woensdag 30 september 2020

Nieuwe bezorgrobot op de Breda University campus

'Lowie' is de naam van de elektrische en autonoom rijdende bezorgrobot die sinds begin deze week bezorgt op het nieuwe campusterrein van Breda University of Applied Sciences (BUas). De robot gaat verschillende (non-food) goederen tussen de drie gebouwen op de campus rondbrengen.

Het is een prototype bezorgrobot van fabrikant Airlift Systems uit Qatar, met een vestiging in Rotterdam. Dit bedrijf heeft de robot uit Qatar over laten vliegen.

Men gaat onderzoek doen naar de effecten bij de inzet van deze bezorgrobot.

woensdag 23 september 2020

Alibaba volgend jaar van start met bezorgrobot

Alibaba gaat vanaf volgend jaar zelfrijdende bezorgrobots inzetten in thuisland China. Daarmee wil het bedrijf inspelen op de toegenomen vraag naar onlinebestellingen.

De bezorgrobots zijn ontwikkeld samen met DAMO Academy en kunnen tot vijftig pakketjes tegelijk dragen over een afstand van honderd kilometer, waarna ze weer opgeladen moeten worden.

vrijdag 18 september 2020

UvA erkend als certified drone operator

De Universiteit van Amsterdam is sinds kort een certified drone operator. Dat betekent dat UvA-onderzoekers nu drones mogen laten vliegen op plekken waar deze normaal gesproken verboden zijn. Ook mogen ze zwaardere apparatuur gebruiken dan voorheen.

Dat opent volgens de universiteit allerlei nieuwe mogelijkheden voor onderzoek, van het traceren van archeologische resten tot het in kaart brengen van dierpopulaties in natuurgebieden.

Volgen aanvrager Jitte Waagen, archeoloog bij ACASA en coƶrdinator bij het 4D Research Lab, maakt de vergunning maakt ook aanvragen in het buitenland eenvoudiger, en bovendien mogen de drones nu hoger vliegen.

Drones worden onder meer ingezet bij archeologisch onderzoek in Troje (Turkije), waar een met warmtebeeldcamera’s uitgeruste drone werd gebruikt om ondergrondse muren te traceren.

woensdag 16 september 2020

Nederland investeert fors in kunstmatige intelligentie

De Nederlandse overheid investeert de komende jaren tientallen miljoenen euro's in zogenoemde 'sleuteltechnologie' zoals kunstmatige intelligentie en quantumcomputing.

Het gaat bij sleuteltechnologie om technieken die 'de manier waarop we leven, leren, innoveren, werken en produceren ingrijpend veranderen en kansen bieden om problemen in de samenleving op te lossen'.
 

De genoemde bedragen zijn al toegezegd en gaan buiten het zogeheten Nationaal Groeifonds om. Dat laatste is een fonds waarmee het Nederlandse kabinet in de komende vijf jaar in totaal 20 miljard euro investeert in kennisontwikkeling, onderzoek en infrastructuur.

maandag 14 september 2020

TU Delft start opleiding voor robotingenieur van de toekomst

De TU Delft is een masteropleiding Robotics gestart. Studenten van de nieuwe masteropleiding ontwikkelen naast de ‘gewone’ technische vaardigheden ook een breed palet aan vaardigheden op het snijvlak van werktuigbouwkunde, kunstmatige intelligentie, systeemintegratie, bedrijfskunde en persoonlijke ontwikkeling.

De nieuwe masteropleiding Robotics is het resultaat van een dynamisch proces, waarin onderzoekers en studenten van de TU Delft nauw samenwerkten met het bedrijfsleven. Vanuit verschillende perspectieven kwam een helder beroepsprofiel tot stand met een beschrijving van de context waarin de robotingenieur opereert, de vaardigheden die daarbij nodig zijn, en hoe het onderwijs daarop aan kan sluiten.

vrijdag 11 september 2020

Eerste bedrijven naar Unmanned Valley

Unmanned Valley, het fieldlab voor sensorgerelateerde technologieƫn en toepassingen op voormalig marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk. verwelkomt de eerste bedrijven, allen actief op het gebied van aerospace, drones en sensoren.
 
Aerialtronics, Deck180, Drone Flight Company, Dutch Drone Academy, Elkay International (Europe) en Marshall Netherlands zijn de eerste ondernemingen die verhuisd zijn. Atmos, Drone Light Labs en Mapture.ai vestigen zich de komende maanden op Unmanned Valley.
 
Unmanned Valley heeft de potentie om uit te groeien tot een hotspot voor onbemande en sensorgerelateerde bedrijvigheid.

Nederland en in het bijzonder Zuid-Holland hebben wereldwijd een goede reputatie in de aerospace-sector. De ruimtevaart-, luchtvaart- en dronesclusters zijn nauw met elkaar verbonden en alle relevante spelers in onderwijs, onderzoek- en kennisinstellingen, en bedrijfsleven werken actief samen in een gebied met de omvang van een megastad.

dinsdag 8 september 2020

Nieuwe landbouwrobot schoffelt, rolt en strooit

Een nieuwe landbouwrobot bewerkt sinds kort op proef de akkers bij boer Digni van den Dries in Ens. De machine rijdt nu nog bemand, maar kan ook zelfstandig aan de slag.

Oogsten en maaien kan dit prototype nog niet. Het voertuig is gebouwd om lichte bewerkingen te doen in vaste sporen.

Nieuw is de landbouwrobot niet. Vorig jaar werd introduceerde Wageningen University & Research Lelystad al de Robotti.

maandag 7 september 2020

Rijkswaterstaat monitort verkeer op 't IJ met drones



Rijkswaterstaat is afgelopen maand een proef gestart waarbij het verkeer op 't IJ via drones en digitale sensoren wordt gemonitord. Dat heeft Rijkswaterstaat in een YouTube-video aangekondigd. In de zomermaanden heeft Amsterdam naast de altijd al aanwezige beroepsvaart zeer veel recreatievaart. Soms gaat het om meer dan duizend schepen per dag.

vrijdag 4 september 2020

Hoe Elon Musk hersenen verbindt met computers


Elon Musk zich tegenwoordig tevens bezig met zijn startup Neuralink, die hersenen met computers gaat verbinden. In een presentatie liet Elon een aantal interessante dingen zien: hoe Neuralink ongeveer gaat werken, dat men al aardige successen boekt met varkens en hoeveel zo’n systeem moet gaan kosten.

Drone speciaal ontwikkeld voor boeren



Het bespuiten van gewassen is voor boeren een tijdrovende aangelegenheid. De Nederlandse startup Drone4Agro zit dit in de toekomst graag anders: die ontwikkelde een multicopter die in staat is om razendsnel een groot oppervlakte te bespuiten.

dinsdag 1 september 2020

Husqvarna-robotmaaiers hebben vanaf nu ondersteuning voor IFTTT

Husqvarna, bekend van de robotgrasmaaiers, heeft een nieuwe functie toegevoegd voor de Automower Connect-app. Voortaan is er namelijk ondersteuning voor IFTTT (If This Then That).

Zo kun je de app bijvoorbeeld via IFTTT koppelen aan een weerapp, zodat de robotgrasmaaier alleen gaat maaien bij een goede weersverwachting.

De toegevoegde IFTTT-functionaliteit is nu beschikbaar in de app Automower Connect voor iOS-gebruikers.