vrijdag 27 september 2019

Robots met perfecte choreografie bij assemblagelijn Ford Fiesta

Ford heeft voor het eerst een team samenwerkende robots (cobots) ingezet die met de technici in Keulen zorgen voor een perfecte afwerking van elke Ford Fiesta die van de band rolt.

De zes cobots werken een gechoreografeerd proces af om de hele carrosserie in slechts 35 seconden glad te schuren. Het initiatief vervangt geen werknemers, maar stelt operators in staat zich te concentreren op complexere taken en de belasting te vermijden die gepaard gaat met het uitvoeren van herhalende taken.
“De cobots voelen net als wij aan wanneer er meer druk moet worden uitgeoefend. En ze kunnen beter bij moeilijk te bereiken plekken komen, zoals het midden van het dak”, zegt Dennis Kuhn, Senior Manufacturing Engineer, Paint Shop, Ford Europa.

Elke cobot is een UR10 van Universal Robots, de meest verkochte cobot ter wereld. Dit type wordt ook in de HiFi-branche gebruikt om geavanceerde luidsprekers en subwoofers te polijsten. Op de spuiterij van Ford zijn ze uitgerust met een 3D-geprinte zachte, flexibele laag tussen de robotarm en het schuurpapier. Daardoor kan de cobot met dezelfde precisie en hetzelfde gevoel werken als een menselijke hand.

Tijdens de productie wordt elke Fiesta ondergedompeld in een speciaal bad dat zorgt voor meer dan tien jaar bescherming tegen roest. Daarna kunnen er kleine deeltjes op het oppervlak achterblijven, onzichtbaar voor het blote oog maar voelbaar voor de hand, die nadelig kunnen zijn voor de laatste afwerklaag van de auto. De zes cobots verwijderen die oneffenheden en zuigen eventueel achtergebleven stof weg. De laatste controles worden uitgevoerd door twee werknemers, voordat de carrosserie verder gaat op de lijn voor het aanbrengen van de primer.

Voor de productie van luidsprekers en audioapparatuur met vooral platte vlakken volstaat één cobot. Om de technologie te kunnen gebruiken op de productielijn voor auto’s met meerdere contouren, is een andere aanpak vereist.

Ford onderzoekt verdere toepassing van de cobots voor de fabrieken in Valencia en Craiova. Ford heeft al andere cobots geïntroduceerd die zijn geprogrammeerd om productielijnmedewerkers bij te staan bij complexe assemblagewerkzaamheden, zoals het plaatsen van schokdempers in auto’s en van bougies in motoren. Ook is er al een zelfrijdende robot met de naam ‘Survival’ in gebruik genomen.

donderdag 26 september 2019

Pelikaandrone bemonstert het water in vliegende vaart

Een goede waterkwaliteit is belangrijk voor mens en natuur. In een waterrijk land als Nederland is het bewaken van de waterkwaliteit een zeer arbeidsintensieve opgave. Onderzoekers van de TU Delft hebben daarom een zogenoemde ‘Pelikaandrone’ ontwikkeld: een drone die snel verse watermonsters kan nemen, gecombineerd met een meetinstrument voor directe analyse van de waterkwaliteit. Deze week is de drone getest in het ‘living lab’ in het nieuwe natuurgebied Marker Wadden.

Watermonsters worden nu nog handmatig vanaf de wal of een vaartuig genomen en naar het laboratorium gestuurd voor microscopisch onderzoek. Het transport van een monster naar het laboratorium kan de kwaliteit van het monster echter negatief beïnvloeden Daarnaast is deze methode relatief kostbaar en arbeidsintensief. Bovendien verandert de waterkwaliteit vaak zo snel dat het wenselijk is om vaker te kunnen meten.

Om sneller en vaker water te kunnen bemonsteren zonder extra kosten, ontwikkelen onderzoekers van de TU Delft een waterdichte drone die automatisch kan landen op, en zelfs kan duiken in, het water.

Op deze ‘Pelikaandrone’ wordt een (hyperspectrale) camera gemonteerd voor luchtopnames, waarmee actuele monsternamepunten voor de drone worden bepaald. De drone landt vervolgens op deze locaties op het water en neemt een aantal monsters.

Deze monsters worden na terugkeer van de drone automatisch en direct geanalyseerd in een CytoSense, een flow cytometer die algen en andere micro-organismen scant en fotografeert. Binnen een aantal minuten worden tienduizenden organismen gescand en worden er duizenden gefotografeerd. De gegevens worden automatisch verwerkt en naar een online portaal ge-upload. Hiermee wordt verslechtering van het monster zoveel mogelijk voorkomen. Bij terugkomst laadt de drone zichzelf op in een laadstation.

Kevin van Hecke van het Micro Air Vehicle Lab (MAVLab) van de TU Delft: 'De Pelikaandrone kan de monitoring van waterkwaliteit sterk verbeteren en de kosten verlagen. Er kan veel sneller en efficiënter worden gecontroleerd op bijvoorbeeld blauwalg. De combinatie van drone en flowcytometrie zorgt ervoor dat de waterkwaliteit autonoom en in real time gemonitord kan worden. Ons plan is om uiteindelijk ook onder water proefmonsters te nemen met de drone. Daarom hebben we dit de Pelikaandrone genoemd.'

maandag 9 september 2019

Medisana Home Care Robot helpt ouderen in dagelijks leven

Robots worden op allerlei plekken ingezet: in de industrie voor het fabriceren van auto’s, in de medische zorg voor het herkennen van tumoren en nu ook in het huis van oudere mensen die hulp kunnen gebruiken in het dagelijkse leven. Niet alleen worden mensen ouder, ook willen ze langer zelfstandiger leven en daar kan een robot natuurlijk prima bij helpen. De Medisana Home Care Robot beschikt over een camera met kunstmatige intelligentie en kan daardoor autonoom door het huis navigeren waar nodig.

