woensdag 30 maart 2022

Nieuwe functies voor robotmaaier

Husqvarna, uitvinder van de robotmaaier, presenteert nieuwe functies die de toekomst van automatisch gazononderhoud zullen bepalen. Zo kun je het gazon indelen in zones, de biodiversiteit verbeteren en het maaigedrag aan laten passen aan jouw sociale leven.

De nieuwe functies zijn gebaseerd op Artificial Intelligence (AI), Automower Intelligent Mapping (AIM) en cloud computing.

et de nieuwe AIM-technologie wordt er een virtuele kaart gemaakt van het gazon. Je kunt het vervolgens via de app indelen in zones. Zo kun je de maaifrequentie en -hoogte per gazondeel aanpassen. Dat is een uitkomst voor wanneer je bijvoorbeeld een stuk van het gazon opnieuw hebt ingezaaid of er plekken zijn met veel schaduw. Ook kun je bepaalde zones uitsluiten van maaien waardoor het gras er lang kan worden en er allerlei wilde bloemen kunnen groeien die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. Zo combineer je een stadsweide in eigen tuin met een strak gemaaid gazon.

Een aantal updates is al beschikbaar voor de geavanceerde Automowers 405X en 415X als ook voor de all-wheel-drive modellen 435X AWD en 535 AWD. In 2023 verwacht Husqvarna EPOS te introduceren voor particuliere tuinen.

maandag 28 maart 2022

Robotisering voor een toekomstbestendige Noordelijke scheepsbouw

De provincie Groningen verleent de Stichting Groninger Maritime Board (GMB) 250.000 euro subsidie voor het haalbaarheidsonderzoek 'Shared Facility voor de Noord-Nederlandse scheepsbouwindustrie'.

In dit project wordt onderzocht hoe robotisering kan worden toegepast in de noordelijke scheepsbouw, om de productiviteit van de gehele keten te verbeteren. De toekomst van de noordelijke scheepsbouw staat onder druk en orders gaan verloren vanwege te hoge kosten. Samenwerken is essentieel voor het behoud van de maritieme sector en werkgelegenheid in Noord-Nederland.   

De uitkomst van het project moet de doorslag geven voor de bouw van de robotiseringsfaciliteit. Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol: "De daadwerkelijke bouw van de robotiseringsfaciliteit gaat een impuls zijn voor de hele noordelijke maritieme industrie. Het levert veel werkgelegenheid op en het biedt kansen om de CO2-uitstoot van de scheepvaart te verminderen."

Het project ‘Shared Facility’ bestaat uit verschillende toepassingen: van geautomatiseerde montage van staalplaten en profielen, tot het aan elkaar lassen van micropanelen in een centrale robotlijn, de ‘Shared Facility’. Met geautomatiseerde processen wordt de kwaliteit verhoogd en de doorlooptijd verkort, waardoor er jaarlijks per werf meer schepen gebouwd kunnen worden. Dit vergroot de werkgelegenheid in de scheepsbouw en bij de toeleveranciers.

vrijdag 25 maart 2022

Robot helpt brandweermensen

LIvE SAVER luidt de naam van een op afstand bestuurbare mobiele robot die de brandweer gaat helpen bij reddingsoperaties.

De robot kan brandweerlieden helpen bij het zoeken naar slachtoffers in brandende gebouwen met meerdere verdiepingen. Hij is gemonteerd op een aluminium chassis, waarvan de rupsbanden worden aangedreven gezet door twee gelijkstroommotoren. Een microcontroller fungeert als het brein van de robot.

donderdag 17 maart 2022

Roomba-stofzuigers iRobot krijgen ondersteuning voor Siri

IRobots Roomba-stofzuigers en slimme dweilen krijgen ondersteuning voor Apple's slimme assistent Siri. De apparaten ondersteunen al Alexa en Google Assistent.

Met de nieuwste versie van de iRobot Home App kunnen iOS-gebruikers hun iRobot-apparaat koppelen aan Siri. Het iRobot-apparaat moet wel wifiondersteuning hebben.

IRobot geeft zijn robotschoonmakers verder een Child & Pet Lock-functie, waarmee de Clean-knop op de apparaten tijdelijk wordt uitgeschakeld.

dinsdag 15 maart 2022

ADW Hybrid 29-31 maart: de toekomst van stedelijke luchtmobiliteit

Op 29 maart start in RAI Amsterdam ADW Hybrid 2022 en de EASA High Level Conference on Drones. In drie dagen delen ruim 250 deskundigen van over de hele wereld de huidige ontwikkelingen in stedelijke luchtmobiliteit en de agenda voor de komende jaren. 

Op 31 maart is de NL Drone dag waar de Nederlandse drone sector samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weer gezamenlijke stappen zet om de ontwikkeling van drones in Nederland vorm te geven. RAI Amsterdam nodigt u uit om ADW Hybrid 2022 te bezoeken.
 
