vrijdag 17 december 2021

Universiteit Twente en TNO verstevigen samenwerking robotica

 

De Universiteit Twente (UT) en onderzoeksorganisatie TNO verstevigen hun samenwerking. Er worden gezamenlijke programma’s ontwikkeld op drie thema’s, waaronder robotica.

De Universiteit Twente timmert op dit moment flink aan de weg rondom robotica. Er is een nieuw Robotics Centre geopend op de campus en in september 2022 start de nieuwe masteropleiding robotica. De UT en TNO gaan hun samenwerking op dit vlak uitbouwen, bijvoorbeeld rondom exoskeletten en telerobotica (op afstand bestuurbare robots). 

TNO en de UT richtten eerder al samen het open innovatiecentrum I-Botics op, waarvan UT-onderzoeker Douwe Dresscher in de lead is. Binnen I-Botics wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met bedrijven en overheden.

donderdag 16 december 2021

Samenwerking tussen SGS en SkyeBase voor industriële drone inspecties

GS Belgium en Skyebase hebben een samenwerkingsakkoord gesloten voor het ontwikkelen van een Intelligent Asset Inspectie Platform voor Ship-To-Shore (STS) havenkranen en het uitvoeren van industriële drone inspecties.

Door dataverzameling via camera’s en drones te combineren met data-analyse via artificiële intelligentie, worden industriële bedrijven op weg gezet naar een (kosten)efficiënte, veilige en duurzame werkwijze.

Samen met de Universiteit Antwerpen gaan SGS en Skyebase een Intelligent Asset Inspectie Platform voor Ship-To-Shore (STS) havenkranen ontwikkelen. De havenkranen vormen een kritisch onderdeel van de infrastructuur van havenbedrijven in de Antwerpse haven en ook daarbuiten. Om aan de logistieke noden van de Europese industrie te voldoen, is het cruciaal om de veiligheid, bedrijfstijd en levensduur van deze kranen te kunnen blijven garanderen.

Dit Software-as-a-Service (SaaS) platform heeft enerzijds als doel inspecteurs te ondersteunen tijdens de inspecties en anderzijds asset managers te helpen bij het nemen van betere onderhoudsbeslissingen. Dit kan door het genereren van betere en nieuwe onderhoudsinzichten en aanbevelingen met behulp van Artificiële Intelligentie (AI)

maandag 13 december 2021

Robot puzzelt zich als mens uit doolhof

Een doolhof is een populair instrument onder psychologen om het leervermogen van muizen of ratten te testen. Maar hoe zit dat met robots? Kunnen die leren om zelfstandig de uitgang van een labyrint te vinden?

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en het Max Planck Instituut in Mainz, laten zien dat het kan. Hun neuromorfe robot baseert zijn beslissingen op hetzelfde systeem dat wij mensen gebruiken om te denken en te handelen: ons brein. De studie, die is gepubliceerd in Science Advances, biedt uitzicht op spannende nieuwe toepassingen van neuromorfe apparaten in bijvoorbeeld de gezondheidszorg en edge computing.

Neurale netwerken en machine learning staan de laatste jaren in het middelpunt van de belangstelling. En dat is niet voor niks, gezien de vele successen op het gebied van beeldherkenning, medische diagnose, e-commerce en vele andere gebieden. Toch kleven er ook nadelen aan deze softwarematige benadering van machine-intelligentie, niet in het minst omdat er zoveel stroom nodig is om de algoritmen te trainen.

Dit energieprobleem is een van de redenen waarom onderzoekers hebben geprobeerd computers te ontwikkelen die veel zuiniger zijn. Daarbij laten ze zich inspireren door het menselijk brein, een denkende machine die door de slimme manier waarop geheugen en verwerking samenwerken juist erg weinig energie gebruikt.

De robot die Krauhausen en haar collega's voor hun onderzoek gebruikten, is een Mindstorms EV3, een robotica-kit gemaakt door Lego. Uitgerust met twee wielen, traditionele besturingssoftware om ervoor te zorgen dat hij een lijn kan volgen, en een aantal reflectie- en aanraaksensoren, werd hij een 2 m2 groot doolhof ingestuurd dat bestaat uit zwart omlijnde zeshoeken in een honingraatachtig patroon.

De robot is geprogrammeerd om standaard rechtsaf te slaan. Telkens wanneer hij een doodlopende weg bereikt of afwijkt van het aangegeven pad naar de uitgang (die wordt aangegeven door visuele signalen), wordt hem verteld om te keren of naar links te gaan. Deze corrigerende stimulans wordt vervolgens in het neuromorfische apparaat opgeslagen voor de volgende poging.

Een deel van het succes van de robot ligt in de unieke integratie van sensoren en motoren, aldus onderzoekster Imke Krauhausen, die voor dit onderzoek nauw samenwerkte met het Max Planck Instituut voor Polymeeronderzoek in Mainz.'"Deze sensorimotorische integratie, waarbij zintuig en beweging elkaar versterken, is ook heel erg hoe de natuur werkt, dus dit is wat we hebben geprobeerd na te bootsen in onze robot.'

donderdag 9 december 2021

Rendierbezorgrobot brengt boodschappen

 

Klanten van Save Mart in het Californische Modesto kunnen al een tijdje hun boodschappen door een robot laten bezorgen. Deze kerstperiode hebben de bots niet alleen hun ‘rendieroutfit’ aan, ook brengen ze muziek mee.

Save Mart in Modesto was de eerste supermarkt in de Verenigde Staten die een samenwerking met Starship Technologies aanging.

De robots kunnen ongeveer drie boodschappentasjes vol bezorgen en maximaal zo’n zes kilometer afleggen per rit (heen en weer).

maandag 6 december 2021

Brits bedrijf demonstreert humanoïde robot met levensechte gezichtsuitdrukkingen

Fabrikant Engineered Arts pakt uit met een robot die levensechte gezichtsuitdrukkingen maakt. Ameca - zoals de robot heet - is vooral een ontwikkelingsplatform. Op de CES in Las Vegas bijvoorbeeld zal Ameca begin volgend jaar te zien zijn.

donderdag 2 december 2021

Rosie de robot bezorgt op campus Woudestein

Spar start een pilot met de automatische rijdende bezorgrobot Robot On SIte Erasmus (Rosie). Rosie gaat voor Spar university producten bezorgen voor studenten, medewerkers en bezoekers op campus.

Klanten kunnen in de Spar university app een bestelling plaatsen en deze laten bezorgen door Rosie. In het begin zal de robot enkel in het Hatta gebouw en de bibliotheek bezorgen.

Spar gaat kijken naar de mogelijkheden hoe ze robot bezorging kunnen integreren in het dagelijkse reilen en zeilen van de winkeloperatie.

woensdag 1 december 2021

iRobot Roomba-robotstofzuiger ontwijkt nu ook kerstbomen

 

iRobot heeft een update uitgebracht voor de robotstofzuigers, die voorkomt dat de kerstboom wordt omgestoten.

Het gaat vooral om de Roomba j7 en de nog net iets duurdere Roomba j7 Plus.

Het is een uitbreiding van de functie die in augustus al werd uitgerold voor het ontwijken van hondenpoep in huis. Het ontwijken van schoenen en sokken werd toen al aangekondigd, maar zou pas later beschikbaar komen.

maandag 29 november 2021

Amazon lanceert dienst voor aansturen robotvloot


Amazon heeft een dienst gelanceerd waarmee ondernemingen eenvoudiger een vloot robots aan kunnen sturen.

Met AWS IoT RoboRunner wordt het mogelijk om robots en automatiseringssoftware met elkaar te verbinden en de robotwerkzaamheden te standaardiseren.

