dinsdag 30 april 2019

Anki stopt met het maken van iPhone-bestuurbare robots

Robotmaker Anki stopt ermee en zet bijna 200 medewerkers op straat. Anki werd bekend door de robotjes die met een iPhone te bedienen waren. Apple besteedde er regelmatig aandacht aan in de keynotes en de robots waren ook in de Apple Store verkrijgbaar. Anki maakte robotjes zoals de Overdrive, Cosmo en Vector. Nadat een financiële deal op het laatste moment niet doorging kwam het bedrijf in de problemen. CEO Boris Sofman informeerde zijn personeel op maandag over de sluiting. Medewerkers krijgen nog een week salaris mee, daarna zullen ze op zoek moeten naar een andere baan.

maandag 29 april 2019

Nederlandse studenten winnen First Robotics-wereldkampioenschap

Team Rembrandts uit Eindhoven heeft met zijn robot Andromeda de First Robotics Competition gewonnen. De Nederlandse studenten wisten met de robot hun tegenstanders in de finale van de wereldwijde competitie nipt te verslaan. Team Rembrandts is het eerste Europese team dat de First Robotics Competition, of FRC, op zijn naam wist te zetten. Tot nu toe kwamen de winnaars uit de VS en Canada. Bij deze competitie, die afgelopen keer in Detroit en Houston werd gehouden, strijden teams met robots tegen elkaar die ze in zes weken hebben gebouwd.

Blue: een robot voor huishoudelijke klusjes

Wetenschappers verbonden aan Berkeley laten zien dat robotica uitstekend geschikt is voor huishoudelijke taken: denk bijvoorbeeld aan het opvouwen van de was, zoals hij in de video kundig laat zien. Ook prettig is zijn koffie-modus, waarin hij een Nespresso-machine bedient en zelfs naderhand een doekje over de tafel haalt.

donderdag 25 april 2019

Bezorgrobot in kantoor die zelf de lift bedient


Nederland heeft een Europese primeur: een robot die in een kantooromgeving actief is en zelf ook via de lift naar andere verdiepingen kan. Het is een bezorgrobot die Sodexo inzet in het kantoor van hun klant Aegon in Den Haag. De Sodexo bezorgrobot Relay brengt bijvoorbeeld broodjes en drankjes van het restaurant naar de vergaderzaal op een andere verdieping. Het gaat om een experiment.

Zo’n bezorgrobot is een intelligent apparaat op wielen. Die is al heel slim, want hij kan om bewegende en statische objecten heen manoeuvreren. Maar uitdagingen zijn er ook, zoals deuren, drempels en liften. De liftknop indrukken kan hij niet. Daarom ging Sodexo met de liftleverancier Otis om tafel om te bespreken wat er mogelijk was. Samen bedachten ze de oplossing om de robot draadloos te laten communiceren met de lift. Is hij op de plek van bestemming, dan moet iemand wel even de deur voor hem opendoen.

woensdag 24 april 2019

Locus Robotics haalt miljoenen groeigeld op


Locus Robotics heeft weer miljoenen aan investeringen binnengehaald. De robotspecialist voor orderpicking gebruikt het geld om zijn robotsystemen voor magazijnen verder te ontwikkelen. De extra 26 miljoen dollar wordt gebruikt om het systeem voor magazijnrobotica op te schalen en om de verkoop en marketing in Noord-Amerika en internationaal uit te breiden.

dinsdag 23 april 2019

Op slang geïnspireerde robot krijgt kirigamihuid


Amerikaanse wetenschappers hebben een op een slang geïnspireerde robot ontwikkeld die zich voortbeweegt dankzij een huid die op basis van kirigami is gemaakt. Kirigami is een variatie van origami waar papier gesneden wordt in plaats van gevouwen. De robot, die ontworpen is door wetenschappers aan de Harvard SEAS, kan door de kirigamitechniek over de grond bewegen op een wijze die enigszins te vergelijken is met de beweging van een echte slang.

woensdag 17 april 2019

De Robotti biedt ecologie een helpende hand

Op de proefvelden van Wageningen University & Research rijdt vanaf vandaag een autonome robot genaamd AgroIntelli Robotti. Intensieve gewas monitoring is noodzakelijk om de ecologie te begrijpen en dat kan nu automatisch gedaan worden door de cameratechnieken te combineren met een autonoom voertuig. De Robotti is een hoog technisch autonoom platform die ecologische processen ondersteunt en zo een brug vormt tussen technologie en ecologie.

