woensdag 28 februari 2018

Wetenschappers waarschuwen voor ontsporende artificiële intelligentie

In nieuw rapport wijzen 26 onderzoekers van 14 verschillende organisaties op de gevaren van AI-algoritmes, als die in verkeerde handen terecht zouden komen. Ze geven ook een reeks aanbevelingen die de risico's op ontsporing moeten beperken.Een eerste gevaar dat de wetenschappers behandelen is het fenomeen van de 'deepfakes'. Een machinelearning-methode waarmee de gezichten van Hollywood-actrices op een geloofwaardige manier op de lichamen van pornoactrices worden geplaatst. De toepassing kwam tot stand op basis van open-source-materiaal dat afkomstig is van Google's AI-ontwikkelaars.

dinsdag 27 februari 2018

EU-agentschap publiceert niet-bindende veiligheidsrichtlijnen voor kleine drones

Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart heeft niet-bindende richtlijnen gepubliceerd voor het veilig opereren met kleine drones die maximaal 25kg wegen. Deze vormen de opmaat naar bindende regels die de Europese Commissie op termijn zal invoeren. In de 'open'-categorie, waarbij sprake is van een lager risiconiveau en geen vooraf gegeven autorisatie nodig is, komt het vliegplafond te liggen op 120m. De vlieghoogte wordt afhankelijk gemaakt van de afstand tot mensen. Als de drone op een afstand van bijvoorbeeld 100m van mensen omhoog is gegaan, dan bedraagt de maximale vlieghoogte ook 100m.

maandag 26 februari 2018

Vodafone test volgsysteem voor drones

Vodafone gaat een nieuw volgsysteem voor drones testen. De technologie, die steunt op 4G-verbindingen en simkaarten voor drones, is bedoeld om de luchtvaart veiliger te maken, zo maakt het telecombedrijf bekend. De populariteit van hobbydrones heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen, maar ongevaarlijk zijn de gadgets niet. Luchtvaartorganisaties klagen over drones die gevaarlijk dicht bij vliegvelden en passagiersvliegtuigen komen, wat op een ramp kan uitdraaien. Veel onbemande vliegtuigjes zijn bovendien te klein zijn om op de radar te zien.

donderdag 22 februari 2018

In de toekomst laden drones je elektrische auto op

Industrieel ontwerper Inyeop Baek neemt met zijn Volt een voorschot op de toekomst, waarin elektrische auto’s kunnen worden opgeladen door drones. In de app geef je aan waar je auto zich bevindt, waarna de Volt komt aanvliegen en je van extra stroom voorziet.

AWS zet in op AI en machine learning

Amazon lanceert een nieuwe clouddienst Amazon SageMaker voor het bouwen en implementeren van machine learningmodellen. "Vandaag is het toepassen van machine learning een complexe aangelegenheid met veel trial en error en specialistische kennis", zegt Andy Jassy, CEO van AWS. "Met Amazon SageMaker bieden we een volledig beheerde dienst aan die al die hindernissen wegneemt met voorgebouwde modellen en die het mogelijk maakt AI-diensten met één klik op te starten. Het ondersteunt de meest gangbare frameworks in de machine learningindustrie en stelt ontwikkelaars in staat het hele traject, van het opzoeken van data tot en met het leveren van het AI-model aan hun klanten, uit te voeren zonder hun applicatie te moeten verlaten."

dinsdag 20 februari 2018

Bart Versluys verhoogt zijn aandeel in Zora Bots

Bart Versluys, bekend van Versluys Bouwgroep, verhoogt zijn aandeel in het Oostendse roboticabedrijf Zora Bots van 25 naar 50 procent. Dat kondigde de ondernemer dinsdag aan op een persconferentie. Zora Bots is het bedrijf van Tommy Deblieck en Fabrice Goffin. Het werd opgericht in 2013 en groeide op vijf jaar tijd al uit tot een van de grootste bedrijven voor robotsoftware wereldwijd. Ze werkten al samen met de Japanse robotgigant Softbank Electronics voor de ondertussen vrij bekende Zora en Pepper-robots. Zora Bots voorziet de robots van Softbank bijvoorbeeld van software.

Bolvormige robot die elk terrein bedwingt

De Guardbot van de gelijknamige Amerikaanse startup is een sterk staaltje robotica, dat zo uit een sciencefiction film had kunnen komen: de bolvormige robot rolt met gemaakt over de verharde weg, maar ook voor sneeuw is hij niet bang. Helemaal bijzonder is het feit dat hij zich ook in het water kan voortbewegen.

maandag 19 februari 2018

Duurzaam robotisch textiel bij Fair FashionTech

Van hightechrobotvest tot gepersonaliseerde schoen. Tijdens Fair FashionTech op 8 februari in DesignLab University of Twente namen onderzoekers en mode-experts het publiek mee in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van smart textiles en wearable technology. Rode draad van Fair FashionTech: hoe maken we de textielwereld – één van de meest vervuilende industrieën op deze aardbodem – duurzamer? Enkele highlights van het evenement.

