vrijdag 29 december 2023

Robot van LG bewaakt je huis

LG heeft een kleine tweevoetige AI-robot gepresenteerd die vrij door je huis kan rijden. Met de robot kun je op afstand je smart home bewaken en kijken wat je huisdier aan het doen is.

LG onthult zijn nieuwe Smart Home AI Agent tijdens de techbeurs CES 2024 in Las Vegas.

De robot werkt met het Robotics RB5-platform van chipfabrikant Qualcomm, een combinatie van hardware en software met AI-functies.

maandag 18 december 2023

Tesla toont prototype humanoïde robot Optimus Gen 2

Tesla toont in een teaser het ontwerp en enkele functies van de Optimus Gen 2. De tweede generatie van het prototype van de humanoïde robot is onder meer 10 kilogram lichter. De eerste versie woog 56 kilogram.

In de video is onder meer te zien hoe de Optimus Gen 2 een ei van de ene naar de andere hand beweegt. Dit kan volgens het bedrijf van Elon Musk dankzij nieuwe druksensors in de vingers van de robot.

Tot dusver gaat het om een prototype en er is nog geen indicatie van wanneer een versie van de Optimus Gen 2 in het echt getoond wordt, of wanneer er een variant van het product daadwerkelijk op de markt gebracht gaat worden.

woensdag 13 december 2023

'Robots onmisbaar om ouderenzorg betaalbaar te houden'

Nederland staat nog maar aan het begin van een vergrijzingsgolf, concludeerde IBO Ouderenzorg in het deze zomer verschenen rapport Niets doen is geen optie. Over twintig jaar is het aantal tachtigplussers verdubbeld.  

De grootste politieke partijen willen meer plek in verpleeghuizen. Als er niks verandert, stijgt het aantal benodigde zorgmedewerkers met 76 procent en verdubbelen de uitgaven aan ouderenzorg. Zorgrobots kunnen een cruciale rol spelen om de personeelstekorten en stijgende kosten te beheersen. Dan moeten we hen wel omarmen en regelgeving aanpassen, vindt Hogeschool InHolland.

Robots kunnen taken in de zorg overnemen, van basale handelingen zoals het rondbrengen van medicatie en het optillen van patiënten tot complexere zaken zoals monitoring van vitale functies en eenzaamheidsbestrijding. Door de ondersteunende rol van robots stijgt de productiviteit van zorgmedewerkers en daalt de behoefte aan menselijke arbeid. Gegevens van zorgverzekeraars tonen aan dat de inzet van robots en de bijbehorende lagere zorgkosten directe voordelen opleveren. Op de lange termijn is de potentiële impact van zorgrobots op onze zorgkosten enorm.

Ondanks de hoge nood krijgt de inzet van robots nog geen vrij baan. Dat komt door weerstand uit maatschappij en zorgsector en door innovatiebeperkende Nederlandse en Europese wet- en regelgeving. Zorgverleners en familieleden hebben vaak moeite met het idee dat een robot menselijk contact vervangt en dat er geen controle is op de geleverde zorg door de robot.

Tegenover de vrees dat zorgrobots menselijk contact vervangen, staat een toekomstvisie waarin zij juist de druk verlichten en ons zorgstelsel duurzamer maken. Met gerichte investeringen, onderzoek en openheid voor innovatie kunnen we aan een toekomst werken waarin zowel de zorgkwaliteit als -kosten in balans zijn. Onze maatschappij, en in het bijzonder onze ouderen, verdienen een zorgsysteem dat bestand is tegen de uitdagingen van de toekomst.

dinsdag 12 december 2023

UT-onderzoekers navigeren millirobots door ex vivo aortamodel

Voor de allereerste keer zwommen draadloze millirobots door een smal bloedvat, zowel met de stroming van het bloed mee als er tegenin. Met behulp van een robotisch gestuurde roterende magneet stuurden onderzoekers van de Universiteit Twente en het Radboudumc schroefvormige robotjes door een losgemaakte aorta met nieren. Met behulp van een robot gestuurde, draaiende magneet stuurden ze de robotjes door de slagaders. De onderzoekers ontvingen recent een subsidie van Health Holland om de technologie verder te ontwikkelen voor het verwijderen van bloedproppen.

