vrijdag 29 december 2023

Robot van LG bewaakt je huis

LG heeft een kleine tweevoetige AI-robot gepresenteerd die vrij door je huis kan rijden. Met de robot kun je op afstand je smart home bewaken en kijken wat je huisdier aan het doen is.

LG onthult zijn nieuwe Smart Home AI Agent tijdens de techbeurs CES 2024 in Las Vegas.

De robot werkt met het Robotics RB5-platform van chipfabrikant Qualcomm, een combinatie van hardware en software met AI-functies.

maandag 18 december 2023

Tesla toont prototype humanoïde robot Optimus Gen 2

Tesla toont in een teaser het ontwerp en enkele functies van de Optimus Gen 2. De tweede generatie van het prototype van de humanoïde robot is onder meer 10 kilogram lichter. De eerste versie woog 56 kilogram.

In de video is onder meer te zien hoe de Optimus Gen 2 een ei van de ene naar de andere hand beweegt. Dit kan volgens het bedrijf van Elon Musk dankzij nieuwe druksensors in de vingers van de robot.

Tot dusver gaat het om een prototype en er is nog geen indicatie van wanneer een versie van de Optimus Gen 2 in het echt getoond wordt, of wanneer er een variant van het product daadwerkelijk op de markt gebracht gaat worden.

woensdag 13 december 2023

'Robots onmisbaar om ouderenzorg betaalbaar te houden'

Nederland staat nog maar aan het begin van een vergrijzingsgolf, concludeerde IBO Ouderenzorg in het deze zomer verschenen rapport Niets doen is geen optie. Over twintig jaar is het aantal tachtigplussers verdubbeld.  

De grootste politieke partijen willen meer plek in verpleeghuizen. Als er niks verandert, stijgt het aantal benodigde zorgmedewerkers met 76 procent en verdubbelen de uitgaven aan ouderenzorg. Zorgrobots kunnen een cruciale rol spelen om de personeelstekorten en stijgende kosten te beheersen. Dan moeten we hen wel omarmen en regelgeving aanpassen, vindt Hogeschool InHolland.

Robots kunnen taken in de zorg overnemen, van basale handelingen zoals het rondbrengen van medicatie en het optillen van patiënten tot complexere zaken zoals monitoring van vitale functies en eenzaamheidsbestrijding. Door de ondersteunende rol van robots stijgt de productiviteit van zorgmedewerkers en daalt de behoefte aan menselijke arbeid. Gegevens van zorgverzekeraars tonen aan dat de inzet van robots en de bijbehorende lagere zorgkosten directe voordelen opleveren. Op de lange termijn is de potentiële impact van zorgrobots op onze zorgkosten enorm.

Ondanks de hoge nood krijgt de inzet van robots nog geen vrij baan. Dat komt door weerstand uit maatschappij en zorgsector en door innovatiebeperkende Nederlandse en Europese wet- en regelgeving. Zorgverleners en familieleden hebben vaak moeite met het idee dat een robot menselijk contact vervangt en dat er geen controle is op de geleverde zorg door de robot.

Tegenover de vrees dat zorgrobots menselijk contact vervangen, staat een toekomstvisie waarin zij juist de druk verlichten en ons zorgstelsel duurzamer maken. Met gerichte investeringen, onderzoek en openheid voor innovatie kunnen we aan een toekomst werken waarin zowel de zorgkwaliteit als -kosten in balans zijn. Onze maatschappij, en in het bijzonder onze ouderen, verdienen een zorgsysteem dat bestand is tegen de uitdagingen van de toekomst.

dinsdag 12 december 2023

UT-onderzoekers navigeren millirobots door ex vivo aortamodel

Voor de allereerste keer zwommen draadloze millirobots door een smal bloedvat, zowel met de stroming van het bloed mee als er tegenin. Met behulp van een robotisch gestuurde roterende magneet stuurden onderzoekers van de Universiteit Twente en het Radboudumc schroefvormige robotjes door een losgemaakte aorta met nieren. Met behulp van een robot gestuurde, draaiende magneet stuurden ze de robotjes door de slagaders. De onderzoekers ontvingen recent een subsidie van Health Holland om de technologie verder te ontwikkelen voor het verwijderen van bloedproppen.

Elk jaar sterft wereldwijd één op de vier mensen aan aandoeningen die worden veroorzaakt door bloedstolsels. Een bloedstolsel blokkeert een bloedvat waardoor het bloed geen zuurstof meer kan leveren aan bepaalde delen van het lichaam. Chirurgen gebruiken nu nog flexibele instrumenten om de bloedprop te verwijderen en het bloed weer te laten stromen, maar sommige delen van het lichaam zijn moeilijk te bereiken. Met hun kleine formaat kunnen de kleine robots deze plekken wel bereiken.

De onderzoekers toonden aan dat deze millirobots door bloedvaten kunnen reizen. Om dat te doen moesten de onderzoekers een aantal uitdagingen overwinnen. De millirobots moeten krachtig genoeg zijn om door de bloedstroom te komen, en ze moeten zowel tegen de stroom in als met de stroom mee kunnen zwemmen. Ook moeten ze heel nauwkeurig bestuurd en gelokaliseerd worden. Om de bloedvaten niet te beschadigen moet ze biocompatibel zijn.

Voor het experiment gebruikten de onderzoekers een draaiende magneet bestuurd door een robotarm om de millirobots draadloos door het bloedvat te sturen. Met een röntgenapparaat lokaliseerden ze de millirobots terwijl deze door de aorta zwom. De onderzoekers gebruikten een maximale bloedstroom in de aorta van 120 ml per minuut. Maar met een sterkere magneet kunnen de millirobots door een sterkre stroming zwemmen. De millirobots zwommen stabiele rechte stukken met de stroom mee en tegen de stroom in. Dat lukte met één, maar ook met meerdere robots tegelijk.

De robots zelf zijn 3D-geprinte, schroefvormige objecten met een kleine permanente magneet erin. Deze kleine magneet van slechts een millimeter lang en een millimeter in diameter plaatst men zo dat hij de 'schroef' in beide richtingen kan draaien. Dit maakt het mogelijk om tegen de stroom in te zwemmen en vervolgens om te draaien en terug te zwemmen.

zondag 10 december 2023

Robothond kan stiekem ook je huis bewaken

De nieuwste robothond van het Chinese merk Weiland is voorzien van oren, een snuit en een kwispelende staart. Het schattige ontwerp moet volgens de makers de kloof tussen robots en mensen verkleinen.

