dinsdag 14 juni 2022

IRobot introduceert Roomba i5

 

iRobot heeft de Roomba i5 en i5+ in Nederland en België op de markt gebracht.

Gebruikers kunnen met de iRobot Home-app zogenoemde Smart Maps maken en zo aangeven welke specifieke kamers de huishoudapparaten moeten stofzuigen.

De functie werkt ook in combinatie met spraakassistenten, zodat gebruikers spraakcommando's kunnen geven.

Beide apparaten ontvangen automatisch software-updates zodra iRobot deze beschikbaar stelt.

De Roomba i5+ kost 699 euro en de Roomba i5 zonder Clean Base Automatic Dirt Disposal kost 449 euro.

maandag 13 juni 2022

Robots oplossing voor personeelstekorten in de zorg?

Bij de Rotterdamse zorginstelling Profila hebben ze last van hoge werkdruk en personeelstekort. Maar het werk wordt een beetje verlicht door sociale robot Sara., meldt de NOS.

Naast filmpjes en liedjes afspelen is heeft de robot ook een gymnastiekprogramma, waarmee ze bewoners helpt te bewegen. En met met behulp van sensoren kan de robot bijspringen in de nachtdienst.

Hoogleraar in 'Haptic Human-Robot Interaction' aan de TU Delft, David Abbink, tempert de hoge verwachtingen. 'Het idee dat robots een snelle oplossing kunnen zijn voor de personeelstekorten wordt overschat. Het is een complexe uitdaging.'

vrijdag 10 juni 2022

RoboTeam Twente onthult zesde generatie voetbalrobots

RoboTeam Twente, een studententeam van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool onthulde op 7 juni een nieuwe generatie voetbalrobots. Het team werkt sinds september 2021 aan het verbeteren en innoveren van de voetbalrobots.

De hoofdfocus van de verandering dit jaar liggen op het modulair maken van de robots. Dit zorgt er voor dat een probleem sneller kan worden gediagnosticeerd en verholpen, wat cruciaal is tijdens een wedstrijd. Een onderdeel vervangen kostte eerder tot 15 minuten, met het nieuwe design is dit teruggedrongen naar 1 minuut. Daarnaast zijn de robots, door middel van een nieuwe demping, in staat om de bal beter aan te nemen en bij zich te houden.

Ook op softwarevlak zijn flinke stappen gemaakt naar aanloop van het WK. De kunstmatige intelligentie die de robots aanstuurt kan nu voorspellen waar de robots van de tegenstanders zullen zijn in de toekomst en daarop het pad van de robot aanpassen. Hierdoor anticiperen de robots beter op de tegenstanders en bewegen ze efficiënter over het veld.

RoboTeam Twente bestaat uit 25 studenten van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool. Het doel van RoboTeam Twente is om te inspireren en innoveren in het veld van robotica en kunstmatige intelligentie.

vrijdag 3 juni 2022

Tesla wil prototype van mensachtige robot onthullen

Tesla wil in september een prototype onthullen van een mensachtige robot. De robot, die de naam Optimus heeft gekregen, werd vorig jaar augustus aangekondigd tijdens de AI Day-conferentie van Tesla.

Het zou gaan om een vriendelijke robot die is gemaakt 'door mensen, voor mensen'. Hij is vooral bedoeld om repetitieve en saaie taken uit handen te nemen.

De robot weegt zo'n 60 kilogram en kan lopen met een snelheid van ongeveer 8 kilometer per uur.

250e blaasverwijdering met operatierobot

 

Urologen Sjoerd Klaver en Daniëlle van Diepen van het Erasmus MC Kanker Instituut voerden deze maand de 250e blaasverwijdering uit bij een patiënt met blaaskanker. Ze gebruiken daarvoor de Da Vinci-operatierobot.

donderdag 2 juni 2022

Definitief groen licht voor nieuwe master Robotics

De Universiteit Twente heeft definitief groen licht gekregen om vanaf collegejaar 2022-2023 de nieuwe masteropleiding Robotics toe te voegen aan haar onderwijsaanbod. Er vond recent een visitatie plaats door de NVAO, het accreditatieorgaan van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De uitkomst was positief en daarmee is de laatste horde genomen.

Op de Universiteit Twente is de afgelopen maanden en jaren achter de schermen druk gewerkt om alle formele stappen te doorlopen. Zo was er nauw contact met de medezeggenschapsorganen van de UT, die instemmingsrecht hebben, en kwam er eerder al een positief advies van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO).

De nieuwe master Robotics is het antwoord op de enorme marktvraag en de populariteit van het vakgebied robotica onder (aankomende) studenten. De master Robotics brengt verschillende UT-disciplines bijeen en is voor het grootste deel opgezet vanuit twee faculteiten: EEMCS en ET.

De ontwikkelingen rondom deze nieuwe masteropleiding passen goed binnen de waardevolle en snelle stappen die de universiteit Twente momenteel zet op de discipline robotica. Zo werd recent het Robotics Centre van de UT opgezet en is de UT in de persoon van prof. Stefano Stramigioli eind juni de gastheer van het European Robotics Forum (ERF) 2022 in Rotterdam. Dit is de meest toonaangevende robotica-conferentie in Europa.