Robots maken ziekenhuisopnames leuker

Hogeschool Utrecht is gestart met een minor Social Robotics. Binnen deze minor gaan studenten robots ontwikkelen voor het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

De robots moeten kinderen stimuleren en helpen meer te bewegen. Beweging is namelijk belangrijk bij het herstel van (en tijdens) ziekenhuisopnames. Daarnaast kunnen robots de betrokkenheid van kinderen bij sport en spel vergroten en hen zo afleiden van het ziek zijn. “We verwachten dat deze samenwerking met Hogeschool Utrecht robots oplevert die het verblijf van kinderen in het ziekenhuis veraangenamen”, aldus Elza de Stigter, van team eHealth bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

De minor is ontstaan uit de samenwerking tussen de HU-opleiding ICT, het lectoraat Digital Smart Services van de HU en het Wilhelmina Kinderziekenhuis van UMC Utrecht.

woensdag 4 september 2019

Hyundai ontwikkelt robotvest om zwaar werk te verlichten

Hyundai werkt aan een gerobotiseerd exoskelet in de vorm van een vest om zware werkzaamheden boven het hoofd te verlichten. Het robotvest imiteert de bewegingen van de gewrichten en ondersteunt de drager bij zware belasting. Daardoor wordt de fysieke kracht vergroot en moet vermoeidheid verminderd worden. Hyundai heeft het vest ontwikkeld voor productiemedewerkers die vooral werkzaamheden boven hun hoofd uitvoeren, zoals het monteren van onderdelen aan de onderkant van de auto

dinsdag 3 september 2019

Gestuurde biopsierobot verbetert radiologische ingrepen bij borstkanker

Machnet Medical Robotics is de naam van een nieuwe spin-off die aan de slag gaat met kennis die ontwikkeld is aan de Universiteit Twente. Het bedrijf dat zich in Twente vestigt, ontwikkelt een robot voor MRI-gestuurde biopsies. De toepassing richt zich in eerste instantie op het nemen van biopsies bij vroege fase borstkanker. De Universiteit Twente en het bestaande bedrijf Machnet Holding BV zijn beide aandeelhouder in Machnet Medical Robotics BV.

De medische robot brengt volgens Jeroen Veltman, radioloog bij Ziekenhuisgroep Twente en nauw betrokken bij dit initiatief, verschillende voordelen. “Deze mri compatible robot technologie stelt de radioloog in staat een biopsie of behandelnaald op zeer nauwkeurige wijze te positioneren. De rol van MRI in de diagnostiek wordt steeds groter en de gepersonaliseerde behandelplannen voor de patiënten vragen steeds nauwkeurigere diagnostiek. Deze nieuwe ontwikkeling geeft allerlei mogelijkheden om de zorg te verbeteren. Naast toepassingen voor de borst verwachten we dat bijvoorbeeld ook mri-geleide prostaatdiagnostiek en behandeling of mri geleide vasculaire interventies hier voordeel van gaan hebben.

De basis voor de robot ligt bij de onderzoeksgroep van Stefano Stramigioli, die als hoogleraar Advanced Robotics zich bezighoudt met de ontwikkeling van medische robots. Françoise Siepel en Vincent Groenhuis zijn binnen deze groep samen met Stefano de uitvinders van de technologie achter de nieuwe biopsierobot. Hiervoor is een patentaanvraag ingediend. Abe van der Werf, die met het bedrijf Machnet succesvol werd met RF-spoelen voor MRI’s, kwam enkele jaren geleden in contact met deze onderzoekers en zag kansen om deze robot samen met de Universiteit te ontwikkelen en naar de markt te brengen.

Machnet Medical Robotics wordt het Twentse expertisecentrum voor ontwikkeling van gerobotiseerde toepassingen in de radiologie. Dit past binnen de ambities van het TechMed Centre van de Universiteit Twente dat met medici, technisch geneeskundigen, ingenieurs en ondernemers werkt aan de ontwikkeling en implementatie van allernieuwste operatie- en behandeltechnieken. Het expertisecentrum sluit aan bij het opzetten van een research- en educatieprogramma door UT en Siemens Healthineers, dat erop is gericht om medische professionals in de toekomst veel nauwkeuriger en succesvoller beeld- en robotgestuurde operaties te laten uitvoeren.

Nico Arfman neemt als directeur van Machnet de leiding over het bedrijf. “De komende jaren  brengen we het bestaande prototype naar een gecertificeerde medical device dat kan worden toegelaten op de medische markt. Daarvoor bouwen we een team, werken we het businessplan verder uit en zoeken we financiering voor deze vervolgstappen. Deze nieuwe onderneming biedt kansen om samen met onderzoekers, studenten en radiologen baanbrekende toepassingen te ontwikkelen voor de radiologie.”

Bij de totstandkoming van deze spin-off waren het kennis transfer office van Novel-T, OostNL, Health Valley en de ondernemers van het bedrijf Holland Innovative betrokken.