De BabyAlpha is een nieuwe versie van de robothond van Weilan. De vorige, de AlphaDog, had alleen een romp en vier poten, maar deze nieuwe versie lijkt al een stuk meer op een hond.

De robot heeft een eigen besturingssysteem genaamd AgentOS. Verder is er Bluetooth en WiFi aanwezig, maar ook 4G, zodat hij op afstand te bedienen is.

De BabyAlpha kan volgens de fabrikant binnenshuis dienst doen als een virtuele bewaker, omdat het op basis van de sensoren ook verdachte situaties zou kunnen herkennen.
 

donderdag 7 december 2023

GXO test menselijke robot in distributiecentrum

GXO Logistics test momenteel een mensachtige robot. De robot wordt getest op logistieke taken in de SPANX-faciliteit in Flowery Branch.

Digit is 1,80 groot is, weegt 63 kilo en kan ruim 15 kilo tillen. De robot is ontworpen om in menselijke ruimtes te werken en kan eenvoudig worden aangepast aan verschillende magazijntaken door middel van software-updates, aldus de producent.

Agility Robotics en GXO leren Digit om repetitieve taken uit te voeren, zoals het verplaatsen van bakken van autonome mobiele robots (AMR’s) en ze op transportbanden te plaatsen.

woensdag 29 november 2023

Landal GreenParks zet bezorgrobot in

Vakantiepark Landal Landgoed ’t Loo in ’t Loo-Oldebroek zet als eerste Europese vakantiepark een autonome bezorgrobot in.

Het gaat om een proef die uiteindelijk moet leiden tot het inzetten van deze bezorgrobots op meerdere vakantieparken van Landal GreenParks. Het bedrijf zet de robot voor nu dus in voor linnengoed, maar ziet ook ruimte om in de toekomst bijvoorbeeld boodschappen, gereedschap en onderdelen ermee te bezorgen.

dinsdag 28 november 2023

Overname maker Roomba gaat mogelijk niet door

De overname van iRobot, de fabrikant van de bekende Roomba-robotstofzuigers, door Amazon is onzeker geworden. De Europese Commissie eist dat de bedrijven meerdere problemen oplossen om te voorkomen dat de concurrentie wordt beperkt.

De overname van iRobot door Amazon voor ruim 1,3 miljard euro werd in augustus 2022 al aangekondigd.

De Europese Commissie is onder andere bezorgd over de macht die Amazon krijgt, waardoor concurrenten wellicht buitenspel worden gezet.

vrijdag 10 november 2023

SwitchBot introduceert kleinere variant robotstofzuiger

SwitchBot heeft de K10+ gepresenteerd, een kleinere variant van de andere robotstofzuigers van de fabrikant.

De diameter bedraagt bijna 25cm, veel kleiner dan de 35cm van de eigen S1 Plus en die van veel andere robotstozuigers.

De robotstofzuiger is compatibel met stemassistenten van derden, zoals Amazon Alexan.

De robotstofzuiger kost 500 euro.

zaterdag 4 november 2023

'Slimmere' robotstofzuiger

Ex-Google-medewerker Navneet Dalal ontwikkelt met zijn bedrijf Matic nieuwe stofzuigrobots die 'meer als een mens' door huizen kunnen navigeren.

In tegenstelling tot normale robotstofzuigers moet het apparaat zijn schoonmaakstijl aanpassen naargelang het type vloer of vlek.

Zes jaar nadat Matic werd opgericht, komt de eerste robotstofzuiger van het bedrijf op de markt.

Investeerders zijn onder andere Twitter-oprichter Jack Dorsey en Quora-ceo Adam D’Angelo.

maandag 30 oktober 2023

In nieuw Home Shop Center van Albert Heijn doen robots de boodschappen

Deze week gaat het nieuwe, gemechaniseerde Home Shop Center (HSC) van Albert Heijn van start. Hier rollen de potten pindakaas en tubes tandpasta in bakken automatisch over een ingenieus, geautomatiseerd netwerk van rails om bij elkaar te komen in de bekende blauwe boodschappenkratten die bij klanten thuisbezorgd worden. Het nieuwe HSC staat in Barendrecht en gaat wekelijks 45.000 bestellingen verzorgen.

Voor het geautomatiseerd vullen van de boodschappenkratten zet Albert Heijn een mechanisatiesysteem in met robots en bakken om houdbare producten snel te verzamelen. Vanaf deze week rijden zo’n 300 robots met in totaal 45.000 bakken in sneltreinvaart door het nieuwe HSC om de bestelde boodschappen voor klanten te verzamelen. Dit maakt het werk voor medewerkers lichter.

donderdag 19 oktober 2023

Muurrobot Hadrian X bouwt huizen zelfstandig

Een Australisch robotica bedrijf heeft een robot gebouwd die tot 300 blokken per uur kan leggen.De robot zelf bestaat uit een vrachtwagen die tevens in staat is om de blokken te transporteren en deze te plaatsen met behulp van een 32 meter lange arm op een voorgefabriceerde ondergrond, gebaseerd op een CAD-bestand. De robot wordt bediend met een tablet en kan dus worden aangestuurd door een enkele persoon.

zondag 15 oktober 2023

Nieuwste medewerker van het Anna Ziekenhuis is een robot

Geen chirurg of verpleegkundige, maar een robot is een van de nieuwste medewerkers van het Anna Ziekenhuis in Geldrop.

Met Rosa, afgeleid van Robotic Surgical Assistant, worden knieoperaties uitgevoerd.

De robot maakt het leven een stuk makkelijker voor zijn menselijke collega’s.

Inmiddels zijn al meer dan honderd operaties met Rosa uitgevoerd.

woensdag 4 oktober 2023

Minister: niet aan mij om drone-inspecties in woonwijken te verbieden

Gemeenten die drone-inspecties in woonwijken uitvoeren moeten zelf bepalen of de inzet rechtmatig is, zo stelt demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken.

Hij ziet zich dan ook niet geroepen om de drone-inspecties te verbieden zoals de SP wil.

Verschillende Nederlandse gemeentes zetten drones in om verbouwingen aan woningen te controleren. Het gaat dan bijvoorbeeld om uitbouwen, dakopbouwen en dakkapellen.

Het is uiteindelijk aan de AP en eventueel de rechter om een oordeel te geven over de aanvaardbaarheid van de inzet van drones onder de omstandigheden zoals in de gemeenten Den Haag en Deventer, voegt De Jonge toe.

zaterdag 30 september 2023

MilliMobile leeft van licht

Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben een minirobot ontwikkeld,  die afhankelijk is van omringend licht of radiogolven om in korte uitbarstingen te bewegen. De robot, genaamd MilliMobile, is ongeveer zo groot als een cent en weegt evenveel als een rozijn.