Amazon belooft dat robots van verschillende leveranciers allemaal 'naadloos samenwerken' met deze dienst.

De dienst kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan SageMaker.

vrijdag 19 november 2021

Ochama Leiden blijkt robot-afhaalcentrum

De Chinese gigant JD.com opende recent zijn eerste Europese fysieke winkel in Leiden: Ochama

Het bedrijf zet onder meer een winkelrobot in. Robots halen de bestelling rechtstreeks uit het magazijn. De winkelmedewerkers zijn er om je te helpen bij het bestellen en afhalen, de rest is compleet gerobotiseerd.

Volgens een woordvoerder volgen er weldra nog een aantal van zulke vestigingen in Nederland.

vrijdag 12 november 2021

COVR toolkit voor cobots

De nieuwe generatie robots werkt nog nauwer samen met mensen, waardoor manueel werk minder vervelend wordt. In de gezondheidszorg worden robots bovendien zo dicht mogelijk bij de mens ingezet: voor revalidatie of ondersteuning van arm- of beenfunctie. 

Dit stelt echter hoge eisen aan de kennis over veiligheid. De robots in een fabriek verschuilen zich immers niet langer achter een hek, maar delen hun werkruimte met werknemers, en in een revalidatiecentrum delen ze een ingewikkelde dans met hun gebruikers.

Draagbare robot-exoskeletten en revalidatierobots zijn een heel speciaal geval van cobots, waarbij contact tussen de robot en de menselijke gebruiker geen incident maar de bedoeling is, en dat gedurende langere perioden. Hier is veiligheid van het grootste belang, maar er zijn ook bepaalde uitdagingen. Door een domein-overstijgende benadering toe te passen, 

Daarom heeft het Europese samenwerkingsverband COVR - met het Deens Technologisch Instituut, de Nationale Onderzoeksraad van Italië, Fraunhofer IFF in Duitsland, Commissie voor Alternatieve Energieën en Atoomenergie in Frankrijk en Roessingh Research & Development in Nederland - een digitale online toolbox ontwikkeld, die snel en gratis toegang biedt tot alles wat je moet weten als je een veilige collaboratieve robot (of cobot) wilt.




dinsdag 9 november 2021

Niet kinderen, maar volwassenen hebben voorkeur voor vriendelijk-ogende robot


Robots nemen een steeds prominentere plek in in onze samenleving. Hoe gaan we daarmee om, en wat zorgt ervoor dat we die robots wel of niet bepaalde taken en verantwoordelijkheden toevertrouwen? 

Sari Nijssen onderzocht wanneer volwassen en kinderen geneigd zijn een robot menselijke kenmerken toe te schrijven, en wat voor gevolgen dat heeft voor ons gedrag. Zo blijken volwassenen en kinderen allebei even geneigd om een robot als ‘mens’ te behandelen. Nijssen promoveert op 15 november aan de Radboud Universiteit.
 
Wanneer zijn we bereid waardevolle spullen te delen met een robot? Zouden we een robot redden van een botsing, en zouden we de robot vertrouwen als hij ons moet redden? Sari Nijssen legde de deelnemers van haar onderzoek deze en andere morele dilemma’s voor, en keek wat de factoren zijn die ertoe leiden dat mensen slimme apparatuur en kunstmatige intelligentie wel of juist niet vertrouwen. ‘Daaruit blijkt dat het voor volwassenen, in vergelijking met kinderen, belangrijker is dat een robot er menselijk uit ziet,’ legt Nijssen uit. ‘Voor kinderen bleek het daarentegen belangrijk dat dat de robot menselijke gevoelens en gedachtes heeft.’  

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat mensen robots menselijke eigenschappen kunnen toedichten. Maar in dit onderzoek kijken we voor het eerst uitgebreid naar de verschillen op dat gebied tussen kinderen en volwassenen. Ook kijken we naar verschillende vormen van antropomorfisme: ontstaan de gevoelens omdat een robot er menselijk uitziet, of omdat deze zich menselijk gedraagt?’
 
Opvallend genoeg bleek het voor kinderen niet belangrijk hoe een robot eruit zag, maar speelde het gedrag een belangrijkere rol. Kinderen waren tijdens experimenten eerder bereid hun stickers te delen als ze dachten dat een robot menselijk gedrag vertoonde, ongeacht het uiterlijk van de robot. Nu kinderen vaker omringd door robots opgroeien, laat het onderzoek zien dat het belangrijk is hoe we die robots uitleggen aan kinderen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat kinderen plots hun speelgoed delen met een slimme stofzuiger.
 
Daarnaast speelde bij beide groepen de context een belangrijke rol. Volwassenen bleken bijvoorbeeld eerder geneigd zijn een robot met een menselijk uiterlijk te redden, maar als het eigen leven gered moest worden zorgde dat juist voor wantrouwen. 
 
Robots worden inmiddels regelmatig ingezet om taken over te nemen. Niet alleen voor fysiek zwaar of complex werk, zoals in ziekenhuizen of fabrieken, maar ook steeds vaker voor sociaal werk, op scholen of in verpleeghuizen.

donderdag 4 november 2021

Promovendus Wouter Houtman onderzocht hoe robotsystemen beter kunnen functioneren in een dynamische wereld

De meeste robots zijn momenteel te vinden in de industrie, als ondersteuning bij herhalende taken, zoals de geautomatiseerde productie van auto’s of microchips.

Maar binnen afzienbare tijd moet de robot ook zijn weg weten te vinden in een minder gestructureerde omgeving om te kunnen werken in de zorg of bij de opsporing van giftige stoffen. 

TU/e-onderzoeker Wouter Houtman onderzocht de interactie van robots met hun omgeving en ontwikkelde algoritmes om hen beter in ‘de echte wereld’ te laten bewegen. Donderdag 4 november verdedigt hij zijn proefschrift aan de faculteit Mechanical Engineering.

Voordat we robots in de echte wereld met veel variabelen en onzekerheden kunnen laten bewegen, komen we nog veel uitdagingen tegen. Juist door naar verschillende systemen te kijken - in een dynamische omgeving met snel bewegende en veranderende objecten, of een omgeving met mensen - kunnen we deze robots op meerdere fronten optimaliseren.

Met ballen links, rechts, hoog, laag, hard of zacht, en spelers die verdedigen, aanvallen of duelleren is het voetbalveld een zeer dynamische omgeving. Het is daarmee een perfect werkveld voor Houtman om de bewegingen van de autonome robots bestuderen.

woensdag 3 november 2021

Somnox presenteert Somnox 2

Vijf jaar geleden ontketende Somnox naar eigen zeggen een 'revolutie op slaapgebied' met de eerste slaaprobot ter wereld. Inmiddels is het tijd voor Somnox 2.

Ook deze 'robot' helpt de ademhaling te vertragen om tot rust te komen en zo beter te slapen, maar deze nieuwe editie is slimmer, kleiner, lichter en zachter. De ademhaling is nog natuurlijker, de batterijduur langer en heeft een geheel vernieuwde app.

De nieuwe Somnox Sense-technologie meet de ademhaling met sensoren; deze metingen worden gebruikt om de ademhaling van de gebruiker over te nemen en vervolgens op een natuurlijke manier te vertragen. Door het grotere ademhalingsoppervlak en het aangepaste design is Somnox 2 in elke slaappositie te gebruiken.

De verbeterde speaker en de mogelijkheid te streamen via bluetooth maken Somnox 2 nu ideaal voor gebruik overdag als onderdeel van een meditatie- of ademwerksessie.

