dinsdag 30 oktober 2018

Universiteiten vrezen braindrain bij afdelingen kunstmatige intelligentie

Nederlandse universiteiten vrezen dat de aanvoer van docenten in de kunstmatige intelligentie (AI) opdroogt. Ze zijn bang dat promovendi massaal kiezen voor het bedrijfsleven of Amerikaanse universiteiten, meldt Het Financieele Dagblad (FD) maandag. Amerikaanse universiteiten zoals Massachusetts Institute of Technology (MIT) krijgen steeds meer ruimte om te investeren in kunstmatige intelligentie. Onlangs maakte de universiteit bekend 1 miljard dollar (zo'n 868 miljoen euro) te investeren in een nieuw centrum voor AI.

maandag 29 oktober 2018

MAVLab gaat Pelikaandrone ontwikkelen voor Rijkswaterstaat

Op 23 oktober vond tijdens het event ‘Drones in het Waterbeheer’ van Rijkswaterstaat de kick-off en ondertekening plaats van een nieuw project van het Micro Air Vehicle Lab van de TU Delft. Samen met Rijkswaterstaat, bedrijven en andere overheden gaan de onderzoekers en studenten van het MAVLab een Pelikaandrone ontwikkelen die ingezet kan worden om onder meer blauwalg op te sporen in water. De Pelikaandrone kreeg bovendien van Johan Jacobs, directeur Innovatie bij het ministerie I&W een ‘Drone Oscar’ uitgereikt voor de meest innovatieve drone-oplossing voor waterbeheer.

Kevin van Hecke van het MaVLab: “De Pelikaandrone is een project waarin we twee nieuwe technologieën combineren om het waterkwaliteitsbeheer te verbeteren: drones en flow-cytometrie. Met een flow-cytometer (in dit geval van het bedrijf CytoBuoy) kun je precies en snel zien wat er in het water zit, maar daarvoor moet je wel snel verse watersamples kunnen verzamelen en aanleveren. Dat laatste gaan wij doen met een drone.'

Door de drone uit te rusten met een multispectrale camera voor remote sensing, kan hij op een slimme en vernieuwende manier interessante locaties kiezen om de proefmonsters te nemen.  Vervolgens wordt er precies gekeken wat er in de samples zit met de CytoSense, die automatisch kan determineren welke deeltjes er in het water zitten. Hiermee wordt in de toekomst snelle planktonanalyse mogelijk en kan er automatisch gecontroleerd worden op bijvoorbeeld blauwalg. Ons plan is om uiteindelijk ook onderwater proefmonsters te nemen met de drone. Daarom hebben we dit de Pelikaandrone genoemd.”

Het MAVLab werkt in dit project samen met RWS/WVL (opdrachtgever fase 1 is Aad van den Burg), bedrijven, zoals Cytobuoy, en andere overheden. In 2018 wordt een drijvende drone ontwikkeld, in 2019 zal worden gewerkt aan een duikende drone.

vrijdag 26 oktober 2018

Japanse robot ruimt automatisch je kamer op


Met name als je kinderen hebt ben je er wel even zoet mee: het opruimen van alle spullen die jij en je kroost hebben laten slingeren in huis. Deze robot van het Japanse bedrijf Preferred Networks bieden in dat geval uitkomst, want ze kunnen dankzij kunstmatige intelligentie heel goed de rommel te lijf gaan.

woensdag 24 oktober 2018

'Uber wil in 2021 met drones maaltijden bezorgen'

Uber wil al over drie jaar met drones maaltijden bezorgen aan Amerikaanse klanten. Grote koerier- en techbedrijven, waaronder DHL, UPS en Amazon, werken aan het bezorgen van pakketjes met drones. Ook Uber is dat van plan. De taxidienst zou in 2021 willen starten met de dronebezorgingen aan klanten. De Wall Street Journal ontdekte een vacature bij UberEats, de maaltijdbezorgdienst van Uber, waarin wordt gezocht naar iemand die een programma kan opzetten voor 'vluchtstandaarden en -trainingen'. De persoon moet 'veilige, legale, efficiënte en schaalbare vluchtoperaties' op poten zetten. De eerste testvluchten zouden in 2019 plaatsvinden. De eerste commerciële dronevluchten zou Uber dan in 2021 in de Verenigde Staten willen maken.

