donderdag 28 februari 2019

Vanderlande en Fizyr samen in AI-robotsoftware

Vanderlande Industries is een strategische samenwerking aangegaan met de Delftse specialist in Artificial Intelligence (AI)-software Fizyr. Vanderlande wil door toepassing van AI bestaande robotoplossingen verbeteren. Ook moet de samenwerking met Fizyr zorgen voor de ontwikkeling en introductie van nieuwe oplossingen binnen de markten waar Vanderlande in actief is. De resultaten van de samenwerking worden geïntegreerd in het bestaande productportfolio van Vanderlande, zoals Smart Item Robotics (SIR).

maandag 25 februari 2019

Robotarmen voor in de keuken

Samsung lijkt nu toch echt veel geld te gaan inzetten op het robotiseren van het leven van een consument. Zo onthulde het Zuid-Koreaanse bedrijf tijdens de Kitchen & Bath Industry Show in Las Vegas een stel robotarmen die je zou kunnen ophangen boven het aanrechtblad van je keuken.

woensdag 20 februari 2019

Al meer dan 2300 grote drones in België

Er zijn al 2336 grote drones, die tot 150 kilogram wegen, in België geregistreerd. Dat bericht De Tijd woensdag, op basis van de federale overheidsdienst Mobiliteit. Kleine vrijetijdsdrones lichter dan 1 kilogram moet je niet registreren, maar de zwaardere toestellen wel. In 2016 werden 637 van die zwaardere drones aangegeven bij het Directoraat-generaal Luchtvaart.

Droneverbod Britse luchthavens wordt verder uitgebreid

Groot-Brittannië breidt het droneverbod bij luchthavens verder uit. Binnen een straal van 5 kilometer van een vliegveld mag niet met drones worden gevlogen. De maatregelen worden 13 maart van kracht. Tot nu toe lag de grens op een kilometer. In december werden duizenden vluchten geannuleerd of omgeleid omdat er drones bij Gatwick waren gezien. Daardoor werden circa 140.000 passagiers getroffen.

vrijdag 15 februari 2019

De robot die je toilet schoonmaakt

Deze robot van Altan Robotech helpt je met misschien wel het vervelendste klusje in het huishouden: het schoonpoetsen van het toilet. De zogeheten Giddel maakt gebruik van verschillende borstels om het porselein van vuil te ontdoen.

dinsdag 12 februari 2019

Britse Robot binnenkort de nieuwste kunstrevelatie

Dat een robot niet meteen naam zou kunnen maken als kunstenaar, daar waren we het altijd roerend over eens. Tot nu. De Britse gallerij-eigenaar Aidan Meller heeft namelijk een robot ontwikkeld die portretten zou kunnen tekenen uit de losse bionische hand. De robot draagt de naam Ai-Da, een rechtstreekse verwijzing naar Ada Lovelace, de eerste vrouwelijke computerprogrammeur.

maandag 11 februari 2019

VS geeft onderzoek naar kunstmatige intelligentie prioriteit

De Amerikaanse president Trump gaat volgens het Witte Huis maandag een decreet ondertekenen waarin de VS verklaart meer te gaan inzetten op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Er zou echter niet concreet over meer subsidie gesproken worden. Meerdere technologie- en wetenschapswebsites, waaronder Science Magazine, hebben van een hoge functionaris in de regering van Donald Trump op zondag telefonisch te horen gekregen wat de plannen in gaan houden. De informatievoorziening wordt echter op dit moment nog beperkt tot de hoofdlijnen van het zogenaamde American AI Initiative.

Hoeveel is een robotleven waard?

Mensen zijn onder bepaalde omstandigheden bereid om een robot te redden ten koste van mensenlevens. Bijvoorbeeld als we denken dat de robot pijn kan ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van een team onder leiding van Sari Nijssen van de Radboud Universiteit, in samenwerking met Barbara Müller van de Radboud Universiteit en Markus Paulus van LMU München dat op 7 februari verschijnt in Social Cognition.

Robots zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze voeren allerlei gespecialiseerde, en soms zelfs gevaarlijke, taken voor ons uit. Denk aan het detecteren en ontmantelen van mijnen, of aan robots die worden gebruikt als hulp in de huishouding of verpleegassistent. Dit roept interessante vragen op, zoals: hoe zien wij deze robots en hoe gedragen we ons ten opzichte van hen?

