maandag 27 juli 2020

Ford gebruikt robothond van Boston Dynamics


Twee robothonden genaamd Fluffy en Spot gaan autofabrikant Ford vanaf begin augustus helpen om de grote Van Dyke Transmission Plant in de Amerikaanse staat Michigan in beeld te brengen. In deze fabriek worden automatische versnellingsbakken voor suv's en bestelbusjes gemaakt.

woensdag 22 juli 2020

Amazon breidt testen met autonome bezorgrobot uit

Amazon lijkt serieuze plannen te hebben met Amazon Scout, de volledig autonome gerobitiseerde bezorgdienst die het bedrijf reeds in januari 2019 onthulde. De robot wordt nu ook experimenteel ingezet in Atlanta, Georgia en Franklin, Tennessee.

Hoeveel klanten gebruik maken van de Amazon Scout en hoeveel robots er op de weg zijn houdt Amazon voor zich. Zelf spreekt Amazon over een ‘klein aantal Amazon Scout-robots’ die alleen overdag actief zijn.

Echt autonoom zijn de robots ook nog niet. Ze worden vergezeld door zogeheten Amazon Scout Ambassadors. Vaak is dat nog een vereiste van de gemeenten, die niet willen dat de robots ongelukken veroorzaken.

dinsdag 21 juli 2020

Provincie test met zelfstandig vliegende drone

De provincie, stichting DroneHub Groningen Airport Eelde en hive.mobility testen met een zelfstandig vliegende drone. Tijdens de proef vliegt een voorgeprogrammeerde drone zelfstandig, zonder besturing door de mens.

Na een testweek op de Zernike Campus volgde woensdag 15 juli de eerste demonstratiedag met betrokkenen en belanghebbenden.

De testweek met de drone is de eerste stap van het meerjarenprogramma Autonoom Vliegen.

Een drone kan bijvoorbeeld ingezet worden bij het bezorgen van medicatie voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Het logistieke verkeer tussen ziekenhuizen onderling, ziekenhuizen en andere zorginstellingen of rechtstreeks naar de patiënt, hoeft lang niet altijd met een persoon over de weg.

vrijdag 17 juli 2020

Nooit meer vallen dankzij rugzak-achtige draagbare robot

Hulpmiddelen voor het evenwicht die in het dagelijks leven en in revalidatiecentra worden gebruikt, zijn nuttig maar verre van perfect. Stokken, looprekken, krukken en handrails veranderen de houding en verhinderen dat je je handen kunt gebruiken bij handelingen zoals het openen van deuren, het dragen van boodschappen of het opnemen van de telefoon.

Geavanceerdere hulpmiddelen, zoals mobiele ondersteuningssystemen voor het lichaamsgewicht of robotlooptrainers, nemen bovendien veel ruimte in of kunnen alleen in specifieke omgevingen worden gebruikt.
Onder leiding van hoogleraar Heike Vallery ontwikkelden onderzoekers van de afdeling BioMechanical Engineering van de TU Delft, de GyBAR: een rugzak-achtige draagbare robot die het evenwicht ondersteunt tijdens de revalidatie.

De rugzak bevat een gyroscopische actuator – een met elektromotoren herpositioneerbare draaiende schijf – die bij uiteenlopende activiteiten en in verschillende omgevingen het evenwicht ondersteunt, waarbij de handen vrij blijven.

De resultaten van de eerste experimenten met mensen en potentiële eindgebruikers zijn gep

dinsdag 14 juli 2020

MAVLab en Unmanned Valley willen nog dit jaar BVLOS-testvluchten mogelijk maken

Unmanned Valley wil samen met het Micro Air Vehicle Laboratory (MAVLab) van de TU Delft voor het eind van dit jaar structureel testvluchten buiten het zicht van de piloot (Beyond Visual Line Of Sight; BVLOS) mogelijk maken.

Het plan is om de mogelijkheid voor structurele BVLOS-testvluchten gefaseerd te realiseren. Eerst vanaf schepen op zee, vervolgens vanaf het strand en tenslotte via een corridor naar zee vanaf Unmanned Valley’s locatie op voormalig marinevliegkamp Valkenburg.

Worden drones nu al gebruikt voor toepassingen die een paar jaar geleden nog toekomstmuziek waren, met het BVLOS-vliegen wordt het nut van drones significant vergroot. Bijvoorbeeld op zee, voor de inspectie en het onderhoud van windparken of het opsporen van drenkelingen; in de logistiek, voor het vervoer van materialen van en naar schepen of spoedtransport van medische goederen; in de opsporing en monitoring, bij de signalering van beginnende duin- of heibranden of inspectie van waterkwaliteit; of in de precisielandbouw.

donderdag 9 juli 2020

Universal Robots en Gibas overhandigen 1.000ste cobot in Benelux

Universal Robots, ontwikkelaar van collaboratieve industriële robotarmen, overhandigde gisteren samen met hun automatiseringspartner Gibas Automation de duizendste cobot in de Benelux. Het bedrijf dat deze duizendste cobot in ontvangst heeft genomen is Smart Robotics, leverancier van intelligente robotoplossingen voor packaging- & logistics- applicaties binnen verschillende sectoren.

Waar de eerste cobot nog persoonlijk vanuit Denemarken werd bezorgd, is Universal Robots de afgelopen jaren exponentieel gegroeid en worden hun cobots nu wereldwijd verkocht, waaronder in de Benelux.

Toen Universal Robots van start ging in de Benelux, werden de cobots voornamelijk ingezet in de metaalindustrie. Tegenwoordig zien steeds meer sectoren de voordelen van cobots, zoals voeding, verpakking, bouw, horeca, farma en meer. Momenteel zijn palletiseren en item-picking met behulp van beeldsensoren erg groot, samen met de lastoepassing.

Maakbedrijven staan voor stevige uitdagingen, zoals bijvoorbeeld een tekort aan gekwalificeerd personeel. Tegelijkertijd heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat er steeds meer druk komt te liggen op productieomgevingen, waar social distancing niet altijd vanzelfsprekend is. Als gevolg hiervan zal het belang van cobottechnologie alleen maar toenemen.

dinsdag 7 juli 2020

Robotarm van hout om spellen mee te spelen



Het via Kickstarter gelanceerde Armpal is een kit met twee mechanische robotarmen van hout die je zelf in elkaar moet zetten. Het systeem kan worden geleverd met verschillende games die je speelt met je vrienden middels de robotarmen.

zondag 5 juli 2020

Robothuid die zelfstandig van vorm kan veranderen

Amerikaanse wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld dat gebruikt kan worden voor flexibele robots die zelfstandig hun vorm kunnen veranderen. Deze robothuid kan in verschillende vormen worden gemaakt, en kan voor medische toepassingen worden ingezet. Door het verdampen van de vloeistof via een temperatuursverhoging zet het materiaal uit, waardoor het van vorm verandert.

woensdag 1 juli 2020

Razendsnelle robot bouwt in recordtempo


In de bouw wordt steeds vaker gebruik gemaakt van robots, zowel bij pre-fab gebouwen die vooraf in de fabriek worden geproduceerd als op de bouwplaats zelf. De Hadrian X van het Australische Fastbrick Robotics is in staat om razendsnel op locatie een muur te bouwen.