De Somnox 2 adem- en slaaprobot verkrijgbaar voor de prijs van 549 euro. Bestellen kan via somnox.nl. Somnox probeer je voor 30 nachten; ben je niet aantoonbaar beter gaan slapen, dan wordt het volledige aankoopbedrag terugbetaald.




vrijdag 22 oktober 2021

Drones doen hun intrede in de wereld van schadeherstel

Schades aan daken en schoorstenen kunnen voortaan met de onbemande luchtvaartuigen in beeld worden gebracht zodat de risicovolle klim naar het dak en de dure inzet van materieel achterwege kunnen blijven. MainPlus Schadeherstel, dat voor bijna 1 miljoen verzekerden schade laat herstellen, en reparatiebedrijf Q2 rollen de schade-inspecties momenteel uit.
 
Bij schade aan daken en schoorstenen moet een schade-inspecteur nu meestal nog het dak op, met alle risico’s van dien. Een val van hoogte is elk jaar een van de meest voorkomende soorten arbeidsongevallen. De 103 valongelukken maakten in 2019 zo’n 14 procent uit van het totale aantal arbeidsongevallen, blijkt uit de meest recente cijfers van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen de Arbeidsinspectie). Wie niet via een ladder het dak op wil of kan, heeft een hoogwerker nodig maar dat kost tijd en geld.

donderdag 21 oktober 2021

Robot met flippers

Robots worden steeds meer ingezet voor industriële toepassingen of zoekoperaties. Meestal worden wielen of poten gebruikt. De Tready van het Amerikaanse HEBI Robotics combineert beiden. Tready heeft een rechthoekige behuizing met op de hoeken vier draaibaar opgehangen ­poten.

vrijdag 15 oktober 2021

Robot-ondersteunende procesautomatisering meeste gebruikt in industrie

In de industrie zette 8 procent van de bedrijven robot-ondersteunende procesautomatisering in. Het was daarmee de meest gebruikte vorm van AI onder industriële bedrijven, zegt het CBS.

In de gezondheidszorg werd spraakherkenning het vaakst gebruikt (6 procent). In alle andere bedrijfstakken was machine learning het meest gebruikte type AI-technologie in 2019.

Bedrijven in ICT-gerelateerde bedrijfstakken gebruikten relatief vaak meerdere AI-technologieën. 12 procent van de bedrijven in de informatie en communicatie en 11 procent van de bedrijven in de ICT-sector pasten vier of meer AI-technologieën toe, tegen 2 procent voor alle bedrijven met 10 of meer werkzame personen.

dinsdag 12 oktober 2021

RobotWise helpt scholen opnieuw bij het aanvragen van overheidssubsidies


RobotWise, de organisatie die zich richt op talentontwikkeling met behulp van sociale educatieve robots, heeft opnieuw scholen geholpen bij het aanvragen van overheidssubsidies. Inmiddels is ruim 700.000 euro aan subsidies toegezegd.

Deze subsidies worden beschikbaar gesteld via het programma Gelijke Kansen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Naast de Doorstroomsubsidies zijn nu ook subsidies aangevraagd voor leerlingen die achterstanden hebben opgelopen door de coronapandemie. Hierbij valt te denken aan het Individueel Ontwikkelplan (IOP) en het Nationaal Programma Onderwijs (NPO).
 
De subsidies kunnen door scholen gebruikt worden voor het aanbieden van RobotWise lesprogramma’s, inclusief trainingen voor leerkrachten en de benodigde leermiddelen. Deze lesprogramma’s zijn erop gericht om leerlingen hun eigen talenten te laten ontdekken, met de focus op sociaal-emotionele en cognitieve vaardigheden.

vrijdag 1 oktober 2021

Flink wat concurrentie op de markt voor gerobotiseerde logistiek

PostNL gaat 6 oktober zijn gerobotiseerde sorteercentrum speciaal voor kleine pakketten in Nieuwegein openen. Het bedrijf spreekt van een primeur, ‘want nog nergens ter wereld bestaat zo’n systeem’.

Active Ants, tegenwoordig onderdeel van bpost, heeft inmiddels zijn eerste sterk geautomatiseerde E-fulfilment center in België in gebruik genomen.

Basis van het nieuwe onderkomen is de Autostore, een systeem waar goederen ‘heel condens’ zijn opgeslagen in bakken. Een twintigtal speciale opslagrobots rijdt bovenop de bakken over een grid en haalt deze één voor één naar boven. De robots brengen deze bakken daarna naar de medewerkers aan de vulstations.


woensdag 29 september 2021

Amazon onthult robotassistent op wielen

 

Amazon heeft een robot aangekondigd voor in huis. De robot Astro is een slimme assistent op wielen en is  is in staat om verschillende taken in huis uit te voeren, zoals muziek afspelen en vragen beantwoorden.

De Astro is in feite een Amazon Echo op wielen. Amazon claimt dat Astro kan navigeren naar verschillende kamers in huis, zolang deze gelijkvloers zijn. 

Amazon wil Astro blijven ontwikkelen en de robot in een volgende fase op grote schaal gaan produceren. De fabrikant verwacht dat de uiteindelijke prijs voor de consument zal uitkomen op 1500 dollar.

maandag 27 september 2021

Inzicht in mens-robotinteractie essentieel voor ontwerp van revalidatiesystemen


Robotapparaten voor lichaamsgewichtondersteuning kunnen een sleutelrol vervullen bij hulp aan mensen met neurologische aandoeningen die beter willen leren lopen. 

Het team dat in 2018 de RYSEN heeft ontwikkeld, een geavanceerd apparaat voor lichaamsgewichtondersteuning, heeft inmiddels meer fundamenteel inzicht in dit concept gekregen, maar stelt ook vast dat er nog het een en ander moet worden verbeterd.

Een beroerte, ruggenmergletsel of andere neurologische aandoeningen kunnen leiden tot beperkingen die de kwaliteit van leven ernstig aantasten. Intensieve looptraining op basis van neurorevalidatie kan patiënten helpen mobiliteit terug te krijgen en kan de werkdruk van revalidatietherapeuten verlagen. Dit kan worden gerealiseerd met behulp van robotapparaten voor lichaamsgewichtondersteuning (body-weight support, BWS). Voorbeelden van de nieuwe generatie van dergelijke robotapparaten zijn de FLOAT en de RYSEN. Een van de speciale kenmerken van deze apparaten is de instelbare steunkracht.

Heel opvallend was dat (gezonde) proefpersonen een kleine achterwaartse kracht noemen als een van de kenmerken van een ideale BWS, terwijl onderzoekers hadden verwacht dat ze een voorwaartse kracht zouden kiezen.

Deze onverwachte uitkomst plaatst vraagtekens bij de opvatting dat mensen tijdens mens-robotinteracties vooral de energie-efficiëntie optimaliseren. Het lijkt erop dat ze eerder proberen hun gevoel van stabiliteit en veiligheid te vergroten.

donderdag 23 september 2021

Hyundai presenteert Factory Safety Service Robot

Hyundai presenteert de Factory Safety Service Robot, het allereerste project dat voortvloeit uit de samenwerking met de Amerikaanse robotfabrikant Boston Dynamics.

De robot is ontwikkeld om de veiligheid van werknemers in fabrieken te waarborgen. Momenteel draait een pilot met de Factory Safety Service Robot in een van de productiefaciliteiten van Hyundai Motor Group in Zuid-Korea.

