Robots die mensen helpen bij het bewegen, ontwikkelen zich van starre exoskeletten naar flexibele pakken met een slimme aansturing. Dat verwacht prof Herman van der Kooij van de Universiteit Twente. Hij leidt het nieuwe ‘Wearable Robotics Lab’, waarin de UT samenwerkt met Roessingh Research and Development en verschillende bedrijven: een omgeving om de nieuwe robots veilig te kunnen testen.
Een ‘wearable robot’ helpt mensen bij het herwinnen en versterken van hun bewegingen. De robot vervangt of verbetert een lichaamsfunctie die schade heeft opgelopen, of is een trainingsinstrument om mensen weer zèlf te laten bewegen. Ze kunnen op die manier ook de taken van therapeuten verlichten. Na een beroerte of dwarslaesie kunnen robots bijvoorbeeld helpen bij het gaan staan en lopen. Maar robots kunnen ook mensen helpen die hun lichaam structureel overbelasten – een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim. Een andere toepassing van wearable robotics is samenwerking op afstand, ‘tele-presence’: de bewegingen van de drager worden op afstand vertaald naar bewegingen van bijvoorbeeld een robotarm.
De huidige robots, ‘exoskeletten’, hebben veel starre onderdelen en zijn uitgerust met motoren en accu’s. Dit terwijl het probleem niet in het skelet zit, maar in de spieren en zenuwen, aldus prof. Herman van der Kooij. Hij is hoogleraar Biomechatronica en Revalidatie aan de UT en wil de stap zetten naar robots die je kunt aantrekken als een pak, met lichte onderdelen en zonder dat hulpmiddelen, zoals krukken, nodig zijn. In het nieuwe ‘Wearable Robotics Lab’ op de campus van de UT, geopend op 25 januari, worden deze robot-ontwikkelingen getest met proefpersonen. Een begin is gemaakt met een licht type knie-orthese, vervolgens worden modules voor enkel en heup ontwikkeld.
Behalve dat de flexibele pakken gaan bestaan uit compacte actuatoren die op een andere manier werken dan in gebruikelijke robots, streven de UT-onderzoekers ookook naar een ‘realtime’ aansturing op basis van individuele spiermodellen en EMG-metingen. Wil je al dit soort nieuwe ontwikkelingen testen met proefpersonen en patiënten, dan moet het lab voldoen aan hoge veiligheidseisen om bijvoorbeeld valpartijen te voorkomen. Om die reden is het lab ook opgezet samen met de revalidatiespecialisten van Roessingh Research and Development in Enschede. Het maakt daarnaast deel uit van het nieuwe Innovation Center for Interaction Robotics, I-Botics, van de UT en TNO.
Het gebruik van wearable robots krijgt een competitie-element in zogenaamde cybathlons die worden georganiseerd door de ETH in Zürich: een wedstrijd waarin mensen met een beperking, optimaal ondersteund door technologie, een serie uitdagende challenges uitvoeren. Behalve in Zürich zijn er elders op de wereld ook side-events van deze cybathlon. De UT heeft, samen met RRD en de TU Delft, ook een team gevormd, dat kan trainen in het nieuwe lab. Het team is nog op zoek naar ‘testpiloten’, zoals mensen met een dwarslaesie die nieuwe exoskeletten en andere robots kunnen uitproberen.
woensdag 31 januari 2018
dinsdag 30 januari 2018
Magnetische drones koppelen zich in de lucht aan elkaar vast
Wetenschappers verbonden aan de University of Pennsylvania doen al jaren onderzoek naar de mogelijkheden van drones, maar vooral hun laatste bevindingen zijn heel interessant. Men ontwikkelde namelijk een modulaire drone die zichzelf via magneten met soortgenoten kan verbinden.
maandag 29 januari 2018
Die robot in het lokaal, dat is eigenlijk klasgenoot Ramon
Een robot in de klas, dat was wel even wennen voor leerlingen van De Kei in Breda. “Die lichten gingen ineens aan en er kwam een hard geluid uit", zegt de 13-jarige Joost. De robot vervangt vmbo'er Ramon (13) die door gedrags- en omgangsproblemen niet in staat is zelf naar school te komen. Ramon kan de robot vanuit huis besturen en op die manier toch bij de les blijven. Ramons klasgenoten hebben de robot stiekem gisteren al getest en klasgenoot Joost vindt het wel gezellig. "Hoe is het daar?", vraagt hij Ramon. "Hier goed, we hebben straks lekker pauze", vervolgt Joost met een glimlach, terwijl hij naast de robotversie van Ramon zijn sommen maakt.
