zondag 21 juli 2024
Tech United wordt in Eindhoven wereldkampioen robotvoetbal
Op de RoboCup 2024 werd Tech United voor de achtste keer wereldkampioen robotvoetbal in de Middle Size League (MSL). In een harde wedstrijd met gele kaarten over en weer won het team van de TU Eindhoven met 6-1 van het Chinese BigHeroX, dat in de halve finales nog korte metten maakte met de Falcons van ASML. Ook in de andere leagues zijn nieuwe kampioenen gekroond. De zorgrobot van Tech United eindigde op een verdienstelijke vijfde plaats.
Van Perslucht was met drie goals de robot of the match in de finale van de MSL. De nummer vier van Tech United schoot van afstand meerdere malen met scherp in een verder harde finale waarin BigHeroX regelmatig de beuk erin gooide. De andere goals van Tech United kwamen op naam van Robodinho, Zessi en de Moer.
Door een kapotte zekering moest het Chinese team een groot deel van de tweede helft met een robot minder spelen. Van Perslucht kreeg in de slotfase een publiekswissel in een vermakelijke finale die door het publiek gewaardeerd werd, getuige de wave die in de tweede helft werd ingezet.
In de @HOME-league streden de teams om hun robot de beste hulp in een thuissituatie te maken. Van de vaatwasser vullen tot koffie brengen, deze robots moesten het allemaal kunnen. Zo komen we steeds dichterbij praktische hulp in huis, waar bij een vergrijzende bevolking vanzelfsprekend steeds meer vraag naar gaat zijn. Het Japanse team Hibikino-Musashi@Home ging in de Domestic Platform Standard-competitie met de eerste prijs aan de haal. Tech United werd verdienstelijk vijfde.
Bij een ramp, zoals bij een aardbeving, moet er tussen de brokstukken snel gezocht worden naar overlevenden. En dan zijn er plekken of situaties die voor mensen niet veilig zijn, maar waar robots wel kunnen komen. De robots in de Rescue league worden getraind op parcours die door echte reddingswerkers zijn ontworpen. De winnaars in die categorie in de Major League is het team Robotec.
donderdag 18 juli 2024
Kennis van mieren leidt tot doorbraak in robotnavigatie
In de toekomst zouden minuscule autonome robots ingezet kunnen worden voor een breed scala aan toepassingen, van het bijhouden van voorraden in magazijnen tot het opsporen van gaslekken in de industrie. Op 17 juli 2024 hebben de onderzoekers hun bevindingen gepubliceerd in Science Robotics.
Kleine robots, met een gewicht van tientallen tot een paar honderd gram, hebben talloze interessante praktische toepassingen. Door hun lichte gewicht zijn ze extreem veilig, zelfs als ze per ongeluk tegen iemand opbotsen. En dankzij hun geringe grootte, schuwen ze ook de kleine ruimte niet.
Het grootste obstakel is dan ook dat dit soort robots zelf moeten kunnen navigeren om hun taken uit te voeren. Om dit probleem op te lossen, kunnen de robots hulp krijgen van externe infrastructuur. Zo kunnen ze buiten gebruik maken van GPS-satellieten of binnen van draadloze communicatiebakens. Het is echter vaak niet wenselijk om afhankelijk te zijn van dergelijke infrastructuur: binnen heb je geen GPS, en in volgebouwde omgevingen zoals moderne steden tussen hoge gebouwen is het dikwijls nogal onnauwkeurig. Het alternatief van het installeren en onderhouden van bakens is daarentegen vrij duur of simpelweg niet mogelijk, bijvoorbeeld bij reddingsoperaties.
De AI die doorgaans wordt gebruikt voor autonome navigatiemet de sensoren en rekenkracht op de robot zelf is in principe ontworpen voor grote robots, zoals zelfrijdende auto's. Deze aanpakken zijn gebaseerd op zware, energieslurpende sensoren zoals LiDAR-afstandsmeters, die niet eens gedragen kunnen worden door kleine robots. Een andere optie is het gebruiken van een zeer energiezuinige zichtsensor die rijke informatie over de omgeving levert als basis voor zeer gedetailleerde 3D-kaarten. Hiervoor is echter veel rekenkracht en geheugen nodig, en de bijbehorende computerapparatuur is te groot en verbruikt te veel energie voor zulke kleine robots.
