dinsdag 30 maart 2021

Boston Dynamics introduceert robot voor magazijnen


Boston Dynamics kondigt de Stretch aan, een robot die volgens de fabrikant tot 800 dozen per uur kan verplaatsen.

De robot beschikt over een robotische arm die zeven vrijheidsgraden heeft. Deze arm is voorzien van zuignappen om dozen op te pakken.

Stretch is niet de eerste warenhuisrobot van Boston Dynamics. Het bedrijf introduceerde in 2017 zijn Handle-prototype, die in 2019 een nieuw ontwerp kreeg.

vrijdag 19 maart 2021

Robotarm en kunstmatige intelligentie maken abstracte kunst

Voormalige medewerkers van IBM, Yamaha en de Universiteit van Tokio laten zien dat het maken van mooie kunst allang niet meer alleen maar aan mensen is voorbehouden. Hun Creative Entity systeem maakt gebruik van kunstmatige intelligentie.

dinsdag 16 maart 2021

Tatoeage via het internet en een robotarm

 Veel werk blijkt prima op afstand gedaan te kunnen worden, maar niet voor tatoeëerders. T-Mobile laat zien dat dit in de toekomst best wel eens zou kunnen veranderen: men lanceerde de Impossible Tattoo, een tatoeage die door een robot werd gezet.

dinsdag 9 maart 2021

Robot helpt bij het 3D scannen van gebouwen en objecten

Bedrijven die een gebouw of een omgeving willen scannen, kunnen dat nu doen met behulp van een robot. 

Leica Geosystems, het bedrijf dat het scanapparaat levert, heeft voor de Spot-robot van Boston Dynamics een mobiele scanoplossing ontwikkeld. De scanner wordt op de rug van de robot gemonteerd, zodat ook constructies en ruimtes, die moeilijk te bereiken of gevaarlijk zijn, zonder problemen gescand kunnen worden.
 
3D-scannen is tegenwoordig een veelgebruikte manier om metingen uit te voeren of constructies en ruimtes in kaart te brengen. De scanners maken miljoenen opnames per seconde, die als punten worden weergegeven in een zogenaamde ‘puntenwolk’. De punten geven samen met de camerabeelden een accuraat beeld van de realiteit. De scans worden veel gebruikt in de architectuur, de bouw, de entertainmentsector, de industrie en voor de openbare veiligheid.
 
Normaal gesproken wordt de scanner op een verplaatsbaar statief gemonteerd. Voor veilige en goed toegankelijke gebieden is dit een werkbare methode. Het kan echter ook voorkomen dat de te scannen ruimte of objecten voor mensen niet goed te bereiken zijn. Denk bijvoorbeeld aan moeilijk toegankelijke terreinen, onveilige constructies of gebouwen, explosie- of brandgevaarlijke omgevingen en omgevingen die de gezondheid van mensen kunnen schaden. De oplossing van Leica Geosystems voor de Spot-robot biedt hiervoor uitkomst. De scanner op de robot kan met één druk op de knop via een tablet bediend worden. De robot kan voorgeprogrammeerde routes afleggen, waardoor metingen ook eenvoudig herhaald kunnen worden. Menselijke tussenkomst wordt op deze manier geminimaliseerd, wat - behalve de veiligheid - ook de productiviteit en de efficiency van het scanproces ten goede komt.

donderdag 4 maart 2021

Antea eerste Nederlandse bedrijf met robothond Spot

 

Antea Group is het allereerste ingenieurs- en adviesbureau en vermoedelijk het enige bedrijf in Nederland dat de robothond van Boston Dynamics gaat inzetten voor zijn dienstverlening.

Spot loopt op vier poten, zit boordevol sensoren en laat zichzelf zelfstandig uit. De robot is ontwikkeld door het Amerikaanse Boston Dynamics en werd vorig jaar in productie genomen.

Spot kan taken uitvoeren die voor mensen gevaarlijk zijn. Denk hierbij aan inspecties in een omgeving waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Of aan locaties die voor mensen lastig toegankelijk zijn. Spot is zelflerend en kan zelfstandig werken. Hij kiest zelf z’n routes en neemt moeiteloos de trap.

De komende maanden wordt Spot ingewerkt bij klanten. De focus ligt hierbij in eerste instantie op inspectiewerkzaamheden op het gebied van brand-, milieu- en machineveiligheid.

De komst van de robothond past in het zogeheten 1001-Dagenplan van Antea Group. Met dit plan wil het bureau de komende jaren onder andere zijn innovatiekracht vergroten.

Boston Dynamics, ooit onderdeel van Google moeder Alphabet, begon vorig jaar met de verkoop van zijn vierbenige robothot. In december werd bekend dat Hyundai de robotmaker zou overnemen voor iets minder dan 1 biljoen won (omgerekend ruim 758 miljoen euro).

Het bedrijf, dat al sinds 1992 bestaat, is ook de maker van Atlas, een mensachtige robot op twee benen.

woensdag 3 maart 2021

MIT ontwikkelt drone die tegen een stootje kan

Het is niet bepaald eenvoudig om zeer kleine drones te maken. Hoe kleiner de gebruikte onderdelen, hoe kwetsbaarder.

Onderzoekers van de City University of Hong Kong, Hardvard en MIT zijn erin geslaagd om een nieuwe drone te ontwerpen die licht én stevig genoeg moet zijn.

Zo zijn de drones voorzien van zachte actuatoren, die gemaakt zijn van rubberen cilinders met een coating van koolstofnanobuizen.

Spot heeft nu een veelzijdige arm

Hyundai lanceert een uitgebreide versie van de robothond Spot, die inmiddels over een veelzijdige arm beschikt: de Spot Arm. Zo kan de robot zijn arm onder meer gebruiken om je te helpen bij het doen van de was, het opruimen van spullen en zelfs het onderhouden van de tuin.

dinsdag 2 maart 2021

Patrique Pi Zaman (Avy): 'Met Drones for good naar de toekomst van de luchtvaart'

In de luchtvaartindustrie werken honderdduizenden mensen, maar het blijft een conservatieve wereld. “Het ziet er al 100 jaar hetzelfde uit met minimale innovaties. Dat is best wel jammer en ook schadelijk. Ik heb 4 jaar geleden mijn footprint berekend en kwam al snel tot de conclusie dat ik kan heel veel aanpassen in mijn leven, maar één vlucht naar het buitenland en ik zit direct weer aan mijn tax. Ik hou heel erg van reizen, dus het verduurzamen van de luchtvaart werd een persoonlijke missie”, aldus Patrique Pi Zaman, founcer en CEO van Avy.