Elk jaar sterft wereldwijd één op de vier mensen aan aandoeningen die worden veroorzaakt door bloedstolsels. Een bloedstolsel blokkeert een bloedvat waardoor het bloed geen zuurstof meer kan leveren aan bepaalde delen van het lichaam. Chirurgen gebruiken nu nog flexibele instrumenten om de bloedprop te verwijderen en het bloed weer te laten stromen, maar sommige delen van het lichaam zijn moeilijk te bereiken. Met hun kleine formaat kunnen de kleine robots deze plekken wel bereiken.

De onderzoekers toonden aan dat deze millirobots door bloedvaten kunnen reizen. Om dat te doen moesten de onderzoekers een aantal uitdagingen overwinnen. De millirobots moeten krachtig genoeg zijn om door de bloedstroom te komen, en ze moeten zowel tegen de stroom in als met de stroom mee kunnen zwemmen. Ook moeten ze heel nauwkeurig bestuurd en gelokaliseerd worden. Om de bloedvaten niet te beschadigen moet ze biocompatibel zijn.

Voor het experiment gebruikten de onderzoekers een draaiende magneet bestuurd door een robotarm om de millirobots draadloos door het bloedvat te sturen. Met een röntgenapparaat lokaliseerden ze de millirobots terwijl deze door de aorta zwom. De onderzoekers gebruikten een maximale bloedstroom in de aorta van 120 ml per minuut. Maar met een sterkere magneet kunnen de millirobots door een sterkre stroming zwemmen. De millirobots zwommen stabiele rechte stukken met de stroom mee en tegen de stroom in. Dat lukte met één, maar ook met meerdere robots tegelijk.

De robots zelf zijn 3D-geprinte, schroefvormige objecten met een kleine permanente magneet erin. Deze kleine magneet van slechts een millimeter lang en een millimeter in diameter plaatst men zo dat hij de 'schroef' in beide richtingen kan draaien. Dit maakt het mogelijk om tegen de stroom in te zwemmen en vervolgens om te draaien en terug te zwemmen.

zondag 10 december 2023

Robothond kan stiekem ook je huis bewaken

De nieuwste robothond van het Chinese merk Weiland is voorzien van oren, een snuit en een kwispelende staart. Het schattige ontwerp moet volgens de makers de kloof tussen robots en mensen verkleinen.

De BabyAlpha is een nieuwe versie van de robothond van Weilan. De vorige, de AlphaDog, had alleen een romp en vier poten, maar deze nieuwe versie lijkt al een stuk meer op een hond.

De robot heeft een eigen besturingssysteem genaamd AgentOS. Verder is er Bluetooth en WiFi aanwezig, maar ook 4G, zodat hij op afstand te bedienen is.

De BabyAlpha kan volgens de fabrikant binnenshuis dienst doen als een virtuele bewaker, omdat het op basis van de sensoren ook verdachte situaties zou kunnen herkennen.
 

donderdag 7 december 2023

GXO test menselijke robot in distributiecentrum

GXO Logistics test momenteel een mensachtige robot. De robot wordt getest op logistieke taken in de SPANX-faciliteit in Flowery Branch.

Digit is 1,80 groot is, weegt 63 kilo en kan ruim 15 kilo tillen. De robot is ontworpen om in menselijke ruimtes te werken en kan eenvoudig worden aangepast aan verschillende magazijntaken door middel van software-updates, aldus de producent.

Agility Robotics en GXO leren Digit om repetitieve taken uit te voeren, zoals het verplaatsen van bakken van autonome mobiele robots (AMR’s) en ze op transportbanden te plaatsen.