zondag 28 januari 2018
Deze video toont hoe kunstmatige intelligentie gezichten kan verwisselen
Hulpmiddelen die op basis van kunstmatige intelligentie de gezichten van personen uit video’s met elkaar kunnen verwisselen zijn steeds toegankelijker. De zogeheten Deepfakes zijn uiteraard populair bij mensen die gezichten van beroemdheden op pornoactrices plakken.
vrijdag 26 januari 2018
Swift Playgrounds 2.0 laat je programmeren met IBM’s kartonnen robotje
Apple heeft Swift Playgrounds 2.0 uitgebracht, een update van de uitstekende app waarmee kinderen (en volwassenen) kunnen leren programmeren. Met nieuwe robots en een contentgalerij kun je weer nieuwe dingen ontdekken.Swift Playgrounds, Apple’s programmeerapp voor de iPad maakt het leuk om te leren programmeren. Of je nu kind bent of op een speelse manier op latere leeftijd kennis wil maken met programmeren, de app gaat je daarbij helpen. En de nieuwe functies in versie 2.0 maken het nog leuker
donderdag 25 januari 2018
Presentatie prototype tijdens Fair FashionTech DesignLab
Een hightechrobotvest van gerecycled materiaal dat je lichaamshouding beter maakt. Onderzoekers van Universiteit Twente en ontwerper Hellen van Rees presenteren hun prototype tijdens Fair FashionTech op 8 februari in DesignLab Universiteit Twente. Ze nodigen geïnteresseerde studenten, onderwijspersoneel, wetenschappers en bedrijfsleven van harte uit.
Onderzoekers Angelika Mader en Geke Ludden (Universiteit Twente) sloegen voor een initiatief binnen het EU-project WEARSustain de handen ineen met ontwerper Hellen van Rees. Ze ontwikkelden een robotvest waarin technologie geïntegreerd is met innovatief materiaal.
Resultaat: een vest van beweeglijke stof dat mensen op een intuïtieve manier een seintje geeft als hun lichaamshouding beter kan. Letterlijk een steun in de rug.
Naast dit robotvest komen drie andere Nederlandse initiatieven binnen WEARSustain aan bod tijdens Fair FashionTech. Ook kunnen aanwezigen met de onderzoekers en een panel internationale experts discussiëren over de toekomstvisie van draagbare technologie en innovatief textiel.
‘Dit vest is een eerste stap,’ aldus Ludden. ‘Tijdens Fair FashionTech willen we graag met geïnteresseerden ideeën uitwisselen over een duurzame toekomst voor dit vakgebied.’
woensdag 24 januari 2018
'AI is een van de belangrijkste dingen waar de mensheid aan werkt'
Sundar Pichai, CEO van Google, stelt dat AI een van de belangrijkste dingen is waar de mensheid aan werkt. Maar het is ook gevaarlijk. Daarom zoekt Google met zijn kunstmatige intelligentie een balans. Google geeft veel aandacht aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Op het gebied van onder andere spraakassistenten, stemherkenning en beeldherkenning is het bedrijf al marktleider. Dat is niet voor niets. Sundar Pichai, ceo van Google, stelt in een interview met MSNBC dat kunstmatige intelligentie een van de meest belangrijke dingen is waar de mensheid aan werkt.
dinsdag 23 januari 2018
DJI komt 23 januari met nieuwe vouwbare drone
DJI heeft er de afgelopen hard gestreden voor zijn positie als marktleider. Daarbij heeft het bedrijf een aantal toonaangevende lijnen gehad, zoals de Phantom-serie en Inspire-serie. Maar een van de meest gewilde producten kwam in de vorm van de Mavic: een quad-copter die zeer compact op te vouwen was maar toch serieuze vlieg- en filmprestaties neerzetten. Het bedrijf heeft nu in een video van slechts 43 seconden plaats gevonden om een aantal existentiële vragen te stellen én een nieuwe drone te teasen.