“Ik was de laatste in de klas met een smartphone,” bekent Hellen van Rees tot vermaak van de aanwezigen. Toch vervult de Twentse modeontwerpster een spilfunctie in de ontwikkeling van het hightechrobotvest voor postuurcorrectie, samen met onderzoeksters Geke Ludden en Angelika Mader. Onder belangstelling van fashion techies, regionale en landelijke media lanceert het trio tijdens Fair FashionTech hun prototype voor het project ‘Textile Reflexes’, onderdeel van het EU Horizon 2020 project WEARSustain.

Het idee voor de stof van het robotvest komt van Van Rees’ hand. “Ik maak graag nieuwe stoffen van ongebruikelijke materialen, met duurzaamheid in het achterhoofd.” Zo ontstaat haar idee om van textielafval beweegbare vierkantjes te maken.

Onderzoekster Geke Ludden vertelt dat zij en collega Mader geboeid waren door het materiaal. "Daar kunnen we wat mee, dachten we. De vraag rees hoe je bewegend textiel inzet om tactiele feedback aan de drager van het textiel te geven."

Houdingcorrectie leek het trio een goed idee als eerste case voor een prototype. De basis voor het robotvest was gelegd. Mader en Ludden voegden ontwerpverfijning en hardware toe. Nu zorgen elektronica en een kleine computer in de kleding ervoor dat de bewegende vierkantjes naar elkaar toe kunnen trekken. Het robotvest geeft je letterlijk een duwtje onder in je rug als je houding niet goed is.

vrijdag 16 februari 2018

AVROTROS komt met drone filmfestival ‘InAir.Amsterdam’

AVROTROS komt in mei met een speciaal filmfestival voor drones: ‘InAir.Amsterdam’. Dit heeft de omroep vandaag bekend gemaakt. Volgens de omroep heeft de komst van de drone de film- en televisie-industrie compleet veranderd. “De vliegende camera komt op plekken waar een gewone cameraman eerder nooit kon komen. Reden genoeg voor AVROTROS om een speciaal filmfestival rondom deze innovatie filmtechniek in het leven te roepen: het International Drone Filmfestival InAir.Amsterdam, dat op 2 mei plaatsvindt in VondelCS.”,aldus de omroep in een persbericht.


dinsdag 13 februari 2018

Video: robot opent deur voor andere robot


In de week van Valentijnsdag toont Boston Dynamics een wel heel hoffelijke robot: eentje die de deur openhoudt. De video begint met een viervoetige robot die vertwijfeld voor een dichte deur staat. Gelukkig krijgt hij (of zij?) hulp van een andere viervoeter die is uitgevoerd met een grijparm op de plaats waar je normaal gesproken zijn (of haar?) hoofd zou verwachten.

Na robotvoetballers nu ook robotskiërs


Acht robotteams namen deel aan het eerste robot-ski-toernooi in Hoengseong, op een uur van Pyeongchang. De acht teams, die afkomstig van technische universiteiten en techbedrijven, hadden mens-achtige robots ontwikkeld die op eigen kracht een tracé moesten skiën. Ze waren uitgerust met camera's en sensoren om het parcours van 80 meter en de rode en blauwe vlaggetjes op de afdaling te herkennen.

maandag 12 februari 2018

UvA-hoogleraar vertelt over toekomst kunstmatige intelligentie


Kunstmatige intelligentie en algoritmes hebben een steeds grotere invloed op de wereld van vandaag de dag. Welke ontwikkelingen kunnen we de komende jaren allemaal verwachten? UvA-hoogleraar machine learning Max Welling vertelt maandag 26 februari tijdens zijn Amsterdamlezing over de toekomst van kunstmatige intelligentie.

Max Welling staat aan het hoofd van verschillende onderzoekslaboratoria die onderzoek doen naar de kunstmatige intelligentie en toepassingen daarvan ontwikkelen. Welling was ook medeoprichter van AI-startup Scyfer, dat vorig jaar werd opgekocht door chipfabrikant Qualcomm. Scyfer ontwikkelt zelflerende algoritmen die beeldinformatie en sensordata analyseren.

De lezing vindt plaats bij cultureel studentencentrum CREA en duurt van 20.00 tot 21.30 uur. De lezing is gratis te bezoeken.

zaterdag 3 februari 2018

Deze minuscule robot beweegt zich voort dankzij magnetische velden

Deze robot van een stel Chinese wetenschappers is maar een paar millimeter breed en ongeveer een centimeter lang, maar toch kan hij zich dankzij magnetische velden voortbewegen op de grond en in vloeistoffen, waar hij kan rollen, springen, zwemmen en lopen. Dat maakt het robotje heel geschikt voor medische toepassingen, zoals het doen van onderzoek binnenin het menselijk lichaam.

donderdag 1 februari 2018

’Robotangst is één grote mythe’

Een ruime meerderheid van de werknemers in de technologische industrie is positief over de ontwikkelingen in de sector. Zij voelen zich niet bedreigd door de vergaande robotisering en digitalisering. Meer dan 80 procent van de werknemers ziet de ontwikkelingen vooral als kans. Dat blijkt uit onderzoek van ondernemersorganisatie FME in samenwerking met adviesbureau Berenschot en onderwijsinstituut TIAS dat vandaag wordt overhandigd aan minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).