zaterdag 30 september 2023

MilliMobile leeft van licht

Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben een minirobot ontwikkeld,  die afhankelijk is van omringend licht of radiogolven om in korte uitbarstingen te bewegen. De robot, genaamd MilliMobile, is ongeveer zo groot als een cent en weegt evenveel als een rozijn.

MilliMobile werd zowel binnen als buiten en in situaties met zeer weinig licht getest en kon nog steeds mee. De robot kan ook zelf sturen en navigeren met ingebouwde sensoren en kleine computerchips.

dinsdag 26 september 2023

Tesla-robot Optimus toont kunnen

De Tesla-robot Optimus belooft een rivaal te worden voor de bekende menselijke robots van Boston Dynamics. In een video toont Tesla de nieuwe mogelijkheden van de humanoid.

Optimus kan nu zelf nauwkeurig berekenen waar zijn eigen ledematen zijn in verhouding tot de ruimte.

Daardoor kan de robot autonoom nieuwe voorwerpen oppakken en sorteren, zonder daarvoor specifiek te zijn geprogrammeerd.

woensdag 13 september 2023

Sony Japan ontwikkelt adoptieprogramma voor afgedankte Aibo robothonden

Sony Japan springt daar op in en lanceert een speciaal Aibo Foster Parent Program om een nieuw thuis te vinden voor zijn ERS-1000 Aibo robothonden op leeftijd.

Het uiteindelijke doel is volgens Sony om e-afval te doen verminderen en onderdelen te gaan hergebruiken, in plaats van de honden in te laten slapen.

Het Aibo Foster Parent Program is alleen beschikbaar in Japan, maar het lijkt aannemelijk dat het niet de laatste in zijn soort zal zijn.

dinsdag 12 september 2023

200.000 robotica-enthousiastelingen hebben zich ingeschreven aan de Universal Robots Academy

Sinds de ‘opening’ in 2016 hebben al meer dan 200.000 robotica-enthousiastelingen zich ingeschreven aan de Universal Robots Academy voor een gratis opleiding. Die kunnen ze online volgen, maar wereldwijd zijn er ook al meer dan 119 fysieke trainingscentra, onder andere bij Gibas Automation in Nijkerk.

De 200.000 gebruikers van UR Academy komen uit meer dan 130 verschillende landen en hebben allemaal gratis online cursussen gevolgd of deelgenomen aan een virtuele of klassikale roboticaopleiding onder leiding van specialisten van Universal Robots of een geautoriseerde trainingspartner zoals Gibas Automation.

Het trainingsaanbod wordt voortdurend geactualiseerd en UR Academy heeft later dit jaar en in 2024 een aantal interessante aanvullingen op de planning staan. Dit omvat nieuwe UR20 e-learning die klanten leert de nieuwste cobot van Universal Robots in te stellen en te programmeren.

maandag 11 september 2023

Nieuwe robotmodellen iRobot

iRobot Corp kondigt twee van zijn slimste en krachtigste robotmodellen aan - het vlaggenschip, de Roomba Combo j9+ robotstofzuiger en dweilrobot en de Roomba j9+ robotstofzuiger. De Roomba Combo j9+ heeft een nieuwe Clean Base Auto-Fill Dock die automatisch vuil leegt en de robot bijvult met vloeistof.

iRobot onthult daarnaast ook iRobot OS 7.0, dat de Dirt Detective en SmartScrub toevoegt aan de hoeveelheid functies. Dirt Detective laat de robots weten waar de vuilste plekken zijn in huis - en wat de beste manier is om die plekken schoon te maken. De robot leert van eerdere schoonmaaktaken om automatisch prioriteit te geven aan vuilere kamers en past instellingen aan zoals zuigkracht, schoonmaakroutes en dweilen. Gebruikers kunnen hun iRobot Home-app raadplegen om kamer-voor-kamer te beoordelen hoe schoon hun woning is.