In de proeftuin Agroecologie en Technologie van WUR, Open Teelten in Lelystad, wordt gewerkt aan een reeks van projecten waarin het monitoren van gewassen (phenotyping) wordt gecombineerd met vaste rijpaden (controlled traffic farming systems). Intensieve gewas monitoring is noodzakelijk om de ecologie te begrijpen en dat kan nu automatisch gedaan worden door de cameratechnieken te combineren met een autonoom voertuig. Nieuwe agronomische en technologische inzichten vragen om machines die bewerkingen tot 30-40pk kunnen uitvoeren, zoals zaaibedbereiding, schoffelen, bemesten. De Robotti maakt dit mogelijk doordat er standaard werktuigen aan gekoppeld kunnen worden. Door de aanwezigheid van camera's op de Robotti, kan hij zelfs ingezet worden voor diversiteit in de landbouw. Door precisietechnieken kan met de Robotti bijvoorbeeld heel gericht onkruid aangepakt worden.

Qua grootte doet de Robotti niet onder voor een kleine trekker en is daardoor direct in te zetten door boeren. Tegelijkertijd is hij veel lichter en heeft een relatief kleine werkbreedte, waardoor hij ook goed ingezet kan worden bij strokenteelt en zelfs voor mengteelt. Door zijn afmetingen en gewicht is er geen belemmering meer voor de stap naar een meer natuur inclusief landbouwsysteem waarin de ecologie centraal staat. Om de Robotti ook goed autonoom in te zetten wordt er de komende tijd onderzoek gedaan naar onder andere samenwerking en interactie tussen meerdere robots. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten welk stuk land al bewerkt is of waar de transportrobot naar toe moet om het geoogste product van de oogstrobot over te nemen.

De komende jaren zal de Robotti in verschillende proeven van WUR ingezet worden om zo de teeltsystemen en de robot te optimaliseren. Bijvoorbeeld het SMARAGD-Farmtronics project waarin gewerkt wordt aan de ontwikkeling van lichte autonome mechanisatie met als doel bodemkwaliteit en weerbaarheid van het gewas te verbeteren. Door de losse elementen en hun samenhang steeds in de praktijk te testen, kunnen we demonstreren wat de mogelijkheden zijn. Zo wordt het voor boeren steeds aantrekkelijker om de transitie naar agroecologie te maken. Op deze manier werken techniek en ecologie samen :"een landbouwsysteem dat ook op termijn volhoudbaar is."

vrijdag 12 april 2019

Deze robot sorteert afval als een professional

Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology laten met RoCycle zien dat robots prima in staat zijn om afval te sorteren. Met behulp van sensoren in zijn robothand bepaalt hij materiaal, op basis waarvan afval in de juiste bak belandt.

dinsdag 9 april 2019

Wing mag met drones pakketjes bezorgen in Australië

Het bedrijf Wing mag in de Australische hoofdstad Canberra voortaan pakketjes bezorgen met drones. De Australische luchtvaartautoriteit Casa heeft hiervoor toestemming gegeven. Wing is een zelfstandige onderneming binnen Alphabet, het moederbedrijf van Google. Wing heeft zijn dronebezorgdienst in de voorbije achttien maanden uitgebreid getest. In die periode werden onder meer pakketjes met voedsel, drankjes, medicijnen en lokaal geproduceerde koffie en chocolade bezorgd.

Robot van Toyota kan waarschijnlijk beter basketballen dan jij

De Cue robot van Toyota, die onlangs een grote upgrade heeft gekregen, is in staat om met enorme precisie basketballen te werpen. Met een flinke hoeveelheid sensoren wordt de afstand en de hoek tot de basket bepaald, waarna hij de bal de juiste kant op werpt.

vrijdag 5 april 2019

Boston Dynamics heeft een brein gekocht voor haar robots

Robotbedrijf Boston Dynamics heeft een bedrijf overgenomen dat gespecialiseerd is in 3D-vision. Die technologie wil het integreren in haar robots, maar ook meteen afzonderlijk op de markt brengen. Daarmee lijkt het robotbedrijf een verdienmodel te zoeken in toepassingen voor de logistieke sector. Boston Dynamics is een van de eerste bedrijven die erin slaagden om robots dynamisch te laten balanceren. Twee jaar geleden verbaasde het de wereld met de acrobatische demonstraties van Handle, een robot op wieltjes.

donderdag 4 april 2019

Robot geeft ernstig zieke PSV-supporter FAN of the Match-beleving

Vanaf PSV – PEC Zwolle heeft PSV ook een FAN of the Match op afstand. Rond elke thuiswedstrijd neemt een speler van PSV een robot mee het veld op die het mogelijk maakt om mee te lopen in de line-up, de wedstrijd vanaf de zijlijn te bekijken en na afloop van het duel mee op te trekken met de spelers. De primeur is voor de 14-jarige Natan.
 
