donderdag 22 december 2022

Elena Torta wil robots leren omgaan met chaos

Wat moet een autonome robot weten en doen om mensen te helpen? En hoe leer je robots om te gaan met chaos? Die vragen staan centraal in het werk van Elena Torta, universitair docent bij de vakgroep Control Systems Technology.

ien jaar geleden verhuisde de Italiaanse naar Eindhoven voor haar promotieonderzoek over cognitieve, autonome robots en mens-robot interactie. Ze onderzocht hoe zorgrobots oudere mensen kunnen helpen om langer zelfstandig te wonen.

Eenmaal gepromoveerd begon Torta aan een baan bij ASML, maar sinds 2019 is ze weer terug op haar ‘oude’ honk op de TU/e. Haar focus is verbreed van robots in de zorg naar robots op de werkvloer in het algemeen. Dat kan overal zijn: in een operatiekamer, in een fabriek of in een magazijn.

Voor haar terugkeer naar de universiteit heeft ze één eis. Torta wil onderzoek doen waarin er een directe link is met de echte wereld. 'Dat is mijn intrinsieke motivatie, de interactie tussen robot en mens interesseert me mateloos. Er zullen steeds meer robots op de werkvloer komen. Als het niet is omdat ze mensen kunnen aanvullen, dan is het wel omdat we te maken hebben met een arbeidstekort. Die ontwikkeling is al in gang gezet, en in onze onderzoeksgroep willen we helpen om dat in goede banen leiden.'

dinsdag 6 december 2022

Exotec kondigt 4000ste robot aan

De snelgroeiende Franse specialist in magazijnrobots Exotec kondigt aan dat het de productie van zijn 4000e robot heeft voltooid. Het bedrijf versnelt zijn productietempo om zijn groei te ondersteunen, vooral internationaal.

Ondertussen produceerde Exotec al 4000 robots, en dat terwijl het bedrijf amper zes maanden geleden hun 3000ste robot aankondigde.

Exotec heeft ondertussen 550 werknemers, waarvan er dit jaar 300 zijn aangeworven (150 in Europa). Skypod-robots worden volledig door Exotec in Frankrijk geproduceerd, in het hoofdkantoor van het bedrijf in Croix, waaruit export naar de hele wereld plaatsvindt.
 

maandag 5 december 2022

Onaangekondigde DJI Mini 3-drone

De onaangekondigde DJI Mini 3-drone lijkt al in de schappen te liggen. De Chinese dronefabrikant zou de goedkopere versie van de Mini 3 Pro deze week willen presenteren.

De Fly More-combo van de Mini 3 kost bij een Amerikaanse retailer 860 dollar, zo blijkt uit foto's van een klant.

Ten opzichte van de Mini 3 Pro ontbreken er op de Mini 3 diverse functies volgens de verpakking. Zo heeft hij geen sensors aan de voorkant om objecten te ontwijken, ontbreekt Advanced Pilot Assistent System 4.0 en is OcuSync 3.0 er niet.

vrijdag 2 december 2022

Europa schept kader voor drones

In 2030 moeten drones voor de EU een vanzelfsprekendheid zijn in Europa. Eerder deze week werd een nieuwe strategie gepresenteerd die het huidige kader voor dronevluchten stevig moet uitbreiden.

Valean voorziet toepassingen in beveiliging, bij hulpdiensten en als bezorgers. Maar de ambitie gaat verder, ook taxidiensten zouden tot de mogelijkheden kunnen behoren. Op termijn onbemand.

Om dit allemaal waar te maken, gaat de Commissie twintig concrete initiatieven uitwerken. Die gaan vooral gericht zijn op een vernieuwd veiligheidskader en maatschappelijke factoren.

donderdag 1 december 2022

Stimuleringsprijs voor baanbrekend onderzoek naar zachte robots

De meeste mensen associëren robots met harde machines, aangestuurd door een centrale computer die over elke stap moet nadenken. Maar er zijn ook zachte robots, die zijn gemaakt van zachte, flexibele materialen die zonder aansturing van buitenaf reageren op veranderingen in hun omgeving. Ideaal voor bijvoorbeeld toepassingen in de zorg.

Bas Overvelde, hoofddocent bij de faculteit Mechanical Engineering, doet onderzoek naar deze robots. Hij kreeg samen met elf andere jonge Nederlandse onderzoekers een Early Career Award van de KNAW. De prijs is een erkenning voor hun vernieuwende en originele werk.

Overvelde laat zich in zijn onderzoek inspireren door voorbeelden uit de biologie, en probeert deze na te bootsen in kunstmatige systemen. Hij werkt onder meer aan de ontwikkeling van een kunsthart van zacht materiaal dat op een natuurlijkere manier werkt dan bestaande kunstharten. “Dat draagt in de toekomst hopelijk bij aan een verbeterde en natuurlijkere interactie met ons lichaam, wat weer kan zorgen voor een betere levenskwaliteit voor de patiënt”, zegt Overvelde.