donderdag 27 juli 2023

Carrefour breidt test met bezorgrobot uit

Supermarkt Carrefour begon in januari van dit jaar een test met autonome bezorgrobots die vanuit winkels bij klanten thuis bezorgen. Dat experiment wordt nu opgeschaald.

In eerste instantie beperkte de test zich vooral tot de regio Zaventem, maar nu rijden de wagentjes ook in Knokke.

De robots bezorgen boodschappen binnen een straal van 400 meter rondom de winkel.

maandag 24 juli 2023

Lenige robothond kost evenveel als een iPhone

Robotfabrikant Unitree heeft verbeterde versies van zijn robothond aangekondigd. De Go2 kan dankzij nieuwe LIDAR-sensoren veel trucjes, sneller rennen en met je praten dankzij een ChatGPT-integratie.

Sterker nog: hij kan een handstand doen en vervolgens op twee pootjes een trap aflopen.

De robots zijn er in verschillende uitvoeringen en met allerlei extra's, zoals een robotarm, waarmee de Go2 bijvoorbeeld zelfstandig plastic afval kan oprapen en in de prullenbak kan doen.

Zijn prijs begint bij 1600 dollar.


vrijdag 21 juli 2023

UV-C-robot tegen meeldauw

In 2005 ontwikkelde het Nederlandse bedrijf CleanLight een alternatief om fungiciden te bestrijden op basis van UV-licht. In 2023 gebruiken meer dan 5000 telers in 40 landen CleanLight om hun gewassen te beschermen met deze duurzame technologie.

De hiervoor ontwikkelde UV-robot is volledig autonoom en is gebouwd om voornamelijk in polytunnels en open velden te werken. Hij hoeft dus niet over een railsysteem te rijden, zoals in kassen gebruikelijk is.

Met een snelheid van ongeveer 2 km per uur en batterijwisseltechnologie kan één UV-robot de ziekte onder controle houden in een teeltgebied van ongeveer 4 hectare.

Tijdens het seizoen 2023 rollen Antobot en CleanLight de service uit naar de partner-telers van Antobot in Engeland. Voor 2023 zit men al vol.

zondag 9 juli 2023

Eindhovense voetbalrobots opnieuw wereldkampioen

Studententeam Tech United van de TU Eindhoven prolongeerde vandaag de wereldtitel robotvoetbal tijdens de RoboCup, het wereldkampioenschap voor autonome robots. Voor de voetbalrobots is het de vierde keer op rij dat ze het WK winnen, en de zevende wereldtitel sinds hun bestaan.
 
In het Franse Bordeaux won Tech United in de finale met 6-2 van een ander team uit de Brainport-regio, de Falcons van de Veldhovense chipfabrikant ASML. De robots waren, zeker in de eerste helft, aan elkaar gewaagd en speelden defensief sterk. Na een ruststand van 2-0 ontstonden in de tweede helft meer kansen en kon Tech United met sterke aanvallen uitlopen naar een overtuigende zege.

Met de titelwinst geeft Tech United het goede voorbeeld aan de Oranje Leeuwinnen die later deze maand het WK in Australië en Nieuw-Zeeland spelen. Niet voor niets luisteren de voetbalrobots naar namen als Lieke Motors en Jackie Groenestroom.

De zege is onder andere het resultaat van de ontwikkeling die de voetbalrobots dit jaar doormaakten. Ze zijn wendbaarder dan voorheen vanwege een nieuw platform, de zogeheten swerve drive. Deze bestaat uit drie bestuurbare wielen. Hierdoor kunnen de robots nog beter roteren. Omdat de aandrijving gebruikt maakt van twee motoren per wiel (één om het wiel in de juiste richting te zetten en een voor de uiteindelijke aandrijving), kunnen de rotbotvoetbalsters ook tot 3 keer sneller accelereren dan voorheen, met snelheden tot 7 meter per seconde.

vrijdag 7 juli 2023

Schubdier als inspiratie voor robot

Onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Intelligente Systemen (MPI-IS) hebben een miniatuur-magneetveldgeleide robot ontwikkeld voor medische toepassingen.

Dankzij het flexibele en zachte ontwerp van het lichaam, geïnspireerd op de anatomie van het schubdier, kan de robot zich veilig in het menselijk lichaam verplaatsen om op niet-invasieve wijze medicijnen toe te dienen, bloedingen te stoppen en tumoren te vernietigen door middel van hoge temperaturen.

Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications beschrijft een prototype van een apparaat. Het bestaat uit twee magnetische lagen die zijn bevestigd aan een zachte polymeerschaal bedekt met een laag ‘pantser’, gemaakt van metalen elementen die, net als het schaalpantser, op elkaar zijn gestapeld.

woensdag 5 juli 2023

Een robot op het land

Een robot die op het land werk overneemt van een boer en zijn trekker. Is dat een goed idee? Ja, vinden de vier oprichters van AgXeed.

Het bedrijf van Lars Schmitz, Sander Pop, Joris Hiddema en Rienk Landstra ontwikkelt niet alleen de AgBot, maar een heel platform voor het beheren van de processen op de boerderij.

Het meest opvallende stuk hardware van AgXeed is de AgBot: een autonoom landbouwvoertuig dat 24 uur per dag inzetbaar is. De AgBot kan lang en autonoom werken, houdt gedetailleerd bij wat hij doet, en is bovendien veel lichter dan traditionele trekkers. Daardoor treedt minder verdichting van de grond op, wat beter is voor de landbouw, de natuur en het klimaat.

dinsdag 4 juli 2023

SARA Robotics biedt met robot dat extra stapje sociale zorg

De zorg kampt met een groot personeelstekort waardoor de werkdruk hoger en hoger wordt. Om medewerkers te ontlasten en te helpen extra zorg te bieden, ontwikkelde de Eindhovense startup SARA Robotics een speciaal home systeem, inclusief zorgrobot SARA.

De robot werkt als sociale aanwezigheid in verpleeghuizen en wordt onder andere ingezet om onbegrepen gedrag van dementerenden begrijpbaar te maken.

SARA Robotics biedt verschillende soorten robots aan. De SARA One is een stationaire robot die je met behulp van wieltjes zelf kunt verplaatsen. De SARA Drive heeft speciale sensoren waardoor deze zelfstandig kan rijden. In beide robots zitten speakers en een scherm verwerkt.

Het SARA-platform wordt door 15 zorginstellingen gebruikt. In samenwerking met de zorginstellingen, zorgprofessionals en experts uit de de psychiatrische geriatrie en de gehandicaptenzorg, wordt het platform continu doorontwikkeld.

maandag 3 juli 2023

Draag je straks een robot-PA op je schouder?

Aan de Universiteit van Maryland is een draagbare robot ontwikkeld die je van advies voorziet op allerlei gebied.

Calico weegt slechts 18 gram en kan bijvoorbeeld hart en longen beluisteren, of een dokter kan hem in real time op afstand bedienen. En omdat het systeem al een versnellingsmeter heeft, kan het worden gebruikt om vallen te detecteren.