijn robotvogel heeft het Twentse Clear Flight Solutions een investering van 2,6 miljoen euro opgehaald. De investering is deel van een Series B-investeringsronde waarin het Twentse bedrijf in totaal 6 miljoen euro wil ophalen. Het bedrijf ontwikkelt robotvogel Robird, die echte vogels kan verjagen met zijn uiterlijk als een roofvogel. Met een groot deel van de investering wil Clear Flight Solutions verder uitbreiden in de VS en Canada. Ook wordt een deel van het geld gebruikt voor de ontwikkeling van Robird 3.0: een volledig autonome versie van de vogeldrone die de inzet nog simpeler en aantrekkelijker maakt.
woensdag 6 december 2017
Belgische wetenschappers roepen op tot verbod op 'killer robots'
116 Belgische wetenschappers, waaronder 88 wetenschappers in robotica en artificiële intelligentie, roepen de Belgische regering op om een nationaal verbod in te stellen op volledig autonome wapens. "We mogen deze doos van Pandora niet openen. Killer robots moeten verboden worden voor het te laat is", waarschuwen ze. Vandaag (woensdag 6 december) vindt een hoorzitting plaats in het federale parlement over volledig autonome wapens, ook wel 'killer robots' genoemd. Deze hoorzitting komt voort uit een resolutie , waarin Groen en Ecolo een preventief verbod eisen op deze wapensystemen.
dinsdag 5 december 2017
Bouw een op afstand bestuurbare R2-D2
Met een nieuwe Star Wars film in aantocht kun je rekenen op een heleboel nieuws gerelateerd aan de saga van George Lucas. Hammacher Schlemmer springt daar mooi op in met een DIY-kit die je zelf een R2-D2 laat maken.
maandag 4 december 2017
Waarom gewapende drones ook nuttig kunnen zijn
Hoewel Predator drones als sinds jaar en dag worden ingezet om raketten af te vuren, zijn er genoeg mensen die zich fel uitspreken tegen het bewapenen van drones. Zeker als het gaat om mensenlevens moet er goed worden nagedacht over het inzetten van dergelijke wapens. Maar als het gaat om iets wat het algemeen nut dient mag de inzet van drones natuurlijk worden overwogen.
vrijdag 1 december 2017
Amazon patenteert zelfvernietigende bezorgdrone
Amazon heeft een patent gekregen op een methode waarbij bezorgdrones zichzelf in geval van nood in de lucht kunnen vernietigen. Het patent beschrijft een 'fragmentatie-controller', die de zelfvernietiging van de drone gecontroleerd regelt, terwijl die nog in de lucht is. Dat zou bijvoorbeeld kunnen wanneer de drone een accuut probleem heeft, zoals een kapotte accu of propeller.
Zachte robot kan duizend keer zijn gewicht tillen
Dat de toekomst ons een eindeloze stoet robots gaat brengen was al duidelijk, maar misschien hebben ze wel een ander uiterlijk dan de metalen varianten die we tot nu toe vaak zien. Zo is er deze robot van het MIT en Harvard, die gemaakt is van zeer sterke kunstmatige spieren.