De Factory Safety Service Robot is gebaseerd op Spot, de viervoetige humanoïde robot van Boston Dynamics. Kunstmatige intelligentie (AI), autonome navigatie en teleoperatietechnologieën maken de robot geschikt voor het uitvoeren van verschillende taken in een industriële omgeving.

woensdag 22 september 2021

Twee miljoen voor doorontwikkeling UVC-robot

Loop Robots heeft een startinvestering van twee miljoen dollar binnengeharkt. De Nederlandse robotontwikkelaar is vooral bekend van zijn desinfecterende UVC-robot genaamd SAM, waar momenteel mee wordt geëxperimenteerd in het Spaarne Gasthuis.

Volgens de robotmakers zorgen ziekenhuisinfecties met resistente bacteriën jaarlijks voor 72.000 doden.

Volgens de makers gebruikt de robot krachtig, kiemdodend UVC-licht, waardoor tot wel 99,9999 procent (log 6 reductie) van de bacteriën, virussen en andere ziektemakers wordt gedood.

maandag 13 september 2021

PowerVision introduceert autonoom dronesysteem

 

PowerVision heeft zijn geheel nieuwe industriële dronesysteem uitgebracht: de PowerVision True Unmanned Aerial Solution. Dit dronesysteem combineert de krachten van de PowerEgg X 8K drone, het PowerVision Dock, en het PowerVision Cloud webgebaseerde softwareplatform.

De PowerVision True Unmanned Aerial Solution is het meest compacte autonome dronesysteem ter wereld, met een gewicht van slechts 15,8 kg in een slanke vormfactor van 570 × 400 × 250 mm.
Door dit compacte ontwerp kan de volledige set snel worden ingezet door één persoon, zonder speciaal gereedschap of extra apparatuur.

Een enkel geïnstalleerd dronesysteem van PowerVision kan een gebied bestrijken met een straal van maar liefst 5 km. Ook is het mogelijk om meerdere eenheden aan te sluiten en te installeren in een gebied om bijvoorbeeld grootschalige infrastructuurprojecten of activa te dekken.

De PowerEgg X 8K maakt gebruik van een 1/2-inch CMOS-sensor om 48 megapixels foto's en 8K UHD-video's vast te leggen, allemaal met 4x lossless zoom. Er zijn optimalisaties gedaan aan de propellers, ESC en het hele systeem om een vliegtijd van 34 minuten te realiseren.

donderdag 9 september 2021

Nieuwe Roomba robotstofzuiger

 

De nieuwe iRobot Roomba j7+ wordt ondersteund door iRobot Genius 3.0 en beschikt over PrecisionVision Navigation. Daardoor wordt de stofzuiger slimmer na elk gebruik. De robot leert de beste manier om zich door je huis te bewegen en onthoudt specifieke kamers en meubels. Daarnaast kan de stofzuiger automatisch starten met schoonmaken als je van huis gaat, en stopt als je terugkomt.

De Roomba j7+ neemt de tijd om je schoonmaakvoorkeuren en -regels te leren kennen, vraagt om en reageert op feedback, en onthoudt die feedback voor toekomstige poetsbeurten.
Bovendien herkent en ontwijkt de stofzuiger snoeren en uitwerpselen van huisdieren, zodat je zeker weet dat de schoonmaaktaak goed wordt uitgevoerd.

De Roomba j7+- en j7-robotstofzuigers zijn vanaf nu verkrijgbaar via irobot.nl en Coolblue. De Roomba j7+ heeft een adviesprijs van 999 euro en de Roomba j7, zonder de Clean Base, een adviesprijs van 749 euro. 

woensdag 8 september 2021

Singapore test surveillancerobots


De overheid van Singapore test de komende drie weken twee robots die wetsovertredingen moeten opsporen. De twee robots hebben daarvoor onder meer 360-gradencamera's met beeldherkenning.

De robots hebben de naam Xavier meegekregen en rijden als test in de komende drie weken rond in Toa Payoh Central.

Overtredingen die de robot moet opsoren, zijn roken op verboden plaatsen, bijeenkomsten met meer dan vijf mensen, illegaal geparkeerde fietsen en motors die op het voetpad komen.

dinsdag 7 september 2021

Langeafstands drone Avy Aera getest in strijd tegen natuurbranden

Vandaag klonk het startsein voor testfase 2 en 3 voor het opsporen van natuurbranden met langeafstandsdrone Avy Aera.

Het Veluws Bosbrandweer Comité (VBC) en Avy onderzoeken samen de inzet van drones bij het vroegtijdig ontdekken van natuurbranden. Het vinden van dergelijke branden met behulp van kunstmatige intelligentie is nieuw in Nederland. Ook het realtime beschikbaar stellen van de verkregen camerabeelden is niet eerder vertoond.

Testfase 1, waaruit bleek dat de drone een natuurbrand op grote afstand kan onderscheiden, vond plaats in februari. Doel van deze fase is de routes van de Avy-drone te optimaliseren voor automatische herkenning van beginnende natuurbranden.      

 
Tot dusver worden voor het bewaken van natuurgebieden tegen branden in Nederland vliegtuigen gebruikt. Dit project onderzoekt of het inzetten van drones een alternatief kan zijn in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Door klimaatverandering komen natuurbranden steeds vaker voor, wat monitoring steeds belangrijker maakt. Met drones valt er naar verwachting winst te behalen op het gebied van snelheid, omvang van het te monitoren gebied en beeldvorming in de meldkamer. Daarnaast wordt door het werken met drones minder CO2 uitgestoten. De analyse van de kosten en de baten voor de Nederlandse situatie volgt in het najaar tijdens fase 4. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het verbeteren van de kunstmatige intelligentie voor het herkennen en vinden van branden, waarmee direct voorbereidingen worden getroffen voor de integratie in de meldkamer (fase 5).

donderdag 2 september 2021

Telenet, UZA en DIGIMedical testen mogelijkheden van 5G in de zorg uit


Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en telecomoperator Telenet testen een Virtual Reality-robot uit om patiënten die voor langere tijd in het ziekenhuis verblijven voor even naar een andere plek te brengen, zij het virtueel.

De robot, die VRiendje heet, werkt via 5G-verbinding: beelden worden razendsnel doorgestuurd om een VR-effect te creëren.

UZA en Telenet organiseerden al eerder tests op de dienst kindergeneeskunde van het ziekenhuis. Voorlopig gaat het om een proef, maar op termijn kunnen soortgelijke toepassingen verder uitgerold worden als er overal 5G-dekking wordt aangeboden.

VRiendje is een mobiel apparaat in de vorm van een mannetje van 20 cm groot. Het is uitgerust met een 360 graden-camera, microfoons, speakers en een verbinding met het internet. De kleine robot staat in verbinding met een VR-bril die de patiënt in het ziekenhuis opzet. Die patiënt hoeft alleen maar zijn hoofd te bewegen om rond te kunnen kijken in de ruimte waar de robot staat. Hij ziet live wat er zich in die andere ruimte afspeelt en kan via de microfoon spreken met de mensen die daar aanwezig zijn.

De robot is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Horus VR en wordt in België verdeeld door DIGIMedical. De afgelopen maanden testte Telenet VRiendje uit op de afdeling kindergeneeskunde van het UZA.

maandag 30 augustus 2021

Elia Group test langeafstand drones om hoogspanningslijnen te inspecteren

In de buurt van Trois-Ponts is voor het eerst een helikopter drone gebruikt voor lange afstandsinspecties van hoogspanningslijnen. 

Deze BVLOS (beyond visual line of sight) drones kunnen op termijn inspecties met helikopters vervangen.