De voorgestelde op insecten geïnspireerde navigatiestrategie stelde een 56 gram wegende CrazyFlie drone, uitgerust met een omnidirectionele camera, in staat om afstanden tot 100 meter af te leggen met slechts 1,16 kB aan geheugen. Alle berekeningen werden gedaan op een piepkleine computer, een zogeheten microcontroller, die in veel goedkope elektronische apparaten te vinden is.
dinsdag 16 juli 2024
Service robots groeien zes keer sneller dan industriële robots
Technologische vooruitgang en een toenemende vraag in de gezondheidszorg, logistiek, horeca en huishoudelijk gebruik, hebben ervoor gezorgd dat het totale aantal dienstrobots in de loop der jaren is gestegen.
Tussen 2016 en 2023 is hun aantal meer dan verdrievoudigd, van ongeveer 10 miljoen tot bijna 36 miljoen vorig jaar. De opwaartse trend zal zich dit jaar voortzetten, waarbij het totale aantal van deze machines zal stijgen tot meer dan 38 miljoen.
Volgens gegevens van Altindex.com zal de markt voor servicerobots naar verwachting met 66 procent groeien en in 2028 een waarde bereiken van 55 miljard.
maandag 15 juli 2024
Chinese wetenschappers creëren robot met menselijke hersencellen
De universiteit van Tianjin gelooft dat deze technologie kan leiden tot de ontwikkeling van computersystemen die meer op echte hersenen lijken. De onderzoekers zeggen dat het op termijn zelfs kan leiden tot nieuwe behandelingen voor mensen met hersenproblemen.
Dit onderzoek is ondertussen een prioriteit geworden in China, aangezien de technologie in Amerika al veel aandacht kreeg door Neuralink, een project gesteund door Elon Musk.
vrijdag 12 juli 2024
Lidl Nederland zet 'grote stap' in duurzame landbouw met innovatieve onkruidrobot
De Odd.Bot wiedrobot levert ook een bijdrage aan regeneratieve landbouw. Het verwijderde onkruid wordt hergebruikt als groenbemester, wat de bodemkwaliteit verder verbetert. Bovendien werkt de robot volledig elektrisch en dus uitstootvrij.
donderdag 11 juli 2024
FANUC opent grote robotfabriek in VS
De nieuwe faciliteit zal geavanceerde productproductie en op maat gemaakte automatiseringssystemen ondersteunen. Daarnaast bevat het magazijnruimte voor meer dan 6.000 snel leverbare robots en tienduizenden onderdelen.
Sinds 2019 heeft FANUC America meer dan 400 banen gecreëerd in Michigan en meer dan $187 miljoen geïnvesteerd, inclusief een 42.831 vierkante meter grote North Campus-faciliteit en nieuwe hoofdkantoren in Mexico en Canada.
woensdag 10 juli 2024
Robot Sam ontsmet kamers UZ Gent
Normaal gebeurt het schoonmaken handmatig. De schoonmaakploeg van het UZ Gent gebruikt chemische producten en om zeker te zijn dat alle ziekteverwekkers dood zijn, laten ze de kamer daarna 24 uur rusten. 'Robot Sam' van het Nederlandse bedrijf Loop Robots brengt daar verandering in.
De trouwe hulp van de schoonmaakploeg gebruikt UV-C-licht om ervoor te zorgen dat virussen en bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen.
dinsdag 9 juli 2024
China investeert fors in humanoïde robots
China zet stevig in op de ontwikkeling van humanoïde robots en wil deze breed inzetten in diverse sectoren zoals gezondheidszorg, onderwijs en publieke diensten.
