vrijdag 17 december 2021

Universiteit Twente en TNO verstevigen samenwerking robotica

 

De Universiteit Twente (UT) en onderzoeksorganisatie TNO verstevigen hun samenwerking. Er worden gezamenlijke programma’s ontwikkeld op drie thema’s, waaronder robotica.

De Universiteit Twente timmert op dit moment flink aan de weg rondom robotica. Er is een nieuw Robotics Centre geopend op de campus en in september 2022 start de nieuwe masteropleiding robotica. De UT en TNO gaan hun samenwerking op dit vlak uitbouwen, bijvoorbeeld rondom exoskeletten en telerobotica (op afstand bestuurbare robots). 

TNO en de UT richtten eerder al samen het open innovatiecentrum I-Botics op, waarvan UT-onderzoeker Douwe Dresscher in de lead is. Binnen I-Botics wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met bedrijven en overheden.

donderdag 16 december 2021

Samenwerking tussen SGS en SkyeBase voor industriële drone inspecties

GS Belgium en Skyebase hebben een samenwerkingsakkoord gesloten voor het ontwikkelen van een Intelligent Asset Inspectie Platform voor Ship-To-Shore (STS) havenkranen en het uitvoeren van industriële drone inspecties.

Door dataverzameling via camera’s en drones te combineren met data-analyse via artificiële intelligentie, worden industriële bedrijven op weg gezet naar een (kosten)efficiënte, veilige en duurzame werkwijze.

Samen met de Universiteit Antwerpen gaan SGS en Skyebase een Intelligent Asset Inspectie Platform voor Ship-To-Shore (STS) havenkranen ontwikkelen. De havenkranen vormen een kritisch onderdeel van de infrastructuur van havenbedrijven in de Antwerpse haven en ook daarbuiten. Om aan de logistieke noden van de Europese industrie te voldoen, is het cruciaal om de veiligheid, bedrijfstijd en levensduur van deze kranen te kunnen blijven garanderen.

Dit Software-as-a-Service (SaaS) platform heeft enerzijds als doel inspecteurs te ondersteunen tijdens de inspecties en anderzijds asset managers te helpen bij het nemen van betere onderhoudsbeslissingen. Dit kan door het genereren van betere en nieuwe onderhoudsinzichten en aanbevelingen met behulp van Artificiële Intelligentie (AI)

maandag 13 december 2021

Robot puzzelt zich als mens uit doolhof

Een doolhof is een populair instrument onder psychologen om het leervermogen van muizen of ratten te testen. Maar hoe zit dat met robots? Kunnen die leren om zelfstandig de uitgang van een labyrint te vinden?

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en het Max Planck Instituut in Mainz, laten zien dat het kan. Hun neuromorfe robot baseert zijn beslissingen op hetzelfde systeem dat wij mensen gebruiken om te denken en te handelen: ons brein. De studie, die is gepubliceerd in Science Advances, biedt uitzicht op spannende nieuwe toepassingen van neuromorfe apparaten in bijvoorbeeld de gezondheidszorg en edge computing.

Neurale netwerken en machine learning staan de laatste jaren in het middelpunt van de belangstelling. En dat is niet voor niks, gezien de vele successen op het gebied van beeldherkenning, medische diagnose, e-commerce en vele andere gebieden. Toch kleven er ook nadelen aan deze softwarematige benadering van machine-intelligentie, niet in het minst omdat er zoveel stroom nodig is om de algoritmen te trainen.

Dit energieprobleem is een van de redenen waarom onderzoekers hebben geprobeerd computers te ontwikkelen die veel zuiniger zijn. Daarbij laten ze zich inspireren door het menselijk brein, een denkende machine die door de slimme manier waarop geheugen en verwerking samenwerken juist erg weinig energie gebruikt.

De robot die Krauhausen en haar collega's voor hun onderzoek gebruikten, is een Mindstorms EV3, een robotica-kit gemaakt door Lego. Uitgerust met twee wielen, traditionele besturingssoftware om ervoor te zorgen dat hij een lijn kan volgen, en een aantal reflectie- en aanraaksensoren, werd hij een 2 m2 groot doolhof ingestuurd dat bestaat uit zwart omlijnde zeshoeken in een honingraatachtig patroon.

De robot is geprogrammeerd om standaard rechtsaf te slaan. Telkens wanneer hij een doodlopende weg bereikt of afwijkt van het aangegeven pad naar de uitgang (die wordt aangegeven door visuele signalen), wordt hem verteld om te keren of naar links te gaan. Deze corrigerende stimulans wordt vervolgens in het neuromorfische apparaat opgeslagen voor de volgende poging.

Een deel van het succes van de robot ligt in de unieke integratie van sensoren en motoren, aldus onderzoekster Imke Krauhausen, die voor dit onderzoek nauw samenwerkte met het Max Planck Instituut voor Polymeeronderzoek in Mainz.'"Deze sensorimotorische integratie, waarbij zintuig en beweging elkaar versterken, is ook heel erg hoe de natuur werkt, dus dit is wat we hebben geprobeerd na te bootsen in onze robot.'

donderdag 9 december 2021

Rendierbezorgrobot brengt boodschappen

 

Klanten van Save Mart in het Californische Modesto kunnen al een tijdje hun boodschappen door een robot laten bezorgen. Deze kerstperiode hebben de bots niet alleen hun ‘rendieroutfit’ aan, ook brengen ze muziek mee.

Save Mart in Modesto was de eerste supermarkt in de Verenigde Staten die een samenwerking met Starship Technologies aanging.

De robots kunnen ongeveer drie boodschappentasjes vol bezorgen en maximaal zo’n zes kilometer afleggen per rit (heen en weer).

maandag 6 december 2021

Brits bedrijf demonstreert humanoïde robot met levensechte gezichtsuitdrukkingen

Fabrikant Engineered Arts pakt uit met een robot die levensechte gezichtsuitdrukkingen maakt. Ameca - zoals de robot heet - is vooral een ontwikkelingsplatform. Op de CES in Las Vegas bijvoorbeeld zal Ameca begin volgend jaar te zien zijn.

donderdag 2 december 2021

Rosie de robot bezorgt op campus Woudestein

Spar start een pilot met de automatische rijdende bezorgrobot Robot On SIte Erasmus (Rosie). Rosie gaat voor Spar university producten bezorgen voor studenten, medewerkers en bezoekers op campus.

Klanten kunnen in de Spar university app een bestelling plaatsen en deze laten bezorgen door Rosie. In het begin zal de robot enkel in het Hatta gebouw en de bibliotheek bezorgen.

Spar gaat kijken naar de mogelijkheden hoe ze robot bezorging kunnen integreren in het dagelijkse reilen en zeilen van de winkeloperatie.

woensdag 1 december 2021

iRobot Roomba-robotstofzuiger ontwijkt nu ook kerstbomen

 

iRobot heeft een update uitgebracht voor de robotstofzuigers, die voorkomt dat de kerstboom wordt omgestoten.

Het gaat vooral om de Roomba j7 en de nog net iets duurdere Roomba j7 Plus.

Het is een uitbreiding van de functie die in augustus al werd uitgerold voor het ontwijken van hondenpoep in huis. Het ontwijken van schoenen en sokken werd toen al aangekondigd, maar zou pas later beschikbaar komen.