MilliMobile werd zowel binnen als buiten en in situaties met zeer weinig licht getest en kon nog steeds mee. De robot kan ook zelf sturen en navigeren met ingebouwde sensoren en kleine computerchips.

dinsdag 26 september 2023

Tesla-robot Optimus toont kunnen

De Tesla-robot Optimus belooft een rivaal te worden voor de bekende menselijke robots van Boston Dynamics. In een video toont Tesla de nieuwe mogelijkheden van de humanoid.

Optimus kan nu zelf nauwkeurig berekenen waar zijn eigen ledematen zijn in verhouding tot de ruimte.

Daardoor kan de robot autonoom nieuwe voorwerpen oppakken en sorteren, zonder daarvoor specifiek te zijn geprogrammeerd.

woensdag 13 september 2023

Sony Japan ontwikkelt adoptieprogramma voor afgedankte Aibo robothonden

Sony Japan springt daar op in en lanceert een speciaal Aibo Foster Parent Program om een nieuw thuis te vinden voor zijn ERS-1000 Aibo robothonden op leeftijd.

Het uiteindelijke doel is volgens Sony om e-afval te doen verminderen en onderdelen te gaan hergebruiken, in plaats van de honden in te laten slapen.

Het Aibo Foster Parent Program is alleen beschikbaar in Japan, maar het lijkt aannemelijk dat het niet de laatste in zijn soort zal zijn.

dinsdag 12 september 2023

200.000 robotica-enthousiastelingen hebben zich ingeschreven aan de Universal Robots Academy

Sinds de ‘opening’ in 2016 hebben al meer dan 200.000 robotica-enthousiastelingen zich ingeschreven aan de Universal Robots Academy voor een gratis opleiding. Die kunnen ze online volgen, maar wereldwijd zijn er ook al meer dan 119 fysieke trainingscentra, onder andere bij Gibas Automation in Nijkerk.

De 200.000 gebruikers van UR Academy komen uit meer dan 130 verschillende landen en hebben allemaal gratis online cursussen gevolgd of deelgenomen aan een virtuele of klassikale roboticaopleiding onder leiding van specialisten van Universal Robots of een geautoriseerde trainingspartner zoals Gibas Automation.

Het trainingsaanbod wordt voortdurend geactualiseerd en UR Academy heeft later dit jaar en in 2024 een aantal interessante aanvullingen op de planning staan. Dit omvat nieuwe UR20 e-learning die klanten leert de nieuwste cobot van Universal Robots in te stellen en te programmeren.

maandag 11 september 2023

Nieuwe robotmodellen iRobot

iRobot Corp kondigt twee van zijn slimste en krachtigste robotmodellen aan - het vlaggenschip, de Roomba Combo j9+ robotstofzuiger en dweilrobot en de Roomba j9+ robotstofzuiger. De Roomba Combo j9+ heeft een nieuwe Clean Base Auto-Fill Dock die automatisch vuil leegt en de robot bijvult met vloeistof.

iRobot onthult daarnaast ook iRobot OS 7.0, dat de Dirt Detective en SmartScrub toevoegt aan de hoeveelheid functies. Dirt Detective laat de robots weten waar de vuilste plekken zijn in huis - en wat de beste manier is om die plekken schoon te maken. De robot leert van eerdere schoonmaaktaken om automatisch prioriteit te geven aan vuilere kamers en past instellingen aan zoals zuigkracht, schoonmaakroutes en dweilen. Gebruikers kunnen hun iRobot Home-app raadplegen om kamer-voor-kamer te beoordelen hoe schoon hun woning is.

Het 4-staps schoonmaaksysteem en de unieke Dual Rubber Brushes zorgen voor een 100% sterkere zuigkrach en dweilen met een constante neerwaartse druk. D.R.I. (Dry Rug Intelligence) van iRobot betekent dat zelfs hoogpolige vloerkleden schoon en droog worden gehoudem. Dit is mogelijk dankzij het unieke Auto-Retract Mopping System dat de dweil naar de bovenkant van de robot tilt wanneer een tapijt wordt gedetecteerd om natte vlekken te voorkomen.

De nieuwe Clean Base Auto-fill Dock kan tot 60 dagen lang vuil legen en tot 30 dagen lang vloeistof bijvullen voor autonoom schoonmaken. Het Clean Base Auto-fill Dock is gemaakt van premium materialen met een houtachtige bovenkant die dienst doet als bruikbaar oppervlak, en bevat ook een plek om extra zakken en dweilpads op te bergen.

De Roomba Combo j9+ en de Roomba j9+ zijn vanaf vandaag via pre-order verkrijgbaar via www.irobot.nl. De Roomba Combo j9+ kost 1399 euro en de Roomba j9+ kost 999. euro.

donderdag 7 september 2023

Drone en robot bestrijden ridderzuring in wei

Spectro-AG heeft een methode ontwikkeld om met een drone en een robot het onkruid ridderzuring efficiënt aan te pakken. De drone detecteert de ridderzuring en geeft de locatie door aan de robot, die het onkruid vervolgens spuit.

De methode is sneller dan het handmatig nalopen van het perceel met een rugspuit, en effectiever dan het volvelds bespuiten. De methode bespaart ook op middelengebruik, omdat 90 procent van het middel het onkruid raakt. Dit is goed voor de portemonnee en het milieu.

De methode is vooral interessant voor zaaizaadproducenten, die geen onkruidzaden in hun graszaad willen hebben. Voor melkveehouders zijn de kosten van de robot en de drone nog aan de hoge kant4. Maar de drone kan ook andere informatie leveren, zoals de hoeveelheid droge stof en ruw eiwit, om het optimale maaimoment te bepalen. De directeur van Spectro-AG ziet veel potentie voor het systeem, ook voor gespecialiseerde bedrijven.

woensdag 6 september 2023

Plukrobots kunnen autonoom oogsten

Het fruitpluk seizoen is in volle gang. Zoals zoveel branches kampt ook deze tak van de agrarische sector met personeelstekorten. Er zijn nauwelijks nog mensen te vinden die dagenlang tussen de appel- en perenbomen willen vertoeven om de oogst van het te verzamelen. Daarom wordt met spanning gekeken naar de ontwikkeling van geautomatiseerde oplossingen zoals de plukrobot. 