In Dalian, een kuststad in het noordoosten, wordt volop gewerkt aan de ontwikkeling van robots voor thuis en op kantoor. Deze geavanceerde robots zijn uitgerust met slimme AI om gezichtsuitdrukkingen en emoties te tonen.
maandag 8 juli 2024
Astro-robots stoppen na minder dan 1 jaar al met werken
Astro is een robot voor zakelijk gebruik, die aangeboden werd aan kleine en middelgrote bedrijven. Het toestel heeft iets weg van een robothond. De bedoeling is dat de robot rondrijdt in magazijnen en daar helpt om de inventaris te beheren.
De Astro-robots kwamen met een prijskaartje van $2350. Daar blijft het echter niet bij: bovenop die startprijs, moesten bedrijven ook een abonnement afnemen. Dat diende om de instructies voor en beelden van de robot in op te slaan, zodat die goed z’n werk kon doen.
Opmerkelijk is dat Amazon de robot niet louter uit verkoop haalt: het bedrijf komt met een nieuwe Astro-robot, die deze keer geschikt is voor thuisgebruik.
donderdag 4 juli 2024
Vandewiele automatiseert met magazijnrobots van Exotec
Al tientallen jaren vertrouwde Vandewiele op een miniload systeem voor de opslag van kleine onderdelen. Door de toenemende diversiteit aan producten en groeiende productie-eisen voldeed het huidige systeem niet meer aan de vereiste prestaties. Het werd dus tijd voor een upgrade, en het Skypod Systeem bleek een geschikte oplossing voor Vandewiele. Exotec’s systeem biedt een efficiënte oplossing door de beschikbare ruimte beter te benutten en bakken te stapelen in rekken tot twaalf meter hoogte.
Het Skypod Systeem stelt de Skypods – de magazijnrobots – in staat om zich in het magazijn te verplaatsen en tussen de magazijnrekken te klimmen. Het systeem is volledig schaalbaar, waardoor de opslagruimte in de toekomst verder uitgebreid kan worden. Ook kunnen er eenvoudig extra robots, pickstations en bakken worden toegevoegd.
De implementatie van het Skypod Systeem is nauwkeurig afgestemd op de behoeften van Vandewiele’s magazijn. Het omvat twee manuele pickstations, een bin interface en maar liefst zestien Skypods. De Skypods stellen Vandewiele in staat om de nodige onderdelen voor hun interne productie en kitting aanzienlijk sneller en efficiënter te picken dan voordien.
dinsdag 2 juli 2024
Nieuwe generatie robotstofzuigers Anker
Anker Innovations introduceert zijn nieuwste huishoudhulp, de eufy Omni S1 Pro. Met ‘s werelds eerste dweil- en stofzuigrobot met alles-in-één station wordt de nieuwe premium eufy S-serie geïntroduceerd. Tijdens een spannende EK wedstrijd of etappe van de Tour de France zorgt de Omni S1 Pro voor het huishouden.
De eufy Omni S1 Pro beschikt over een reinigingskracht van 8.000 pascal, verwijdert moeiteloos stof, vuil en haren van huisdieren voor optimale schoonmaakresultaten op alle vloertypen. De innovatieve dweilfunctie van de robot bevat Eco-Clean Ozontechnologie en gebruikt leidingwater om geozoniseerd water te produceren voor een diepere reiniging en een effectievere bestrijding van bacteriën.
De Omni S1 Pro heeft ook een innovatief zelfreinigingsstation dat de dweil automatisch wast met schoon water en vervolgens droogt. Dit voorkomt onaangename geurtjes en verlengt de levensduur van het apparaat. Uitgerust met 3D MatrixEye diepteperceptie en TrueCourse Mapping navigeert de Omni S1 Pro met uiterste precisie door het huis en dweilt effectief om obstakels heen. Het idweil liftsysteem tilt de dweil automatisch omhoog als er tapijt in de weg zit. Het schoonmaakproces kan eenvoudig worden geregeld via de eufy-app en er kunnen individuele schoonmaakzones worden ingesteld.
De veelzijdige robotstofzuiger is verkrijgbaar op Coolblue en de website
van eufy voor 1.499 euro. Tot 12 juli geldt een lanceringsaanbod en is
de eufy Omni S1 Pro tijdelijk verkrijgbaar voor 1.299 euro.