maandag 29 november 2021
Amazon lanceert dienst voor aansturen robotvloot
Amazon heeft een dienst gelanceerd waarmee ondernemingen eenvoudiger een vloot robots aan kunnen sturen.
Met AWS IoT RoboRunner wordt het mogelijk om robots en automatiseringssoftware met elkaar te verbinden en de robotwerkzaamheden te standaardiseren.
Amazon belooft dat robots van verschillende leveranciers allemaal 'naadloos samenwerken' met deze dienst.
De dienst kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan SageMaker.
vrijdag 19 november 2021
Ochama Leiden blijkt robot-afhaalcentrum
Het bedrijf zet onder meer een winkelrobot in. Robots halen de bestelling rechtstreeks uit het magazijn. De winkelmedewerkers zijn er om je te helpen bij het bestellen en afhalen, de rest is compleet gerobotiseerd.
Volgens een woordvoerder volgen er weldra nog een aantal van zulke vestigingen in Nederland.
vrijdag 12 november 2021
COVR toolkit voor cobots
Dit stelt echter hoge eisen aan de kennis over veiligheid. De robots in een fabriek verschuilen zich immers niet langer achter een hek, maar delen hun werkruimte met werknemers, en in een revalidatiecentrum delen ze een ingewikkelde dans met hun gebruikers.
Draagbare robot-exoskeletten en revalidatierobots zijn een heel speciaal
geval van cobots, waarbij contact tussen de robot en de menselijke
gebruiker geen incident maar de bedoeling is, en dat gedurende langere
perioden. Hier is veiligheid van het grootste belang, maar er zijn ook
bepaalde uitdagingen. Door een domein-overstijgende benadering toe te
passen,
Daarom heeft het Europese samenwerkingsverband COVR - met het Deens Technologisch Instituut, de Nationale Onderzoeksraad van Italiƫ, Fraunhofer IFF in Duitsland, Commissie voor Alternatieve Energieƫn en Atoomenergie in Frankrijk en Roessingh Research & Development in Nederland - een digitale online toolbox ontwikkeld, die snel en gratis toegang biedt tot alles wat je moet weten als je een veilige collaboratieve robot (of cobot) wilt.
dinsdag 9 november 2021
Niet kinderen, maar volwassenen hebben voorkeur voor vriendelijk-ogende robot
Sari Nijssen onderzocht wanneer volwassen en kinderen geneigd zijn een robot menselijke kenmerken toe te schrijven, en wat voor gevolgen dat heeft voor ons gedrag. Zo blijken volwassenen en kinderen allebei even geneigd om een robot als ‘mens’ te behandelen. Nijssen promoveert op 15 november aan de Radboud Universiteit.
Wanneer zijn we bereid waardevolle spullen te delen met een robot? Zouden we een robot redden van een botsing, en zouden we de robot vertrouwen als hij ons moet redden? Sari Nijssen legde de deelnemers van haar onderzoek deze en andere morele dilemma’s voor, en keek wat de factoren zijn die ertoe leiden dat mensen slimme apparatuur en kunstmatige intelligentie wel of juist niet vertrouwen. ‘Daaruit blijkt dat het voor volwassenen, in vergelijking met kinderen, belangrijker is dat een robot er menselijk uit ziet,’ legt Nijssen uit. ‘Voor kinderen bleek het daarentegen belangrijk dat dat de robot menselijke gevoelens en gedachtes heeft.’
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat mensen robots menselijke eigenschappen kunnen toedichten. Maar in dit onderzoek kijken we voor het eerst uitgebreid naar de verschillen op dat gebied tussen kinderen en volwassenen. Ook kijken we naar verschillende vormen van antropomorfisme: ontstaan de gevoelens omdat een robot er menselijk uitziet, of omdat deze zich menselijk gedraagt?’
Opvallend genoeg bleek het voor kinderen niet belangrijk hoe een robot eruit zag, maar speelde het gedrag een belangrijkere rol. Kinderen waren tijdens experimenten eerder bereid hun stickers te delen als ze dachten dat een robot menselijk gedrag vertoonde, ongeacht het uiterlijk van de robot. Nu kinderen vaker omringd door robots opgroeien, laat het onderzoek zien dat het belangrijk is hoe we die robots uitleggen aan kinderen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat kinderen plots hun speelgoed delen met een slimme stofzuiger.
Daarnaast speelde bij beide groepen de context een belangrijke rol. Volwassenen bleken bijvoorbeeld eerder geneigd zijn een robot met een menselijk uiterlijk te redden, maar als het eigen leven gered moest worden zorgde dat juist voor wantrouwen.
Robots worden inmiddels regelmatig ingezet om taken over te nemen. Niet alleen voor fysiek zwaar of complex werk, zoals in ziekenhuizen of fabrieken, maar ook steeds vaker voor sociaal werk, op scholen of in verpleeghuizen.
donderdag 4 november 2021
Promovendus Wouter Houtman onderzocht hoe robotsystemen beter kunnen functioneren in een dynamische wereld
Maar binnen afzienbare tijd moet de robot ook zijn weg weten te vinden in een minder gestructureerde omgeving om te kunnen werken in de zorg of bij de opsporing van giftige stoffen.
TU/e-onderzoeker Wouter Houtman onderzocht de interactie van robots met hun omgeving en ontwikkelde algoritmes om hen beter in ‘de echte wereld’ te laten bewegen. Donderdag 4 november verdedigt hij zijn proefschrift aan de faculteit Mechanical Engineering.
Voordat we robots in de echte wereld met veel variabelen en onzekerheden kunnen laten bewegen, komen we nog veel uitdagingen tegen. Juist door naar verschillende systemen te kijken - in een dynamische omgeving met snel bewegende en veranderende objecten, of een omgeving met mensen - kunnen we deze robots op meerdere fronten optimaliseren.
Met ballen links, rechts, hoog, laag, hard of zacht, en spelers die verdedigen, aanvallen of duelleren is het voetbalveld een zeer dynamische omgeving. Het is daarmee een perfect werkveld voor Houtman om de bewegingen van de autonome robots bestuderen.
woensdag 3 november 2021
Somnox presenteert Somnox 2
Vijf jaar geleden ontketende Somnox naar eigen zeggen een 'revolutie op slaapgebied' met de eerste slaaprobot ter wereld. Inmiddels is het tijd voor Somnox 2.
Ook deze 'robot' helpt de ademhaling te vertragen om tot rust te komen en zo beter te slapen, maar deze nieuwe editie is slimmer, kleiner, lichter en zachter. De ademhaling is nog natuurlijker, de batterijduur langer en heeft een geheel vernieuwde app.
De nieuwe Somnox Sense-technologie meet de ademhaling met sensoren; deze metingen worden gebruikt om de ademhaling van de gebruiker over te nemen en vervolgens op een natuurlijke manier te vertragen. Door het grotere ademhalingsoppervlak en het aangepaste design is Somnox 2 in elke slaappositie te gebruiken.
De verbeterde speaker en de mogelijkheid te streamen via bluetooth maken Somnox 2 nu ideaal voor gebruik overdag als onderdeel van een meditatie- of ademwerksessie.
De Somnox 2 adem- en slaaprobot verkrijgbaar voor de prijs van 549 euro. Bestellen kan via somnox.nl. Somnox probeer je voor 30 nachten; ben je niet aantoonbaar beter gaan slapen, dan wordt het volledige aankoopbedrag terugbetaald.