maandag 22 januari 2018
Segway Loomo: een veelzijdige robothulp
Segway is vooral bekend om de balancerende elektrische voertuigen die je zo af en toe in het straatbeeld ziet. Ook van robotica blijkt men kaas te hebben gegeten, zo laat men zien met de Loomo. Zo rijdt hij je rond zoals je van een Segway gewend bent, maar is hij daarnaast in staat om personen te herkennen en te fungeren als beveiligingsrobot.
vrijdag 19 januari 2018
De nieuwe drone van Boeing draagt met gemak 200 kilogram
Als het aan Boeing ligt kunnen we binnen afzienbare tijd met een drone enorme pakketten versturen. De door de vliegtuigfabrikant ontwikkelde eVTOL-drone draait zijn hand niet om voor afstanden van dertig kilometer en draagt zonder morren een maximaal gewicht van 230 kilogram.
donderdag 18 januari 2018
Een 16.000 dollar kostende robot die was vouwt
Recentelijk werd melding gemaakt van de Foldimate, een apparaat dat je helpt met het vouwen van de schone was. Het grote nadeel van dat apparaat is echter dat je ieder kledingstuk er handmatig in moet plaatsen. De Laundroid pakt dit anders aan: dankzij kunstmatige intelligentie kun je er een hele bak t-shirts in gooien, waarna hij zelf aan de slag gaat
woensdag 17 januari 2018
Knuffelbare roboteend
De roboteend Aflac Duck heeft verschillende emoties en reageert op aaien. Het Amerikaanse verzekeringsbedrijf Aflac heeft als doel om alle kinderen die te horen krijgen dat ze kanker hebben de roboteend Aflac Duck te geven. In de Verenigde Staten gaat het om ongeveer 16.000 kinderen per jaar.
dinsdag 16 januari 2018
maandag 15 januari 2018
Universiteit Twente partner van een excellent wetenschappelijk robotica consortium
De Universiteit Twente, partner van het TERRINet consortium, hield de kick-off van het gefinancierde project. Deze groep topinstituten stelt hoogwaardige infrastructuur beschikbaar voor onderzoekers in Europa en wereldwijd voor robotica-experimenten. Het initiatief valt onder de excellente wetenschappelijke pijler van Horizon 2020 (het EU-programma voor onderzoek en innovatie waar ook de ERC-beurzen onder vallen). De UT is de enige Nederlandse deelnemer.
TERRINet is door de EU uit bijna honderd voorstellen geselecteerd en behaalde de 5de plaats. Het consortium waar de UT deel van uitmaakt, omvat dertien topinstituten in Europa. De ambitie is het “CERN voor robotica” te worden. Het CERN biedt een prestigieuze infrastructuur voor onderzoek op het gebied van deeltjesfysica.
De UT stelt binnen TERRINet onder andere Space53 beschikbaar. Een testcentrum voor robotsystemen zoals de drones op Twente Airport. Of bijvoorbeeld de iCub, een geavanceerde robot om sociale interactie en machine learning te bestuderen. Verder doen er een aantal robots mee uit de verschillende UT-laboratoria: het Robotics and Mechatronic Lab, onder voorzitterschap van prof. Stefano Stramigioli (Hoofdonderzoeker voor TERRINet vanuit de UT), het Human Media Interaction lab, onder prof. Vanessa Evers en het BioMechanical Engineering lab met de looprobot LOPES, onder prof. Herman van der Kooij.
Het consortium dient als voorbeeld voor de internationale gemeenschap. De partners stellen de beste robotica-infrastructuur beschikbaar in Europa. Dit zijn onder meer Scuola Superiore Sant’Anna, EPFL, KIT, TUM, Imperial College London, UPC, en Bristol Robotic Laboratory. Tot slot speelt de Universiteit Twente een cruciale rol bij het verbinden van de activiteiten van TERRINet met euRobotics. Dit is de centrale Europese vereniging voor robotica waarvan UT-professor Stramigioli de Vice President Research is.
TERRINet is door de EU uit bijna honderd voorstellen geselecteerd en behaalde de 5de plaats. Het consortium waar de UT deel van uitmaakt, omvat dertien topinstituten in Europa. De ambitie is het “CERN voor robotica” te worden. Het CERN biedt een prestigieuze infrastructuur voor onderzoek op het gebied van deeltjesfysica.
