vrijdag 30 augustus 2019

Kleine robotarm voor op je bureau

Met de komst van de robotgrasmaaier en de robotstofzuiger doen robots nu daadwerkelijk hun intrede in het Nederlandse huishouden. Volgens een Chinese firma is het dan ook tijd voor een robotarm voor op je bureau, die je helpt bij allerhande taken.

donderdag 29 augustus 2019

Zalando schakelt logistieke robots na testperiode in voor het echte werk

Zalando, Europa’s grootste online fashion platform, introduceert twee robots voor een pilot in haar fulfilmentcentrum in het Duitse Lahr. De TORU-robots worden na acht maanden testen, vanaf nu ingezet in het logistieke proces. De twee robots worden hierbij ondersteund door nog eens zes TORUs. De belangrijkste taak van de robots is ‘pick and put’, waarbij de robots werk uitvoeren dat voor de logistieke medewerkers erg zwaar en niet ergonomisch verantwoord is.

Het bijzondere aan de TORU-robots is dat ze individuele schoenendozen kunnen oppakken en verplaatsen. Dat is een groot verschil met de meeste andere robotsystemen, die wel volledige pallets of kratten kunnen verplaatsen, maar geen individuele producten kunnen oppakken. Nadat de robots gedurende acht maanden werden getest in het fulfilmentcentrum in Erfurt, zullen de robots nu worden overgebracht naar het fulfilmentcentrum van Zalando in het Duitse Lahr. Hier is voldoende ruimte voor de TORU-robots en voor hun overdracht- en laadstations.

Samen met Magazino, de start-up achter TORU, heeft Zalando een aantal parameters vastgelegd om de productiviteit van robots te meten. Zo moeten de robots foutloos producten, in dit geval schoenendozen, kunnen verwerken en moeten ze genoeg werk verzetten, rekening houdende met de tijd dat ze uit dienst zijn wegens onderhoud. Aanvankelijk stonden de robots tijdens de uitvoering van hun werk regelmatig lange tijd stil vanwege detectiefouten of een grote rekentijd. Door deze pauzes te verkleinen kon het aantal pick-ups per uur aanzienlijk worden verhoogd. Dit aantal ligt nog wel lager dan het handmatig verwerken door logistieke medewerkers.

woensdag 28 augustus 2019

Bezorgrobot Amazon laat nog op zich wachten

De bezorgrobot van Amazon is nog niet in staat om zelfstandig pakketjes te bezorgen. Het model waar Amazon nu mee werkt is niet meer dan een prototype, en het zal daarom nog lang duren voordat we de zogeheten Amazon Scout gaan zien in de Verenigde Staten of in het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt Charged Retail. De blauwe Amazon Scouts kunnen nu geen trap beklimmen en hebben een Amazon-medewerker nodig om de voortgang te bewaken.

dinsdag 27 augustus 2019

Limodo: de robot die zelfstandig je glazen wast


Het wassen van de ramen is niet zo’n leuke klus, die veel mensen dan ook vaak te lang laten liggen. Met de Limodo Wizard Smart Window Cleaning Robot hoeft dat niet meer: dankzij verschillende sensoren rijdt hij zelfstandig over het raam en haalt hij alle viezigheid weg.

maandag 26 augustus 2019

Coca-Cola test robot in Brits pretpark

Coca-Cola European Partners, 's werelds grootste bottelaar van Coca-Cola, test robottechnologie voor de distributie van dranken in het Britse pretpark Alton Towers, tussen Derby en Stoke in het midden van Engeland. Het project past binnen het innovatiefonds van CCEP. Samen met technologiebedrijf Teleretail wil CCEP robottechnologie testen in een drukke omgeving. De robot zal de producten vervoeren van het distributiecentrum naar de verschillende drankwinkels in het park.

donderdag 22 augustus 2019

Rusland brengt humanoïde robot naar International Space Station

Rusland heeft in de nacht van woensdag op donderdag een humanoïde robot met een onbemande raket naar het International Space Station (ISS) gestuurd, schrijft The Japan Times. De robot blijft tien dagen aan boord van het ISS om te leren astronauten te assisteren. Het gaat om een humanoïde robot, wat erop neerkomt dat het apparaat een menselijke vorm heeft. Zo heeft de robot armen, handen en vingers.

