woensdag 29 september 2021

Amazon onthult robotassistent op wielen

 

Amazon heeft een robot aangekondigd voor in huis. De robot Astro is een slimme assistent op wielen en is  is in staat om verschillende taken in huis uit te voeren, zoals muziek afspelen en vragen beantwoorden.

De Astro is in feite een Amazon Echo op wielen. Amazon claimt dat Astro kan navigeren naar verschillende kamers in huis, zolang deze gelijkvloers zijn. 

Amazon wil Astro blijven ontwikkelen en de robot in een volgende fase op grote schaal gaan produceren. De fabrikant verwacht dat de uiteindelijke prijs voor de consument zal uitkomen op 1500 dollar.

maandag 27 september 2021

Inzicht in mens-robotinteractie essentieel voor ontwerp van revalidatiesystemen


Robotapparaten voor lichaamsgewichtondersteuning kunnen een sleutelrol vervullen bij hulp aan mensen met neurologische aandoeningen die beter willen leren lopen. 

Het team dat in 2018 de RYSEN heeft ontwikkeld, een geavanceerd apparaat voor lichaamsgewichtondersteuning, heeft inmiddels meer fundamenteel inzicht in dit concept gekregen, maar stelt ook vast dat er nog het een en ander moet worden verbeterd.

Een beroerte, ruggenmergletsel of andere neurologische aandoeningen kunnen leiden tot beperkingen die de kwaliteit van leven ernstig aantasten. Intensieve looptraining op basis van neurorevalidatie kan patiënten helpen mobiliteit terug te krijgen en kan de werkdruk van revalidatietherapeuten verlagen. Dit kan worden gerealiseerd met behulp van robotapparaten voor lichaamsgewichtondersteuning (body-weight support, BWS). Voorbeelden van de nieuwe generatie van dergelijke robotapparaten zijn de FLOAT en de RYSEN. Een van de speciale kenmerken van deze apparaten is de instelbare steunkracht.

Heel opvallend was dat (gezonde) proefpersonen een kleine achterwaartse kracht noemen als een van de kenmerken van een ideale BWS, terwijl onderzoekers hadden verwacht dat ze een voorwaartse kracht zouden kiezen.

Deze onverwachte uitkomst plaatst vraagtekens bij de opvatting dat mensen tijdens mens-robotinteracties vooral de energie-efficiëntie optimaliseren. Het lijkt erop dat ze eerder proberen hun gevoel van stabiliteit en veiligheid te vergroten.

donderdag 23 september 2021

Hyundai presenteert Factory Safety Service Robot

Hyundai presenteert de Factory Safety Service Robot, het allereerste project dat voortvloeit uit de samenwerking met de Amerikaanse robotfabrikant Boston Dynamics.

De robot is ontwikkeld om de veiligheid van werknemers in fabrieken te waarborgen. Momenteel draait een pilot met de Factory Safety Service Robot in een van de productiefaciliteiten van Hyundai Motor Group in Zuid-Korea.

De Factory Safety Service Robot is gebaseerd op Spot, de viervoetige humanoïde robot van Boston Dynamics. Kunstmatige intelligentie (AI), autonome navigatie en teleoperatietechnologieën maken de robot geschikt voor het uitvoeren van verschillende taken in een industriële omgeving.

woensdag 22 september 2021

Twee miljoen voor doorontwikkeling UVC-robot

Loop Robots heeft een startinvestering van twee miljoen dollar binnengeharkt. De Nederlandse robotontwikkelaar is vooral bekend van zijn desinfecterende UVC-robot genaamd SAM, waar momenteel mee wordt geëxperimenteerd in het Spaarne Gasthuis.

Volgens de robotmakers zorgen ziekenhuisinfecties met resistente bacteriën jaarlijks voor 72.000 doden.

Volgens de makers gebruikt de robot krachtig, kiemdodend UVC-licht, waardoor tot wel 99,9999 procent (log 6 reductie) van de bacteriën, virussen en andere ziektemakers wordt gedood.

maandag 13 september 2021

PowerVision introduceert autonoom dronesysteem

 

PowerVision heeft zijn geheel nieuwe industriële dronesysteem uitgebracht: de PowerVision True Unmanned Aerial Solution. Dit dronesysteem combineert de krachten van de PowerEgg X 8K drone, het PowerVision Dock, en het PowerVision Cloud webgebaseerde softwareplatform.

De PowerVision True Unmanned Aerial Solution is het meest compacte autonome dronesysteem ter wereld, met een gewicht van slechts 15,8 kg in een slanke vormfactor van 570 × 400 × 250 mm.
Door dit compacte ontwerp kan de volledige set snel worden ingezet door één persoon, zonder speciaal gereedschap of extra apparatuur.

Een enkel geïnstalleerd dronesysteem van PowerVision kan een gebied bestrijken met een straal van maar liefst 5 km. Ook is het mogelijk om meerdere eenheden aan te sluiten en te installeren in een gebied om bijvoorbeeld grootschalige infrastructuurprojecten of activa te dekken.