De UT stelt binnen TERRINet onder andere Space53 beschikbaar. Een testcentrum voor robotsystemen zoals de drones op Twente Airport. Of bijvoorbeeld de iCub, een geavanceerde robot om sociale interactie en machine learning te bestuderen. Verder doen er een aantal robots mee uit de verschillende UT-laboratoria: het Robotics and Mechatronic Lab, onder voorzitterschap van prof. Stefano Stramigioli (Hoofdonderzoeker voor TERRINet vanuit de UT), het Human Media Interaction lab, onder prof. Vanessa Evers en het BioMechanical Engineering lab met de looprobot LOPES, onder prof. Herman van der Kooij.
Het consortium dient als voorbeeld voor de internationale gemeenschap. De partners stellen de beste robotica-infrastructuur beschikbaar in Europa. Dit zijn onder meer Scuola Superiore Sant’Anna, EPFL, KIT, TUM, Imperial College London, UPC, en Bristol Robotic Laboratory. Tot slot speelt de Universiteit Twente een cruciale rol bij het verbinden van de activiteiten van TERRINet met euRobotics. Dit is de centrale Europese vereniging voor robotica waarvan UT-professor Stramigioli de Vice President Research is.
vrijdag 12 januari 2018
Automatische drone als oplossing voor veiligheidsvraagstukken
Vanmiddag vindt de start van het project ‘Next Level’ plaats: de ontwikkeling van een automatische drone als goedkope, stille, snelle en veilige oplossing voor veiligheidsvraagstukken en fysieke veiligheidsrisico’s. De eerste momenten na dreiging of een incident zijn cruciaal; correcte informatie is in de eerste minuten van groot belang voor alle first responders. Bij de beantwoording van dit vraagstuk, kiest een aantal publieke en private partijen in Twente voor een innovatieve invalshoek. De kansen die techniek en technologie nu al bieden en die zich bovendien in een snel tempo verder ontwikkelen, willen zij slim samenbrengen en daarmee maximaal benutten en inzetten ten behoeve van de veiligheid. Hiermee wordt de benodigde stap gezet naar de wereld van morgen.
Een aantal publiek-private partijen in Twente heeft de handen ineengeslagen en de kansen gegrepen die zich in de steeds sneller ontwikkelende technologische wereld voordoen. Binnen het project ‘Next Level’ wordt een nieuw safety- en securityconcept ontwikkeld, waarbij het combineren van de technologie achter sensoren en drones het mogelijk maakt om drones in bepaalde (risico)gebieden continu paraat te hebben staan en in te kunnen zetten als de situatie daarom vraagt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een automatische drone met docking station die zelfstandig - zonder piloot - taken uitvoert met behulp van sensoren en de meldkamer al in een vroeg stadium – tijdens het “aanvliegen” – essentiële informatie kan verstrekken.
Er is forse schade bij het bedrijfsleven door criminaliteit. Het WODC, rapport criminaliteit en handhaving 2015, maakt melding dat de schade voor bedrijven en instellingen jaarlijks 4.6 miljard is. Het aantal plofkraken is in 2016 met 40% gestegen t.o.v. 2015. Het geweld en de schade nemen toe. In 43% van de gevallen zijn explosieven gebruikt.
In 2016 was er 10 procent toename van koperdiefstal aan het spoor waardoor 1339 treinen uitvielen. Door de gestegen prijs van koper neemt dit toe. In de eerste twee maanden van 2017 waren er al vier keer zoveel gevallen van kabelbreuk als gevolg van diefstal t.o.v. dezelfde periode in 2016;
In Brabant werd in 2016 op 177 plekken drugsafval gedumpt. Dat is 17 gevallen meer dan in 2015 en levert direct gevaar op voor het milieu en de watervoorziening.
Veiligheidsregio Twente en Space53 - aanjagers van het project ‘Next Level’ - en de betrokken partners, waaronder Politie, Brandweer Twente, Twente Safety Campus, Ambulance Oost, RJ Safety en Security en Hogeschool Saxion, verwachten deze en andere veiligheidsvraagstukken nog beter aan te kunnen pakken door automatische drones in te zetten. Ook het Ministerie van Justitie & Veiligheid heeft deze verwachting en heeft om die reden een subsidie toegekend.
De drone is op een dockingstation in een gebied gestationeerd. Een veiligheidssensor in dat gebied activeert de drone als er iets afwijkends plaatsvindt. Deze voert onmiddellijk voorgeprogrammeerde taken uit en verzamelt direct informatie, zoals beelden over de situatie en geeft dit door aan de meldkamer. De verificatietijd van een melding wordt sterk verkort en first responders zijn beter voorbereid bij de inzet: intelligent verification and effective respons. Hierdoor weten hulpverleners direct welke risico’s er zijn, welke inzet noodzakelijk is, kan de schade worden beperkt en kunnen criminelen sneller worden gepakt.