Robots gaan klanten op weg helpen in Belgische computerwinkels

Elf humanoïde assistenten zullen binnenkort als assistent-verkoper en animator ingezet worden. De mobiele, intelligente en interactieve Cruzr-robots moeten klanten helpen en het personeel bijstaan. De eerste robots - volgens de partners een primeur in Europa - worden ingezet in verkoopruimtes van de ketens Auva en Computer Checkpoint. De robots zijn voorzien met software van ZoraBots uit Oostende. De hardware komt van het Chinese UBTECH.

woensdag 21 augustus 2019

YouTube bant per ongeluk video's van robotgevechten wegens 'dierenmishandeling'

Het YouTube-algoritme heeft een aantal video's over robotgevechten verwijderd omdat daarin 'opzettelijk dierenleed werd toegebracht of dieren gedwongen werden om met elkaar te vechten'. Het blijkt om een vergissing te gaan. Filmpjes van stierenvechten, hanengevechten of van andere vormen van dierenmishandeling zijn niet toegelaten op YouTube, tenzij ze educatief, artistiek of wetenschappelijke van aard zijn en er genoeg context wordt gegeven. Over robotgevechten zeggen de richtlijnen van YouTube vooralsnog niets.

dinsdag 20 augustus 2019

Landen oneens over regels voor robotwapens

Bewapeningsexperts uit tachtig landen zijn dinsdag in Genève begonnen aan de lastige klus om een gezamenlijk VN-verdrag op te stellen tegen het gebruik van autonome wapensystemen. Deze geautomatiseerde robotwapens of wapenrobots worden ontwikkeld door landen als de VS, Rusland, China en Israël. De landen die werken aan de autonome, onbemande wapensystemen zijn tegen zo’n verdrag. Meer dan 24 landen zijn juist voorstander van strenge regels ter beteugeling van dit nieuwe wapentuig.

donderdag 15 augustus 2019

Antwerpse ziekenhuizen starten eind september met dronetransporten

Het Antwerpse bedrijf Helicus start eind september met dronetransporten van onder meer weefsel, bloed en medicijnen tussen de ziekenhuizennetwerken GZA, ZNA en Helix. Het bedrijf heeft sinds eind 2018 een commandocentrum voor drones in Internet of Things-hub The Beacon en ontwikkelde een interface om in contact te staan met luchtverkeersleiding skeyes. In december wil Helicus ook in Hasselt starten met een soortgelijk project.

woensdag 14 augustus 2019

3 miljoen euro voor baanbrekend onderzoek naar zelfhelende robots

Robots spelen een steeds grotere rol in ons dagelijks leven en werk. De komende drie jaar zullen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, de University of Cambridge, L'École Supérieure de Physique et de Chimie Industrielles de la ville de Paris (ESPCI-Paris) en de Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (Empa) samenwerken met de Nederlandse polymeerproducent SupraPolix aan de volgende generatie robots: (zachte) robots die 'pijn voelen' en zichzelf helen. De partners kunnen rekenen op 3 miljoen euro steun van de Europese Commissie.

Binnenkort zullen robots niet alleen in fabrieken en laboratoria te vinden zijn, maar zullen ze ons ook helpen in onze directe omgeving. Zij zullen ons helpen in het huishouden om onze werklast te verminderen en om ons leven veiliger te maken. Robots zullen zij aan zij met ons werken en het is belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurt. Veel robots van de volgende generatie worden gebouwd met flexibele materialen, om fragiele voorwerpen met de nodige handigheid te kunnen manipuleren en om de veiligheid van mensen te garanderen. Omdat ze zacht zijn, kunnen ze mensen niet kwetsen. Maar dit betekent tegelijkertijd dat deze 'zachte robots' bijzonder kwetsbaar zijn voor barsten of scheuren die worden veroorzaakt door scherpe voorwerpen uit onze omgeving. De reparaties die nodig zijn om die robots weer aan het werk te krijgen kosten vaak veel tijd en zijn daarom kostbaar.

Om dit te voorkomen, zullen de wetenschappers binnen het nieuwe SHERO-project technologieën ontwikkelen waarmee zachte robots zichzelf kunnen herstellen. Omdat het de bedoeling is dat er bij dit reparatieproces geen mensen worden betrokken, zijn de onderzoekers op zoek naar zelfhelende materialen om de zachte robots mee te bouwen. Deze flexibele kunststoffen kunnen zichzelf volledig herstellen als ze beschadigd zijn. Om te kunnen voelen en het zelfherstellende proces te activeren, wordt functioneel materiaal ingebed. Het Europese project heeft de ambitie om een zachte robot te creëren van een zelfhelend materiaal, die schade kan detecteren en de nodige stappen kan ondernemen om het defect voorlopig (dus tijdelijk) te verhelpen, zodat het werk in uitvoering kan worden afgerond, of volledig te herstellen tijdens een onderhoudsbeurt.

dinsdag 13 augustus 2019

Joola Infinity: de perfecte tafeltennisrobot


Volgens de makers van de Joola Infinity Table Tennis Training Robot is het de perfecte combinatie van tafeltennis en robotica. Hij kan vrijwel iedere slag nabootsen en biedt een compleet lesprogramma om jou om te toveren tot een bedreven tafeltennisser.

vrijdag 9 augustus 2019

Versnelde installatie droneradar na incident traumahelikopter

Drone testcentrum Space53 plaatst een droneradar om het luchtruim boven de stad Enschede in kaart te brengen. De droneradar staat op het dak van de Alphatoren in Enschede, met 101 meter het hoogste gebouw van Oost-Nederland. De radar brengt in een straal van 20 kilometer om Enschede het luchtruim in kaart.