Dat vermindert de risico’s, verkleint de ecologische voetafdruk en verhoogt de efficiëntie van deze noodzakelijke inspecties. De vele veranderingen die de energietransitie met zich meebrengt, zet Elia Group ertoe aan om innovatieve oplossingen en technieken uit te werken.

donderdag 26 augustus 2021

Drones bezorger Wing wil uitvliegen


Wing, de dronesbezorger van Google, opereert momenteel alleen in Australië, maar wil nu ook aan de slag in de Verenigde Staten en in Finland.

Wing rekent nog geen kosten voor het bezorgen van de pakketjes.

Vanuit de drukste hub, bij de stad Brisbane aan de oostkust van Australië, werden in augustus in een week 4500 pakketjes bezorgd.

dinsdag 17 augustus 2021

Robot op de gymnastiekbaan

 Robot Atlas van Boston Dynamics heeft een nieuw trucje: dollen op een gymnastiekbaan. Hij kan rennen op een dunne balk en salto's doen. Het is de eerste keer dat Atlas foutloos een complex circuit van obstakels heeft kunnen overbruggen, vertellen de ontwikkelaars van de robot in een blogpost.

Dro­nes in­ge­zet in strijd te­gen hen­nep­teelt in Lim­burgs bui­ten­ge­bied

De LLTB en provincie Limburg slaan de handen ineen in de strijd tegen hennepteelt in het Limburgse buitengebied. In het kader van het project ‘Het Groene Goud’ vonden de afgelopen weken dronevluchten plaats, uitgevoerd door toezichthouders van de provincie en de Groene Brigade, om percelen vanuit de lucht te inspecteren op hennep.

In het verleden werd percelen vanuit de lucht met helikopters door de politie gecontroleerd op de aanwezigheid van hennep. Nu dus met drones.

Door gebruik te maken van slimme innovaties, zoals met speciale camera’s uitgeruste drones, kan gericht en efficiënt te werk worden gegaan om hennep op te sporen in maisvelden.

In september zal er in de gemeente Maasgouw gevlogen worden. De dronevluchten van de afgelopen weken hebben niet geleid tot nieuwe vondsten van hennep. Volgens de betrokken partijen is dit onder meer te danken aan het succes van het hennepbestrijdingsproject.

De belangrijkste schakel bij het opsporen van hennep in het buitengebied vormen nog altijd de boeren, zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen. ‘Hennepteelt tussen de mais leidt elk jaar tot ergernis en schade. Deze criminele activiteit kan alleen een halt worden toegeroepen door samen te werken.’

woensdag 11 augustus 2021

Robotchauffeurs voor Ford

Bij de Weather Factory van Ford in Keulen is het nog nooit zo druk geweest. In dit state-of-the-art testcentrum waar de nieuwste Fords worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden, gaan nu ‘robotchauffeurs’ aan de slag.

Fysieke grenzen van reguliere testrijders en reisbeperkingen bij conventionele praktijktests zijn daardoor minder van invloed op dergelijke proeven. Ook kunnen de auto’s intensiever in ‘onmenselijke’ omstandigheden aan de tand worden gevoeld. Lees verder

Bij de Weather Factory van Ford zijn extreme weersomstandigheden na te bootsen, variërend van hitte als in de Sahara of kou zoals in Siberië of bovenop de hoogste Alpentoppen. Normaliter moeten bij dergelijke tests, vooral op grote hoogten, tal van veiligheidsprotocollen worden nageleefd om de gezondheid van de chauffeurs te waarborgen. Zo moeten zuurstofflessen, medische apparatuur en een verpleegkundige aanwezig zijn, terwijl de gezondheid van de bestuurder continu wordt gemonitord. Dat gebeurt ook bij de Weather Factory van Ford waar de gesimuleerde omstandigheden zo realistisch zijn, dat zelfs de meest ervaren testrijders vermoeid raken en onwel kunnen worden.

Twee robotchauffeurs – Shelby en Miles* genaamd – nemen nu werk uit handen. Met hun hulp zijn verschillende beproevingen, zoals hoogtetests in een zuurstofarme omgeving, meerdere keren probleemloos te herhalen. Shelby en Miles zijn op ieder gewenst moment, in alle omstandigheden en bij temperaturen van -40 °C tot +80 graden Celsius inzetbaar. Met de ‘armen en benen’ van de robotchauffeurs zijn de pedalen en transmissie te bedienen en is de motor te starten of uit te zetten. Bovendien kunnen er verschillende rijstijlen geprogrammeerd worden.

dinsdag 10 augustus 2021

Xiaomi laat robothond salto's maken


Xiaomi heeft een eigen robothond gepresenteerd. De CyberDog kan zijn baasje automatisch volgen en een achterwaartse salto doen.

De CyberDog omvat elf sensoren, waaronder camera's, ultrasonische sensoren en GPS. Ook beschikt de robot over de Nvidia-chip Jetson Xavier.

De robot kan maximaal 3 kg dragen en beweegt zich met maximaal 11,5 kilometer per uur voort.

zondag 1 augustus 2021

Demoversie groenerobot klaar


Een robot die verse groente en fruit kan sorteren. Deze zomer is de eerste demoversie klaar, waarmee Wageningen Universiteit een wereldwijde primeur heeft.

De robot leert met behulp van camera’s en sensoren menselijke activiteiten te herkennen, zoals het sorteren van groenten en fruit. Door van mensen af te kijken, leert een robot hoe hij zelf die taken uit moet voeren, legt Aneesh Chauhan van Wageningen UR - Agro Food Robotics uit.

De inzet van robots bij het sorteren van verse groente en fruit brengt volgens Chauhan een hoop voordelen met zich mee. Men gebruikt in de voedingsindustrie nu aparte machines voor het wassen, sorteren en verpakken van appels. Robots kunnen meerdere taken uitvoeren.

woensdag 28 juli 2021

RobotWise laat op meerdere zomerscholen ruim 700 leerlingen kennismaken met technologie

RobotWise, dat zich richt op talentontwikkeling met behulp van sociale educatieve robots, organiseert deze zomer workshops voor leerlingen in Voorschoten, Amsterdam Zuidoost en Amstelveen.

Als onderdeel van de pre-zomerschool was RobotWise aanwezig op de British School Voorschoten (senior school) en op de zomerscholen voor het primair onderwijs in Amsterdam Zuidoost. Sinds vorige week zijn scholen in Amstelveen aan de beurt.

Inmiddels hebben al 146 leerlingen van de British School kort voor de zomervakantie tijdens twee volle dagen robots leren programmeren. Vervolgens waren gedurende acht middagen in totaal 256 leerlingen in Amsterdam Zuidoost aan de beurt, waarbij is samengewerkt met het Projectenbureau Primair Onderwijs Zuidoost – (PPOZO).

Vorige week en deze week – de laatste week van het zomerscholen programma – is RobotWise met de mini ‘Robot Playground’ aanwezig op drie verschillende zomerschoollocaties in Amstelveen, waarvoor leerlingen van alle scholen uit de gemeente Amstelveen zijn uitgenodigd door hun eigen school en door de gemeente. Daarmee zijn binnen drie weken ruim 700 leerlingen enthousiast aan het werk gegaan met robots.

donderdag 15 juli 2021

Zwerm autonome kleine drones kan gaslekken lokaliseren

Onderzoekers van de TU Delft, de Universiteit van Barcelona en Harvard University hebben voor het eerst een zwerm kleine – en dus zeer veilige – drones ontwikkeld die autonoom gasbronnen kunnen detecteren en lokaliseren in onoverzichtelijke binnenruimten.