De besturing van de drone kan elk moment worden overgenomen door de meldkamer of first responders ter plaatse. De automatische drone is een goedkope, stille, snelle en veilige oplossing voor beveiligingsvraagstukken en fysieke veiligheidsrisico’s. Een automatische drone is bijvoorbeeld eerder ter plaatse bij een brand en kan al tijdens het aanvliegen informatie doorgeven over de eventuele aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en explosiegevaar.
Een aantal publiek-private partijen in Twente heeft de handen ineengeslagen en de kansen gegrepen die zich in de steeds sneller ontwikkelende technologische wereld voordoen. Binnen het project ‘Next Level’ wordt een nieuw safety- en securityconcept ontwikkeld, waarbij het combineren van de technologie achter sensoren en drones het mogelijk maakt om drones in bepaalde (risico)gebieden continu paraat te hebben staan en in te kunnen zetten als de situatie daarom vraagt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een automatische drone met docking station die zelfstandig - zonder piloot - taken uitvoert met behulp van sensoren en de meldkamer al in een vroeg stadium – tijdens het “aanvliegen” – essentiële informatie kan verstrekken.
Er is forse schade bij het bedrijfsleven door criminaliteit. Het WODC, rapport criminaliteit en handhaving 2015, maakt melding dat de schade voor bedrijven en instellingen jaarlijks 4.6 miljard is. Het aantal plofkraken is in 2016 met 40% gestegen t.o.v. 2015. Het geweld en de schade nemen toe. In 43% van de gevallen zijn explosieven gebruikt.
In 2016 was er 10 procent toename van koperdiefstal aan het spoor waardoor 1339 treinen uitvielen. Door de gestegen prijs van koper neemt dit toe. In de eerste twee maanden van 2017 waren er al vier keer zoveel gevallen van kabelbreuk als gevolg van diefstal t.o.v. dezelfde periode in 2016;
In Brabant werd in 2016 op 177 plekken drugsafval gedumpt. Dat is 17 gevallen meer dan in 2015 en levert direct gevaar op voor het milieu en de watervoorziening.
Veiligheidsregio Twente en Space53 - aanjagers van het project ‘Next Level’ - en de betrokken partners, waaronder Politie, Brandweer Twente, Twente Safety Campus, Ambulance Oost, RJ Safety en Security en Hogeschool Saxion, verwachten deze en andere veiligheidsvraagstukken nog beter aan te kunnen pakken door automatische drones in te zetten. Ook het Ministerie van Justitie & Veiligheid heeft deze verwachting en heeft om die reden een subsidie toegekend.
De drone is op een dockingstation in een gebied gestationeerd. Een veiligheidssensor in dat gebied activeert de drone als er iets afwijkends plaatsvindt. Deze voert onmiddellijk voorgeprogrammeerde taken uit en verzamelt direct informatie, zoals beelden over de situatie en geeft dit door aan de meldkamer. De verificatietijd van een melding wordt sterk verkort en first responders zijn beter voorbereid bij de inzet: intelligent verification and effective respons. Hierdoor weten hulpverleners direct welke risico’s er zijn, welke inzet noodzakelijk is, kan de schade worden beperkt en kunnen criminelen sneller worden gepakt.
De besturing van de drone kan elk moment worden overgenomen door de meldkamer of first responders ter plaatse. De automatische drone is een goedkope, stille, snelle en veilige oplossing voor beveiligingsvraagstukken en fysieke veiligheidsrisico’s. Een automatische drone is bijvoorbeeld eerder ter plaatse bij een brand en kan al tijdens het aanvliegen informatie doorgeven over de eventuele aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en explosiegevaar.
donderdag 11 januari 2018
Studenten TU Delft presenteren acht innovatieve robots
Een robot die kaas maakt, een boot die autonoom een raceparcours met obstakels kan afleggen en een mechanische bartender. Deze en nog vijf andere robots zijn op donderdag 18 januari te zien tijdens de demodag van de minor Robotica van de TU Delft.