Ook in Nederland wordt hard aan die innovatie gewerkt. In Wageningen, bij de Universiteit, is Agro Food Robotics een van de voorlopers op dit gebied. Zij hebben daarvoor enige tijd geleden het Next Food 4.0 project opgezet

Machines die, deels of geheel, automatisch fruit kunnen oogsten bestaan al enkele jaren. De meeste van die machines moeten echter wel door mensen bediend worden. Sterker nog, bij een machine die helpt bij het plukken van pruimen is mankracht onmisbaar. De machine kan de pruimen grotendeels wel zelf van de bomen plukken, maar voor het transport naar de bakken waar de pruimen in vervoerd worden, zijn mensenhanden nodig.

Het Next Food 4.0 project werkt aan de ontwikkeling van een nog slimmere robot die uiteindelijk volledig autonoom fruit kan oogsten. Dit jaar ligt de focus op de perenoogst. De robot die ontwikkeld wordt, is niet alleen voorzien van grijpers en (snoei)scharen, maar heeft ook beeldanalyse apparatuur en sensoren aan boord zodat de robot zelf het fruit kan ‘zien’ en de juiste vruchten, peren in dit geval, selecteert die geplukt kunnen worden.

maandag 28 augustus 2023

Mensachtige robot gaat aan het werk in het magazijn

De nieuwe robot Apollo kan allerlei taken in magazijnen overnemen en bijvoorbeeld helpen met laden en lossen.

Hij kan voorwerpen tot 25 kilo tillen, waardoor hij sterker is dan de Tesla Optimus, die 20 kg laadvermogen heeft. De robot moet uiteindelijk alle taken van mensen kunnen uitvoeren.

Mensen willen geen robotachtig, fysiek zwaar werk doen in zware omstandigheden, en dat zou ook niet meer hoeven, zegt Apptronik-ceo Jeff Cardenas. Zijn bedrijf maakte eerder al tien andere robotsystemen, waaronder exoskeletten, tweevoetige beensystemen en de Astra, een kleine romprobot.

vrijdag 11 augustus 2023

Een spin, gekko en robotica

Ingenieurs bij het Zwitserse ETH Zurich onderzoeksinstituut hebben een interessante robot gedemonstreerd.  Het is de 'Magnecko', die zo genoemd wordt omdat robot gebruik maakt van magneten en het ontwerp geïnspireerd is door spinnen en gekko's.

De robot is in staat om, op metalen oppervlakken, zelfs ondersteboven te lopen door het gebruik van elektropermanente magneten in zijn poten.

Elk van de robots voeten kan tot wel 2.5 keer het gewicht dragen van de gehele robot.

donderdag 27 juli 2023

Carrefour breidt test met bezorgrobot uit

Supermarkt Carrefour begon in januari van dit jaar een test met autonome bezorgrobots die vanuit winkels bij klanten thuis bezorgen. Dat experiment wordt nu opgeschaald.

In eerste instantie beperkte de test zich vooral tot de regio Zaventem, maar nu rijden de wagentjes ook in Knokke.

De robots bezorgen boodschappen binnen een straal van 400 meter rondom de winkel.

maandag 24 juli 2023

Lenige robothond kost evenveel als een iPhone

Robotfabrikant Unitree heeft verbeterde versies van zijn robothond aangekondigd. De Go2 kan dankzij nieuwe LIDAR-sensoren veel trucjes, sneller rennen en met je praten dankzij een ChatGPT-integratie.

Sterker nog: hij kan een handstand doen en vervolgens op twee pootjes een trap aflopen.

De robots zijn er in verschillende uitvoeringen en met allerlei extra's, zoals een robotarm, waarmee de Go2 bijvoorbeeld zelfstandig plastic afval kan oprapen en in de prullenbak kan doen.

Zijn prijs begint bij 1600 dollar.


vrijdag 21 juli 2023

UV-C-robot tegen meeldauw

In 2005 ontwikkelde het Nederlandse bedrijf CleanLight een alternatief om fungiciden te bestrijden op basis van UV-licht. In 2023 gebruiken meer dan 5000 telers in 40 landen CleanLight om hun gewassen te beschermen met deze duurzame technologie.

De hiervoor ontwikkelde UV-robot is volledig autonoom en is gebouwd om voornamelijk in polytunnels en open velden te werken. Hij hoeft dus niet over een railsysteem te rijden, zoals in kassen gebruikelijk is.

Met een snelheid van ongeveer 2 km per uur en batterijwisseltechnologie kan één UV-robot de ziekte onder controle houden in een teeltgebied van ongeveer 4 hectare.

Tijdens het seizoen 2023 rollen Antobot en CleanLight de service uit naar de partner-telers van Antobot in Engeland. Voor 2023 zit men al vol.

zondag 9 juli 2023

Eindhovense voetbalrobots opnieuw wereldkampioen

Studententeam Tech United van de TU Eindhoven prolongeerde vandaag de wereldtitel robotvoetbal tijdens de RoboCup, het wereldkampioenschap voor autonome robots. Voor de voetbalrobots is het de vierde keer op rij dat ze het WK winnen, en de zevende wereldtitel sinds hun bestaan.
 
In het Franse Bordeaux won Tech United in de finale met 6-2 van een ander team uit de Brainport-regio, de Falcons van de Veldhovense chipfabrikant ASML. De robots waren, zeker in de eerste helft, aan elkaar gewaagd en speelden defensief sterk. Na een ruststand van 2-0 ontstonden in de tweede helft meer kansen en kon Tech United met sterke aanvallen uitlopen naar een overtuigende zege.

Met de titelwinst geeft Tech United het goede voorbeeld aan de Oranje Leeuwinnen die later deze maand het WK in Australië en Nieuw-Zeeland spelen. Niet voor niets luisteren de voetbalrobots naar namen als Lieke Motors en Jackie Groenestroom.

De zege is onder andere het resultaat van de ontwikkeling die de voetbalrobots dit jaar doormaakten. Ze zijn wendbaarder dan voorheen vanwege een nieuw platform, de zogeheten swerve drive. Deze bestaat uit drie bestuurbare wielen. Hierdoor kunnen de robots nog beter roteren. Omdat de aandrijving gebruikt maakt van twee motoren per wiel (één om het wiel in de juiste richting te zetten en een voor de uiteindelijke aandrijving), kunnen de rotbotvoetbalsters ook tot 3 keer sneller accelereren dan voorheen, met snelheden tot 7 meter per seconde.

vrijdag 7 juli 2023

Schubdier als inspiratie voor robot

Onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Intelligente Systemen (MPI-IS) hebben een miniatuur-magneetveldgeleide robot ontwikkeld voor medische toepassingen.