Amsterdam Drone Week is een samenwerking tussen RAI Amsterdam en EASA, de Europese instantie die verantwoordelijk is voor de veiligheid van het vliegverkeer. Andere partners zijn onder meer het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Amsterdam, Eurocontrol, UIC2, WEF, NEDO, CANSO, GUTMA, GSMA, ACEA, Boeing, Airbus, Volocopter, Lilium, KPN, NLR, Achmea, Metropolis en Groupe ADP. ADW Hybrid wordt gelijktijdig met Intertraffic gehouden en brengt de hele mondiale mobiliteitswereld naar RAI Amsterdam.
 
In hal 11 kun je de Showcase Area bezoeken, waar de nieuwste UAV's te zien zullen zijn. Ook zullen er elke dag vliegdemonstraties zijn in de Drone Arena. Zo zullen drones worden getoond voor bloedtransport en defibrillatiehulp, medische hulpverlening en vrachtdrones met een laadvermogen tot 1.000 kg, bewaking, inspectie en monitoring en autonome levering. Aanwezige bedrijven: Avy, ANWB, Atlas, Drone Team Twente, FlyingBasket, ZenaDrone, Saxion, Horyzn, Enav en Wing.
 


maandag 14 maart 2022

Tilburg University nodigt kinderen uit voor speciaal college over robots

Na een pauze van twee jaar door Corona is de Kinderuniversiteit aan Tilburg University weer enthousiast van start gegaan. Kinderen van 9 tot 14 jaar kunnen op de universiteitscampus een college volgen van een echte professor over onderwerpen die voor kinderen belangrijk en interessant zijn. 

Op 13 april vindt een bijzonder kindercollege plaats na schooltijd. Vier wetenschappers vertellen over hun onderzoek naar robots: Waar kom je ze tegen? En kunnen ze de wereld beter maken? We starten met een robot-dansoptreden. Ook wordt Roosbot, het nieuwe kinderboek van professor Ton Wilthagen gepresenteerd.

obots spelen - soms ongemerkt - een steeds grotere rol in de maatschappij. Bij Tilburg University wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Hoe kan een robot (chatbot) vragen beantwoorden als een mens? Kun je een nieuwe taal leren van een robot? Of je geheimen delen met een robot-vriend(in)? Deze vragen staan centraal tijdens de Kinderuniversiteit op 13 april van 15.00-16.15uur.

Ook presenteert professor Ton Wilthagen zijn kinderboek ‘Roosbot’ dat op 6 april uitkomt. Hierin maken we kennis met Roos. Ze is elf jaar en heel boos over hoe mensen met de wereld omgaan. Ze besluit dat ze geen mens meer wil zijn, maar een robot. Het boek is niet alleen heel spannend, maar kinderen leren ook veel over robots en kunstmatige intelligentie. Het boek wordt uitgegeven door de Tilburgse uitgeverij Zwijsen.

donderdag 10 maart 2022

Koning opent gerobotiseerd distributiecentrum Picnic

Koning Willem-Alexander opent op vrijdag 1 april het nieuwe, gerobotiseerde distributiecentrum van Picnic in Utrecht

De online supermarkt werkte de afgelopen twee jaar aan het ontwikkelen van de technologie en de software voor het centrum, van waaruit wekelijks 150.000 klanten van boodschappen worden voorzien.

Koning Willem-Alexander krijgt na de openingshandeling een rondleiding door het distributiecentrum waarbij onder meer wordt gestopt bij verschillende nieuwe technologieën die Picnic speciaal heeft ontwikkeld voor dit distributiecentrum, zoals frame-loaders, bagging- en lidding machines. Ook spreekt de Koning met diverse werknemers over hun werkzaamheden bij Picnic.

Het nieuwe distributiecentrum ligt aan de Atoomweg op het Utrechtse bedrijventerrein Lage Weide en heeft een oppervlakte van 42.000 vierkante meter.

vrijdag 4 maart 2022

Nieuwe vloeistofdynamica basis voor vliegende robots van de toekomst

De eerste professionele robotvogels, zoals de Robird van de UT en Clear Flight Solutions, zijn sinds een paar jaar een feit. Maar het natuurkundig begrip van hoe vogels vliegen is echter nog steeds beperkt.

Dankzij het onderzoek van Stefano Stramigioli zijn we een stuk dichter bij het begrijpen van de complexe fysica van vleugels; een belangrijke stap richting robotvogels die opstijgen, vliegen en landen als echte vogels.

Het eerste nieuwe inzicht dat de onderzoekers presenteerden was een beschrijving van de precieze rol van advectie in de Navier-Stokes-vergelijkingen. Deze vergelijkingen worden onder andere gebruikt om het weer te voorspellen, maar ook om de complexe stromingsleer van vliegtuigen te modelleren.

Door gebruik te maken van het zogenaamde port-Hamiltoniaanse model wist het team een nauwkeurige beschrijving te produceren. Dit resulteerde in de publicatie van een tweedelig paper in het Journal of Geometry and Physics.