Natan lijdt aan een ernstige vorm van kanker. Vanwege zijn behandeltraject is het voor de jonge seizoenkaarthouder niet mogelijk om zijn huis te verlaten. De PSV Foundation, die het FAN of the Match-programma mogelijk maakt, is daarom op zoek gegaan naar een mogelijkheid om Natan toch te kunnen betrekken bij het FAN of the Match-programma. Daarvoor bleek een AV1-robot van techbedrijf No Isolation de perfecte oplossing.

Door de robot is het mogelijk om vanuit het ziekbed aanwezig te zijn in het Philips Stadion. Het robotje is uitgerust met software waardoor er echte interactie aan kan worden gegaan. De robot vormt de mond, ogen en oren van de persoon op afstand. Dankzij een app kan Natan straks communiceren met de PSV’ers. Zo wordt Natan door aanvoerder Luuk de Jong voorafgaand aan de wedstrijd het veld mee opgenomen, betrokken bij de ronde na het duel en gaat de robot mee het spelerstunnel in. Naast de FAN of the Match op afstand is er tijdens iedere wedstrijd ook een reguliere FAN of the Match. Dat is donderdag de 8-jarige Marchiano.

woensdag 3 april 2019

Lego introduceert Spike Prime-robotkit

Lego heeft een robotkit aangekondigd die bedoeld is om kinderen uit de bovenbouw te leren programmeren. Spike Prime, zoals de kit heet, komt in augustus op de markt en zal onder meer worden verkocht aan basisscholen. Het pakket bestaat uit 523 onderdelen waarmee kinderen allerlei projecten kunnen bouwen, zoals een breakdancende robot en verschillende voertuigen.

maandag 1 april 2019

Markt commerciële drones groeit naar 38 miljard euro

De markt voor commercieel dronegebruik groeit razendsnel. Momenteel is deze branche wereldwijd goed voor een omzet van bijna 16 miljard euro, in 2024 gaat het al om bijna 38 miljard euro. Drones worden nu vooral ingezet in de energiesector, de bouw en de landbouw, sectoren die de komende jaren voorop blijven lopen op dit gebied. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse onderzoeksbureau Drone Industry Insights.

De volledige resultaten van het onderzoek worden bekendgemaakt op Commercial UAV Expo Europe, die van 8 tot en met 10 april in de RAI Amsterdam plaatsvindt. Dan wordt per land, sector en per toepassing duidelijk hoe de drone-industrie zich heeft ontwikkeld en zich de komende jaren gaat ontwikkelen. De belangrijkste doeleinden waarvoor drones wereldwijd worden gebruikt zijn het maken van luchtfoto’s, inspecties, landmetingen en het in kaart brengen van zaken. Voorbeelden hiervan zijn het inspecteren van infrastructuur, het inmeten van bouwplaatsen en het monitoren van gewassen. Zo zijn drones in staat om ziektes van gewassen aan het licht te brengen.

Tussen 2018 en 2024 wordt de markt voor commercieel dronegebruik meer dan drie keer zo groot. Volgens CEO en oprichter Kay Wackwitz van Drone Industry Insights zijn er meerdere redenen voor die groei. Ten eerste de toenemende acceptatie van het belang en nut van drones. “De dronetechnologie wordt steeds meer geaccepteerd. De commerciële dronemarkt zit nog in de fase van early adopters, maar gaat spoedig over in een fase van early majority.” Dat zijn volgens de innovatietheorie van socioloog Everett Rogers de voorlopers die ervoor zorgen dat het product wordt opgenomen en massaal wordt verkocht. Landen als de Verenigde Staten, Japan, China, maar ook Frankrijk en Duitsland zullen hierbij het voortouw nemen.

Daarnaast spelen allerlei ontwikkelingen in India een rol. Daar gaat het luchtruim op korte termijn openen voor het commercieel gebruik van de onbemande luchtvaartuigen. “Dat opent een grote markt voor zowel fabrikanten als dienstverleners”, aldus Wackwitz.

Het onderzoek geeft niet alleen harde cijfers, maar schetst ook allerlei trends. Als voorbeeld noemt Wackwitz drones die worden ingezet om (medische) goederen of mensen te vervoeren. Die gaan een grote vlucht nemen in landen waar geen infrastructuur is of waar het verkeer in dichtbevolkte gebieden compleet vastloopt. “In Rwanda is er een netwerk aangelegd waarbij drones van het ene naar het andere ziekenhuis vliegen met medicijnen. Levensreddende acties dus. In het regenseizoen zijn wegen onbegaanbaar. En in het bergachtige Zwitserland vervoert het bedrijf Matternet bloedmonsters en andere spoedeisende spullen van en naar ziekenhuizen, klinieken en laboratoria.”