Dankzij het flexibele en zachte ontwerp van het lichaam, geïnspireerd op de anatomie van het schubdier, kan de robot zich veilig in het menselijk lichaam verplaatsen om op niet-invasieve wijze medicijnen toe te dienen, bloedingen te stoppen en tumoren te vernietigen door middel van hoge temperaturen.

Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications beschrijft een prototype van een apparaat. Het bestaat uit twee magnetische lagen die zijn bevestigd aan een zachte polymeerschaal bedekt met een laag ‘pantser’, gemaakt van metalen elementen die, net als het schaalpantser, op elkaar zijn gestapeld.

woensdag 5 juli 2023

Een robot op het land

Een robot die op het land werk overneemt van een boer en zijn trekker. Is dat een goed idee? Ja, vinden de vier oprichters van AgXeed.

Het bedrijf van Lars Schmitz, Sander Pop, Joris Hiddema en Rienk Landstra ontwikkelt niet alleen de AgBot, maar een heel platform voor het beheren van de processen op de boerderij.

Het meest opvallende stuk hardware van AgXeed is de AgBot: een autonoom landbouwvoertuig dat 24 uur per dag inzetbaar is. De AgBot kan lang en autonoom werken, houdt gedetailleerd bij wat hij doet, en is bovendien veel lichter dan traditionele trekkers. Daardoor treedt minder verdichting van de grond op, wat beter is voor de landbouw, de natuur en het klimaat.

dinsdag 4 juli 2023

SARA Robotics biedt met robot dat extra stapje sociale zorg

De zorg kampt met een groot personeelstekort waardoor de werkdruk hoger en hoger wordt. Om medewerkers te ontlasten en te helpen extra zorg te bieden, ontwikkelde de Eindhovense startup SARA Robotics een speciaal home systeem, inclusief zorgrobot SARA.

De robot werkt als sociale aanwezigheid in verpleeghuizen en wordt onder andere ingezet om onbegrepen gedrag van dementerenden begrijpbaar te maken.

SARA Robotics biedt verschillende soorten robots aan. De SARA One is een stationaire robot die je met behulp van wieltjes zelf kunt verplaatsen. De SARA Drive heeft speciale sensoren waardoor deze zelfstandig kan rijden. In beide robots zitten speakers en een scherm verwerkt.

Het SARA-platform wordt door 15 zorginstellingen gebruikt. In samenwerking met de zorginstellingen, zorgprofessionals en experts uit de de psychiatrische geriatrie en de gehandicaptenzorg, wordt het platform continu doorontwikkeld.

maandag 3 juli 2023

Draag je straks een robot-PA op je schouder?

Aan de Universiteit van Maryland is een draagbare robot ontwikkeld die je van advies voorziet op allerlei gebied.

Calico weegt slechts 18 gram en kan bijvoorbeeld hart en longen beluisteren, of een dokter kan hem in real time op afstand bedienen. En omdat het systeem al een versnellingsmeter heeft, kan het worden gebruikt om vallen te detecteren.

zaterdag 17 juni 2023

Overname iRobot door Amazon mag van Britse toezichthouder

De Britse toezichthouder keurt de overname goed van iRobot Corp door Amazon voor 1,7 miljard dollar. iRobot is de maker van de Roomba robotstofzuiger.

De Competition and Markets Authority (CMA) zegt geen bezwaren te zien tegen de overname.

In april had de CMA een zogeheten Fase 1 -onderzoek gelanceerd naar de deal die in augustus vorig jaar werd aangekondigd toen Amazon zijn stal van smart-home-apparaten wilde uitbreiden. Daartoe behoren onder meer de Alexa-spraakassistent, slimme thermostaten, beveiligingsapparaten en een hondachtige robot genaamd Astro.

donderdag 8 juni 2023

Spot opent nu zelf deuren

Robotfabrikant Boston Dynamics heeft een reeks verbeteringen voor zijn Spot-robothond aangekondigd. Zo kan Spot voortaan geheel zelfstandig dichte deuren openen en moet de robot een stuk veiliger zijn als hij in dezelfde ruimte als mensen aan het werk is. 

De nieuwe functie waarmee de robot tijdens autonome missies gesloten deuren kan openen is volgens het bedrijf nog in bèta. Boston Dynamics kondigde ook hardware-upgrades voor de robothond aan, zoals een nieuw geïntegreerd audiovisueel systeem. 

De robot is daarbij voorzien van waarschuwende veiligheidslichten, een zoemer en een speaker. Het systeem kan met geluiden en lichtpatronen mensen in de buurt waarschuwen. Bovendien moet Spot voortaan beter overweg kunnen met gladde of natte oppervlakken.

woensdag 31 mei 2023

High Tech Campus Eindhoven lanceert nieuwe Urban Air Mobility (drone) Hub

Op de High Tech Campus Eindhoven is een Urban Air Mobility (UAM) Hub gelanceerd. Deze geavanceerde hub is voortgekomen uit het succesvolle Flying Forward 2020 (FF2020) project en speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van een testlocatie voor stedelijke drones: Beyond Visual Line Of Sight (BVLOS), evenals een open innovatie-ecosysteem voor Urban Air Mobility.

De UAM Hub op de Campus brengt ontwikkelaars van stedelijke mobiliteitsoplossingen samen met strategische partners die werken aan innovaties op het gebied van Urban Air Mobility voor de stad van de toekomst. Bovendien worden er eindgebruikers betrokken bij het integreren van Urban Air Mobility in diverse toepassingen op het gebied van beveiliging, inspectie en bezorging.

Tijdens het lanceringsevenement werd de Urban Air Mobilitiy Hub officieel aangekondigd en werden er elf drone demonstraties getoond, waaronder:

•    Senhive: Real-time detectie voor veiligere vluchten
•    Altitude Angel: Guardian UTM (Unmanned Traffic Management)
•    Nimo Drone Security: Spyder controle
•    Qualified.technology: Het Nederlandse drone-ecosysteem
•    Soliton Systems, VodafoneZiggo & 5G Hub: Een 5G-verbonden auto
•    Aero Team Eindhoven: De toekomst van drones in Virtual Reality (V.R.)
•    Droneland & Airhub: DJI M30T-Dock en vlootbeheersysteem
•    DroneQ: Geavanceerde dronebezorging
•    Avular: Drones voor industriële inspectie
•    Flyvercity: 5G-verkeersbeheerdiensten
 

woensdag 17 mei 2023

Eerste robotmaaier voor opvegen van gras

EcoFlow Blade is volgens de leverancier de eerste intelligente robotmaaier die ook grasresten, takjes en bladeren kan opvegen. Hiermee bespaar je tijd en maak je van gazononderhoud een leuke en eenvoudige ervaring.