Gedragswetenschapper Sari Nijssen: ‘Bekend is bijvoorbeeld dat militairen kunnen rouwen om een robot die in het leger wordt gebruikt om mijnen op te ruimen. Daar worden zelfs begrafenissen voor georganiseerd. Wij wilden nu graag onderzoeken hoe ver die empathie met robots gaat en welke morele principes er gelden in de omgang met robots. Tot op heden is daar weinig onderzoek naar gedaan.’

De centrale vraag in het onderzoek was in hoeverre mensen bereid zouden zijn robots op te offeren om mensenlevens te redden. De proefpersonen kregen hiervoor een moreel dilemma voorgelegd met de vraag of ze een individu zouden willen opofferen om een groep van gewone mensen te redden. In de verschillende scenario’s die werden voorgelegd was dit individu een mens, een gehumaniseerde robot of een robot die slechts als machine werd gepresenteerd.

Het onderzoek laat zien dat hoe meer een robot als menselijk werd gezien, hoe moeilijker het dilemma werd voor de proefpersonen. Als de robot werd neergezet als een wezen met zijn eigen gedachten, ervaringen, pijn en emoties, dan bleken de proefpersonen minder geneigd om de robot op te offeren ten gunste van anonieme mensen. Volgens Nijssen betekent dit dat mensen, onder bepaalde omstandigheden, een morele status toekennen aan robots. ‘Een menselijk uitziende robot kan gevoelens of gedrag oproepen dat contrasteert met de functie waarvoor ze ontwikkeld zijn – om ons te helpen. En het is de vraag of we dat willen.’

donderdag 7 februari 2019

Ready Robotic Cell op De Brabantse Metaaldagen

Dat het gebruik van een robot niet complex hoeft te zijn en veel kan betekenen voor de efficiëntie van je productieproces, toont lasrobotspecialist RobWelding sinds 2017 met zijn kant-en-klare Ready Robotic Cell (RRC). De RRC trekt sindsdien veel belangstelling en mag dan ook niet ontbreken op De Brabantse Metaaldagen.

De RRC is een lascel in verschillende formaten waarin een ABB-lasrobot gekoppeld is aan één van de betere West-Europese lasmachines. Deze robotcellen zijn voor iedereen bereikbaar en zijn verrassend snel inzetbaar. Na slechts vier stappen kun je de robotcel al in gebruik nemen: inventarisatie, configuratie, installatie en starten maar! Dat het woord ‘ready’ niet zomaar uit de lucht komt vallen, blijkt ook uit het feit dat de RRC al operationeel is binnen één werkdag! Dankzij deze eenvoudige opzet, zien klanten nu in één opslag of een gerobotiseerd lasproces mogelijk is.

Omdat elk bedrijf anders is en producten verschillen, biedt RobWelding keuze uit verschillende robots, met een bereik van 1 tot 4 meter. Verder zijn er voor afnemers verschillende extra opties, om hun automatiseringsproces volledig op hun specifieke producten af te kunnen stemmen. Een lasnaadvolgsysteem is hiervan een voorbeeld.

woensdag 6 februari 2019

Kleine versie van Sophia op Kickstarter

Sophia van Hanson Robotics is een absolute superster op het gebied van robots: ze schoof in allerhande talkshows aan en is aanwezig in verschillende YouTube-video’s met miljoenen views. Inmiddels is er ook een kleine variant van de robot beschikbaar op Kickstarter.

Zullen huishoudrobots je vuile was niet buitenhangen?

Zullen robots onze privacy niet te grabbel gooien? Dat is voorlopig nog koffiedik kijken. Daarom doen we aan geïnformeerd giswerk. Dat doen we door te kijken hoe het met onze privacy gaat bij bestaande datagedreven technologieën zoals sociale media, het internet en computers. Daaruit leren we dat er twee aandachtspunten zijn. Ten eerste, transparantie. Wat weten we over de manier waarop robots onze gegevens verwerken? Ten tweede: controle. Hoe krijgen we controle over wat robots over ons weten?

vrijdag 1 februari 2019

iRobot onthult autonome robotgrasmaaier

iRobot, het bedrijf achter de Roomba-robotstofzuigers, heeft een autonoom opererende robotgrasmaaier aangekondigd. Het apparaat heeft in het begin enige hulp nodig, maar kan daarna grotendeels autonoom het gras maaien. Het bedrijf meldt dat de Terra werkt door middel van draadloze bakens die rond de grens van het grasveld moeten worden geplaatst. Daardoor hoeven gebruikers geen draad te leggen om de grenzen van het gras te markeren.