dinsdag 23 augustus 2022

'Inzetten op zorgrobot wordt steeds realistischer'

Bij het startsein voor het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) vorige maand, schreef VWS-minister Conny Helder aan de Tweede Kamer dat beeldbellen en robots de norm worden in de ouderenzorg van de toekomst. Dat is nodig om de zorg minder duur en arbeidsintensief te maken. Maar is het realistisch?

Hoogleraar David Abbink van de TU Delft zegt in een artikel van de NOS dat het idee dat robots een snelle oplossing kunnen zijn voor de personeelstekorten wordt overschat. Toch gaat het sneller dan je denkt. Het is zeker een uitdaging maar onder druk van de grote knelpunten in de zorg gaat het steeds sneller. Om te voorkomen dat mensen buiten de zorg vallen moet het roer om en zal er meer op afstand en via digitale kanalen gewerkt moeten worden. Voor de omslag trekt het kabinet 770 miljoen euro uit.

Dit is een expertquote van Henk Herman Nap, Vilans, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Robot voorkomt straks dat ouderen medicijnen vergeten, voorziet Helder

In de huidige praktijk wordt al met verschillende systemen getest. Bijvoorbeeld in het GUARDIAN-project. Daarin ontwikkelen men een sociale robot die mantelzorgers ontlast door interactie met thuiswonende ouderen.

Het driejarige project begon in februari 2020 en is een samenwerking tussen Vilans en nationale en internationale partners. Zorggroep Noordwest-Veluwe (ZNWV) begint nu de beta-testen hiermee. De zorgrobot dient als metgezel en communiceert met gebruikers in het comfort van hun eigen huis. Het herinnert ze eraan om te eten, te drinken of medicijnen in te nemen en helpt bij het bieden van dagelijkse structuur.

donderdag 18 augustus 2022

Youtuber bouwt robotpak met poten voor slangen

Allen Pan heeft een werkend 'robotpak' gemaakt, dat speciaal is ontworpen voor slangen. Dit stelt de reptielen in staat om rond te lopen op vier poten, in plaats van dat ze moeten rondkruipen op de grond. Pan grapte dat hij 'te doen heeft met slangen' en dat hij de dieren graag wil helpen.

dinsdag 16 augustus 2022

Robothond met raketwerper

 

Een Russische wapenfabrikant heeft op een defensiebeurs in Moskou een robothond getoond met een raketwerper.

De bewapende robothond is te zien in een video van het Russische staatspersbureau RIA Novosti over de wapenbeurs Army-2022 in Moskou. De robot loopt rond waarna hij gaat liggen en zijn raketwerper naar voren richt.

De robot zou ook zijn in te zetten voor 'civiele doeleinden', zoals zoekacties in puin of moeilijk begaanbaar terrein.

Volgens critici is de gebruikte robot een model van de Chinese fabrikant Unitree Robotics, die via AliExpress te koop is voor zo'n 3000 euro.

vrijdag 12 augustus 2022

Xiaomi onthult mensachtige robot

De Chinese fabrikant Xiaomi heeft een eigen mensachtige robot gepresenteerd. Hij heet CyberOne, is 1,77 meter lang en weegt 52 kilo.

 Tijdens een media-event liep de robot op het podium naar Xiaomi-ceo Lei Jun en gaf hem een bloem. Ook deed de CyberOne een Kung Fu-beweging en voerde hij een gesprek met de topman.

De humanoid ziet de wereld in 3D en heeft dertien gewrichten. De CyberOne kan met één hand objecten tot anderhalve kilogram dragen.

Voorlopig is de robot nog erg duur. De kosten komen volgens Jun uit op ongeveer 100.000 euro.

woensdag 10 augustus 2022

Robots vervangen vakkenvullers

Robots gaan in driehonderd Japanse winkels meehelpen om producten in de schappen aan te vullen vanwege het groeiende personeelstekort.

De robots van Telexistence worden in eerste instantie ingezet om drankjes in koelkasten aan te vullen. Het systeem scant de schappen en bepaalt hoeveel producten er nog staan en welke artikelen prioriteit moeten krijgen.

Later deze maand worden de robots in gebruik genomen in driehonderd winkels van de Japanse keten FamilyMart. De machines moeten volgens het bedrijf vooral de medewerkers ontlasten.

vrijdag 5 augustus 2022

Amazon neemt iRobot over

Amazon neemt iRobot over 1,7 miljard dollar. Het thuisroboticabedrijf, vooral bekend van zijn robotstofzuigers, werd in 1990 opgericht medewerkers van het MIT Artificial Intelligence Lab in Boston.

Twaalf jaar na de oprichting introduceerde het bedrijf de Roomba, een robot waarvan 30 miljoen exemplaren zijn verkocht.

De overeenkomst is nog niet definitief en moet nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders en de mededingingsautoriteiten van de VS.

De huidige CEO Colin Angle blijft na de overname op zijn post zitten.

woensdag 3 augustus 2022

Marc Coucke investeert in roboticabedrijf

Het investeringsfonds Comate Ventures, dat deels in handen is van Marc Couckes Alychlo, pompt geld in het logistieke roboticabedrijf Zeal Robotics uit Herent bij Leuven.

Het bedrijf wil distributiemagazijnen transformeren met een nieuwe generatie autonome robots. Die moeten een antwoord bieden op het personeelstekort in de sector.

De robots zijn sneller, reactiever en veiliger dan de huidige generatie in magazijnen en distributiecentra, klinkt het.

dinsdag 2 augustus 2022

'Robots zijn een must in de gezondheidszorg'

Tijdens zijn promotie in 2008 waarschuwde arbeidssocioloog Fabian Dekker er al voor: enorme krapte op de arbeidsmarkt door vergrijzing.

Jammer genoeg is daar weinig mee gedaan. Technologie kan een uitkomst bieden, zegt Dekker. Robotarmen kunnen heel goed mensen wassen en arbeidstekorten in de zorg opvullen.

Vergeleken met andere Westerse landen doet Nederland weinig aan technologische innovatie rond AI en big data. Volgens Fabian Dekker komt dat vooral omdat de arbeid in Nederland te goedkoop is. Dat maakt de stap om technologie in te zetten groot, terwijl je het bijna overal kunt inzetten.

In de juridische sector kan je rechterlijke vonnissen automatiseren. Er bestaan robotadvocaten. Op Schiphol kan het natuurlijk ook efficiënter. Dat het niet gebeurt heeft niet alleen met kosten te maken, maar ook omdat de technologie nog niet zo ver is.

We zitten volgens Dekker in een zorginfarct. We moeten met steeds minder zorgverleners, steeds meer zorg geven. Daarom zijn er heel veel zorgmedewerkers nodig. Volgens Dekker is automatiseren onderdeel van de oplossing, maar zijn er nog veel hobbels om te nemen: 'Er is nog veel onbekendheid over wat er precies allemaal kan met robots. En in de gezondheidszorg heb je ook met de eindgebruiker te maken. De ouderen, de omgeving en de zorgprofessionals, die er uiteindelijk mee moeten gaan werken.'