vrijdag 30 maart 2018
Robotspin kan zich oprollen tot een beweeglijk balletje
Bij de Duitse firma Festo ontwikkelt men robots die geïnspireerd zijn op de natuur, zo laten we je hier al jaren zien. De nieuwste telg in de indrukwekkende reeks van het bedrijf is de BionicWheelBot, een robotspin die over de grond kruipt.
donderdag 29 maart 2018
Ruim 40 procent Nederlanders vreest dat robot baan overneemt
Ruim 40 procent van de Nederlanders ziet robotisering als een serieuze bedreiging van hun functie. Zij denken dat robots hen (gedeeltelijk) gaan vervangen. Dit blijkt uit een onderzoek van full service HR-dienstverlener Tentoo onder bijna 1.500 Nederlanders. 61 procent van de ondervraagden stelt ook dat robotisering met name de flexibele schil (het flexibiliseren en organiseren van arbeid in organisaties van bedrijven) bedreigt. Op dit moment maken veel bedrijven gebruik van een flexibele schil, blijkt uit onderzoek eerder dit jaar.
woensdag 28 maart 2018
Nieuwe robot komt rechtstreeks uit The Terminator
Het duurt nog wel even voordat we te maken krijgen met robots die zo uit de Terminator-films lopen om de mensheid tot slaaf te maken. Maar per dag komen we we wel een stap dichterbij. Onderzoekers aan Guangdong University of Technology’s School of Automation in China hebben nu een robot gemaakt, waarbij de jet-powered voeten in staat zijn om over grote gaten te stappen. Daarmee is het dus straks niet meer voldoende om om onze huizen grote grachten te graven en ons zo van de robot-ondergang te redden. En bedankt he!
dinsdag 27 maart 2018
Eerste robot voor aspergeteelt gebouwd en verkocht
De eerste selectieve aspergerobot ter wereld is op weg van de Nederlandse ontwikkelaar Cerescon naar een aspergebedrijf in Frankrijk. Aan de robot, die de naam Sparter draagt, is 3 jaar gebouwd in het Noord-Brabantse Heeze, in nauwe samenwerking met aspergetelers. De machine is te koop in een 3-, 2- of 1-rijige variant met een oogstbereik van respectievelijk 50, 35 en 17 hectare. De robot kan rijdend ondergronds asperges detecteren, ze steken, het plastic sturen en het zandbed herstellen. Op deze manier ontstaat er minder schade aan de asperges, met een hogere opbrengst als gevolg. Bovendien verkleuren en bloemen de asperges niet.
maandag 26 maart 2018
Kijk deze twee robots eens onschuldig met elkaar spelen
In de toepasselijk genaamde video Robot Playdate ontmoeten de SpotMini van Boston Dynamics en de Cassie robot van Agility Robotics elkaar voor het eerst. Ze lijken meteen vrienden te worden en in geheimtaal afspraken te maken over hoe de mensheid kan worden vernietigd:
dinsdag 20 maart 2018
Wonderlijke Zwitserse robots van François Junod
Een automaton is de oudste vorm van een robot, die al ten tijde van de oude Egyptenaren werd gebouwd. Knutselaar François Junod probeert deze bijzondere hoogstandjes vanuit zijn werkplaats in Zwitserland weer modern te maken. Great Big Story ging bij hem op bezoek, om te zien hoe dergelijke mechanische kunstwerkjes tot stand komen:
maandag 19 maart 2018
Basketbal-robot gooit bijna 100 procent van zijn worpen raak
De CUE robot van Toyota maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om een robot te leren basketballen. Na 200.000 keer oefenen is hij in staat om met een nauwkeurigheid van bijna 100 procent een basketbal in een basket te gooien, waarmee hij menig professionele basketballer achter zich laat
donderdag 15 maart 2018
dinsdag 13 maart 2018
In parodie beheersen robots van Boston Dynamics de wereld
De SpotMini robot van Boston Dynamics maakte eerder dit jaar indruk door een deur te openen en aan zijn baas te ontsnappen. Geïnspireerd door dit laatste filmpje maakte Nicolas King een parodie op Planet Earth, waarin we honderden SpotMini’s zien die onze planeet hebben overgenomen
maandag 12 maart 2018
Razendsnelle robot lost Rubiks’ Kubus op in 0,38 seconden
Twee studenten aan het Massachusetts Institute of Technology hebben onlangs met hun robot een wereldrecord verbroken: hun creatie is in staat om binnen 0,38 seconden een Rubiks’ Kubus op te lossen. De robot werd gemaakt van een aantal goedkope onderdelen, waaronder twee PlayStation Eye camera’s.
donderdag 8 maart 2018
Deze hamburgerrobot werkt samen met mensen
Hamburgerketen CaliBurger laat de hamburgerrobot Flippy samenwerken met werknemers van vlees en bloed. De robot, die is ontworpen en gebouwd door Miso Robotics, is maandag aan de slag gegaan in de vestiging in Pasadena. De robot draait hamburgers om en plaatst ze op een broodje, waarna een normale medewerker de toppings toevoegt. Flippy kan 300 burgers per uur bakken. De machine maakt daarbij gebruik van camera's en hittesensoren om het bakproces in de gaten te houden.
