maandag 25 januari 2021

Europa test luchttaxi’s en drones voor stedelijke mobiliteit

Het Europese project AMU-LED wil in 2022 een veilige integratie van drones demonstreren in een stedelijke omgeving in Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Verschillende scenario’s komen daarbij aan bod, zoals vluchten met vliegende taxi’s voor personenvervoer en de inzet van drones voor ondersteuning bij politietaken en hulpdiensten.

Het is dan ook een ambitieus initiatief dat met een looptijd van twee jaar, in 2022 zal leiden tot een van de grootste demonstraties van de toepassing van drones voor stedelijke mobiliteit ooit. Er zijn locaties gekozen in drie verschillende landen: Santiago de Compostela in Spanje, Cranfield in het Verenigd Koninkrijk en Amsterdam, Rotterdam en Enschede in Nederland.

In totaal zijn bij het project 17 verschillende entiteiten uit Europa en de Verenigde Staten betrokken. Gecoördineerd door everis, bestaat het consortium uit een groot aantal prominente partijen: Airbus, AirHub, Altitude Angel, ANRA Technologies, Boeing Research & Technology-Europe, FADA-CATEC, Cranfield University, EHang, ENAIRE, Gemeente Amsterdam , INECO, ITG, Jeppesen, NLR, Space53 en Tecnalia.

woensdag 20 januari 2021

Drones navigeren beter als ze ook leren kijken naar textuur, kleur en vorm

Een bij kan schijnbaar moeiteloos navigeren tussen bloemen en langs obstakels. Je vraagt je misschien af hoe het komt dat zo’n klein insect, zo perfect zijn weg kan vinden?

Die vliegkunst is voor een deel verklaarbaar door het concept ‘optische flow’, wat betekent dat insecten de snelheid waarnemen waarmee objecten zich door hun gezichtsveld verplaatsen.

Roboticaonderzoekers proberen dat na te bootsen met vliegende robots, maar dat is tot op heden maar ten dele gelukt. Daarom presenteert een team van de TU Delft en de Westfälische Hochschule een op optische flow gebaseerd leerproces waarmee robots afstanden kunnen inschatten op basis van de visuele eigenschappen (vorm, kleur, textuur) van zichtbare objecten.  

Deze op kunstmatige intelligentie gebaseerde leerstrategie verbetert de navigatievaardigheden van kleine vliegende drones en biedt een nieuwe hypothese over de intelligentie van insecten. Het artikel verschijnt vandaag in Nature Machine Intelligence.

dinsdag 19 januari 2021

Robotfabriek maakt accu’s voor Tesla’s

In deze video van Tesla een impressie van de Gigafactory in Nevada. Daarbij werkt een groot aantal robots samen om in een zeer hoog tempo accupakketten te fabriceren.

dinsdag 12 januari 2021

Samsung lanceert JetBot 90 AI robotstofzuiger

Tijdens elektronicabeurs CES heeft Samsung de Samsung JetBot 90 AI aangekondigd. De robotstofzuiger kan objecten identificeren en oordelen of het kwetsbaar is, en dus vermeden moet worden. Kabels, vazen, huisdieren en andere kwetsbaarheden worden met rust gelaten.

Via de SmartThings-app kun je bovendien zones markeren waar de stofzuiger niet mag komen.

Een andere handige functie van de JetBot 90 AI is het forse basisstation, waarin hij zijn opgezogen vuil kan legen tijdens het opladen.

vrijdag 8 januari 2021

ERC-beurs voor het bevorderen van robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

Sarthak Misra van de Universiteit Twente heeft een ERC Proof of Concept-beurs ontvangen, met de titel RAMSES (Robust Actuation through Magnetism for Safe Endovascular Surgery).

Het is de vierde keer dat aan prof. Misra een ERC-beurs wordt toegekend. RAMSES komt voort uit de resultaten van zijn ERC startersbeurs ROBOTAR. Binnen RAMSES zullen de onderzoekers van het Surgical Robotics Laboratory (SRL) een systeem ontwikkelen voor magnetisch aangedreven robotchirurgie.

Robottechnologieën komen steeds vaker voor binnen de minimaal invasieve chirurgie (MIS), waar artsen ze gebruiken om patiënten snel, nauwkeurig en met minimale complicaties te behandelen.

In de loop van de jaren heeft SRL verschillende robottechnologieën ontwikkeld, gericht op een reeks procedures binnen MIS. Een prominente researchlijn binnen SRL onderzoekt de mogelijkheden van magnetisme voor het aandrijven van flexibele chirurgische instrumenten en microrobots, die worden gebruikt bij endovasculaire chirurgie.

Magnetisch-flexibele instrumenten bieden een handiger en nauwkeuriger alternatief voor de conventionele instrumenten, die tendon-aangedreven zijn of handmatig moeten worden bediend.

donderdag 7 januari 2021

High tech robots voor kleine en middelgrote gazons

Husqvarna, uitvinder van de robotmaaier, presenteert twee nieuwe modellen: de Automower 405X en 415X. Ze zijn geschikt voor respectievelijk een klein (tot 600 m2) en middelgroot gazon (tot 1.500 m2) en staan garant voor een perfect maairesultaat.

De robots zijn ‘smart’, werken met de nieuwste technologie en hebben geavanceerde functies. Instellen en aansturen gaat zeer eenvoudig bijvoorbeeld via de smartphone of spraakassistenten als Siri, Alexa en Google. De nieuwe robotmaaiers hebben een fraaie vormgeving met onder meer LED-koplampen, wieldoppen en een zachte, rubberen bumper.

De 405X en 415X zijn uitgerust met GPS-ondersteunde navigatie en TargetHeight. Dat is een nieuwe functie die de graskwaliteit verbetert doordat een wijziging van maaihoogte geleidelijk over een periode van 10 dagen verloopt. De technologie van de Automowers blijft altijd up to date door de zogenoemde firmware-over-the-air, waarbij de machine automatisch wordt bijgewerkt zonder dat je ‘m hoeft aan te sluiten aan een computer. De nieuwe Automowers zijn ook geschikt voor gazons met glooiing (tot 40%). De ecomodus verlaagt het energieverbruik, waardoor de machine minder vaak naar het laadstation hoeft.