Het 4-staps schoonmaaksysteem en de unieke Dual Rubber Brushes zorgen voor een 100% sterkere zuigkrach en dweilen met een constante neerwaartse druk. D.R.I. (Dry Rug Intelligence) van iRobot betekent dat zelfs hoogpolige vloerkleden schoon en droog worden gehoudem. Dit is mogelijk dankzij het unieke Auto-Retract Mopping System dat de dweil naar de bovenkant van de robot tilt wanneer een tapijt wordt gedetecteerd om natte vlekken te voorkomen.

De nieuwe Clean Base Auto-fill Dock kan tot 60 dagen lang vuil legen en tot 30 dagen lang vloeistof bijvullen voor autonoom schoonmaken. Het Clean Base Auto-fill Dock is gemaakt van premium materialen met een houtachtige bovenkant die dienst doet als bruikbaar oppervlak, en bevat ook een plek om extra zakken en dweilpads op te bergen.

De Roomba Combo j9+ en de Roomba j9+ zijn vanaf vandaag via pre-order verkrijgbaar via www.irobot.nl. De Roomba Combo j9+ kost 1399 euro en de Roomba j9+ kost 999. euro.

donderdag 7 september 2023

Drone en robot bestrijden ridderzuring in wei

Spectro-AG heeft een methode ontwikkeld om met een drone en een robot het onkruid ridderzuring efficiƫnt aan te pakken. De drone detecteert de ridderzuring en geeft de locatie door aan de robot, die het onkruid vervolgens spuit.

De methode is sneller dan het handmatig nalopen van het perceel met een rugspuit, en effectiever dan het volvelds bespuiten. De methode bespaart ook op middelengebruik, omdat 90 procent van het middel het onkruid raakt. Dit is goed voor de portemonnee en het milieu.

De methode is vooral interessant voor zaaizaadproducenten, die geen onkruidzaden in hun graszaad willen hebben. Voor melkveehouders zijn de kosten van de robot en de drone nog aan de hoge kant4. Maar de drone kan ook andere informatie leveren, zoals de hoeveelheid droge stof en ruw eiwit, om het optimale maaimoment te bepalen. De directeur van Spectro-AG ziet veel potentie voor het systeem, ook voor gespecialiseerde bedrijven.

woensdag 6 september 2023

Plukrobots kunnen autonoom oogsten

Het fruitpluk seizoen is in volle gang. Zoals zoveel branches kampt ook deze tak van de agrarische sector met personeelstekorten. Er zijn nauwelijks nog mensen te vinden die dagenlang tussen de appel- en perenbomen willen vertoeven om de oogst van het te verzamelen. Daarom wordt met spanning gekeken naar de ontwikkeling van geautomatiseerde oplossingen zoals de plukrobot. 

Ook in Nederland wordt hard aan die innovatie gewerkt. In Wageningen, bij de Universiteit, is Agro Food Robotics een van de voorlopers op dit gebied. Zij hebben daarvoor enige tijd geleden het Next Food 4.0 project opgezet

Machines die, deels of geheel, automatisch fruit kunnen oogsten bestaan al enkele jaren. De meeste van die machines moeten echter wel door mensen bediend worden. Sterker nog, bij een machine die helpt bij het plukken van pruimen is mankracht onmisbaar. De machine kan de pruimen grotendeels wel zelf van de bomen plukken, maar voor het transport naar de bakken waar de pruimen in vervoerd worden, zijn mensenhanden nodig.

Het Next Food 4.0 project werkt aan de ontwikkeling van een nog slimmere robot die uiteindelijk volledig autonoom fruit kan oogsten. Dit jaar ligt de focus op de perenoogst. De robot die ontwikkeld wordt, is niet alleen voorzien van grijpers en (snoei)scharen, maar heeft ook beeldanalyse apparatuur en sensoren aan boord zodat de robot zelf het fruit kan ‘zien’ en de juiste vruchten, peren in dit geval, selecteert die geplukt kunnen worden.