De Blade kan niet alleen het gras maaien maar ook vegen. Met zijn Lawn Sweeper Kit gebruikt de Blade een geavanceerde LiDAR-sensor (Laser imaging Detection And Ranging) en een ingebouwde camera om grasresten, takjes en bladeren te lokaliseren en op te ruimen, voordat het op een vooraf ingestelde locatie wordt gedeponeerd.
 
In tegenstelling tot andere robotmaaiers die fysieke grensmarkeringen nodig hebben, kunnen Blade-gebruikers de omtrek van het gazon bepalen in de EcoFlow-app en de maaier binnen deze virtuele grenzen laten werken. Hiervoor gebruikt de Ecoflow Blade zijn LiDAR-sensor, de ingebouwde camera en X-Vision real-time kinematic (RTK) navigatie. Gecombineerd zorgen deze technieken ervoor dat de Blade alles maait en opveegt wat gemaaid en opgeveegd moet worden en vooral alles laat staan wat niet gemaaid moet worden.
 
Dezelfde technologie helpt de Blade ook om obstakels te vermijden. Dit voorkomt dat de maaier vast komt te zitten en tussenkomst van de gebruiker vereist en het gras beschadigt. Dankzij de grote omni-directionele wielen van Blade kan hij ook obstakels tot wel 40 mm hoog overwinnen.

Blade beschikt over 4G en eSIM, zodat gebruikers altijd de exacte locatie kunnen volgen en bij diefstal het apparaat kunnen tracken. Het mes wordt geleverd met "3+1" jaar garantie en levenslange gratis vervanging van accessoires.

maandag 8 mei 2023

5G-dronenetwerk voor haveninspectie

Het Antwerpse havengebied is begonnen met de inzet van drones, die op afstand worden aangestuurd via een 5G-verbinding. Deze autonome drones moeten helpen bij de haveninspectie.

Het gebied dat deze geautomatiseerde drones moeten inspecteren beslaat in totaal meer dan 120km². De drones maken achttien keer per dag een vluchtronde vanaf hun basisstations, die zich op verschillende plekken rondom de haven bevinden.

Volgens de haven is dit netwerk een 'wereldprimeur', omdat het de eerste implementatie is van dronevluchten buiten het visuele zicht van de piloot 'in een complexe industriële omgeving'.

dinsdag 2 mei 2023

Robotstofzuigerfabrikant Neato stopt

Neato Robotics houdt op te bestaan, omdat bepaalde financiële doelen niet werden gehaald. Het Duitse moederbedrijf belooft de clouddiensten van de robotstofzuigers echter nog vijf jaar te onderhouden en blijft reparatiediensten en reserveonderdelen aanbieden.

Neato was in 2005 opgericht en had kenmerkende D-vormige robotstofzuigers, met de platte zijde aan de voorzijde van de stofzuiger. Daarnaast kregen de stofzuigers vrij vroeg technieken als wifi en lidar. Met laatstgenoemde kon de stofzuiger de omgeving in kaart brengen.

zaterdag 15 april 2023

Robot kan eitje pakken

Onderzoekers hebben een betaalbare, energie-efficiënte robothand ontworpen die verschillende voorwerpen kan vastpakken door alleen zijn pols te bewegen.

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben laten hun zachte, 3D-geprinte robothand verschillende voorwerpen vastpakken met de juiste druk. Daarnaast is deze bot energiezuinig. Een volledig aangedreven robothand, met motoren voor elk vingergewricht, heeft namelijk flink veel energie nodig.

De nieuwe robot kan alleen zijn pols bewegen en verbruikt daardoor minder energie. Door die passieve beweging is hij bovendien veel makkelijker te besturen.

donderdag 13 april 2023

Robot Sam helpt Medisch Centrum Leeuwarden met desinfecteren

Een primeur voor de ziekenhuisapotheek van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). De cleanrooms en bereidingsruimte van MCL zijn pasgeleden gedesinfecteerd door een robot: robot Sam.

Robot Sam lijkt op een soort rechtopstaande tl-buis op een rijdend onderstel. Het dient als gereedschap voor schoonmaakmedewerkers om een ruimte sneller en veiliger te desinfecteren.

Sam kan volgens de makers 99,9 procent van de ziekteverwekkende bacteriën doden. Ruimtes als verpleegafdelingen of operatiekamers kunnen door Sam worden schoongemaakt.

woensdag 29 maart 2023

iRobot introduceert Roomba Combo i8+ robotstofzuiger en dweilrobot in Nederland

Met de Roomba Combo i8+ introduceert iRobot naar eigen zeggen een nieuwe gebruiksvriendelijke manier van stofzuigen en dweilen. Met de extra Roomba Combo Bin is de robot gemakkelijk te veranderen van een stofzuiger voor alle vloeren naar een stofzuiger en dweil voor harde vloeren. De robot detecteert de Roomba Combo-opvangbak automatisch als het tijd is voor een combineerde schoonmaak.

Met de Roomba Combo i8+ heb je twee keuzes. Wil je het hele huis laten stofzuigen inclusief vloerkleden en tapijt en is dweilen niet nodig? Kies dan voor ‘alleen stofzuigen’ met de standaard opvangbak van de Roomba Combo i8+. Kunnen jouw harde vloeren wel een grondige schoonmaakbeurt gebruiken? Plaats dan de meegeleverde Roomba Combo-opvangbak in de robot. De Roomba Combo i8+ weet nu dat als het tijd is om zowel te stofzuigen als te dweilen. De Roomba Combo i8+ kan tot 55 m² dweilen. Hij gebruikt herbruikbare, wasbare dweilpads die minstens 30 keer meegaan. De Roomba Combo i8+ leegt zichzelf in de Clean Base Automatic Dirt Disposal in een AllergenLock zak waardoor jij zo’n 60 dagen niet hoeft om te kijken naar de Roomba Combo i8+.

Voor een intelligente schoonmaakbeurt met iRobot OS leert de Roomba Combo i8+ de indeling van je huis door Imprint Smart Maps te maken. Een taak kan gestart worden via de iRobot Home-app of met een commando, mocht je een spraakassistent in huis hebben. 'No Mop Zones' kunnen worden ingesteld om ruimten uit te sluiten waar niet gedweild mag worden. Je kan kamers een naam geven, maar ook specifieke plekken in een kamer zoals "de speelhoek” of “de zithoek". Zo kies je ervoor dat de robot niet het vloerkleed dweilt tijdens de (stofzuig- en) dweilbeurt bij de bank, maar na een filmavond wel de popcorn rond de bank opzuigt tijdens zijn schoonmaakronde.