woensdag 7 maart 2018
Zorgrobot Tessa ontlast vooral mantelzorger
De zorgrobot voor vergeetachtige ouderen, waarmee een jaar is geëxperimenteerd in de regio Arnhem en Nijmegen, blijkt vooral een grote steun te zijn voor de mantelzorger, dochters, zonen en andere familieleden die de zorg voor een ouder hebben. Dat is een van de conclusies met de proef met Tessa, de mini-robot die op 70 plaatsen is getest. 'De mantelzorger geeft aan dat ze het langer volhouden, ook in de gevallen dat de zorg is toegenomen', zegt Marian Adriaansen, lector innovatie in de zorg van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.
dinsdag 6 maart 2018
Drone vertraagt reddingsactie door ijs gezakte schaatser
Een politiehelikopter hing boven de door het ijs gezakte schaatser, klaar om hem met een kabel uit zijn benarde positie te redden. Door een plotseling opduikende drone kon de heli zijn actie echter niet uitvoeren. Naleving van de regels voor het vliegen met drones is dus van levensbelang, zo blijkt wel uit dit incident.
De dronebestuurder moest zijn drone laten landen en kreeg een proces-verbaal. Volgens artikel 5.3 van de Wet Luchtvaart mag je als luchtverkeerdeelnemer geen personen of zaken in gevaar brengen. Dat betekent in de praktijk dat je je drone direct aan de grond moet zetten zodra je een vliegtuig of helikopter ziet naderen. En natuurlijk helemaal als het een politiehelikopter is die iemand in nood moet helpen.
De dronebestuurder had bovendien niet van tevoren gekeken of hij zijn drone bij de Langeraarse Plassen mocht laten vliegen. In dit geval valt het gebied onder ‘luchtruim klasse c’ wat wil zeggen dat alleen de beroepsvaart hier mag vliegen. Maar er gelden bijvoorbeeld ook vliegverboden boven beschermde natuurgebieden. Dronebestuurders kunnen dit zelf checken op de site van de Rijksoverheid waar ook alle regels op een rij staan.
De 73-jarige schaatser uit Den Haag die op de Langeraarse plassen door het ijs zakte, maakt het gelukkig goed. Een agent, een brandweerman en een getuige uit Langeraar die de schaatser door het ijs had zien zakken, wisten met een bootje en een “rescue board” bij het slachtoffer te komen en kregen hem veilig terug aan land. Na een kort verblijf in het ziekenhuis is de Hagenaar inmiddels weer thuis.
De dronebestuurder moest zijn drone laten landen en kreeg een proces-verbaal. Volgens artikel 5.3 van de Wet Luchtvaart mag je als luchtverkeerdeelnemer geen personen of zaken in gevaar brengen. Dat betekent in de praktijk dat je je drone direct aan de grond moet zetten zodra je een vliegtuig of helikopter ziet naderen. En natuurlijk helemaal als het een politiehelikopter is die iemand in nood moet helpen.
De dronebestuurder had bovendien niet van tevoren gekeken of hij zijn drone bij de Langeraarse Plassen mocht laten vliegen. In dit geval valt het gebied onder ‘luchtruim klasse c’ wat wil zeggen dat alleen de beroepsvaart hier mag vliegen. Maar er gelden bijvoorbeeld ook vliegverboden boven beschermde natuurgebieden. Dronebestuurders kunnen dit zelf checken op de site van de Rijksoverheid waar ook alle regels op een rij staan.
OpenCat: een open-source robotkat
Met de instructies van Tem Petoi op Hackster.io en een paar weekenden van je tijd bouw je de OpenCat, een open-source robotkat die gemaakt is van onderdelen uit de 3D-printer. De tutorial wordt wel aangeduid als “Super Hard”, dus je moet wel enigszins onderlegd zijn op het gebied van robotica.
maandag 5 maart 2018
De AutoSaw robots van het MIT zagen alles automatisch op maat
De AutoSaw robots van het Massachusetts Institute of Technology zijn de perfecte hulp voor meubelmakers en timmermannen: je geeft ze een digitaal model van het beoogde object en de benodigde hoeveelheid hout, waarna ze geheel zelfstandig aan de slag gaan. Vervolgens hoef je de boel alleen nog in elkaar te zetten
vrijdag 2 maart 2018
Zalando investeert in rijdende robots voor magazijnen
Zalando neemt een minderheidsbelang in de start-up Magazino uit München die rijdende robots maakt voor in distributiecentra. Het is een strategische investering die uiteindelijk kan leiden tot een hogere mate van automatisering bij het samenstellen van orders van consumenten. Met de investering is een bedrag gemoeid van twintig miljoen euro.
donderdag 1 maart 2018
Robotarm van MIT en Princeton is een meester in objectherkenning
Het klinkt saai als een robot objecten oppakt en die vervolgens in een ander bakje plaatst, maar wetenschappers van MIT en Princeton laten met hun Object Agnostic Grasping Algorithm zien dat dit hoogstaande technologie is. Hun robotarm is wereldkampioen in het op zoek gaan naar objecten, waarvan hij vervolgens ook precies weet hoe hij ze moet vastpakken.