De demodag is het jaarlijks terugkerende hoogtepunt van de minor Robotica, een educatief programma waarin studententeams van verschillende studierichtingen vijf maanden lang werken aan een robot, met alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Dit jaar werken acht verschillende teams aan een robot. Tijdens de demodag op 18 januari presenteren de teams de resultaten van hun inspanningen.
De studententeams maken de robots in opdracht van een klant, bijvoorbeeld een bedrijf of een ziekenhuis. In veel gevallen lossen de robots dan ook een probleem op. Zo is de ‘Kroboot’ voortgekomen uit een opdracht van het Hoogheemraadschap Delfland om het kroos in de wateren van Delfland op te ruimen. Kroos zorgt ervoor dat het leven onder het wateroppervlak verstoken blijft van zonlicht, waardoor planten en vissen sterven en het water gaat stinken.
Dit zijn de robots die tijdens de demodag van 18 januari te bewonderen zijn:
Roboboot (Trident)
Klant: Damen Shipyards
Deze autonome boot, Trident gedoopt, moet in 2018 mee gaan doen aan de Roboboat Competition in Florida (VS). Het doel van het team is om een boot te creëren die zelfstandig kan varen en daarnaast zelf acties kan uitvoeren. De boot moet bijvoorbeeld in staat zijn om aan- en af te meren, obstakels te vermijden en zo snel mogelijk poorten te passeren. Het project draagt bij aan de toekomstige ontwikkeling van volledig functionele autonome schepen.
Balrobot (Fizzy)
Klanten: TU Delft / Revalidatiefonds & Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
Fizzy is een robotbal die kinderen met kanker stimuleert om meer te bewegen. Beweegt het kind naar Fizzy toe, dan rolt hij weg. Pakt het kind Fizzy op, dan vibreert hij. Aait het kind de bal, dan knort of spint hij. En als Fizzy te weinig aandacht krijgt? Dan gaat hij schudden. Fizzy fungeert zo als vriendje en speelmaatje voor de zieke kinderen, en maakt de dagen die ze in het ziekenhuis moeten doorbrengen net een beetje leuker.
Pijpgrijprobot (PaCbot)
Klant: Huisman Equipment B.V.
Huisman Equipment B.V., bouwt onder meer apparatuur om pijpen neer te leggen op de bodem van de oceaan. Om dat te doen ontwikkelde het bedrijf een klemmechanisme dat uit verschillende ‘pads’ bestaat. Deze pads laten de pijpen langzaam naar de bodem zakken. Maar omdat de dikte van de neer te leggen pijpen varieert, moeten de pads, die 40 kilo per stuk wegen, regelmatig worden verwisseld. Dat gebeurt nu handmatig in de haven, wat veel tijd en geld kost. De Pad-Changing robot (PaCbot) moet dit werk offshore en autonoom gaan doen.
Hostrobot (IONA)
Klant: Science Centre Delft
Als je binnenkort het Science Center in Delft betreedt, word je in de hal begroet door IONA. IONA is een hostrobot die bezoekers informeert over het gebouw, maar bijvoorbeeld ook over de weersverwachtingen en de files die bezoekers op de terugweg kunnen verwachten. IONA neemt daarnaast bestellingen van gasten aan, die vervolgens door bartenderrobot Barrie (zie hieronder) kunnen worden verwerkt. IONA zal een futuristische indruk maken, op zowel kinderen als volwassenen.
Bartenderrobot (Barrie)
Klant: Science Centre Delft
De koffiehoek van het Science Centre Delft, dat voor het algemeen publiek als toegangspoort tot de projecten van de TU Delft dient, is niet bepaald innovatief. Barrie moet daar verandering in brengen. Deze robotische bartender biedt bezoekers een drankje of snack aan, maar vooral ook een leuke, interactieve ervaring bij het bestellen van deze versnaperingen. Barrie werkt met sensoren, een hologram, animaties en een volledig geautomatiseerd uitgifte-systeem. En hij communiceert ook nog eens met IONA, de host-robot van het Science Centre.
Kaasmaakrobot (Moonlander)
Klant: Lely
Het werk van een kleine kaasboer kan voor een belangrijk deel worden geautomatiseerd. En dat is precies het doel van Moonlander. Deze robot zal geheel autonoom kazen gaan maken en transporteren.