De kunstmatige intelligentie voor deze complexe taak vormde de belangrijkste uitdaging voor de onderzoekers, aangezien rekenvermogen en geheugen van de kleine drones zeer beperkt waren. Ze losten dit probleem op door middel van op de natuur geïnspireerde navigatie- en zoekstrategieën.

Autonome lokalisatie van gasbronnen is een complexe taak. Kunstmatige gassensoren zijn minder goed dan dierenneuzen in staat om kleine hoeveelheden gas te detecteren en te reageren op snelle veranderingen in de gasconcentratie. Bovendien kan de omgeving waarin het gas zich verspreidt complex zijn. Veel van het onderzoek op dit gebied heeft zich dan ook gericht op zelfstandige robots die naar een gasbron zoeken in vrij kleine omgevingen zonder obstakels, waarin de bron gemakkelijker te vinden is.

Het onderzoeksteam heeft commercieel verkrijgbare CrazyFlie-drones gebruikt, die een diameter van 12 cm hebben en slechts ongeveer 37.5 gram wegen.

De kleine drones beschikken voor hun navigatie over een nieuw ‘insectenalgoritme’, genaamd Sniffy Bug. Zolang er nog geen drone gas heeft geroken, verspreiden de drones zich zoveel mogelijk over de omgeving, terwijl ze obstakels en elkaar ontwijken. Als een van de drones gas detecteert, geeft hij dit door aan de anderen. Vanaf dat moment gaan de drones met elkaar samenwerken om zo snel mogelijk de gasbron te vinden. De zwerm zoekt dan de maximale gasconcentratie met een algoritme genaamd ‘particle swarm optimization’ (PSO), waarbij elke drone fungeert als een ‘deeltje’.

vrijdag 9 juli 2021

Robots verzamelen boodschappen

YouTuber Tom Scott gaat op bezoek bij de Ocada Group, een bedrijf dat net als Picnic boodschappen bezorgt. 2.300 robots werken aan het verzamelen en bundelen van bestelde boodschappen.

maandag 5 juli 2021

Europese Commissie bekroont DIH-HERO met extra 3,5 miljoen


De Europese Commissie heeft een aanvullende 3,5 miljoen euro toegekend aan het project Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics (DIH-HERO).

DIH-HERO is een onafhankelijk platform dat digitale innovatiehubs in heel Europa verbindt om een ondersteunend netwerk te creëren voor iedereen die actief is in de roboticasector in de gezondheidszorg.
Het primaire doel is om innovatie in robotica voor de gezondheidszorg te versnellen. Het initiatief bestaat uit 17 kernpartners verspreid over 11 pan-Europese landen en wordt gecoördineerd door de Universiteit Twente.

Het extra toegekende budget wordt gebruikt om barrières weg te nemen, de klinische verbinding te maken en een snelle, hoogwaardige, impactvolle grootschalige inzet van robots in de klinische setting te stimuleren.

woensdag 30 juni 2021

Samsung lanceert de Jet Bot AI+


De Jet Bot AI+ van Samsung is 's werelds eerste robotstofzuiger met een actieve 3D-stereosensor. Daarmee kan het een groot gebied scannen om kleine en moeilijk te detecteren objecten op de vloer te vermijden.

De 3D-dieptecamera - gelijk aan 256.000 afstandssensoren - kan obstakels van slechts 1 cm nauwkeurig detecteren. Deze detectietechnologie voorkomt dat het apparaat vast komt te zitten door kleine obstakels op de vloer.

Met de AI-oplossing die de objectherkenningstechnologie aandrijft, kan de robot nauwkeurig navigeren tussen objecten, apparaten en meubels op de vloer. Ook navigeert de robotstofzuiger naadloos tussen voorwerpen zoals kinderspeelgoed, blijft het op veilige afstand van delicate objecten zoals porseleinen vazen een herkent het items zoals uitwerpselen van huisdieren, glazen en elektrische kabels.

De LiDAR-sensor haalt herhaaldelijk afstandsinformatie in de kamer op waarmee de robotstofzuiger de locatie nauwkeurig kan berekenen om de schoonmaakroute te optimalisere. Deze technologie werkt goed in donkere ruimtes, zoals slecht verlichte kamers of op donkere plekken onder meubels. Op deze manier kan de robotstofzuiger een groter gebied schoonmaken met minimale dode hoeken.

dinsdag 29 juni 2021

Productie Pepper gestopt

SoftBank is gestopt met de productie van zijn Pepper-robot, volgens bronnen die door Reuters zijn geraadpleegd.

De productie van de humanoïde Pepper, aangeprezen als de eerste robot met een hart, werd vorig jaar al stopgezet.

Pepper werd in de markt gezet als een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten, maar had moeite om een wereldwijd klanten te vinden. Slechts 27.000 exemplaren zouden zijn geproduceerd.

SoftBank Robotics lanceerde de borsthoge Pepper in 2014.

De helft van het personeel is op straat gezet in Verenigde Staten en Groot-Brittannië en Frankrijk gaat volgen. 

Foto Kukarobot

dinsdag 22 juni 2021

Overname van robotmaker Boston Dynamics afgerond

Hyundai heeft de overname van Boston Dynamics afgerond. Autofabrikant Hyundai heeft nu 80 procent van de aandelen in handen. SoftBank, de vorige eigenaar, heeft de overige 20 procent. Hyundai zegt met de overname van de robotmaker 'een nieuw hoofdstuk in mobiliteit' te willen beginnen.

donderdag 17 juni 2021

Robocup 2021 is anders van opzet

Voor het eerst draait de Robocup niet om het aantal gescoorde doelpunten. Vanwege beperkingen door het coronavirus heeft de organisatie namelijk besloten om de wedstrijden van het WK robotvoetbal te schrappen. Deelnemende teams kunnen via een verbinding wel meedoen aan een aantal technische en wetenschappelijke uitdagingen.

Studententeam Tech United van de TU Eindhoven is 26 en 27 juni ook van de partij. 'We kunnnen geen wereldkampioen worden, maar wel laten zien wat we het afgelopen jaar bereikt hebben', zegt Ainse Kokkelmans, masterstudente bij Mechanical Engineering en teamleider van Tech United.

Natuurlijk voelt het WK robotvoetbal voor Kokkelmans dit jaar anders, maar Tech United heeft nog steeds de ambitie om eerste te worden bij beide uitdagingen. En natuurlijk om andere teams te laten zien waaraan het studententeam het afgelopen jaar hard heeft gewerkt. Daarom hebben de leden nooit getwijfeld over deelname aan de afgeslankte versie van de Robocup. Kokkelmans: “Door de Robocup konden we een concreet plan bedenken. Bovendien hebben we daardoor een harde deadline. Zo konden we elkaar blijven motiveren.”

woensdag 16 juni 2021

Universiteit Twente start met masteropleiding Robotics

De Universiteit Twente voegt vanaf september 2022 een nieuwe master toe aan haar onderwijsaanbod. De nieuwe master Robotics is het antwoord op de enorme marktvraag en de populariteit van het vakgebied robotica onder (aankomende) studenten.

In het voorjaar van 2022 wordt duidelijk of de master definitief van start kan gaan vanaf het collegejaar 2022-2023. Accreditatieinstelling NVAO geeft dan uitsluitsel over de Toets Nieuwe Opleiding en brengt een advies uit aan de minister. Alle seinen staan voorlopig op groen en de UT is overtuigd van het bestaansrecht van deze nieuwe master.

Een nieuwe opleidingsdirecteur is er ook al: dr. ir. Jan Broenink, die samen met prof. Stefano Stramigioli de onderzoeksgroep Robotics and Mechatronics van de UT leidt. Broenink heeft veel ervaring in onderzoek en onderwijs binnen het vakgebied robotica.