De Roomba Combo i8+ robotstofzuiger en dweilrobot met Clean Base Automatic Dirt Disposal is vanaf vandaag te koop in Nederland voor 799 euro via www.irobot.nl en binnenkort verkrijgbaar bij Coolblue en Bol.com. De Roomba Combo i8+ robotstofzuiger en dweilrobot is ook zonder Clean Base te koop en kost 599 euro. Deze is verkrijgbaar bij dezelfde verkooppunten.
 

vrijdag 24 maart 2023

STIGA lanceert autonome robotmaaier

STIGA, de Europese fabrikant en distributeur van tuinmachines en -apparatuur, lanceert de STIGA A1500 autonome robotmaaier. Met de autonome robotmaaier zorgt STIGA voor een revolutie op het gebied van gazonverzorging, dankzij vernieuwde technologie, een effectief maaisysteem en duurzaam ontwerp.

Eerdere generaties robotmaaiers ondervinden vaak problemen zoals GPS-signaalverlies, inflexibele grensdraden en geblokkeerde radiosignalen. Stukken gras worden hierdoor gemist, er wordt teveel gemaaid of hulp van de eigenaar is nodig wanneer de robotmaaier bijvoorbeeld vastloopt.
 
De STIGA A1500 beschikt over vernieuwde technologie A close-up of a flashlight
 
De autonome robotmaaier maakt bovendien gebruik van een GPS-gebaseerde virtuele perimeter in plaats van inflexibele fysieke draden. Hierdoor is er geen fysieke opstelling nodig en kan de robotmaaier zonder gedoe worden verplaatst, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een barbecue in de zomer. De perimeter kan worden beheerd via de STIGA GO-app, waarbij eigenaren volledige controle hebben over het gedrag en de status van hun robot.
 
Dankzij STIGA’s AGS technologie leert en onthoudt de robotmaaier waar GPS-ontvangst zwak of onderbroken is en stelt hij vast waar blinde vlekken in de tuin bestaan. Het gebruikt deze informatie vervolgens om telkens de meest effectieve maairoute te plannen, precies te voorspellen waar en wanneer het moet maaien en welke weersomstandigheden er op dat moment zijn. De robotmaaier heeft daarbij volledige connectiviteit met het referentiestation gedurende de hele route.

donderdag 23 maart 2023

KPN introduceert ‘Drone Connect’ voor veilige dronevluchten

KPN toonde afgelopen week tijdens Amsterdam Drone Week 2023 een nieuwe dienst ‘Drone Connect’ waarmee drones aan het mobiele 5G-netwerk van KPN worden gekoppeld en via de routeplanner de juiste vluchroute kan worden geselecteerd. Daarnaast kunnen drones dankzij application priority” voorrang krijgen op het netwerk zodat draadloze besturing, positiebepaling, communicatie en data uitwisseling gegarandeerd zijn.

Naast connectiviteit voor besturing, data-uitwisseling en positiebepaling biedt Drone Connect volgens KPN gebruikers extra zekerheden, zodat de vlucht veilig en efficiënt gerealiseerd kan worden. Met behulp van 5G technologie kan KPN mobiele connectiviteit van de drone met voorrang beschikbaar houden, ook als het bijvoorbeeld drukker is op het netwerk. Dit biedt bijvoorbeeld uitkomst voor drone toepassing bij kritische processen of bij gebruik door hulpdiensten tijdens calamiteiten.

Daarnaast heeft KPN een routeplanner voor drones ontwikkeld. Aangezien drones de lucht in gaan is het van belang te weten hoe het gesteld is met de dekking in de lucht. Met de routeplanner wordt inzicht gegeven in de kwaliteit van de netwerkdekking op de verwachte vluchtroute. Hierdoor kan de vlucht worden voorbereid en aangepast naar aanleiding van de behoefte aan connectiviteit. Erg belangrijk, want een drone moet altijd bestuurbaar blijven. Zeker wanneer de drone buiten het gezichtsveld wordt bestuurd, wat ook wel “BVLOS” (beyond visual line of sight) wordt genoemd.

Ondanks dat het aantal drones en onbemande luchttoestellen fors toeneemt is er nog geen inrichting en controle van het luchtruim. Op het gebied van wetgeving en regulering worden inmiddels stappen gezet, dat is eveneens cruciaal om commerciële drones mogelijk te maken. Dit onderwerp staat ook hoog op de agenda tijdens Amsterdam Drone Week.


dinsdag 21 maart 2023

DHL robotiseert in zijn pakketsorteercentrum

DHL Parcel en robotintegrator AWL zijn erin geslaagd om een robottoepassing te ontwikkelen die de dozen van een willekeurig samengestelde pallet kan afnemen en opzetten op de lopende band van een sorteerinstallatie. De innovatie combineert robotgestuurde AI-Vision met grijpertechnologie, waardoor pakketten van divers formaat en gewicht op de sorteerband gezet kunnen worden.

De robot kan tot 31,5 kg tillen en 800 pakketten per uur verwerken en automatiseert werk dat eerder alleen door mensen werd gedaan.

De diversiteit aan pakketten en de hoge snelheid waarmee er gedepalletiseerd wordt door de robot, is wat deze oplossing uniek maakt.  

Klanten van DHL leveren zendingen onder meer aan op pallets. Een pallet met bijvoorbeeld uiteenlopende bestellingen van een webshop wordt in een palletstation geplaatst, waarna de robot de pakketten op de sorteerband zet zodat ze naar hun bestemming gesorteerd kunnen worden. De krappe arbeidsmarkt noodzaakt de logistiek tot robotisering.

woensdag 8 maart 2023

Autonome robot voor op de bouwplaats

Honda maakt al enkele jaren opvallende robots. Het nieuwste model is speciaal ontwikkeld als 'werkpaard' voor op bouwplaatsen.

Die robot ziet eruit als een kleine platte kar. Een soort zelfstandige heftruck, die per keer twee pallets aan bijvoorbeeld bouwmaterialen kan vervoeren.

De robot heeft een groter laadvermogen dan zijn voorgangers: goed voor twee pallets achter elkaar dus, met een totaal gewicht tot zo'n 900 kilo.