De PowerEgg X 8K maakt gebruik van een 1/2-inch CMOS-sensor om 48 megapixels foto's en 8K UHD-video's vast te leggen, allemaal met 4x lossless zoom. Er zijn optimalisaties gedaan aan de propellers, ESC en het hele systeem om een vliegtijd van 34 minuten te realiseren.

donderdag 9 september 2021

Nieuwe Roomba robotstofzuiger

 

De nieuwe iRobot Roomba j7+ wordt ondersteund door iRobot Genius 3.0 en beschikt over PrecisionVision Navigation. Daardoor wordt de stofzuiger slimmer na elk gebruik. De robot leert de beste manier om zich door je huis te bewegen en onthoudt specifieke kamers en meubels. Daarnaast kan de stofzuiger automatisch starten met schoonmaken als je van huis gaat, en stopt als je terugkomt.

De Roomba j7+ neemt de tijd om je schoonmaakvoorkeuren en -regels te leren kennen, vraagt om en reageert op feedback, en onthoudt die feedback voor toekomstige poetsbeurten.
Bovendien herkent en ontwijkt de stofzuiger snoeren en uitwerpselen van huisdieren, zodat je zeker weet dat de schoonmaaktaak goed wordt uitgevoerd.

De Roomba j7+- en j7-robotstofzuigers zijn vanaf nu verkrijgbaar via irobot.nl en Coolblue. De Roomba j7+ heeft een adviesprijs van 999 euro en de Roomba j7, zonder de Clean Base, een adviesprijs van 749 euro. 

woensdag 8 september 2021

Singapore test surveillancerobots


De overheid van Singapore test de komende drie weken twee robots die wetsovertredingen moeten opsporen. De twee robots hebben daarvoor onder meer 360-gradencamera's met beeldherkenning.

De robots hebben de naam Xavier meegekregen en rijden als test in de komende drie weken rond in Toa Payoh Central.

Overtredingen die de robot moet opsoren, zijn roken op verboden plaatsen, bijeenkomsten met meer dan vijf mensen, illegaal geparkeerde fietsen en motors die op het voetpad komen.

dinsdag 7 september 2021

Langeafstands drone Avy Aera getest in strijd tegen natuurbranden

Vandaag klonk het startsein voor testfase 2 en 3 voor het opsporen van natuurbranden met langeafstandsdrone Avy Aera.

Het Veluws Bosbrandweer Comité (VBC) en Avy onderzoeken samen de inzet van drones bij het vroegtijdig ontdekken van natuurbranden. Het vinden van dergelijke branden met behulp van kunstmatige intelligentie is nieuw in Nederland. Ook het realtime beschikbaar stellen van de verkregen camerabeelden is niet eerder vertoond.

Testfase 1, waaruit bleek dat de drone een natuurbrand op grote afstand kan onderscheiden, vond plaats in februari. Doel van deze fase is de routes van de Avy-drone te optimaliseren voor automatische herkenning van beginnende natuurbranden.      

 
Tot dusver worden voor het bewaken van natuurgebieden tegen branden in Nederland vliegtuigen gebruikt. Dit project onderzoekt of het inzetten van drones een alternatief kan zijn in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Door klimaatverandering komen natuurbranden steeds vaker voor, wat monitoring steeds belangrijker maakt. Met drones valt er naar verwachting winst te behalen op het gebied van snelheid, omvang van het te monitoren gebied en beeldvorming in de meldkamer. Daarnaast wordt door het werken met drones minder CO2 uitgestoten. De analyse van de kosten en de baten voor de Nederlandse situatie volgt in het najaar tijdens fase 4. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het verbeteren van de kunstmatige intelligentie voor het herkennen en vinden van branden, waarmee direct voorbereidingen worden getroffen voor de integratie in de meldkamer (fase 5).

donderdag 2 september 2021

Telenet, UZA en DIGIMedical testen mogelijkheden van 5G in de zorg uit


Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en telecomoperator Telenet testen een Virtual Reality-robot uit om patiënten die voor langere tijd in het ziekenhuis verblijven voor even naar een andere plek te brengen, zij het virtueel.

De robot, die VRiendje heet, werkt via 5G-verbinding: beelden worden razendsnel doorgestuurd om een VR-effect te creëren.

UZA en Telenet organiseerden al eerder tests op de dienst kindergeneeskunde van het ziekenhuis. Voorlopig gaat het om een proef, maar op termijn kunnen soortgelijke toepassingen verder uitgerold worden als er overal 5G-dekking wordt aangeboden.

VRiendje is een mobiel apparaat in de vorm van een mannetje van 20 cm groot. Het is uitgerust met een 360 graden-camera, microfoons, speakers en een verbinding met het internet. De kleine robot staat in verbinding met een VR-bril die de patiënt in het ziekenhuis opzet. Die patiënt hoeft alleen maar zijn hoofd te bewegen om rond te kunnen kijken in de ruimte waar de robot staat. Hij ziet live wat er zich in die andere ruimte afspeelt en kan via de microfoon spreken met de mensen die daar aanwezig zijn.

De robot is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Horus VR en wordt in België verdeeld door DIGIMedical. De afgelopen maanden testte Telenet VRiendje uit op de afdeling kindergeneeskunde van het UZA.