dinsdag 23 oktober 2018

Robothond Spot danst de sterren van de hemel

Waar de mensachtige robot Atlas vorige week indruk maakte met zijn kunsten op het gebied van parcours, doet Boston Dynamics daar deze week nog een schepje bovenop. In de onderstaande video zien we de robothond Spot een indrukwekkend dansje doen op het nummer Uptown Funk.

maandag 22 oktober 2018

Voortaan kunnen robots ook een kopje thee voor je zetten

Het blijft leuk om robots taken te zien uitvoeren die normaal gesproken door mensenhanden worden verricht. Zo ook dit filmpje, waarin we twee Aubo i5 robotarmen zien die op traditioneel Chinese wijze een kopje thee zetten.

donderdag 18 oktober 2018

Bijna helft Nederlanders gelooft niet dat kunstmatige intelligentie het leven mooier gaat maken

49 procent van de werkenden denkt niet dat kunstmatige intelligentie ons leven mooier gaat maken. Vrouwen zijn hier met 59 procent vaker van overtuigd dan mannen met 42 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de KNVI, de Nederlandse beroepsvereniging voor informatie- en IT-professionals, onder 1271 Nederlanders van 18 jaar en ouder in loondienst. Gemiddeld denkt driekwart van de ondervraagden dat de mens altijd belangrijker zal zijn dan informatietechnologie in een werkomgeving.

Iets meer dan de helft van de werkenden denkt niet dat de invloed die robots en kunstmatige intelligentie op de samenleving gaan hebben, overschat wordt. Wetenschappers verschillen van mening over kunstmatige intelligentie en ook de publicaties over de mogelijke kansen en risico’s lopen uiteen van zeer positief tot zeer negatief. Feit is dat kunstmatige intelligentie straks in meer of mindere mate onderdeel van ons leven is.

Mensen die werken in de informatie- en communicatiebranche (73 procent), de financiële sector (71 procent) en in cultuur, sport en recreatie (65 procent) zijn het positiefst over de gevolgen van kunstmatige intelligentie. Zij denken dat kunstmatige intelligentie ons leven mooier zal maken. Het minst optimistisch zijn werknemers in de  groot- en- detailhandel (36 procent).

Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van de KNVI onder 1271 Nederlanders van 18 jaar en ouder, werkend in loondienst. Bij de selectie van de respondenten is rekening gehouden met een representatieve spreiding wat betreft geslacht, leeftijd, arbeidsparticipatie en opleiding.

maandag 15 oktober 2018

Asser TT Circuit krijgt grootste outdoor drone-event van Europa

Het TT Circuit in Assen zal volgend jaar het decor worden van het grootste outdoor drone-event van Europa. Dan wordt de eerste editie van het Drone Festival Assen gehouden. Tijdens het gratis festival worden droneraces gehouden en zijn er demonstraties van defensie en hulpdiensten. De impact van drones wordt groter dan die van internet, stelt directeur Peter Oosterbaan van het TT Circuit tegenover RTV Drenthe. Het destijds 7,7 kilometer lange circuit stamt uit 1955 en trekt ieder jaar motorliefhebbers. Toch wil de organisatie meer doen. Dit jaar werd ook Experience Electric Day gehouden, waar bezoekers konden kennismaken met elektrisch rijden.

Robots van Boston Dynamics maken opnieuw indruk

Boston Dynamics heeft een filmpje online geplaatst dat toont hoe hun robot Atlas bijna menselijk beweegt en een hindernissenparcours succesvol aflegt. Een ander filmpje toont hoe 'robothond' Spot een inspectie uitvoert. Ongetwijfeld heeft u al in een eerder filmpje gezien hoe geavanceerd de robots van het bedrijf Boston Dynamics wel zijn. De robots lijken een voorbeschouwing van wat we in de (nabije?) toekomst mogen verwachten.

vrijdag 12 oktober 2018

XPO Logistics schaft 5000 cobots aan

Logistiek dienstverlener XPO Logistics is van plan om 5000 intelligente pickrobots aan te schaffen. Het bedrijf wil de robots inzetten in alle distributiecentrum-locaties in Noord-Amerika en Europa. Volgens XPO Logistics zijn deze robots ontworpen om samen te werken met mensen. De cobots zullen het bestaande personeelsbestand van de logistiek dienstverlener aanvullen en daarnaast de toekomstige groei van de het bedrijf vorm geven.