Kroosopruimrobot (Kroboot)
Klanten: TOPDelft / Hoogheemraadschap Delfland
Eendenkroos is in Delfland een groot probleem. Doordat het ervoor zorgt dat zonlicht het water niet kan binnendringen, verstoort het de flora en fauna, en dat leidt tot stankoverlast. Het verwijderen van eendenkroos is arbeidsintensief en dus duur, maar de kroboot biedt uitkomst. Het autonoom varende bootje voorkomt dat eendenkroos uitgroeit tot een grote groene massa door het kroos in een vroeg stadium op te zuigen en te vernietigen.
Rozenplukrobot (Roselia)
Klanten: Berg Roses Nederland B.V. en Porta Nova Rozenkwekerijen B.V.
Om rozen te kunnen plukken heb je nog net geen academische opleiding nodig. Het duurt maar liefst 250 dagen voordat een leek is opgeleid in de kunst van het rozenplukken, en de meeste plukkers verlaten de kas na drie of vier jaar weer. Waarom de training zo lang duurt? Omdat het lastig te zien is wanneer een roos rijp is voor de oogst. De rozenplukrobot heeft door middel van een neuraal netwerk geleerd om te herkennen welke rozen klaar zijn om geplukt te worden, en laat dit aan de plukkers zien.
De demodag is het jaarlijks terugkerende hoogtepunt van de minor Robotica, een educatief programma waarin studententeams van verschillende studierichtingen vijf maanden lang werken aan een robot, met alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Dit jaar werken acht verschillende teams aan een robot. Tijdens de demodag op 18 januari presenteren de teams de resultaten van hun inspanningen.
De studententeams maken de robots in opdracht van een klant, bijvoorbeeld een bedrijf of een ziekenhuis. In veel gevallen lossen de robots dan ook een probleem op. Zo is de ‘Kroboot’ voortgekomen uit een opdracht van het Hoogheemraadschap Delfland om het kroos in de wateren van Delfland op te ruimen. Kroos zorgt ervoor dat het leven onder het wateroppervlak verstoken blijft van zonlicht, waardoor planten en vissen sterven en het water gaat stinken.
Dit zijn de robots die tijdens de demodag van 18 januari te bewonderen zijn:
Roboboot (Trident)
Klant: Damen Shipyards
Deze autonome boot, Trident gedoopt, moet in 2018 mee gaan doen aan de Roboboat Competition in Florida (VS). Het doel van het team is om een boot te creëren die zelfstandig kan varen en daarnaast zelf acties kan uitvoeren. De boot moet bijvoorbeeld in staat zijn om aan- en af te meren, obstakels te vermijden en zo snel mogelijk poorten te passeren. Het project draagt bij aan de toekomstige ontwikkeling van volledig functionele autonome schepen.
Balrobot (Fizzy)
Klanten: TU Delft / Revalidatiefonds & Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie
Fizzy is een robotbal die kinderen met kanker stimuleert om meer te bewegen. Beweegt het kind naar Fizzy toe, dan rolt hij weg. Pakt het kind Fizzy op, dan vibreert hij. Aait het kind de bal, dan knort of spint hij. En als Fizzy te weinig aandacht krijgt? Dan gaat hij schudden. Fizzy fungeert zo als vriendje en speelmaatje voor de zieke kinderen, en maakt de dagen die ze in het ziekenhuis moeten doorbrengen net een beetje leuker.
Pijpgrijprobot (PaCbot)
Klant: Huisman Equipment B.V.
Huisman Equipment B.V., bouwt onder meer apparatuur om pijpen neer te leggen op de bodem van de oceaan. Om dat te doen ontwikkelde het bedrijf een klemmechanisme dat uit verschillende ‘pads’ bestaat. Deze pads laten de pijpen langzaam naar de bodem zakken. Maar omdat de dikte van de neer te leggen pijpen varieert, moeten de pads, die 40 kilo per stuk wegen, regelmatig worden verwisseld. Dat gebeurt nu handmatig in de haven, wat veel tijd en geld kost. De Pad-Changing robot (PaCbot) moet dit werk offshore en autonoom gaan doen.
Hostrobot (IONA)
Klant: Science Centre Delft
Als je binnenkort het Science Center in Delft betreedt, word je in de hal begroet door IONA. IONA is een hostrobot die bezoekers informeert over het gebouw, maar bijvoorbeeld ook over de weersverwachtingen en de files die bezoekers op de terugweg kunnen verwachten. IONA neemt daarnaast bestellingen van gasten aan, die vervolgens door bartenderrobot Barrie (zie hieronder) kunnen worden verwerkt. IONA zal een futuristische indruk maken, op zowel kinderen als volwassenen.