In de master komt een aantal belangrijke UT-disciplines samen, zoals informatica, kunstmatige intelligentie, mechatronica, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Grote bedrijven als ASML, Demcon en VDL staan te springen om breed opgeleide robotica-experts.

woensdag 9 juni 2021

Olmia Robotics ontvangt groeikapitaal van F3 Capital

 

Olmia Robotics krijgt een niet nader genoemd bedrag van F3 Capital voor zijn collaboratieve robots of cobots. Cobots zijn relatief klein, inzetbaar op verschillende plekken, in staat om uiteenlopende taken uit te voeren en bovenal veilig.

De investering van F3 Capital stelt Olmia in staat de organisatie verder op te schalen, en te investeren in commerciële slagkracht en technologieontwikkeling.

Olmia heeft een opmerkelijke groei doorgemaakt sinds de oprichting 5 jaar geleden. De cobotmarkt is sterk in ontwikkeling en groeit met 40 procent per jaar.

woensdag 2 juni 2021

Robotlab van Amazon

Amazon heeft een dezer dagen in Vercelli, Noord-Italië zijn European Operations Innovation Lab onthuld. Dat ontwikkelt technieken om het werken in distributiecentra veiliger te maken.

In de loop der jaren heeft het bedrijf robotpalletverhuizers geïntroduceerd om te voorkomen dat werknemers zware dozen moeten verplaatsen en om repetitieve taken te verminderen.

Het lab werkt onder meer aan een grote robotarm die het gebruik van vorkheftrucks voor het vervoeren van pallets elimineert en automatisch meerdere artikelen van de ene locatie naar de andere verplaatst.

Ook worden ondersteunende robots ontwikkeld - vergelijkbaar met Amazon Drive Units - die bestellingen van schappen kunnen halen zodat werknemers minder hoeven te lopen.

Ook maakte het lab kleinere robotarmen die repeterende taken voor werknemers elimineren, zoals tillen, stapelen en draaien.

maandag 31 mei 2021

Vredesorganisatie PAX: 'Verbied killer robots'


De Nederlandse vredesorganisatie PAX wil dat er een internationaal verdrag komt dat volledig autonome wapens, zogenaamde killer robots, verbiedt.

Juist nu de ontwikkeling van dergelijke wapens nog in een vroege fase is, is een internationaal verdrag volgens PAX 'haalbaar en noodzakelijk'. 'Nu kunnen we killer robots nog verbieden en menselijke controle garanderen. Maar de technologische ontwikkelingen gaan snel, dus er is haast geboden', stelt Daan Kayser, projectleider autonome wapens bij PAX.

vrijdag 21 mei 2021

Eerste trajectvlucht met medische drone vanaf Meppel


Na de enkele testvluchten in 2020, zijn de eerste trajectvluchten uitgevoerd met de medische drone tussen Meppel en Zwolle. Het is voor het eerst in Nederland dat een medische drone buiten zicht (BVLOS=beyond visual line of sight) over zo’n lange afstand vliegt boven dunbevolkt gebied.

Tussen locaties Isala ziekenhuis Meppel en Zwolle zijn er de komende maanden trajectvluchten voor medisch spoedtransport per drone. De vliegoperatie wordt uitgevoerd door de ANWB, die voor deze vluchten een ontheffing van de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft verkregen.

De inzet van medische drones sluit aan bij de ambitie van Isala om de zorg continu te verbeteren. Vervoer per drone is in spoedsituaties een perfecte oplossing. Ook kan meer complexere of minder voorkomende bloedonderzoeken concentreren op één locatie efficiënter zijn.

maandag 10 mei 2021

Autonome drone bezorgt pakketjes op Scilly-eilanden

Royal Mail gaat als proef met een autonome vliegtuigdrone pakketjes bezorgen naar de Scilly-eilanden, een eilandgroep ten zuidwesten van Engeland.

Het gaat om een proef van een maand, waarbij de Royal Mail gebruik gaat maken van een drone van Windracers. Windracers heeft een autonome vliegtuigdrone ontwikkeld die met behulp van twee motoren vliegt en ongeveer honderd kilogram aan post en pakketten kan meenemen. De drone heet Ultra en kan vliegen in slechte weersomstandigheden zoals mist.

vrijdag 30 april 2021

Reddingsbrigade Den Helder gaat met drones muistromen detecteren en drenkelingen opsporen


Onder de noemer Veilig kust-, strand- en duintoerisme gaat in de Kop van Noord-Holland een proefproject van start om te onderzoeken hoe drones ingezet kunnen worden om muistromen te herkennen en drenkelingen te lokaliseren.

Muistromen komen voor in de buurt van zandbanken. Als gevolg van terugtrekkend zeewater bij eb ontstaan er sterke stromingen, die zeker in combinatie met aflandige wind kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties. In de afgelopen jaren zijn er daardoor in Nederland veel mensen verdronken, veelal onervaren zwemmers.

Het project is een initiatief van het Maritime Emerging Technologies Innovation Park Noord-Holland (METIP), in samenwerking met DroneQ Aerial Services en de Reddingsbrigade Den Helder. Het project wordt mogelijk gemaakt door de Regio Deal Maritieme Cluster Kop van Noord-Holland.

donderdag 29 april 2021

Politie New York stopt alweer met robothond Spot


De NYPD heeft het contract met Boston Dynamics voor robothond Spot vroegtijdig gestopt en gaat de robot terugsturen. Volgens critici doet de robothond denken aan een 'dystopische toezichtdrone'.

Er waren zorgen over het geld dat in Spot werd geïnvesteerd. Daarnaast uitte onder meer mensenrechtenorganisatie ACLU de angst dat de robothond uiteindelijk uitgerust zou kunnen worden met kunstmatige intelligentie en wapens.

De NYPD had Digidog sinds augustus in gebruik, sindsdien is de robothond ongeveer zes keer gebruikt.

woensdag 28 april 2021

Wang Long Li (Tinybots): Gelukkiger en autonomer met een robot

De dood van zijn vader toen hij nog een tiener was, deed Wang Long Li besluiten zijn leven te wijden aan het verbeteren van de zorg. Even overwoog hij nog om arts te worden, maar hij koos uiteindelijk voor techniek. 'Ik vind het echt heel leuk om iets te ontwikkelen voor een moeilijke doelgroep, waar je echt impact kunt hebben. Ik vind het mooi dat ik daar mijn steentje in mag bijdragen. Wij hopen dat we de 50 miljoen mensen op de wereld die dementie hebben iets kunnen brengen waardoor ze zelfstandig kunnen blijven leven en wonen.' De oplossing: Tinybots.

maandag 26 april 2021

Veilige en nauwkeurige sturing van chirurgische katheters door robots

Normaal gesproken is het succes van een minimaal-invasieve chirurgische (MIS) procedure afhankelijk van de capaciteiten van de medische professional. Bekende MIS-operaties zijn onder meer vasculaire operaties, waarbij katheters in het lichaam worden ingebracht, naar een bepaalde plaats worden gestuurd waar ze worden gebruikt om een bloedvatprobleem te behandelen.

Een bijzondere uitdaging bij vasculaire operaties is de nauwkeurige positionering van de kathetertip. Onderzoeker Christoff Heunis van de Universiteit Twente kwam met een oplossing. Hij ontwierp het ARMM-systeem, een robotchirurgie-platform dat chirurgische katheters bestuurt door middel van extern opgewekte elektromagnetische velden.