De robot heeft een maximumsnelheid van 16 kilometer per uur en kan zelfstandig tot 10 uur of 45 kilometer rijden.

donderdag 16 februari 2023

EU gaat overname Roomba-maker iRobot door Amazon onderzoeken

De Europese Unie start een concurrentieonderzoek naar de overname van Roomba-stofzuigermaker iRobot door Amazon. Dat zeggen ingewijden tegen de Financial Times.

Onderzoekers bij de Europese Commissie zouden onder meer privacyzorgen over de overname hebben.

Amazon kondigde in augustus aan dat het iRobot wil overn

woensdag 15 februari 2023

Oostends softwarebedrijf sluit deal met Saoedisch roboticabedrijf

Het softwarebedrijf Zorabots uit Oostende heeft een miljoenencontract binnengehaald bij het Saoedische QSS. Dat roboticabedrijf ontwikkelde een humanoïde robot die draait op ZBOS, het softwareplatform van Zorabots.

De robot was eerder deze maand nog een trekpleister op het technologiecongres LEAP in Ryad.

Het contract houdt in dat de Saoedi's honderdduizend licenties licenties nemen voor vijf jaar. Het contract is voor Zorabots een kleine honderd miljoen euro waard.

donderdag 9 februari 2023

TP-Link introduceert Tapo RV10-robotstofzuigers

TP-Link lanceert zijn eerste robotstofzuigers in de Tapo-serie. Het bedrijf introduceert verschillende modellen met en zonder dweilfunctie.

Het bedrijf richt zich met de RV10-serie, bestaande uit een RV10-stofzuiger naast Plus- en Lite-varianten, op het relatief goedkope marktsegment. De drie modellen hebben geen lidarsensoren om de kamer te navigeren of obstakels te vermijden.

De Tapo RV10 Lite, RV10 en RV10 Plus komen later deze maand beschikbaar, in ieder geval in de VS en het VK.

Volgens TP-Link heeft de RV10 Lite een stofbak van 800ml. De RV10 en RV10 Plus hebben er een van 500ml, naast een waterreservoir van 300ml voor een dweilfunctie.

vrijdag 3 februari 2023

Robotics Centre aan TU Twente gestart

Een belangrijke mijlpaal op de Universiteit Twente: het Robotics Centre is sinds januari officieel gestart. Het Robotics Centre is dé plek waar studenten worden opgeleid en partners als (semi-)overheden, bedrijven, NGO’s en kennisinstellingen samenwerken aan robotica-oplossingen die ons dagelijks leven verbeteren.

Het centrum is volgens de universiteit dé plek waar de toekomst van robotica vormgegeven wordt en waar tegelijkertijd mensen centraal staan. ‘We hebben vooral oog voor de combinatie tussen techniek en mens en maatschappij. Naast dat er nieuwe innovaties en oplossingen worden ontwikkeld binnen de thema’s gezondheidszorg, industrie en samenleving, zijn we ook een plek voor inspiratie, discussie en dialoog. Geen gesloten bolwerk, maar een plek waar iedereen terechtkan, ook niet-academici.

Het Robotics Centre van de UT is een gezamenlijk initiatief van  de faculteiten Engineering Technology (ET) en Electrical Engineering, Mathematics en Computer Science (EEMCS).

Het Robotics Centre van de UT wordt getrokken door de faculteiten EEMCS en ET en werkt actief samen met de overige faculteiten en UT-onderzoeksinstituten. Het managementteam bestaat naast Van Roon uit de hoogleraren Stefano Stramigioli, Herman van der Kooij, Dirk Heylen en Dannis Brouwer en Jan Broenink als opleidingsdirecteur van de master Robotics.

Qua infrastructuur wordt er gebruikgemaakt van de verschillende roboticalabs op de campus. De plannen voor een eigen plek voor het centrum in gebouwen de Westhorst en Carré zijn in ontwikkeling.

Op 28 maart , tijdens de jaarlijkse UT Robotics Day, wordt het Robotics Centre officieel gelanceerd.

donderdag 19 januari 2023

DHL opent geautomatiseerde magazijn met robotpicking voor Peek & Cloppenburg

DHL Supply Chain heeft een volledig geautomatiseerd robotpicksysteem in gebruik genomen voor zijn oude klant Peek &Cloppenburg in zijn logistieke centrum in Staufenberg, Nedersaksen. De 6000 vierkante meter grote AutoStore van Element Logic is zelfs een van de grootste volledig geautomatiseerde opslag- en ophaalsystemen in Duitsland.

Het is gevestigd in een van vijf hallen van elk 10.000 vierkante meter en telt 50 laadpoorten.

Vanuit Staufenberg in Nedersaksen verzorgt DHL Supply Chain de Duitse e-commerceactiviteiten van de moderetailer voor klanten in Oostenrijk, Polen en Nederland. Het gaat om de verzending van nieuwe bestellingen en de verwerking van retouren, evenals de opslag van 3,5 miljoen modeartikelen.

Dankzij het AutoStore-systeem kan de voorraad continu worden gecontroleerd en kan een hoge efficiëntie in opvraging worden gegarandeerd, schrijft DHL. Op deze manier worden klantorders nog sneller en betrouwbaarder verwerkt.

woensdag 18 januari 2023

Boston Dynamics leert Atlas-robot gereedschap bezorgen

De tweebenige Atlas-robot heeft nu ook geleerd hoe hij op een bouwplaats een tas met gereedschap moet bezorgen. Atlas kan nu, weliswaar in een gesimuleerde omgeving, met een tas een steiger op klimmen.

Boston Dynamics zegt dat ze niet alleen wilden dat de robot al deze taken uit kan voeren, maar dat Atlas dit 'net zo snel' als een mens kan doen.

Overigens heeft Boston Dynamics niet het doel om Atlas als bouwplaatsrobot te verkopen. Atlas is een onderzoekplatform waarmee het bedrijf wil onderzoeken en aantonen wat mogelijk is met zijn robottechnologie.

dinsdag 10 januari 2023

Roborock toont S8-serie robotstofzuigers

Roborock heeft zijn nieuwe reeks robotstofzuigers getoond. Er zijn drie modellen aangekondigd: een lage- midden- en hogesegmentstofzuiger.

De grootste verbetering ten opzichte van de S7-serie is de zuigkracht. Alle drie de modellen kunnen met een kracht van 6000Pa zuigen. Ook moeten ze volgens de fabrikant sneller hun schoonmaakronde kunnen voltooien.

De S8 Plus en Pro Ultra, respectievelijk het een-na- en het duurste model, komen met een dockingstation waarin ze zichzelf kunnen legen.