Toepassingen van drones in stedelijk gebied bieden enorme kansen, mits dit veilig gebeurt. Het droneincident met de traumahelikopter van het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente eind juni onderstreept dat veilige integratie van bemande en onbemande luchtvaart niet vanzelfsprekend is.

De installatie van de droneradar sluit aan op het VUTURA project, een door de Europese Unie gefinancierd project om te onderzoeken hoe drones veilig in het luchtruim geïntegreerd kunnen worden. Het project wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit partijen uit binnen- en buitenland, waaronder het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR, TU Delft en partners van Space53 zoals gemeente Enschede

woensdag 7 augustus 2019

Synthetische huid kan robots laten zweten

De NWO heeft in het kader van het START-UP-programma drie miljoen euro toegekend aan zeven recent aangestelde onderzoekers voor vernieuwend onderzoek in de natuur- en scheikunde. Onder hen is Danqing Liu, docent aan de faculteit van Scheikundige Technologie en Scheikunde van de TU/e. Liu krijgt 411.000 euro. Zij gaat de beurs gebruiken om slimme synthetische oppervlakten te maken die onder invloed van licht of elektrische velden vloeistoffen kunnen afscheiden of opnemen. Deze oppervlakten kunnen onder meer worden gebruikt voor het ontwikkelen van zelf-reinigende systemen, en voor de toepassingen in de robotica en de gezondheidszorg.

Afscheiding is in de natuur een veel voorkomende verschijnsel. Denk aan de menselijk huid die olie afscheidt om ons lichaam te beschermen, of zweet om de lichaamstemperatuur te reguleren. Of aan vissen die een slijmachtige substantie afscheiden om hun huid te beschermen tegen parasieten, en om de waterweerstand te verlagen, zodat ze sneller kunnen zwemmen. Geïnspireerd door de huid van levende wezens ontwikkelt Danqing Liu slimme oppervlaktes die onder invloed van licht en elektriciteit meerdere malen stoffen achter elkaar kunnen afgeven en weer opnemen.

Het gecontroleerd afgeven van vloeistof speelt een grote rol in zelfreinigende systemen, waar het afgegeven smeermiddel het vermogen om vocht op te nemen reguleert, en voorkomt dat zich allerlei vuil aan het oppervlak hecht. Ook kan het worden gebruikt in biomedische toepassingen, zoals huidpleisters die het vochtgehalte reguleren of langzaam antiobiotica afgeven om wonden te genezen. In de afzienbare toekomst kunnen slimme oppervlakten zelfs worden gebruikt als synthetische huid voor robots.

Lopen, sporten, het optillen van voorwerpen, of gewoon stilstaan. Iedere keer als we onze spieren gebruiken, produceren ze warmte. Hoe meer we onze spieren gebruiken, des te meer moeten ze actief worden gekoeld. Het is de reden waarom we zweten. Door te zweten wordt water uit ons lichaam gepompt, dat vervolgens verdampt en ons verkoelt.

Bij robots, vooral bij mensachtige robots waar de vereiste torsie een groot beroep doet op hun motoren, is de opgewekte hitte een fikse beperking voor hun prestaties. Momenteel lossen ingenieurs dat op door ventilatoren of grote radiatoren, die de robots een stuk zwaarder en groter maken. In de toekomst kunnen de slimme oppervlakten die Liu ontwikkelt, worden gebruikt als kunsthuid voor robots, die daardaar “kunnen zweten, afkoelen en beter functioneren”. 

Met haar brede achtergrond in verschillende disciplines, variërend van electrical engineering tot  werktuigbouwkunde en scheikundige technologie, probeert Liu het gat te vullen tussen moleculaire wetenschappen – zoals synthetische organische chemie – en materiaalkunde. “Ik ontwikkel nieuwe materialen zoals siliconen, hydrogels en vloeibare kristalpolymeren op submicrometer-schaal”, legt ze uit. Deze materiaal zijn responsief, wat betekent dat ze externe prikkels kunnen waarnemen en erop kunnen reageren, middels ingebouwde sensorsystemen. De laatste zijn ofwel intrinsiek aanwezig in de materialen zelf, of ze worden erin geïntegreerd in de vorm van optische, elektrische of chemische sensoren.

Danqing Liu begon haar loopbaan bij de faculteit van Werktuigbouwkunden als promovendus in 2009. Na haar promotie trad ze in 2013 toe tot de faculteit van Scheikundige Technologie en Scheikunde, als post-doc. In 2015 werd ze benoemd tot Research Fellow aan het Institute of Complex Molecular Systems. Since 2019 is ze universitair docent in de groep Stimuli-responsive Functional Materials and Devices van prof. Albert Schenning. Naast haar START-UP-beurs kreeg Liu eerder al een 4TU-beurs (2015) en een VENI-beurs (2016) van NWO.