Heunis ziet het als een veilig en nauwkeurig alternatief voor handmatige besturing en hoopt chirurgen manipulatie te geven waarmee een ingreep sneller voltooid kan worden. Heunis verdedigde zijn doctoraatswerk.

Door gebruik te maken van één enkele collaboratieve robotarm zou dit ARMM-platform (Advanced Robotics for Magnetic Manipulation) gemakkelijk in de OK kunnen worden ingepast, terwijl het toch weinig ruimte inneemt. Tot dusver heeft hij in het Laboratorium voor Chirurgische Robotica van de Universiteit Twente aangetoond dat katheters magnetisch kunnen worden bestuurd in fantoomslagaders en in dierlijk weefsel, met een precisie op sub-millimeterniveau.

donderdag 22 april 2021

UT zet robot langdurig in voor (speciaal) onderwijs

 

Onderzoekers aan de Universiteit Twente ontdekten dat basisschoolkinderen in regulier en speciaal onderwijs vorderingen maken als ze leren sámen met een robot. Daniel Davison en Bob Schadenberg promoveren op 30 april aan de UT, beiden op vergelijkbaar onderzoek maar in verschillende contexten.

Waar Davison de robots zelfstandig liet werken op een Montessori basisschool bracht Schadenberg het robot-lab juist mét begeleiding in een klas voor speciaal onderwijs met autistische kinderen.

Robot Zeno is, zover bekend, de eerste robot die zo lang – vier maanden - zelfstandig in een klas heeft gewerkt. De resultaten laten onder andere zien dat sociale robots potentie hebben om naast het leren ook de mindset van kinderen te verbeteren ten opzichte van hun eigen leerproces en intelligentie.

Schadenberg heeft zijn onderzoek met robot Zeno uitgevoerd op speciale scholen in Nederland, het Verenigd Koningrijk, en Servië. De sociale robot Zeno werd daar ingezet als hulpmiddel bij het leren in de begeleiding met een leerkracht of therapeut. Het ging hier om autistische kinderen die veel ondersteuning nodig hebben, en waarvan sommige weinig gesproken taal begrijpen of zelf niet kunnen spreken. Door erg eenvoudige taal te gebruiken, en een alternatieve communicatie met de robot te bieden via een tablet, konden deze kinderen het lesprogramma volgen.

woensdag 21 april 2021

Slimme robots vergroten de waarde van verse groenten en fruit


Wageningen Agro Food Robotics is in 2019 Autonomous Robots for Agrifood Processes gestart. Een van de doelen van dit vierjarige project is intelligente robots te ontwikkelen die meerdere taken leren uitvoeren, van het plukken en sorteren van verschillende soorten groenten en fruit tot het scheiden van exemplaren van dezelfde soort op basis van bijvoorbeeld grootte en vorm.


De Wageningse robots zijn uitgerust met camera's die de bewegingen vastleggen van een menselijke expert die pluk- en sorteerwerkzaamheden uitvoert. Ingebouwde computervision- en deep learning-technologie stellen de robots in staat deze informatie vast te leggen en nieuwe taken aan te leren door ze af te kijken van mensen.

De onderzoekers hebben de robots inmiddels met succes ingezet in meerdere situaties, waaronder het plukken en sorteren van mandarijnen van verschillende groottes, het scheiden van rijpe van onrijpe bananen, het sorteren van intacte en beschadigde komkommers en het scheiden van verschillende soorten fruit op een tafel.

De eerste demo-applicatie is klaar in de zomer van 2021, een wereldwijde primeur in robotica voor agrifood. De volgende stap is het testen van de robots in een (proef)fabriek. De onderzoekers willen de robots daarnaast nog slimmer maken, door ze uit te rusten met geavanceerdere sensoren voor het meten van zoetheid, sappigheid en stevigheid.

donderdag 15 april 2021

Corvus Drones ontvangt financiering voor ontwikkeling drone voor gewasmonitoring

Corvus Drones uit Ede ontwikkelt een volledig automatisch vliegende drone die gewassen kan monitoren en data kan verzamelen in de glastuinbouwsector. Om haar technologie verder te ontwikkelen ontvangt Corvus Drones financiering vanuit het Innovatiefonds ION+, een innovatiefonds voor mkb-ers in Gelderland. Met deze financiering kan Corvus Drones haar techniek toepasbaar maken voor elke teelt in binnen- en buitenland.


Er is veel vraag naar data in kassen. Als kweker of teler is het bijna onmogelijk om kiemen dagelijks te tellen en analyseren. Dat gebeurt nu vaak steekproefsgewijs. Een drone die door de kassen vliegt, kan vanaf boven heel makkelijk data verzamelen.

De drone vliegt zelfstandig door de kas en maakt met een speciale camera opnames van de kiem- of jonge planten. In minder dan een half uur kan de drone 5.000m2 kas met planten monitoren. De beelden worden geanalyseerd door artificial intelligence. Zo levert de drone zeer nauwkeurige metingen in kort tijdsbestek.

Dat betekent meer informatie over de (kiem)planten en daardoor een efficiënter (groei)proces tegen lagere kosten.

De financiering aan Corvus Drones wordt verstrekt uit ION+. ION+ is een innovatiefonds voor mkb’ers in Gelderland en wordt gefinancierd door een bijdrage uit het Europese subsidieprogramma OP-Oost en een cofinanciering van de provincie Gelderland.

woensdag 14 april 2021

Domino's Pizza en Nuro gaan met robots pizza's bezorgen

Domino's Pizza en Nuro gaan met robots pizza's bezorgen in de Amerikaanse stad Houston.

Beide partners waren al in 2019 van plan om robots voor pizzabezorgingen in te zetten. Maar Nuro kreeg vorig jaar pas goedkeuring van de autoriteiten om zijn onbemande bezorgdienst uit te rollen.

Nuro, opgericht door twee voormalige Google-ingenieurs in 2016, haalde al eens 940 miljoen op uit het SoftBank Vision Fund en daar is nog een aandeleninvestering van Woven Capital bovenop gekomen.

De bezorgdienst begint bij een Domino's-vestiging in Houston en breidt uit naar andere wijken.

maandag 12 april 2021

Onaangekondigde DJI Air 2S-drone bij Best Buy

 

De nieuwe DJI Air 2S-drone is verschenen in de schappen bij een vestiging van het Amerikaanse Best Buy. De Fly More combo lijkt 1299 dollar te gaan kosten.

De Air 2S is de opvolger van de Mavic Air 2, en DroneDJ vermoedt dat DJI de drone deze week uitbrengt.

Op de foto's is te zien dat de drone een 1-inch CMOS-sensor heeft en en komt met ADS-B AirSense detection. Daarmee kan het vliegtuigen en andere vliegende objecten herkennen.

donderdag 8 april 2021

Zhi Ka Master: een Chinese robotbarista

 

De Zhi Ka Master van de Chinese firma Orion Star is zeker niet de eerste robot die in staat is om koffie te zetten, maar wel een interessante: hij maakt gebruik van twee robotarmen filterkoffie en thee te serveren. Na een druk op het digitale menu gaat hij voor je aan de slag.

dinsdag 30 maart 2021

Boston Dynamics introduceert robot voor magazijnen


Boston Dynamics kondigt de Stretch aan, een robot die volgens de fabrikant tot 800 dozen per uur kan verplaatsen.

De robot beschikt over een robotische arm die zeven vrijheidsgraden heeft. Deze arm is voorzien van zuignappen om dozen op te pakken.

Stretch is niet de eerste warenhuisrobot van Boston Dynamics. Het bedrijf introduceerde in 2017 zijn Handle-prototype, die in 2019 een nieuw ontwerp kreeg.