Bartenderrobot (Barrie)
Klant: Science Centre Delft
De koffiehoek van het Science Centre Delft, dat voor het algemeen publiek als toegangspoort tot de projecten van de TU Delft dient, is niet bepaald innovatief. Barrie moet daar verandering in brengen. Deze robotische bartender biedt bezoekers een drankje of snack aan, maar vooral ook een leuke, interactieve ervaring bij het bestellen van deze versnaperingen. Barrie werkt met sensoren, een hologram, animaties en een volledig geautomatiseerd uitgifte-systeem. En hij communiceert ook nog eens met IONA, de host-robot van het Science Centre.
Kaasmaakrobot (Moonlander)
Klant: Lely
Het werk van een kleine kaasboer kan voor een belangrijk deel worden geautomatiseerd. En dat is precies het doel van Moonlander. Deze robot zal geheel autonoom kazen gaan maken en transporteren.
Kroosopruimrobot (Kroboot)
Klanten: TOPDelft / Hoogheemraadschap Delfland
Eendenkroos is in Delfland een groot probleem. Doordat het ervoor zorgt dat zonlicht het water niet kan binnendringen, verstoort het de flora en fauna, en dat leidt tot stankoverlast. Het verwijderen van eendenkroos is arbeidsintensief en dus duur, maar de kroboot biedt uitkomst. Het autonoom varende bootje voorkomt dat eendenkroos uitgroeit tot een grote groene massa door het kroos in een vroeg stadium op te zuigen en te vernietigen.
Rozenplukrobot (Roselia)
Klanten: Berg Roses Nederland B.V. en Porta Nova Rozenkwekerijen B.V.
Om rozen te kunnen plukken heb je nog net geen academische opleiding nodig. Het duurt maar liefst 250 dagen voordat een leek is opgeleid in de kunst van het rozenplukken, en de meeste plukkers verlaten de kas na drie of vier jaar weer. Waarom de training zo lang duurt? Omdat het lastig te zien is wanneer een roos rijp is voor de oogst. De rozenplukrobot heeft door middel van een neuraal netwerk geleerd om te herkennen welke rozen klaar zijn om geplukt te worden, en laat dit aan de plukkers zien.
vrijdag 5 januari 2018
LG lanceert boodschappenrobot
Mochten robots toch alle banen van mensen gaan overnemen, dan mag je LG daar op aankijken. Vorig jaar lanceerde het bedrijf al verschillende vliegveldrobots, maar dit jaar pakt het pas echt flink uit op de jaarlijkse techbeurs CES. Alle robots hebben een zeer specifieke taak.
Porter Robot kan als portier dienen voor bijvoorbeeld een hotel. De robot is gemaakt om check-ins en check-outs te regelen en kan zelfs de betaling op zich nemen. Ook is de portier geschikt om bagage te dragen. Een maximale koffergrootte wordt niet genoemd, maar Engadget houdt het op een medium-grootte koffer.
Porter Robot kan als portier dienen voor bijvoorbeeld een hotel. De robot is gemaakt om check-ins en check-outs te regelen en kan zelfs de betaling op zich nemen. Ook is de portier geschikt om bagage te dragen. Een maximale koffergrootte wordt niet genoemd, maar Engadget houdt het op een medium-grootte koffer.
donderdag 4 januari 2018
Roomba-robotstofzuigers krijgen functie om Wifi-signaal in kaart te brengen
Met de functie krijgen gebruikers een kaart met de sterkte van het Wifi-signaal op plekken in huis, inclusief meldingen van plaatsen waar mogelijk geen bereik is, meldt Techcrunch. De functie heet Wifi Signal Strength en werkt door het uitlezen van het signaal in de wifi-antenne van Roomba-modellen. De bèta begint over drie weken in de Verenigde Staten en het lijkt erop dat gebruikers in andere landen niet mee kunnen doen.
dinsdag 2 januari 2018
Pakketbezorger van de toekomst
Als het aan de Italiaanse firma E-Novia ligt krijg je straks geen menselijke pakketbezorgers meer aan de deur, want het bedrijf maakt het mogelijk om je pakketjes door robots te laten bezorgen. De autonome Yape robots rijden zelfstandig rond en stoten geen enkele gram CO2 uit.