donderdag 11 oktober 2018

Drone Hub op Airport Eelde bouwt waterstofdrone

Drones worden inmiddels veel gebruikt. Ze worden bijvoorbeeld ingezet in de landbouw, bij branden en ook bij inspecties van gebouwen. Maar de actieradius van deze onbemande vliegtuigjes is beperkt. Dat moet anders vinden ze bij de Drone Hub op Groningen Airport Eelde. Multirotoren (drones met meerdere propellers) gebruiken relatief veel energie. 'Met waterstof kunnen we op termijn toch anderhalf tot twee uur werken.'

woensdag 10 oktober 2018

Vlaanderen trekt 30 miljoen euro uit voor inhaalrace rond artificiële intelligentie

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters stelt 30 miljoen euro ter beschikking om Vlaanderen in het koppeloton voor artificiële intelligentie te krijgen. Er wordt ook een denktank opgericht die zich moet buigen over de ethische implicaties die AI met zich meebrengt. Vorig jaar wees een een rapport van de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) er al op dat Vlaanderen op AI-vlak niet alleen achterophinkt op China en de Verenigde Staten, maar stilaan ook op de omringende landen. Een van de aanbevelingen was dat Vlaanderen dringend nood heeft aan strategisch plan rond artificiële intelligentie.

dinsdag 9 oktober 2018

Deze Japanse robot is in staat om muurtjes te bouwen

Zelfs werk waarbij de fijne motoriek een belangrijke rol speelt is niet veilig voor robots, zo laat deze creatie van het Japanse National Institute of Advanced Industrial Science and Technology zien. Hun nieuwste HRP-5P robot blijkt namelijk steeds beter de taken van een timmerman te kunnen uitvoeren.

maandag 8 oktober 2018

Dit café in Tokio gebruikt robots die worden bestuurd door gehandicapten

In de wijk Akasaka in Tokio opent in november een nieuw café met een wel heel speciale bediening: robots die op afstand worden bestuurd door gehandicapten. Dat is een goed idee, want zo kunnen zelfs mensen die zich niet meer kunnen bewegen zich heel nuttig maken en voelen.

woensdag 3 oktober 2018

'Robotisering creëert komende vijf jaar 58 miljoen nieuwe banen'

De komende vijf jaar worden er wereldwijd netto banen gecreëerd door robotisering, volgens het World Economic Forum (WEF). Tot en met 2022 zouden er zo'n 75 miljoen banen kunnen verdwijnen, maar ook 133 miljoen banen ontstaan door machines die werk uit handen nemen. Het WEF benadrukt wel dat het om voorzichtige schattingen gaat. In een rapport werden werkgevers met in totaal 15 miljoen werknemers ondervraagd over hun verwachtingen.

dinsdag 2 oktober 2018

NAM gaat leidingen inspecteren met robot die kan 'ruiken en voelen'

De NAM krijgt eind dit jaar de beschikking over tien robots die onder meer gaslekken kunnen opsporen, door 'te kijken, ruiken en voelen in explosiegevaarlijke omgevingen'. De robots zijn gebouwd door het bedrijf ExRobotics uit Delft en worden gebruikt voor inspectie en onderhoud op installaties van het gasbedrijf. Naast gaslekken opsporen, kan de robot ook meetapparatuur aflezen. Hij vindt daarbij zelfstandig zijn weg over het terrein.

maandag 1 oktober 2018

D66: Investeer 25 miljoen in kunstmatige intelligentie

Het kabinet moet 25 miljoen euro investeren in kunstmatige intelligentie. Dat staat in het actieplan van D66. De politiek kan niet langer langs de zijlijn staan, zegt Kamerlid Kees Verhoeven.

Volgens D66 heeft staatssecretaris Keijzer veel te weinig aandacht voor kunstmatige intelligentie (KI).

Kunstmatige intelligentie kan verschillende vormen van kanker sneller opsporen, en stuurt hulprobots en zelfrijdende auto’s aan. 'We moeten zorgen dat we die kansen grijpen, maar ook de keerzijdes het hoofd bieden,' aldus Verhoeven.

Om de economische kansen van KI te kunnen grijpen en de Amerikaanse en Chinese dominantie het hoofd te bieden, moeten we investeren in talent en werknemers omscholen, aldus D66. Alleen op die manier zijn mensen voorbereid op de banen van de toekomst.